ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

 

Νίκος Πλατύραχος

«ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ»

Mία πρωτότυπη μουσική παράσταση – αφιέρωμα

στην επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης

 

Συμμετέχουν:

Tάσης Χριστογιαννόπουλος

 

Φωνητικό Σύνολο «Φωνωδία»

υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Ιδομενέως

 

POLIS  ENSEMBLE

 

Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ

 

Διευθύνει ο Νίκος Πλατύραχος

Ηράκλειο – 28 Αυγούστου 2022

Ρέθυμνο – 30 Αυγούστου 2022

Χανιά – 31 Αυγούστου 2022

Άγιος Νικόλαος – 2 Σεπτεμβρίου 2022

 

H Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως έχει χαρακτηρίσει το 2022, παρουσιάζει το πρωτότυπο έργο «ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ»  του Νίκου Πλατύραχου, τιμώντας τον προσφυγικό Ελληνισμό της Κρήτης.

 

Μία πρωτότυπη σύνθεση που εδράζεται αρχικά, τόσο σε τραγούδια και μουσικές της Σμύρνης, όσο και στη «σπορά» αυτών στην ενδοχώρα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, στη μετεξέλιξή τους δηλαδή στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, έως και την κατάληξη σε αυτό που ευρέως ονομάζουμε έντεχνο τραγούδι, μιας διαδρομής, περίπου, 40 χρόνων.

 

Συμμετέχουν σημαντικές καλλιτεχνικές δυνάμεις της Κρήτης και των νέων της, που συμπράττουν  με σημαντικούς και καταξιωμένους δημιουργούς, ερμηνευτές και μουσικά σχήματα παράγοντας πρωτότυπο έργο, αποδίδοντας συγχρόνως φόρο τιμής στη Μικρά Ασία και τους ανθρώπους της.

 

Η Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Νίκου Πλατύραχου συμπράττει με το εμβληματικό συγκρότημα POLIS Ensemble, το φωνητικό σύνολο «Φωνωδία», υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Ιδομενέως, ενώ η παράσταση σφραγίζεται από την παρουσία του διεθνούς μας βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου, ο οποίος ερμηνεύει μοναδικά τα τραγούδια της εν λόγω περιόδου, ολοκληρώνοντας την επαφή του κοινού μ’ έναν τρόπο πληρέστερο και πιο κοντινό στα ακούσματά της βιωμένης μνήμης του.

 

Η λογική της παράστασης είναι μία κινηματογραφική διαδρομή, με ανάλογης απόχρωσης ενορχήστρωση για συμφωνική ορχήστρα και ορχηστρικά κομμάτια που αναδεικνύουν τη δεινότητά της.

 

Το έργο, που δημιουργήθηκε από τον συνθέτη για το σημαντικό έτος 2022, είναι ενιαίο, τα μουσικά θέματα αναδύονται το ένα μετά το άλλο, ή σε ευρηματικές αντιστίξεις (το ένα μέσα στο άλλο, ή σε παράλληλες γραμμές), μέσα από «γέφυρες» πρωτότυπης μουσικής.

 

Οι παραστάσεις διοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την ΠΕΔ Κρήτης, με τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγ. Νικολάου και την πολιτιστική εταιρεία Τεχνότροπον – Artway Cultural Productions.

 

Συντελεστές

 

Τάσης Χριστογιαννόπουλος

 Φωνωδία, υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Ιδομενέως

 Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ

 

POLIS Ensemble

Στέφανος Δορμπαράκης – κανονάκι

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – κιθάρες, λαούτο, λαύτα

Μανούσος Κλαπάκης – κρουστά

Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα

Νίκος Παραουλάκης – νέυ

 

Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Πλατύραχος

 

Σολίστ στη λύρα: Γιώργος Γλυκοκόκαλος

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Ηράκλειο, Κυριακή 28 Αυγούστου – Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»

Ρέθυμνο, Τρίτη 30 Αυγούστου – Θέατρο «Ερωφίλη»

Χανιά, Τετάρτη 31 Αυγούστου – Θέατρο Ανατολικής Τάφρου

Άγιος Νικόλαος,  Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου – Πλαζ ΕΟΤ

 

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21:00

Είσοδος ελεύθερη

 

Λίγα λόγια για τον Νίκο Πλατύραχο

Ο Νίκος Πλατύραχος σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Eθνικό Ωδείο Aθηνών, συνέχισε με σπουδές σύνθεσης στη Μουσική Ακαδημία του Aννόβερου και της Kολωνίας με τον Hans Werner Henze, ολοκληρώνoντας τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Studio Hλεκτρονικής Mουσικής της Κολωνίας.

Έχει γράψει μουσική για πάνω από 30 ταινίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου και έχει αποσπάσει βραβεία σε ελληνικά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Trossingen 1991, Filmmusictage Βόννη 1995, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2013).

 

Συνεργάστηκε με τον Mάνο Xατζιδάκι σε επεξεργασίες και ενορχηστρώσεις έργων για την Ορχήστρα των Χρωμάτων (“Mατωμένος Γάμος”, κινηματογραφικά, κύκλος “Nino Rota”), καθώς και με τον Mίκη Θεοδωράκη (“Aκολουθία εις Kεκοιμημένους”, “Eπιφάνεια Aβέρωφ”, τραγούδια).

 

Παράλληλα, γράφει μουσική για θέατρο, καθώς και συμφωνικά έργα που εκτελούνται και ηχογραφούνται από διάφορα ευρωπαϊκά μουσικά σύνολα (Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας, Ορχήστρα Studio Κολωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας). Στην Eλλάδα, έργα του έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο Hρώδειο και το Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, από την Oρχήστρα των Xρωμάτων, την ιταλική ορχήστρα “Divertimento Ensemble”, την Εθνική Συμφωνική Oρχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της EPT, την Καμεράτα, τη MOUSA κ.ά.

 

Η προσωπική δισκογραφική του παρουσία απαριθμεί εννέα CD’s στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τη συμμετοχή ερμηνευτών όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρία Φαραντούρη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.ά.

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα