“Birds of Paradise” στον χώρο ΠΛΥΦΑ στην Αθήνα

“Birds of Paradise”

Παρουσιάσεις την Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 21:00 στον χώρο ΠΛΥΦΑ στην Αθήνα

– Είσοδος ελεύθερη, κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες: [email protected]

Περιγραφή

Υπάρχουν πάνω από 40 είδη πτηνών που ανήκουν στην οικογένεια Paradisaeidae, γνωστά ως πουλιά του παραδείσου. Συναντώνται στην ανατολική Ινδονησία, στην Παπούα Νέα Γουινέα και στην Αυστραλία. Τα αρσενικά έχουν αναπτύξει μια μοναδική συμπεριφορά ζευγαρώματος που αποτελείται από την επίδειξη του ζωηρού χρώματος των φτερών τους, την αλλαγή του σχήματός τους, τα καλέσματα ζευγαρώματος και τους περίπλοκους χορούς τους.

Το “Birds of Paradise” χρησιμοποιεί τις σουρεαλιστικές, εξελικτικές προσαρμογές αυτών των πουλιών ως κωμικό φακό για να αναστοχαστεί τον ανθρώπινο τρόπο ανταγωνισμού και έλξης. Μέσω της μιμητικής αναπαράστασης του ερωτικού παιχνιδιού, το έργο εξερευνά τις mise-en-scène πρακτικές και τις ικανότητές μας για αλλαγή σχήματος – γιατί αυτό που φοράμε και πώς το φοράμε είναι ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητάς μας. Σε αντίθεση με τον κύκνο, για παράδειγμα, η σουρεαλιστική συμπεριφορά των πτηνών του παραδείσου δεν χρησιμεύει ως ιδεατή χάρις, αλλά αντίθετα ως αντανάκλαση των τακτικών αυτο-σκηνοθεσίας μπροστά στον θεατή.

Crossing the Freeway. Uferstudio 2019.

Το έργο επικεντρώνεται στην ιστορία δύο νεαρών χαρακτήρων που έχουν γεννηθεί σε αυτόν τον κόσμο και ωθούνται να εξελιχθούν μέσα από τις αντιθετικές δυνάμεις του ανταγωνισμού και της έλξης. Αυτοί οι νεαροί χαρακτήρες χρειάζεται να βρουν το κατάλληλο κάλεσμα ζευγαρώματος, το τέλειο κοστούμι και να χορέψουν τον καλύτερο χορό τους, γιατί η επιβίωση των γονιδίων τους εξαρτάται από το εάν κάνουν τις σωστές κινήσεις. Η πρόκληση για εντυπωσιασμό είναι υψηλή και εναπόκειται στο κοινό να αποφασίσει αν τα «Πουλιά του Παραδείσου» έχουν την πράξη (αναπαραγωγής;) ή αν οι κινήσεις τους θα σβήσουν σε ένα βαλς.

Η παράσταση “Birds of Paradise” επικεντρώνεται στην καταναλωτική μας σχέση με τα ρούχα και τα αξεσουάρ. Όταν οι χορευτές δημιουργούν τα δικά τους πουπουλένια ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά και πλαστικές σακούλες, αναδεικνύεται η άλλη πλευρά της μοντέρνας αυτοέκφρασής μας: η βιομηχανία της γρήγορης μόδας. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι όλο και ταχύτερα μεταβαλλόμενες τάσεις στη βιομηχανία της μόδας, τα ρούχα (υπερ)παράγονται με την υπερκατανάλωση πόρων και υπό καταστροφικές συνθήκες εργασίας στον Παγκόσμιο Νότο, άλλοτε γνωστός ως Τρίτος Κόσμος. Το έργο διερευνά επίσης τη σύνδεση μεταξύ της προσκόλλησής μας σε μια εξωτερική εικόνα της αυτοαντίληψής μας και της ανάγκης να επενδύσουμε σε μη βιώσιμες τάσεις της μόδας – αποδομώντας χιουμοριστικά την εικόνα του εαυτού μας σε σχέση με τα ρούχα μας και αγγίζοντας τις προβληματικές έννοιες βιωσιμότητα και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Συντελεστές
Χορογραφία και Σύλληψη: Aaron Carey-Burrows
Ερμηνευτές: Cecilia Castellari και Marco Rizzi
Βοηθοί Χορογράφου: Gianna Di Girolamo και Θεοδώρα Σαρρή
Καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια: Κοσμάς Κοσμόπουλος
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Αντώνιος Παλάσκας
Σκηνογραφία: Μαρία Σαλουβάρδου, Aaron Carey-Burrows
Σχεδιασμός Φωτισμών: Δημήτριος Σταμάτης
Κείμενο και Δραματουργική επεξεργασία: Kai Pichmann
Διαχείριση παραγωγής και επικοινωνία: Fee Josten και Anna Königshofer
Φωτογραφίες, Video Τεκμηρίωση: Giovanni Lo Curto

Παραγωγή
Για την παραγωγή του έργου “Birds of Paradise” ο κοινωφελής οργανισμός Initiative LUNA PARK e.V. συνεργάστηκε με τον Αυστραλό χορογράφο Aaron Carey-Burrows, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο τα τελευταία πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή του από τη LINK Dance Company, την Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών της Δυτικής Αυστραλίας (2017). Εκτός από τη συνεργασία του με το LUNA PARK για αρκετές παραγωγές χορού, εργάζεται μεταξύ άλλων με το Μπαλέτο της Γερμανικής Όπερας, το Γερμανικό Θέατρο και τον χορογράφο Sebastian Matthias.

Η παραγωγή του έργου “Birds of Paradise” είναι του Initiative LUNA PARK e.V. και τoυ Κοσμά Κοσμόπουλου σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Gesundbrunnen στην περιοχή Berlin-Wedding, μέσα στα πλαίσια της δράσης “tanz(t)räume“ (όνειρα χορού/χώρων) χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα TANZPAKT Stadt-Land-Bund με την υποστήριξη της Επιτρόπου Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Κυβέρνησης. Οι παρουσιάσεις του έργου στην Αθήνα πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής “How to dance in times of crisis?” σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

 

“Crossing the Freeway: OUTSIDE”
Παρουσιάσεις το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 20:30 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 21:30 στον χώρο ΠΛΥΦΑ στην Αθήνα – Είσοδος ελεύθερη, κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες: [email protected]

Περιγραφή
Το “Crossing the Freeway: OUTSIDE” είναι ποιητική μετεξέλιξη του έργου “Crossing the Freeway,” που παρουσιάστηκε στα Uferstudios του Βερολίνου ως site specific παράσταση, τον Σεπτέμβριο του 2019. Η δραματουργική πλοκή του έργου αντλεί έμπνευση από μία σειρά κρίσεων, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, οικολογικών, μεταναστευτικών, που βίωσε η ανθρωπότητα στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα. Βασισμένο σε προφορικές μαρτυρίες και μνήμες προσφύγων και μεταναστών, το έργο ανασυνθέτει τις αντιφάσεις μεταξύ του δημόσιου χώρου και του άμεσου, αισθητού, βιωμένου και κατακερματισμένου χώρου. Οι εξαναγκαστικές μετακινήσεις ολόκληρων πληθυσμών λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος και των πολεμικών συγκρούσεων σε κράτη της Ασίας και της Αφρικής δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών χώρων στη συνάντηση της σύγχρονης χορογραφικής πρακτικής και του κοινού. Μέσα από την παραστασιακή και μινιμαλιστική γλώσσα του σύγχρονου χορού, ηχοτοπία και προβολή εικόνων σε video, ο Κοσμάς Κοσμόπουλος αναδιαμορφώνει το πρωτογενές υλικό σε ένα νέο συγκείμενο. Ως διαδραστική οπτικά και κιναισθητικά παράσταση προσκαλεί τους θεατές να διασχίσουν τον σκηνικό χώρο σε επιλεγμένες χρονικές στιγμές, αλλάζοντας τις θέσεις θέασης και των ρόλων. Το έργο θέτει ερωτήματα, όπως, μεταξύ άλλων, το εξής: «Το δικαίωμα στην ελευθερία εξαρτάται πάντα από την ελευθερία των άλλων – εκείνων που δεν έχουν εμπόδια στον δρόμο τους;»

Συντελεστές
Χορογραφία, Σύλληψη και Βίντεο: Κοσμάς Κοσμόπουλος
Ερμηνευτές και Συν-δημιουργοί: Κατερίνα Γεβετζή, Σοφία Γούσγουλα, Νικολέτα Κουτίτσα, Θεοδώρα Σαρρή, Ιωάννης Σταυρόπουλος, Greta Schuster, Gösta Sträng
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Αντώνιος Παλάσκας
Δραματουργική επεξεργασία: Kai Pichmann
Κείμενα και επιμέλεια: Μαρία Τσουβαλά
Σκηνογραφία, Κοστούμια: Michael Graessner, Κοσμάς Κοσμόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Δημήτριος Σταμάτης
Διαχείριση παραγωγής και επικοινωνία: Fee Josten και Anna Königshofer
Φωτογραφίες, Video Τεκμηρίωση: Giovanni Lo Curto και Μάγκυ Τουλιάτου
Παραγωγή
Η παραγωγή του έργου “Crossing the Freeway: OUTSIDE” είναι του Initiative LUNA PARK e.V. και τoυ Κοσμά Κοσμόπουλου σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Gesundbrunnen στην περιοχή Berlin-Wedding, με την υποστήριξη του NATIONAL PERFORMANCE NETWORK – STEPPING OUT, που χρηματοδοτείται από την Επίτροπο Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Κυβέρνησης και του Dachverband Tanz Deutschland στα πλαίσια του προγραμμάτος DIS-TANZ-START και της πρωτοβουλίας NEUSTART KULTUR. Οι παρουσιάσεις του έργου στην Αθήνα πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής “How to dance in times of crisis?” σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικών δράσεων ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2002, από τον Κοσμά Κοσμόπουλο, χορογράφο, εκπαιδευτικό, ερμηνευτή και επιμελητή έργων σύγχρονης τέχνης. Το ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ αποτελείται από μία ομάδα καλλιτεχνών που ανήκουν σε διαφορετικές εθνικότητες καθώς και από ανθρώπους που εργάζονται στον ευρύτερο κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα. Βασικός σκοπός της ομάδας είναι ο σχεδιασμός, η παραγωγή, η διοργάνωση και η παρουσίαση έργων σύγχρονου χορού και ταυτόχρονα εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσα από τα οποία προωθείται η καλλιτεχνική έρευνα στη χορογραφική διαδικασία και πρακτική στην Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλους καλλιτεχνικούς οργανισμούς κυρίως από τη Γερμανία. Το ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ διευθύνεται από τα ιδρυτικά του μέλη, την εικαστικό Δρ. Γεωργία (Μάγγυ)Τουλιάτου, τον Κοσμά Κοσμόπουλο και τον συνθέτη σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής Αντώνιο Παλάσκα.
Το 2003, ο Κοσμάς Κοσμόπουλος ίδρυσε τον κοινωφελή οργανισμό Initiative LUNA PARK e.V., ο οποίος λειτουργεί ως ανεξάρτητος οργανισμός από το 2019, με έδρα το Δημοτικό σχολείο Gesundbrunnen, στην περιοχή Wedding του Βερολίνου. Από τις αρχές του 2000, οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται στενά σε πολλά από κοινού σχεδιαζόμενα ή και συγχρηματοδοτούμενα projects.

Εκπαιδευτικά προγράμματα πολιτιστικής ανταλλαγής

Από το 2016, το ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ διοργανώνει μία σειρά από εντατικά εργαστήρια, με τον τίτλο “How to dance in times of crisis?”, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και το Βερολίνο. Στα εργαστήρια συμμετέχουν είκοσι περίπου νέοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Γερμανία, απόφοιτοι ή σπουδαστές παραστατικών τεχνών, χορού και θεάτρου ειδικότερα. Ανάμεσα στους επιμέρους στόχους των εργαστηρίων είναι η διερεύνηση σύγχρονων μεθόδων σύνθεσης με καθοδήγηση από μέλη της ομάδας και προσκεκλημένους χορογράφους και θεωρητικούς του χορού. Μέσα από τα βιωματικά σεμινάρια τεχνικής σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού, τις διαλέξεις και τις συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων ενθαρρύνεται η ανταλλαγή ιδεών για το εννοιολογικό περιεχόμενο του χορού στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Οι ατομικές ή και συλλογικές δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών έχουν παρουσιαστεί είτε σε θεατρικές σκηνές ή σε εναλλακτικούς σκηνικούς χώρους στην Αθήνα και το Βερολίνο. Τα προγράμματα πολιτιστικής ανταλλαγής έχουν επιχορηγηθεί έως σήμερα από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας για την κάλυψη αεροπορικών εισιτηρίων, διαμονής και παραγωγής.

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του LUNA PARK μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:
www.lunapark.works
https://www.facebook.com/lunaparkathens
https://www.facebook.com/LUNAPARK.works
https://www.instagram.com/lunapark.works/
https://vimeo.com/initiativelunapark

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΛΥΦΑ (Πλεκτήρια – Υφαντήρια Αθηνών), Κορυτσάς 39 & Σπύρου Πάτση, Βοτανικός (Google Maps)

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Pearl Jam “Wreckage”

Pearl Jam “Wreckage”   Από το πολύ-αναμενόμενο άλμπουμ “Dark Matter” που κυκλοφορεί αύριο, στις 19.04.2024.     ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ “WRECKAGE” ΨΗΦΙΑΚΑ https://pearljam.lnk.to/wreckagegrePR   Dark Matter

Farewell / Εν τόπω χλοερώ

Farewell / Εν τόπω χλοερώ Από τους δημιουργούς του Nostalgia Generation   Πρεμιέρα: Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 Θέατρο 104    Προπώληση εισιτηρίων στο more.com  

ZΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ-ALMA VIVA  από την WEIRDWAVE

ZΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ-ALMA VIVA στους κινηματογράφους  από την WEIRDWAVE   Μία ταινία για μάγισσες και ανεξάρτητες γυναίκες. Μια απαράμιλλη ιστορία ενηλικίωσης   * ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ-EBΔΟΜΑΔΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ της Νεφέλης Μαϊστράλη

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ της Νεφέλης Μαϊστράλη Θέατρο Βεάκη 11 Μαΐου – 9 Ιουνίου Με χιούμορ, ελαφράδα και σκωπτική διάθεση απέναντι σε μια συλλογική μνήμη που είναι