«Οι Λουόμενες» Της Κατερίνας Μαυρογεώργη | παράταση

«Οι Λουόμενες»
Της Κατερίνας Μαυρογεώργη
Παράταση παραστάσεων έως και τις 19 Ιανουαρίου 2023
και παρουσίαση της έκδοσης του έργου στις 19 Δεκεμβρίου

«Οι Λουόμενες» με χαρά ανακοινώνουν την παράταση των παραστάσεών τους για έναν ακόμα μήνα, έως και τις 19 Ιανουαρίου 2023, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:30. Το ενδιαφέρον του κοινού βαίνει αμείωτο και οι θεατές συνεχίζουν να επισκέπτονται το Υδροθεραπευτήριο «Ο Ασκληπιός», που λειτουργεί πλέον στο Θέατρο Tempus Verum στον Κεραμεικό. Η παράσταση, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κατερίνας Μαυρογεώργη αγαπήθηκε από τις πρώτες παραστάσεις, το 2019 στο Θέατρο Skrow, και αυτή την περίοδο διανύει τον τρίτο κύκλο της στις αθηναϊκές αίθουσες. Οι Κατερίνα Λάττα, Νικολίτσα Ντρίζη και Μαρία Πετεβή ξεχωρίζουν για τις ερμηνείες τους, καθώς αποκαλύπτουν τα μυστικά, τις αγωνίες και τους αγώνες των ηρωίδων τους, με ένταση αλλά και πολύ χιούμορ.


Το κείμενο των Λουόμενων, που συγκαταλέγεται στα πιο επιτυχημένα σύγχρονα νεοελληνικά έργα των τελευταίων ετών, κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Γιορτάζοντας την παράταση των παραστάσεων, η ομάδα των Λουόμενων προσκαλεί όσους αγάπησαν το έργο και την παράσταση στην παρουσίαση της έκδοσης, που θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου στο θέατρο Tempus Verum, στις 18:30 το απόγευμα (ώρα προσέλευσης 18:00). Την παρουσίαση, μαζί με τη συγγραφέα, θα κάνουν η σκηνοθέτις και σεναριογράφος Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, ο συγγραφέας και μεταφραστής Σπύρος Γιανναράς, ενώ αποσπάσματα από το έργο θα διαβάσει η ηθοποιός Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

Η δημοφιλία των Λουόμενων δεν οφείλεται μόνο στην πλοκή του έργου, κατά την οποία σταδιακά αποκαλύπτονται τα κρυμμένα μυστικά των ηρωίδων. Ούτε και μόνο στο έντονο κωμικό στοιχείο της παράστασης. Το έργο, μέσα από έναν γρήγορο ρυθμό, θίγει καίρια ζητήματα της έμφυλης ισότητας και της γυναικείας ταυτότητας, της ανάγκης για αυτοπροσδιορισμό πέρα των κοινωνικών ρόλων που αποδίδονται σε κάθε φύλο. Μέσα από τον ζεστό, ανθρώπινο και τρυφερό τόνο του, φωτίζει ζητήματα που εξαιτίας των αλλαγών που έφεραν στο θέατρο και στη ζωή μας η πανδημία και η κρίση, όχι μόνο παραμένουν καίρια, αλλά μοιάζουν να βρίσκονται ακόμα πιο κοντά μας.

Όπως σημειώνει η Κατερίνα Μαυρογεώργη: «Όταν έγραφα αυτό το έργο πριν τρία χρόνια, η αλήθεια είναι ότι δεν σκέφτηκα ότι πρέπει αναγκαστικά να έχει τρεις γυναίκες για ηρωίδες, έτσι ώστε να δηλώσουμε την σύμπνοιά μας με τον αγώνα για έμφυλη ισότητα.  Κάτι οργανικό με έσπρωξε να σχηματίσω με λέξεις αυτήν την παράξενη γυναικεία φιλία μέσα σε ένα υδροθεραπευτήριο. Έπειτα οι συνθήκες ακινητοποίησαν αυτήν την παράσταση για αρκετό καιρό, ενώ η πρόθεσή μας ήταν να συνεχίσει να παίζεται στην Αθήνα και αλλού. Τον Ιούνιο του 2022 αποχαιρετήσαμε το σπίτι μας, το Skrow Theater, και ο Ασκληπιός θα ανοίξει και πάλι μέσα στο Τempus Verum, στην καρδιά του Κεραμεικού.
Οι Λουόμενες είναι τρεις ηρωίδες με βαθιά πάθη  και αδυναμίες. Έχουν αμαρτήσει βαριά ή έτσι νομίζουν. Έχουν πιει ουκ ολίγες φορές αλκοόλ ώσπου να λιποθυμήσουν, έχουν κάνει  σεξ με πολλούς συντρόφους, ήταν φιλόδοξες, θυσίασαν πολλά για να είναι ανεξάρτητες, ελεύθερες.  Και το φέρουν βαρέως. Μέσα στο υδροθεραπευτήριο απαλλάσσονται σταδιακά από αυτό το φορεμένο φορτίο. Μοιράζονται τις ιστορίες τους υπό ένα νέο πρίσμα. Θέλω να μιλήσω για την γυναίκα ευεργετικά κι όχι με λύπηση. Θέλω να προσφέρω μια συχνότητα δημιουργίας για την γυναίκα στην οποία η ίδια είναι αντικείμενο στοχασμού, η ίδια γιορτάζεται, η ίδια εξυμνείται, δεν πρωταγωνιστεί πάλι η εικόνα ενός συστήματος που την βασανίζει ασταμάτητα».

Η Παράσταση
Είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς, και σε μία μικρή επαρχιακή λουτρόπολη με ιαματικές πηγές οι δρόμοι έχουν ερημώσει, καθώς όλοι ετοιμάζονται για την αλλαγή του χρόνου. Κι όμως, το Υδροθεραπευτήριο «Ο Ασκληπιός» είναι ανοιχτό… Εκεί μέσα βρίσκονται τρεις άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες. Η Λύντια είναι η ιδιοκτήτρια του “Ασκληπιού”, η Κάτια και η Μαρία λουόμενες που καταφθάνουν απρόσμενα. Καμία από τις τρεις δεν έχει θέμα υγείας, όμως κάθε μία κουβαλά κι από ένα μυστικό που τη βαραίνει και την αγριεύει. Και οι τρεις έχουν κάτι να ξεπλύνουν, και οι τρεις ψάχνουν από κάτι να ξεφύγουν.
Οι τρεις λουόμενες γνωρίζονται και αρχίζουν να παρακολουθούν όπερα από ένα μικρό κόκκινο τηλεορασάκι, τον Αστακό. Παθιάζονται με την Τραβιάτα και την Μαντάμ Μπατερφλάι, ταυτίζονται με τα τραγικά φινάλε που επιφυλάσσει η όπερα στις πρωταγωνίστριές της, καθώς τα πάθη τους μοιάζουν με τα δικά τους και τα λιμπρέτα φαίνεται να μιλούν για τους δικούς τους δαίμονες. Όσο κυλάει η ώρα στο υδροθεραπευτήριο, οι τρεις γυναίκες συνδέονται μεταξύ τους, το ιαματικό νερό αρχίζει να καίει την επιφάνεια των πραγμάτων και τα μυστικά είναι έτοιμα να ξεχειλίσουν από μέσα τους σαν πηγές που αναβλύζουν.
Κι ενώ το νέο έτος καταφθάνει ηρωικά, μέσα από έναν αυθόρμητα τελετουργικό χορό, οι ηρωίδες φτάνουν σε μία εκστατική κατάσταση όπου ουσιαστικά εξαγνίζουν η μία την άλλη.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαυρογεώργη
Μουσική: Δημήτρης Τάσαινας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σεραφείμ Ράδης, Γιάννης Καραμπάτσος
Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Άρτεμις Φλέσσα
Σχεδιασμός επιγραφής «Ο Ασκληπιός»: Θάλεια Μέλισσα
Βοηθοί σκηνοθέτη: Έλια Ζαχαριουδάκη, Μαρία Μακρή
Παίζουν: Κατερίνα Λάττα, Νικολίτσα Ντρίζη, Μαρία Πετεβή
Voice Over: Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ INKAL

Παράταση παραστάσεων έως και τις 19 Ιανουαρίου 2023
Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:30
Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 16 ευρώ
Φοιτητικό: 14 ευρώ
Ανέργων-ΑΜΕΑ: 12 ευρώ
Προπώληση https://www.viva.gr/tickets/theater/oi-louomenes/
Διάρκεια: 80 λεπτά

Παρουσίαση βιβλίου στις 19 Δεκεμβρίου 2022
Στις 18:30 (ώρα προσέλευσης 18:00), στο θέατρο Tempus Verum

ΘΕΑΤΡΟ TEMPUS VERUM ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
Διεύθυνση: Ιάκχου 19, Αθήνα 118 54
Τηλέφωνο: 21 0342 5170
Στάση Μετρό Κεραμεικός

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα