Η Αλέκα Ζωγράφου «Η Κυρά των Αγγέλων»

Στη νότια Ιταλία αλλά και τη Σύρο του προηγούμενου αιώνα μάς ταξιδεύει η Αλέκα Ζωγράφου μέσα από το καινούριο της μυθιστόρημα «Η Κυρά των Αγγέλων», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

Η ακαπαντόρα η «γυναίκα του γλυκού θανάτου», τα ήθη, τα έθιμα, τα ιστορικά γεγονότα και στο προσκήνιο η Γκράτσια, η ηρωίδα που γέννησε η φαντασία και ζωντάνεψε η πένα της Αλέκας Ζωγράφου. Οι απώλειες και οι νίκες της, οι αλήθειες και τα ψέματα με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη, οι οδυνηρές αποφάσεις και ο καθοριστικός ρόλος που θα παίξει στην πορεία της η Κυρά των Αγγέλων…

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο γεμάτο ανατροπές, η καλύτερη παρέα γι’ αυτό το καλοκαίρι. Στην παραλία, στο μπαλκόνι και φυσικά στις διακοπές.

Πληροφορίες για το βιβλίο
Τίτλος: Η Κυρά των Αγγέλων
Συγγραφέας: Αλέκα Ζωγράφου
Εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη
Είδος: Ελληνική Λογοτεχνία-Μυθιστόρημα

Σελίδες: 544
Κυκλοφορία: Μάιος 2022
Τιμή: 16,90 €
ISBN: 978­960­621­807­1

Λίγα λόγια…
για την πλοκή

Μια μοιραία νύχτα του 1917 η νεαρή Γκράτσια βιώνει την απώλεια, ενώ ταυτόχρονα γίνεται κοινωνός της τέχνης του «γλυκού θανάτου». Με το ξύλινο σφυρί της ακαμπαντόρα και ένα εισιτήριο στο χέρι εγκαταλείπει τη Σαρδηνία και βρίσκει καταφύγιο στο Ατράνι, ένα μικρό ψαροχώρι κοντά στο Αμάλφι.

Η γνωριμία της με την Τζουζεπίνα, αρχικά της φαίνεται σαν δώρο θεού, όμως γρήγορα μαθαίνει πως η μαυροντυμένη και βλοσυρή γυναίκα, που όλοι αποκαλούν Σεβέρα, είναι μέλος της Καμόρα, του αδίστακτου συνδικάτου του εγκλήματος που λυμαίνεται τη νότια Ιταλία. Το προξενιό που εκείνη της κανονίζει με τον Λουίτζι κρύβει σκοτεινούς σκοπούς. Η Λαβίνια, η μοναδική φίλη της Γκράτσια, γίνεται ο φάρος που αποκαλύπτει την πλεκτάνη της Σεβέρα…

Το πραξικόπημα του Μουσολίνι και η πορεία προς τη Ρώμη δίνουν την ευκαιρία στις δύο φίλες να αναζητήσουν την τύχη τους στη Νάπολη, σε μία προσπάθεια να ξεχάσουν τις πληγές του παρελθόντος και να χαράξουν καινούριους δρόμους. Τα χρόνια περνούν και η Γκράτσια καταφέρνει να χτίσει τη ζωή της από την αρχή. Σπουδάζει, βρίσκει δουλειά και ερωτεύεται έναν Έλληνα γιατρό, τον Τζώρτζη.

Το αρρωστημένο όνειρο του Ντούτσε για το “mare nostrum” και ο πόλεμος που ξεσπά στην Ελλάδα, οδηγούν την Γκράτσια και τον σύζυγό της στη Σύρο, όπου με κίνδυνο της ζωής τους συμμετέχουν στην Αντίσταση κατά της ιταλικής Κατοχής. Ο λιμός που μαστίζει το νησί, αλλά και το στίγμα της καθολικής ισοπεδώνουν σχέσεις και δημιουργούν απώλειες…

Όταν η Γκράτσια επιστρέφει και πάλι στη Νάπολη, τα μυστικά και οι αλήθειες που την περιμένουν θα τη συγκλονίσουν και θα ταράξουν τις ισορροπίες της. Οι αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει είναι οδυνηρές και μόνο η Κυρά των Αγγέλων μπορεί να καθοδηγήσει τα βήματά της…
Ένα συγκλονιστικό βιβλίο στο οποίο ιστορικά γεγονότα συνδέονται άρρηκτα και επηρεάζουν βαθιά τις ζωές των ηρώων, ενώ τη γεμάτη ανατροπές πλοκή πλαισιώνουν γνωστά και άγνωστα περιστατικά, καθώς και ήθη και έθιμα της νότιας Ιταλίας και της Σύρου.

… για τη συγγραφέα
Η Αλέκα Ζωγράφου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα. Η δημοσιογραφία μπήκε στη ζωή της πολύ γρήγορα και έγινε το κύριο επάγγελμά της. Έχει εργαστεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο ως αρχισυντάκτρια, στο ραδιόφωνο καθώς και στην τηλεόραση που εργάζεται ως σήμερα.

Η συγγραφή ξεκίνησε για εκείνη με την παιδική λογοτεχνία και τα βιβλία της: «Ο Ζώζι και η ποντικομόνα Λίζα», «Μ, όπως Μελίτα όπως μέλι», «Μανώλης ο κύριος μη με μαλώνεις» και «Μυστικά νότια του χάρτη» – το πρώτο παιδικό βιβλίο για το Ρέθυμνο.
Το μυθιστόρημα «Αγάπη όπως αλμύρα», που κυκλοφόρησε το 2018 από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, είναι εκείνο που την οδηγεί στη λογοτεχνία ενηλίκων. Ακολουθούν τα βιβλία «Άνεργη με Louis Vuitton» το 2019, «Το τανγκό της Ηλέκτρας» το 2020, που αγαπήθηκε σε Ελλάδα και Ιταλία, και «Για δύο σμαράγδια» το 2021.

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο