«ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ή πώς ξέμαθα να περπατώ» Από την ομάδα ART VOUVEAU

 

 

«ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ή πώς ξέμαθα να περπατώ»

Από την ομάδα ART VOUVEAU

4 επιπλέον παραστάσεις

Κυριακή 18:30 έως 4 Δεκεμβρίου

 

 στο Θέατρο ΟΛΒΙΟ

Μια από τις πιο ιδιαίτερες, γοητευτικές και απολαυστικές παραστάσεις των τελευταίων ετών, «ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ή πώς ξέμαθα να περπατώ» της ομάδας ART VOUVEAU, επανέρχεται στο Θέατρο ΟΛΒΙΟ, τον φετινό Οκτώβριο.

Η παράσταση έχει ανέβει περισσότερες από δέκα φορές μέχρι τώρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Σύρο, Πήλιο, Προύσα και Τραπεζούντα.  Η θερμή ανταπόκριση των θεατών και του Τύπου φέρνουν την βουβή αυτή κωμωδία,  που συγκινεί  μεγάλους  και μικρούς θεατές, ξανά στο Θέατρο ΟΛΒΙΟ.  Η σκηνοθεσία είναι της Δανάης Τίκου, ενώ στην ομάδα των πέντε  ηθοποιών της ART VOUVEAU έρχεται να προστεθεί ο ταλαντούχος Johnny O της ομάδας Splish Splash. Μαζί  ζωντανεύουν την συναρπαστική, πολύσημη ιστορία με αστείρευτη ενέργεια και εκφραστική κίνηση, ερμηνεύοντας πολλούς εναλλασσόμενους ρόλους. Την  κίνηση επιμελείται ο έμπειρος Camilo Bentancor, ενώ όλη η παράσταση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική πιάνου, σε μουσική σύνθεση και εκτέλεση του Γιάννη Σελέκου.

ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ  είναι ένα παλιό ινδικό παραμύθι, που δείχνει απλό σε πρώτο επίπεδο. Είναι όμως ταυτόχρονα μια  ιστορία γεμάτη σοφία και σημαντικά νοήματα, που διατρέχει τους αιώνες με τα μηνύματά της  και που εύκολα την ανάγει κανείς στο σήμερα. Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο, που πραγματεύεται διαχρονικές αξίες: τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου, τον αγώνα εναντίον στην βία και την αδικία, το να στέκεται κανείς στα δικά του πόδια -κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Αυτό που κάνει την παράσταση ακόμη πιο ιδιαίτερη και μοναδική, είναι πως η ομάδα ART VOUVEAU χρησιμοποιεί την εκφραστική «γλώσσα» της σιωπής, καθώς η ιστορία ξετυλίγεται με άξονα τις τεχνικές αφήγησης του βωβού́ κινηματογράφου και  της slapstick κωμωδίας.

Η θεατρική ομάδα Art Vouveau (artvouveau.com) ιδρύθηκε το 2013 στην Αθήνα με κοινό όραμα τη δημιουργία ενός πρωτότυπου σκηνικού κώδικα που υπερβαίνει τα όρια της γλώσσας, αντλώντας υλικό από ποικίλες μορφές τέχνης και συνδυάζοντας παραδοσιακές θεατρικές φόρμες, όπως η Κομέντια Ντελ Άρτε και το Θέατρο Μάσκας, με σύγχρονες τεχνικές αφήγησης που συναντάμε στις βωβές ταινίες και στο σωματικό θέατρο. ‘Έχει στο ενεργητικό της τρεις επιτυχημένες θεατρικές παραγωγές: “Τα δεκανίκια, ή πώς ξέμαθα να περπατώ”, “Επιστροφή στο Μπουντεγιόβιτσε”, “Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι”.  Οι παραστάσεις της ομάδας έχουν διακριθεί εντός και εκτός συνόρων. Την περασμένη σεζόν η ομάδα Art Vouveau σε συνεργασία με την ομάδα Κοπέρνικος δημιούργησε την παιδική θεατρική παράσταση “Δίπλα- δίπλα”, παραγωγή του Εθνικού θεάτρου.

H ΥΠΟΘΕΣΗ

Σε μια μικρή́, απομακρυσμένη πολιτεία, η ζωή́ κυλά́ ήρεμα… μέχρι την ημέρα που ο νεαρός βασιλιάς, σε μια συνηθισμένη περιήγησή του, πέφτει σε έναν γκρεμό́, με αποτέλεσμα τα πόδια του να μην τον βαστάνε πια. Οι πιο ξακουστοί́ θεραπευτές, παράξενοι και εκκεντρικοί́, θα τον επισκεφτούν – χωρίς αποτέλεσμα. Τότε δίνει μια εξωφρενική́ βασιλική́ διαταγή́: « Όλοι υποχρεωτικά́ θα περπατούν με δεκανίκια!» Και έτσι γίνεται. Ο καιρός περνάει… και πλέον στην πολιτεία αυτή́ κάθε βήμα συνοδεύεται από́ τον μεταλλικό́ ήχο που κάνει το δεκανίκι, καθώς στηρίζει τα – αδύναμα πια – πόδια των υπάκουων ανθρώπων.

Μια μέρα όμως, ο βασιλιάς πεθαίνει… και μια απρόσμενη επίσκεψη δίνει στους πολίτες μία και μοναδική́ ευκαιρία να θυμηθούν όσα με τη βία είχαν ξεχάσει…

 

Ταυτότητα

Διασκευή:                       Ομάδα Αrt Vouveau
Σκηνοθεσία:                  Δανάη Τίκου

Βοηθός σκηνοθέτη:     Πωλίνα Χρυσάφη
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Βαρδαβά
Μουσική – Πιάνο:         Γιάννης Σελέκος

Επιμέλεια κίνησης:      Camilo Bentancor

Φωτισμοί:                       Περικλής Μαθιέλλης
Video:                              Τάσος Δημητρόπουλος
Φωτογραφίες:              Ορφέας Εμιρζάς, Τάσος Δημητρόπουλος

Ηθοποιοί: Τάσος Δημητρόπουλος, Αφροδίτη Κλεοβούλου, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Johnny O, Φοίβος Συμεωνίδης, Δανάη Τίκου

Μουσικός επί σκηνής: Γιάννης Σελέκος

 

Προπώληση  Viva. gr

https://www.viva.gr/tickets/theater/ta-dekanikia-i-pos-ksematha-na-perpato

 

Tιμές εισιτηρίων:

Προσφορά/ early bird: 14 ευρώ (ως 1/9)

Εισιτήριο: 16 ευρώ

Μειωμένο: 12 ευρώ

 

 

Θέατρο OLVIO

– Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, 118 55

– Τηλ: (+30) 210 3414118, (18:00 – 21:00)

https://goo.gl/maps/oPTLUUvckf7jaFgo8

Βρίσκεται 5 λεπτά, περπατώντας, από το σταθμό “Μετρό Κεραμεικός” στο Γκάζι.

 

 

Θα μας βρείτε:

www.artvouveau.com

Instagram page: artvouveau

Facebook page: art vouveau

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Κέννυ & Φενού

Studio Μαυρομιχάλη   Κέννυ & Φενού  Πρεμιέρα: Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 Κάθε Τετάρτη στις 21:00 & Κυριακή στις 18:00 (για 8 παραστάσεις)   Ένα έργο

«Αρμένισμα στις θάλασσες»

                     «Αρμένισμα στις θάλασσες»                               Μία μουσική-αφηγηματική βραδιά            

Ραφαέλ Σανταντρέου Χωρίς φόβο

Ραφαέλ Σανταντρέου Χωρίς φόβο Η τεκμηριωμένη μέθοδος για να ξεπεράσουμε το άγχος, τις ιδεοληψίες, την υποχονδρίαση και οποιονδήποτε αβάσιμο φόβο Μετάφραση: Χριστίνα Αμαργιανού Σελίδες: 329,

ΓΚΙΝΤΙΚΙ στην Τεχνόπολη

ΓΚΙΝΤΙΚΙ Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Τρίτη 9 Ιουλίου feat. Ιουλία Καραπατάκη + Σπέσιαλ Guest Η προπώληση ξεκίνησε! Γκιντίκι μια παρέα, μια μπάντα, αμέτρητα γλέντια. Έφτασε η στιγμή