Έκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Παιδιά «χοῦς καί ὕδωρ, μια πανανθρώπινη ιστορία» |Sianti Gallery

Έκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Παιδιά

« χοῦς καί ὕδωρ, μια πανανθρώπινη ιστορία»

στην Sianti Gallery

Δωρεάν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά: Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Διάρκεια Προγράμματος : 11.30-13.00

Ηλικία : 7-11 ετών

Τοποθεσία : Sianti Gallery (Βασ. Αλεξάνδρου 2, πίσω από Εθνική Πινακοθήκη)

Σχεδιασμός & Εκτέλεση: Πόπη Γεωργοποπούλου (μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός)

Η συμμετοχή και η θερμή ανταπόκριση των παιδιών στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Sianti Gallery είναι ενθαρρυντική. Έτσι, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 στις 11:30 με αφορμή την ατομική έκθεση «Minima Moralia» του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη ανανεώνεται το ραντεβού μας με τους μικρούς μας φίλους. Η νέα εικαστική περιπέτεια με τίτλο : «χοῦς καί ὕδωρ, μια πανανθρώπινη ιστορία» αποτυπώνει αυτό ακριβώς. Οι περισσότερες εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου σ’ αυτή την μακραίωνη ιστορία του στην γη δημιουργούνται από χώμα και νερό, από χρώμα και φως!

Γι΄αυτό και ο Παπαγιάννης θαυματουργεί με τις μικρές ανθρωπόμορφες φιγούρες φιλοτεχνώντας με ιδιαίτερη επιμέλεια και μεράκι μια ολόκληρη γλυπτική παράσταση, ένα είδος κεραμικού “κουκλοθέατρου” δημιουργώντας έτσι πορείες, εξόδους, λιτανείες, παρελάσεις με τρόπο ευφάνταστο και βαθιά υποβλητικό. Εκεί που το μικρό καθίσταται μεγάλο. Η μινιμαλιστική «πορεία» των ειδωλίων στην ιστορία γίνεται όχημα για τη διερεύνηση της εσωτερικής ανάγκης του ανθρώπου να χρησιμοποιεί στοιχεία της φύσης και να μεταπλάθει την πραγματικότητα σε ό,τι καλύτερο ονειρεύεται και ελπίζει.

Έτσι και η Sianti Gallery ήδη από το 2018 σε συνεργασία με την Πόπη Γεωργοπούλου (μουσειολόγο – μουσειοπαιδαγωγό) αναλογιζόμενη την ανάγκη παιδιών και γονιών για ενεργή εμπλοκή με το εικαστικό έργο και τους καλλιτέχνες που φιλοξενούνται σε μία γκαλερί, σχεδιάζει και προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για την Τέχνη με αφορμή τις εκθέσεις κάποιων από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες.

Ο ενθουσιασμός των ίδιων των καλλιτεχνών να αλληλεπιδράσουν με το κοινό μικρότερων ηλικιών που προσεγγίζει το έργο τους με αγαθή αλλά και διερευνητική ματιά δίνει το κίνητρο για ένα νέο πολυαισθητηριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή την έκθεση των γλυπτών του Θεόδωρου Παπαγιάννη. Η σύνδεση με τη γη, την μήτρα της ανθρωπότητας, μέσω του πηλού, και η σημασία των καρπών της, ιδιαίτερα του σιταριού για το σώμα και το πνεύμα, γίνονται κέντρα της εικαστικής δημιουργίας του γλύπτη. Ο κύκλος των ανθρώπων αλλά και των ζώων γύρω από ένα δέντρο αποκτά ιερότητα. Μύθοι, τελετουργίες και συμβολισμοί συνδέονται άρρηκτα με πήλινα χειροτεχνήματα και καλλιτεχνικά δημιουργήματα όλων των πολιτισμών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στις 18 Φεβρουαρίου, λοιπόν, καλούμε παιδιά ηλικιών 7 – 11 ετών να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι στην ιστορία του πηλού: από την ανακάλυψή του περνάμε στα πήλινα νεολιθικά και μυκηναϊκά ειδώλια, καθώς και στον μύθο της Δήμητρας για να καταλήξουμε στις αφρικανικές πήλινες μορφές και τον πήλινο κινεζικό στρατό. Με έμπνευση από το νοερό ταξίδι στην τέχνη και από το ζωντανό έργο της έκθεσης, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα για την ατομική τους πήλινη δημιουργία!

Με εκτίμηση,

Γραφείο Τύπου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ντόρα Λεοντοπούλου

Sianti Gallery

Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)

Τηλ: 210 7245432, 210 3648335

Email: info@siantigallery.com

Web : https://bit.ly/3JTGP8E

Ώρες λειτουργίας Sianti Gallery :

Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή  10:00-20:00

Τετάρτη 10:00-15:00

Σάββατο 10:00-16:00

Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

MIHALIS KALKANIS GROUP Half Note Jazz Club

MIHALIS KALKANIS GROUP ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ Half Note Jazz Club 21:30 Ο χαρισματικός κοντραμπασίστας Μιχάλης Καλκάνης την Πέμπτη 30 Μαρτίου, θα εμφανιστεί στη σκηνή του Half Note Jazz Club! Μαζί με το σχήμα του θα

ΜΗΔΕΙΑ του Ευριπίδη

ΜΗΔΕΙΑ του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Λέας Μαλένη Μήδεια η Μαρία Κίτσου Ιάσονας ο Φάνης Μουρατίδης Ύστερα από την πολύ μεγάλη ανταπόκριση υποψηφίων με πάνω

«ΤΡΑΓΟΣ» ΕΝΑ ALL DAY ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

«ΤΡΑΓΟΣ» ΕΝΑ ALL DAY ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ στου ΨΥΡΡΗ “Παντού καλά είναι…” στον «Τράγο» όμως είναι ακόμη καλύτερα! Σε ένα ψηλοτάβανο