ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ- πρόγραμμα

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΩΝ ΒΥΡΩΝΑ & ΔΑΦΝΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΘΕΑΤΡΑ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ & ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ

ΙΑΧΕΣ 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 29, ΤΡΙΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ευριπίδη Ιφιγένεια εν Αυλίδι

 

Την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, παρουσιάζει η 5η Εποχή Τέχνης σε συνεργασία με την Ars Aeterna σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.  Η παράσταση παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου αποσπώντας τα επαινετικά σχόλια κοινού και κριτικών.

 

Το έργο

Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι είναι ένα βαθιά πολιτικό έργο. Η Ιφιγένεια θυσιάζεται για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο. Όμως η μεγαλύτερη θυσία είναι η βίαιη ωρίμανση της ηρωίδας, που αδυνατεί να κατανοήσει τους λόγους που οδήγησαν τον πατέρα της να την προσφέρει στο μαχαίρι του μάντη.

Έπειτα από είκοσι χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: “είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος”; Δυόμιση χιλιάδες χρόνια αργότερα, και ενώ βιώνουμε τα πρώτα συμπτώματα ενός δυστοπικού μέλλοντος, που εμείς απεργαστήκαμε, αναρωτιόμαστε ακόμη: “είναι άραγε δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος”;

Σε ολόκληρο το έργο το παρελθόν στοιχειώνει το παρόν, προμηνύοντας τα τρομερά μελλούμενα. Παρόν, παρελθόν και μέλλον συγχωνεύονται μέσα στο έργο, σε μια και μόνη ματωμένη πραγματικότητα.

 

Η παράσταση

Στην παράσταση, η σκηνοθετική ανάγνωση επιχειρεί τη δημιουργία δυο διαφορετικών χρονικών επιπέδων. Υπάρχει ο χρόνος του μέλλοντος, όπου διαδραματίζεται για μια ακόμη φορά η ίδια ιστορία, με τους ήρωες να συγκρούονται ανελέητα, σαν τίποτε να μη διδάχθηκαν, και το σύγχρονο παρόν, όπου μια συντροφιά νέων γυναικών (χορός) συναντιούνται με την ιστορία που γνωρίζουν καλά, και που αυτή τη φορά έρχεται από το μέλλον, σαν εφιάλτης. Όσο προχωρά το έργο, τα δύο επίπεδα συγκλίνουν, καθώς οι νέες γυναίκες του χορού συνειδητοποιούν ότι ίσως παρακολουθούν σκηνές από το δικό τους μέλλον.

Η νέα μετάφραση του έργου, που υπογράφει η Παναγιώτα Πανταζή,  αποσκοπεί σ’ έναν σύγχρονο λόγο, με έμφαση στην διαβρωτική ειρωνεία και αμφισημία, αλλά και στην ανάδειξη των  λυρικών  στοιχείων.

Ο συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος, στοχεύει στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μουσικού έργου, βασισμένου στην Ιφιγένεια.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», μια κοινωνία σε παρακμή θυσιάζει την Ιφιγένεια –και μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων- για έναν μάταιο και άδικο πόλεμο. Η «Ιφιγένεια» είναι η τραγωδία της Ιστορίας. Μια ωδή σ’ αυτό που κάθε φορά θυσιάζεται – για να γεννηθεί η καινούργια εποχή ή για να ανοίξει ένας νέος κύκλος καταστροφής;

Αλλά ποια είναι η έννοια της θυσίας στη δική μας ταραγμένη εποχή; Πώς συμπλέκεται με τον φόβο, τη σκοπιμότητα, τη ματαιοδοξία, την ιδιοτέλεια, τα παιχνίδια εξουσίας, το κυνήγι της δόξας, του πλούτου και της ηδονής, τον θανάσιμο συνδυασμό ισχύος και απληστίας; Πώς συμπλέκεται με κάθε πόλεμο, ένοπλο ή οικονομικό, με κάθε έγκλημα; Τι θυσιάζουμε και σε ποιους βωμούς;

Στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», ο Ευριπίδης αναδιευθετεί το μυθολογικό υλικό, αφήνοντας για μια στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο τα πράγματα να εξελιχθούν αλλιώς. Έπειτα από είκοσι χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: «είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος»;

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια αργότερα, και ενώ βιώνουμε τα πρώτα συμπτώματα ενός δυστοπικού μέλλοντος, που εμείς απεργαστήκαμε, αναρωτιόμαστε ακόμη: «είναι άραγε δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος»;

Το ερώτημα αιωρείται, αναπάντητο. Ίσως κάποτε ο πολιτισμός να αποβάλει την εγγενή, θανάσιμη δυσφορία του. Ίσως κάποτε η πρόοδος να πάψει να συμμαχεί με την βαρβαρότητα. Ίσως κάποτε…

Ως τότε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφηγούμαστε ξανά και ξανά, σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, μέσα από το φίλτρο της δικής μας εποχής, την ίδια ιστορία…

Θέμης Μουμουλίδης

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Μετάφραση Παναγιώτα Πανταζή

Σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης

Σκηνικό Γιώργος Γαβαλάς

Μουσική Σταύρος Γασπαράτος

Κοστούμια Νίκη Ψυχογιού

Κίνηση Σεσίλ Μικρούτσικου

Φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη Γεωργία Πιερρουτσάκου

Βοηθός σκηνοθέτη Νικολέττα Μακρυνόρη

Βοηθός συνθέτη – μουσική διδασκαλία Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου

Βοηθός σκηνογράφου Μαριάννα Παπαγεωργίου

Βοηθός ενδυματολόγου Σοφία Μπαμπανιώτη

Make-up artist Olga Falei

Hair stylist Κωνσταντίνος Κολιούσης

Φωτογραφίες  Ελίνα Γιουνανλή

Artwork Πέτρος Παράσχης

Video Θωμάς Παλυβός

Επικοινωνία Ειρήνη Λαγουρού

Επικοινωνία περιοδείας Ρίτα Σίσιου

Διεύθυνση παραγωγής Σταμάτης Μουμουλίδης

Οργάνωση παραγωγής Χριστίνα Μπάλλα

Βοηθός δ/σης παραγωγής Μαρία Ραϊστέλλη

 

Ερμηνεύουν:

Αγαμέμνων  ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πρεσβύτης – Άγγελος   ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΕΝΤΑΚΗΣ

Μενέλαος   ΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Κλυταιμνήστρα   ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ

Ιφιγένεια   ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΕΒΗ

Αχιλλέας   ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Γυναίκες της Χαλκίδας

ΙΟΥΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ | ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΛΕΡΑ | ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ

ΙΩΑΝΝΑ ΛΕΚΚΑ | ΛΕΝΑ ΜΠΟΖΑΚΗ | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΟΕΑ

ΔΑΝΑΗ ΠΟΛΙΤΗ | ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΦΩΤΑ

 

Παραγωγή

5η Εποχή Τέχνης

Εταιρεία Τέχνης Ars Aeterna

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου

Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

 

Εισιτήρια: 20€ | 17 ευρώ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, 65+).

Προπώληση: viva.gr

 

 

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εθνικό Θέατρο

Σοφοκλή Αίας

«Ὣς πότε γιὰ πάντα;»

Αίας του Σοφοκλή

 

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τον εμβληματικό Αίαντα του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη σε μια παράσταση που αναδεικνύει τη μετωπική σύγκρουση δύο αντίθετων κόσμων. Ο Αίας, ένας από τους γοητευτικότερους τραγικούς ήρωες πεθαίνει και μαζί του πεθαίνει μια ολόκληρη εποχή για την ανθρωπότητα. Ο Σοφοκλής καταγράφει στον Αίαντα μια οριακή στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία. Τη στιγμή κατά την οποία ένας νέος κόσμος αναδύεται κι ένας παλιός κατακρημνίζεται, συμπαρασύροντας με θόρυβο τους παλιούς ήρωες και τα ιδανικά τους στην άβυσσο.

 

Τροία. Οι Έλληνες στρατιώτες πίστευαν πως εκστρατεύουν για δεκαπέντε μέρες, έχουν περάσει όμως δέκα χρόνια, δέκα βαρείς χειμώνες του πολέμου και είναι ακόμη εκεί. «Ὣς πότε γιὰ πάντα;» αναρωτιούνται οι ήρωες του Σοφοκλή, καθηλωμένοι σ’ αυτό το παγωμένο και αφιλόξενο περιβάλλον όπου ο χρόνος μοιάζει να μην κυλάει. Κι ανάμεσά τους, ο ένδοξος ήρωας και θρυλικός βασιλιάς της Σαλαμίνας: ο Αίας, ο γενναίος πολεμιστής. Όταν οι συμπολεμιστές του τού στερούν με δόλο τα όπλα του Αχιλλέα, την πιο μεγάλη αναγνώριση της πολεμικής του αρετής, ο Αίας δεν μπορεί να το δεχτεί, ούτε να το κατανοήσει. Ένας καινούριος κόσμος έχει αναδυθεί, στον οποίον εκείνος δεν χωρά: ο νέος αυτός κόσμος τιμά την διαλλακτικότητα και την ευστροφία του Οδυσσέα, αλλά αδιαφορεί για τις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκε ο Αίας.

 

«Αυτός ο πολύπλοκος ήρωας αντιπροσωπεύει έναν παλιό κόσμο που δεν μπόρεσε να μετασχηματιστεί και άρα δεν κατάφερε να επιβιώσει. Ο κόσμος του Αίαντα είναι ένα ρέον σύμπαν, μοντέλο ίσως του Ηρακλείτου, χωρίς την ανακούφιση όμως του φιλόσοφου περί συνέχειας των πραγμάτων. Σε αυτόν τον κόσμο ένα πράγμα είναι βέβαιο, η αβεβαιότητα. Καμία εξαίρεση από αυτόν τον νόμο. Ο Αίαντας βλέπει τον κόσμο όπως ακριβώς είναι και, αποφασίζοντας να πάει αντίθετα στη ροή του, γίνεται ο εαυτός του» σημειώνει ο σκηνοθέτης.

 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία: Αργύρης Ξάφης

Δραματουργική επεξεργασία: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Αργύρης Ξάφης

Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής

Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτρια: Μαρία Σαββίδου

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Φωνητική προετοιμασία: Απόστολος Κίτσος

Δραματολόγος παράστασης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου

Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Μάγια Κυριαζή

Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Αθανασοπούλου

Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Οδυσσέας Δημήτρης Ήμελλος

Αθηνά Δέσποινα Κούρτη

Ευρυσάκης Τάσος Μικέλης

Μενέλαος Γιάννης Νταλιάνης

Τέκμησσα Εύη Σαουλίδου

Αίας Στάθης Σταμουλακάτος

Τεύκρος Χρίστος Στυλιανού

Αγαμέμνων Νίκος Χατζόπουλος

 

Χορός (αλφαβητικά):

Ασημίνα Αναστασοπούλου, Δημήτρης Γεωργιάδης, Αφροδίτη Κατσαρού, Ερατώ Καραθανάση, Φάνης Κοσμάς, Λάμπρος Κωνσταντέας, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ειρήνη Μπούνταλη, Φώτης Στρατηγός.

 

Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά):

Μάνος Βεντούρας (κόρνο), Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα).

 

Φωτογράφος παράστασης: Κάρολ Γιάρεκ

Δημιουργία βίντεο: Θωμάς Παλυβός

 

Εισιτήρια: 18€ | μειωμένο 14€ (φοιτητές,  65+)

Προπώληση:  ticketservices.gr | 2107234567 | Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

 

ΤΡΙΤΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Συναυλία Κοινοί Θνητοί

 

Έρχονται από την Εύβοια και για αυτούς η μουσική τους είναι μια μίξη από rock, hip hop, και ελληνική παραδοσιακή μουσική. Η στιχουργική τους στο μεγαλύτερο μέρος της έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και δημιουργεί έναν κοινωνικό προβληματισμό. Δεν πιστεύουν πως η τέχνη θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά πως με σύμμαχο την τέχνη η αλλαγή του κόσμου αποκτά ρυθμό.

 

Οι Κοινοί Θνητοί θα παρουσιάσουν παλιά και νέα τραγούδια με πλήρη μπάντα, διασκευασμένα σε rock, funk, reggae και άλλα στοιχεία από μουσικές που τους εμπνέουν.

 

Συντελεστές

Μητσοφου: Ραπ

Αντώνης Μεϊμάρης: Μπάσο

Τάσος Μεϊμάρης: Λαούτο, Τρομπέτα, Φωνή

Παναγιώτης Μπαρόλας: Κιθάρα, Φωνή

Κωνσταντίνος Μαργαρίτης: Πλήκτρα

Στέλιος Γκίνης: Τύμπανα

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

Οργάνωση Παραγωγής: Action Εστί

 

Γενική είσοδος:12€&10€ προπώληση

Προπώληση: viva.gr

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Σοφοκλή Ηλέκτρα

 

Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη είναι ένα πρωτοποριακό και αμφιλεγόμενο έργο, γέννημα μιας εποχής όπου όλες οι βεβαιότητες έχουν γίνει αβεβαιότητες.

Ο ποιητής δεν διστάζει να παρουσιάσει επί σκηνής τη δική του εκδοχή του μύθου, με τους ήρωές του σε έναν κόσμο ρεαλιστικής καθημερινότητας να θέτουν επιτακτικά ζητήματα πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της δικαιοσύνης, της ηθικής σύγκρουσης, του πάθους. Μια noir εκδοχή του μύθου, μια τραγωδία εκδίκησης αλλά ταυτόχρονα ένα έργο βαθιά, συγκλονιστικά ανθρώπινο.

Όταν η Ηλέκτρα παρουσιάζεται το 413 π.Χ. η Αθήνα είναι κλονισμένη από τον μακρόχρονο Πόλεμο· σε λίγους μήνες θα έρθει και η οδυνηρή και ταπεινωτική ήττα στη Σικελική Εκστρατεία. Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη, πρόδρομος των μεγάλων κειμένων του ελισαβετιανού θεάτρου και απαρχή του ψυχολογικού θεάτρου, βρίσκεται σε ένα επισφαλές σημείο σύγκλισης: εκεί που θεοί και άνθρωποι πρέπει να αναθεωρήσουν τον κόσμο τους σε μια εποχή αμφιβολίας και απομυθοποίησης.

Η Ηλέκτρα ζει στο περιθώριο της πόλης και της ζωής, σε έναν ταπεινωτικό γάμο που της επέβαλαν. Ο Ορέστης, επικηρυγμένος από το Παλάτι, έρχεται για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και τα δεινά του ίδιου και της αδελφής του, οδηγημένος από τον χρησμό του Απόλλωνα. Τα δύο αδέλφια βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για να αποκαταστήσουν την τάξη και να αποδώσουν, όπως πιστεύουν, δικαιοσύνη. Η σκοτεινή προσμονή της εκδίκησης και το χρέος που οδηγεί στη μητροκτονία θα γεννήσουν τη φρίκη και όχι τη λύτρωση. Για πρώτη φορά στον Ευριπίδη, ο φόνος διερευνάται σε σχέση με τις ψυχολογικές του συνέπειες. Η αναμέτρηση με το παράδοξο της ύπαρξης, τα θυελλώδη συναισθήματα, η ανατομία του ψυχισμού των ηρώων και τα καίρια και διαχρονικά διλήμματα καθιστούν την Ηλέκτρα έργο μοναδικά ανατρεπτικό και σύγχρονο.

 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας

Δραματουργική συνεργασία: Ειρήνη Μουντράκη

Σκηνικά – Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης

Κίνηση: Θανάσης Ακοκκαλίδης

Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Πανοπούλου

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Ζήκος

Trailer παράστασης: Άλεξ Κωνσταντινίδης

Poster artwork: Θοδωρής Λαλάγκας

Δημόσιες σχέσεις παράστασης: Μαργαρίτα Δρούτσα [email protected]

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

 

Πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης)

Γεωργός: Γιώργος Δεπάστας

Ηλέκτρα: Μαρία Κίτσου

Ορέστης: Δημήτρης Γκοτσόπουλος

Πυλάδης: Σπύρος Κυριαζόπουλος

Γέροντας: Γιώργος Κωνσταντίνου

Άγγελος: Νίκος Λεκάκης

Κλυταιμνήστρα: Ιωάννα Μαυρέα

Διόσκουροι: Ιάσονας Παπαματθαίου – Αντώνης Σταμόπουλος

Χορός ​(αλφαβητικά)

Φανή Αποστολίδου, ​​Κορίνα Θεοδωρίδου, ​​Πίνα Κούλογλου, ​​Άννα Κωνσταντίνου, ​​Γωγώ Παπαϊωάννου, ​​Βάσια Χρήστου

 

Εισιτήρια: 20€ | 15€ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, 65+, ΑμεΑ)

Προπώληση: viva.gr

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Συναυλία Ματούλα Ζαμάνη

Μέσα σε όλη τη διαρκώς παρανοϊκή σιτσουασιόν, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.
Η βόλτα μας ξεκινάει…

Με ανείπωτη λαχτάρα να μοιραστούμε μουσικές και ιστορίες και να ξεφύγουμε απ’ την δυστοπική καθημερινότητα.

Επειδή η ζωή δεν αναβάλλεται, συναντιόμαστε αυτό το καλοκαίρι για να ανθίσουμε μέσα στα αγκάθια των καιρών.

«Επειδή είμαστε ινδιάνοι ανάμεσα σε καουμπόηδες»

Μάτα 

Μουσικοί

Κυριάκος Ταπάκης – λαούτο, ούτι

Γιάννης Κονταράτος – βιολί, microkorg

Νίκος Αγγούσης – κλαρίνο

Σωτήρης Μαυρονάσιος – pads, loops, τύμπανα

Διονύσης Μακρής – μπάσο

 

Τεχνικοί
Δημήτρης Δημητριάδης
– Sound engineer

Βασίλης Φαλάρας – Monitoring

Γιώργος Κλαδούρης – Φωτισμοί

 

Παραγωγή: Fish Bowl

Εισιτήρια: early bird: 13€ | Γενική είσοδος: 15€

Προπώληση: viva.gr

 

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Συναυλία Νατάσα Μποφίλιου

 

Μια παράσταση των ΘΕΜΗ ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗ & ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ

Η εκρηκτική Νατάσσα Μποφίλιου, πάντα με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο στο πλευρό της, έχοντας ολοκληρώσει μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, επιστρέφει στην Αθήνα για να γιορτάσει ξανά αυτό που αγαπά περισσότερο: την άμεση επικοινωνία με το ενθουσιώδες κοινό της, μέσα από τις ανοιχτές συναυλίες.

Με την γνωστή κι αγαπημένη “Εποχή του Θερισμού”, που κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές όλων μας, πλήρως αφομοιωμένη στον πυρήνα του προσωπικού κι αγαπημένου της ρεπερτορίου, η πιο δεμένη καλλιτεχνική τριάδα του ελληνικού τραγουδιού σας προσκαλεί σε μια ηλεκτρισμένη παράσταση, γεμάτη πάθος, έμπνευση, και ανατροπές.

Η Εποχή του Θερισμού μας χαρίζει από την πρώτη μέρα της, μεγάλες στιγμές! Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για τον τρόπο που την αγκαλιάσατε αλλά και για την  συγκινητική σας προσέλευση στις συναυλίες μας.

Λίγο πριν περάσουμε με φόρα στα επόμενα,

είμαστε έτοιμοι για το πιο ξεχωριστό live!”

Νατάσσα-Θέμης-Γεράσιμος

Συντελεστές

Νατάσσα Μποφίλιου

Θέμης Καραμουρατίδης: Ενορχηστρώσεις

Γεράσιμος Ευαγγελάτος: Επιμέλεια προγράμματος

 

Μουσικοί

Θέμης Καραμουρατίδης –πιάνο

Άρης Ζέρβας – τσέλο

Γιώργος Μπουλντής –  κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο, synth bass

Γιώργος Καρδιανός –  ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα

Μανώλης Γιαννικιός – τύμπανα

Γιώργος Καστανός –  σαξόφωνο, κλαρινέτο

Φωνητικό σύνολο

Λητώ Αμπατζή, Έλενα Λεωνή, Steve Bekas, Αντώνης Παλαμάρης

Ηχοληψία: Γιάννης Παξεβάνης, Αντώνης Ζαχόπουλος

Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης

 

Φωτογραφίες: Κώστας Αυγούλης

Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Management: PROSPERO, www.prospero.com.gr

 

Εισιτήρια: 15€ | Ταμείο: 17€

Προπώληση: ticketservices.gr | 2107234567 | Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ευριπίδη Ελένη

 

Η «Ελένη» του Ευριπίδη στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης

 

Ηχηρή αντιπολεμική κραυγή αποτελεί η «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου που συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές, πέρσι το καλοκαίρι, όπου και αν παρουσιάστηκε.

Η παράσταση, όπου τη μετάφραση υπογράφει ο Παντελής Μπουκάλας αποτελεί μια πολύχρωμη γιορτή Ειρήνης, με συγκίνηση και χιούμορ και καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες.

Υπόθεση

Ο Ηρόδοτος, ιστορώντας τα σχετικά με την Ελένη, ισχυρίζεται ότι εκείνη βρέθηκε όντως στην Τροία και σε αυτό συμφωνεί και ο Όμηρος, ο οποίος στην Οδύσσεια αφηγείται ότι η Ελένη, φτάνοντας στην Τροία, προσέφερε στον Τηλέμαχο το φάρμακο της λησμονιάς· της το είχε δώσει η Πολύδαμνα, γυναίκα του Θόωνα, όχι πάντως στις συνθήκες, που αναφέρει ο Ευριπίδης.

Ο Ευριπίδης, αντίθετα, διατείνεται ότι στην Τροία πήγε μόνο το είδωλο της Ελένης και όχι η πραγματική, την οποία αφού την έκλεψε ο Ερμής, ακολουθώντας τη βούληση της Ήρας, την παρέδωσε στον Πρωτέα, βασιλιά της Αιγύπτου, για να την προστατέψει. Ο Θεοκλύμενος, γιος του Πρωτέα, μετά τον θάνατό του τελευταίου, επιδίωξε να την παντρευτεί, κι εκείνη αναζήτησε προστασία στο μνήμα του Πρωτέα. Εκεί εμφανίστηκε ο Μενέλαος, ναυαγός, και μετά την αναγνώριση των δύο, αποφάσισαν να επιστρέψουν μαζί στην πατρίδα τους, εξαπατώντας τον Θεοκλύμενο.

 

Συντελεστές:

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας, Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου, Συνεργάτης σκηνοθέτης-Δραματουργία: Νικολέτα Φιλόσογλου, Σκηνικά- Κοστούμια: Άγγελος Μέντης, Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος,

Ενορχήστρωση – Μουσική διδασκαλία: Γιώργος Δούσος, Moυσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Βοηθός χορογράφου: Σοφία Παπανικάνδρου, Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα- Μαρία Ιακώβου, Βοηθός σκηνογράφου -ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Οδηγοί σκηνής: Γιάννης Παλαμιώτης, Μαρίνα Χατζηιωάννου

 

Παίζουν:

Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β’),  Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι)

 

Χορός: Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσα Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα, Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου

 

Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, καβάλ), Δάνης Κουμαρτζής (κοντραμπάσο), Θωμάς Κωστούλας (κρουστά), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα), Χάρης Παπαθανασίου (βιολί), Μανώλης Σταματιάδης (πιάνο, ακορντεόν).

 

Εισιτήρια: Προπώληση 13€ | 16€ | φοιτητές, άνεργοι, 65+ 10€ ΑμεΑ & συνοδοί 8€

Προπώληση: viva.gr

 

 

Γενικές πληροφορίες

Ώρα έναρξης:  21.00

Πληροφορίες:  Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού

Δήμων Βύρωνα & Δάφνης – Υμηττού

τ. 210 7609340, 210 7609350

www.festivalvraxon.gr    [email protected]

Επικοινωνία:   Ειρήνη Λαγουρού | [email protected]

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα