«Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης» στο θέατρο ΙΣΟΝ

«Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης»

από τη θεατρική ομάδα Σιμουλτανέ
Για 5 παραστάσεις στο θέατρο ΙΣΟΝ

Πρεμιέρα 9 Ιανουαρίου

Η ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ δημιουργήθηκε το 2022, μέσα από την κοινή ανάγκη και την επιθυμία τριών, νέων καλλιτεχνών: της Νεφέλης Κράλλη, της Κωνσταντίνας Ράικου και του Κωνσταντίνου Σωτηριάδη να διηγηθούν ιστορίες και μύθους, εκφράζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες τους.
Η παράσταση «Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης» είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή αλλά πρόκειται για ένα νέο έργο. Πιο συγκεκριμένα ένα αλληγορικό κείμενο, σχετικά με τον εργασιακό μεσαίωνα και την απομόνωση που βιώνουν οι άνθρωποι τη σύγχρονη εποχή.
Το κείμενο αυτό αποτελεί μια βάση, ώστε μέσα από το σώμα και τη φωνή να παρουσιαστούν επί σκηνής νέες μορφές έκφρασης και νέοι δίαυλοι επικοινωνίας. Ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα θα ρίξουν φως στον κόσμο των ηρώων.
Στην παράσταση τα σημαινόμενα διαφοροποιούνται χτίζοντας από την αρχή ένα νέο γλωσσικό κώδικα. Αφήνεται στην κρίση του θεατή να αναγνωρίσει και να ερμηνεύσει τα σύμβολα μέσα από τη δική του οπτική.
Λίγα λόγια για το έργο:
Εδώ ο Φιλοκτήτης παρουσιάζεται ως «στρατιώτης», δηλαδή ένας άνθρωπος της εργατικής τάξης, με εξαιρετικό ταλέντο στη δουλειά του. Τα συμφέροντα της εταιρίας που εργαζόταν τον «ξέβρασαν» καθότι πλέον δεν φαινόταν ιδιαίτερα χρήσιμος για αυτή. Τώρα βρίσκεται παρατημένος στο διαμέρισμά του, το «νησί» του. Όλες οι ελπίδες διαφυγής από το συναισθηματικό, κοινωνικό και εργασιακό αδιέξοδο έχουν πια χαθεί.
Σ’ αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του ο Οδυσσέας. Ως εκπρόσωπος της αστικής τάξης επιδιώκει να τον εμπιστευτεί ο Φιλοκτήτης προκειμένου να επιστρέψει πίσω μαζί του εξυπηρετώντας εκ νέου τα συμφέροντα της εταιρίας και τα δικά του. Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από το άγρυπνο μάτι της ανώτερης τάξης την οποία συμβολίζει η Ήρα.
Σκοπός της παράστασης είναι να προβληματίσει και να στηλιτεύσει με αλληγορικό τρόπο τα κακώς κείμενα της σύγχρονης αστικής ζωής στον εργασιακό τομέα του Δυτικού πολιτισμού.

Συντελεστές:
Κείμενο -Σκηνοθεσία: Ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ
Σκηνικά- Κουστούμια: Ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ
Τεχνικός ήχου και φωτισμών: Ηλίας Κουρτπαρασίδης
Ερμηνεύουν αλφαβητικά: Νεφέλη Κράλλη, Κωνσταντίνα Ράικου, Κωνσταντίνος Σωτηριάδης
Φωτογραφίες: Ίων Ευθυμίου
Παραγωγή: ΘΕΑΜΑ
Πληροφορίες:
Για πέντε παραστάσεις
9-10-16-17 και 23 Ιανουαρίου
ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.
Διάρκεια: 50 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ κανονικό/10 ευρώ μειωμένο
Θέατρο ΙΣΟΝ
Μελενίκου 33, Αθήνα
Τηλέφωνο: 21 3041 1546
προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/ti-tha-elege-o-filoktitis-omada-simoultane/
Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=saOIJrg0blo
Social Media:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100088767097538
https://instagram.com/simultane.theatregroup?igshid=YmMyMTA2M2Y=

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Caja de Musica – Βαγγέλης Μαρκαντώνης

Λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του ολοκληρωμένου άλμπουμ, ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης έρχεται στο Caja de Musica για μια εμφάνιση μαζί με εξαιρετικούς μουσικούς, το

Joanne – Tom’s Diner

Joanne – Tom’s Diner                                                                                                                       Η Joanne, το απόλυτο it girl της ελληνικής δισκογραφίας, σε ένα μοναδικό remake του “Tom’s Diner”. Η εντυπωσιακή performer και μία εκ των κορυφαίων vocalist της