ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00
Αστικός Αμπελώνας της Θεσσαλονίκης
(Αγίου Δημητρίου, απέναντι από το Καυτανζόγλειο στάδιο)
Είσοδος Ελεύθερη
Ο Δημήτρης Μαραμής στον Αστικό Αμπελώνα
με Οίνο & Έρωτα
Σ Υ Μ Π Ο Σ Ι Ο Ν
(Κύκλος τραγουδιών για τον Οίνο & τον Έρωτα)
ερμηνευτές:
Νίκος Κύρτσος & Μέλα Γεροφώτη
στο βιολί Κωνσταντίνος Παυλάκος
στο πιάνο ο συνθέτης
Ο Δημήτρης Μαραμής την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει τον κύκλο τραγουδιών Συμπόσιον, μία σύνθεση με θέμα το κρασί και τον έρωτα, στον Αστικό Αμπελώνα Θεσσαλονίκης, σε διοργάνωση της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Συμμετέχουν οι νέοι, ταλαντούχοι, Θεσσαλονικείς ερμηνευτές Νίκος Κύρτσος και Μέλα Γεροφώτη και ο βιολονίστας Κωνσταντίνος Παυλάκος ενώ ο συνθέτης θα είναι στο πιάνο.
Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με δικό της αστικό αμπελώνα.
Το Συμπόσιον είναι δώδεκα τραγούδια του συνθέτη με θέμα τον Οίνο και τον Έρωτα μέσα από διαφορετικές εποχές της ελληνικής ποίησης, αναδεικνύοντας την πολιτισμική και συμβολική αξία του κρασιού στην αδιάκοπη πορεία της ελληνικής γλώσσας στο μάκρος είκοσι πέντε αιώνων.
Μελοποιείται αρχαία, ελληνιστική, βυζαντινή, δημοτική, φαναριώτικη, μεσοπολεμική και σύγχρονη ελληνική ποίηση, πιο συγκεκριμένα ποιήματα και κείμενα των: Ανακρέοντα, Eυαγγελιστή Ιωάννη, Αθ. Χριστόπουλου, Γ. Δροσίνη, Κ. Π. Καβάφη, Κ. Κρυστάλλη, Λ. Πορφύρα, Ν. Λαπαθιώτη, Ν. Καζαντζάκη, Γ. Ρίτσου και ερμηνεύονται σε αφηγηματική πρόζα κείμενα των: Ομήρου, Ευριπίδη, Εύβουλου και Πλάτωνα.
Η επιλογή στίχων από τον πνευματικό τρύγο του εκάστοτε ποιητή και της εκάστοτε χρονικής περιόδου προβάλλει αρχετυπικά κι αιώνια σύμβολα όπως το κρασί, το αμπέλι, το σταφύλι, τον έρωτα, το φιλί, τον Διόνυσο, τα οποία έρχονται κι επανέρχονται μέσα στο μουσικό ταξίδι αλλάζοντας κάθε φορά έννοια, ρόλο και σκηνικό. Η χαρά του τρύγου (Κ. Κρυστάλλης) εναλλάσσεται με την ερωτική μελαγχολία σε ένα νυχτερινό κέντρο (Ν. Λαπαθιώτης), το χιούμορ της μέθης (Αθ. Χριστόπουλος) με την τρυφερή εμφάνιση της Παναγιάς (Γ. Ρίτσος), ο αισθησιασμός των απολαύσεων (Κ. Π. Καβάφης), με την πραότητα της κάθαρσης (Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο) και το πάθος της ελευθερίας του πνεύματος (Ν. Καζαντζάκης) με τον ύμνο στον έρωτα από το Άσμα Ασμάτων (Σολομώντας).
Το Συμπόσιον έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν: στο Κτήμα Γεροβασιλείου Επανομή Θεσσαλονίκης 18/5/2015, στο Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου 28/6/2015, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με οικοδεσπότη το Κτήμα Μπουτάρη 18/3/2016, στο Φουγάρο (Ναύπλιο) με οικοδεσπότη το Κτήμα Σκούρας 1/4/2016, στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής στο Ρέθυμνο 2/7/2016, στο Κτήμα Σεμέλη στη Νεμέα 4/9/2016, στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο 9/3/2017 και στους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου στην Κω 4/9/2018.
links:
https://www.youtube.com/watch?v=yrfAh9f5N9g
https://www.youtube.com/watch?v=YyBjEk1AL78
Κριτικές από την παρουσίαση του κύκλου τραγουδιών «Συμπόσιον»
στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης:
Musicpaper: “Ο Δημήτρης Μαραμής ισχυρός μελωδός με κλασικές καταβολές κι αυτό που ονομάζουμε έντεχνο στίγμα πέτυχε ευφάνταστες μελοποιήσεις σ’ ένα ενδιαφέρον υλικό χωρίς ευκολίες. Η ζεστή βραδιά ολοκληρώθηκε με οίνο και χαμόγελα πετυχαίνοντας τον στόχο της να υμνήσει την ευδαιμονία και τις απολαύσεις και ελπίζουμε να επαναληφθεί σύντομα σε χώρους σε όλη την Ελλάδα και γιατί όχι και σε οινοποιία. Αποτελεί μια πρωτότυπη και ευφάνταστη μουσική πρόταση που υμνεί το κρασί, την απόλαυση και εντέλει την χαρά της ζωής”
Rejected: “Ο Δημήτρης Μαραμής και πάλι, πήγε λίγο παραπέρα την Τέχνη του. Με άξιους συνεργάτες και έμπνευση. Ανάμεσα σε μεγάλους ποιητές και συγγραφείς, έδωσε τραγούδια-που δεν αντιστοιχούν στο συρμό. Μοναχά στο ευφρόσυνο. .Ευφορία της ζωής ισοδυναμεί με μια αγάπη και τη γεύση στα χείλη από οίνο… Όμορφη άθροιση, υπό τον μελωδικό οίστρο του Δημήτρη Μαραμή… να σου θυμίζει το μεστό της Ιστορίας, το στυφό της δυσκολίας του έρωτα, το “ζαλιστικό” του τρελαμένου σου πόθου, το μπρούσκο που σου αρωματίζει τα χείλη και δεν φεύγει, παρά σου “χρωματίζει” την ανάσα… άλλωστε κι ο έρωτας δεν είναι για να πίνεται στο ποτήρι του ονείρου σου; Να σου διαπραγματεύει το νου και την καρδιά με το ανεκπλήρωτο και να σε κάνει κοινωνό με το διπλανό σου, στη τρέλα του βίου;”