1ο Συμπόσιο «Διάλογοι της Νισύρου»

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη των Μικρών Νησιών και η Γεωπολιτική της Πράσινης Μετάβασης

Ένα μοναδικό γεγονός, δίπλα στον κρατήρα του ηφαιστείου της Νισύρου

16-19 Ιουνίου 2022

1ο Συμπόσιο «Διάλογοι της Νισύρου»

 

Μια σπίθα ιδέας, η πίστη, η επιμονή, αλλά και η συνεχής προσπάθεια αποτελούν ικανά θεμέλια για να γίνουν τα όνειρα, πραγματικότητα.

Στη μαγευτική Νίσυρο, μία ανάσα από το φυσικό κάλλος του κρατήρα του ηφαιστείου, το όραμα του κ. Παναγιώτη Γ. Μίχαλου θα πάρει σάρκα και οστά για πρώτη φορά.

 

Το 1ο Συμπόσιο, με τίτλο «Διάλογοι της Νισύρου» θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Ιουνίου και εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλούνται να ανταλλάξουν καίριες απόψεις, σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, τη γεωπολιτική σημασία της πράσινης μετάβασης, τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μικρών Νησιών, αλλά και τους τρόπους, με τους οποίους τα Γεωπάρκα και οι προστατευόμενες περιοχές, μπορούν να αναδειχθούν σε εργαλεία ανάπτυξης.

 

Κεντρικός ομιλητής των «Διαλόγων» είναι ο πρ. πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Αντώνης Κ. Σαμαράς, με εισηγητές τον Καθηγητή και πρ. υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη και τον Καθηγητή Δρ. Νικόλαο Ζούρο (πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Δ/ντης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου).

 

Την πρώτη ημέρα του Συμποσίου (Παρασκευή 17 Ιουνίου), μετά την εισήγηση του Καθηγητή Δρ. Νικόλαου Ζούρου, την έναρξη των διαλόγων, σχετικά με τα Γεωπάρκα και τις προοπτικές των προστατευόμενων περιοχών, θα κηρύξουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, η καθηγήτρια στο ΕΜΠ και πρόεδρος του ΔΣ Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ κα Μαρία Παπαδοπούλου, ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, αλλά και ο αντιδήμαρχος Καισαριανής, μέλος ΔΣ του Σ.Π.Α.Υ. (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού) και υπεύθυνος ανάπτυξης δικτύου μονοπατιών Υμηττού, Μάνος Κιτσέλλης,

 

Τη σκυτάλη θα πάρουν ο Γεωπόνος, MSc ΜΒΑ στη Διοίκηση Γεωργικών Επιχειρήσεων, πρ. Γεν. Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μόσχος Κορασίδης, ο πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Inspiring Earth Α.Ε. κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, αλλά και φοιτητές από το Π.Μ.Σ. του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς που θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα μελέτης – παραγγελία του Ιδρύματος Γεώργιος Μ. Μίχαλος -, για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Νισύρου, στα πλαίσια της ανταλλαγής απόψεων για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στα Μικρά Νησιά.

 

Το Σάββατο 18 Ιουνίου, την αυλαία των συνομιλιών για την Πράσινη και Βιώσιμη Ανάπτυξη των Μικρών Νησιών, αλλά και για τη Γεωπολιτική της Πράσινης Μετάβασης, θα ανοίξει με την εισήγηση του ο πρ. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, ενώ απόψεις, σκέψεις και στοχασμούς θα καταθέσουν επί του θέματος της Πράσινης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Γεν. Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Καθηγητής του ΕΜΠ και πρ. Γεν. Γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κώστας Μαθιουδάκης, ο Καθηγητής και Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, καθώς και ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και Εκτελεστικός Πρόεδρος ΔΣ της Πειραιώς Real Estate, κ. Γιώργος Κορμάς.

 

Για τη Γεωπολιτική της Πράσινης Μετάβασης, θα μιλήσουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Πρέσβυς ε.τ. και πρ. Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ενώ το παρών στον δημόσιο διάλογο  – μέσω βιντεοσκοπημένου διαλόγου – θα δώσουν ο Πρέσβυς, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των ΗΠΑ για τις Διεθνείς Επιχειρήσεις, πρ. βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη και τον Καναδά, πρ. Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ελλάδα και Επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος, Thomas M.T. Niles, ο Πρέσβυς, πρ. Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ελλάδα και Adjunct Senior Fellow στο RAND Corporation, Charles Ries, καθώς και ο Πρέσβυς, πρ. υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ και πρ. Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Daniel B. Smith.

 

Στο 1ο Συμπόσιο χαιρετισμό μεταξύ άλλων, θα απευθύνουν ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Παναγιώτης Γ. Μίχαλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και ο δήμαρχος Νισύρου, κ. Χριστοφής Κορωναίος.

 

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν και οι βουλευτές των Δωδεκανήσων.

 

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία ανήκει στο «Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος Αειφορία της Νισύρου» ΑΜΚΕ και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε live τις εργασίες του 1ου συμποσίου.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα.

 

Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Κέννυ & Φενού

Studio Μαυρομιχάλη   Κέννυ & Φενού  Πρεμιέρα: Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 Κάθε Τετάρτη στις 21:00 & Κυριακή στις 18:00 (για 8 παραστάσεις)   Ένα έργο

«Αρμένισμα στις θάλασσες»

                     «Αρμένισμα στις θάλασσες»                               Μία μουσική-αφηγηματική βραδιά            

Ραφαέλ Σανταντρέου Χωρίς φόβο

Ραφαέλ Σανταντρέου Χωρίς φόβο Η τεκμηριωμένη μέθοδος για να ξεπεράσουμε το άγχος, τις ιδεοληψίες, την υποχονδρίαση και οποιονδήποτε αβάσιμο φόβο Μετάφραση: Χριστίνα Αμαργιανού Σελίδες: 329,

ΓΚΙΝΤΙΚΙ στην Τεχνόπολη

ΓΚΙΝΤΙΚΙ Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Τρίτη 9 Ιουλίου feat. Ιουλία Καραπατάκη + Σπέσιαλ Guest Η προπώληση ξεκίνησε! Γκιντίκι μια παρέα, μια μπάντα, αμέτρητα γλέντια. Έφτασε η στιγμή