Πριν από την καταστροφή | Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Πριν από την καταστροφή -Νικόλας Ντουμάνης
Η συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μικρά Ασία

Ιστορία – Μαρτυρίες
Μετάφραση: Ίων Βασιλειάδης

ΑΡΧΙΚΗ

Ο Νικόλας Ντουμάνης, αναπληρωτής καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, επαναφέρει στο προσκήνιο τον συγκλονιστικό λόγο των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα από πρώτο χέρι. Η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει προλογικό σημείωμα του Δημήτρη Καμούζη, ιστορικού και ερευνητή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

Θα περίμενε κανείς ότι μετά τον βίαιο ξεριζωμό τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία θα απέφευγαν να θυμούνται ότι «ζούσαν καλά με τους Τούρκους». Κάτι τέτοιο όμως απέχει από την αλήθεια. Αλλά και η επίσημη ιστοριογραφία μέχρι τώρα δεν έδινε σημασία σε τέτοιες μνήμες και μαρτυρίες, υιοθετώντας μια λανθασμένη αντίληψη ότι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί χωρίζονταν εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από κάποια προαιώνια αντιπαλότητα.

Το βιβλίο αυτό, μια ιστορική μελέτη που βασίζεται σε 5.000 μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων, αποδεικνύει ότι η συνύπαρξη Ελληνορθόδοξων και Μουσουλμάνων –Ελλήνων και Τούρκων– ήταν ουσιαστικά πολύ πιο ανεπτυγμένη και θαλερή. Και ότι ο εθνικισμός που διέλυσε αυτή τη σχέση συνύπαρξης των διαφορετικών κοινοτήτων είχε την υπογραφή του κρατικού μηχανισμού, που θέλησε να πλάσει «καθαρά έθνη-κράτη» Τούρκων και Ελλήνων.

 

βΙΟΓΡΑΦΙΚΌ: Ο Νικόλας Ντουμάνης γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1964. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. Έχει κερδίσει το βραβείο Fraenkel Σύγχρονης Ιστορίας για το βιβλίο του Myth and Memory in the Mediterranean (1997). Είναι ιδρυτής και διευθυντής του Ελληνοαυστραλιανού Αρχείου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και μέλος της Αυστραλιανής Επιτροπής για την αποκατάσταση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΚΗΤΟΣ του Βαγγέλη Ρωμνιού

Το «Κήτος», αλλάζει στέγη και έρχεται στο ιστορικό Υπόγειο του Θέατρου Τέχνης από τις 17 Μαϊου  έως τις 2 Ιουνίου και μόνο για 11 παραστάσεις.

Κέννυ & Φενού

Studio Μαυρομιχάλη   Κέννυ & Φενού  Πρεμιέρα: Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 Κάθε Τετάρτη στις 21:00 & Κυριακή στις 18:00 (για 8 παραστάσεις)   Ένα έργο

«Αρμένισμα στις θάλασσες»

                     «Αρμένισμα στις θάλασσες»                               Μία μουσική-αφηγηματική βραδιά