ANIMASYROS 2023 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

 

ANIMASYROS 2023

Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

26 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 

Σύρος

#animasyros2023

Ανοιχτό κάλεσμα για υποβολή ταινιών ανιμέισον έως τις 30 Ιουνίου 2023 εδώ

Από την Αρχαία Ελλάδα έως την Ιβηρική χερσόνησο και την Λατινική Αμερική και με το ελληνικό ανιμέισον να βρίσκεται στο επίκεντρο, το ANIMASYROS 2023 επιστρέφει με διεθνείς συνεργασίες, νέες τεχνικές και έμφαση στη γυναικεία δημιουργικότητα. 

 

Το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης καλεί δημιουργούς απ΄ όλο τον κόσμο να καταθέσουν τις ταινίες τους έως τις 30 Ιουνίου 2023. Το ANIMASYROS 2023 θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2023 στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. 

 

Το πρόγραμμα του ANIMASYROS 2023 περιλαμβάνει 7 διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, περιφερειακές δράσεις, νέες εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες και την Αγορά που αποτελεί, πλέον, κέντρο αναφοράς για τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στο «Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα», με τίτλο Anima Ancients, διατρέχει όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ και προσπαθεί να αναδείξει τους διαφορετικούς τρόπους που οι σύγχρονοι δημιουργοί της τέχνης του ανιμέισον έχουν συνομιλήσει, διαπραγματευτεί ή εμπνευστεί από την μακρά αυτή ιστορική περίοδο. 

 

Επιπλέον, το ANIMASYROS 2023 αναγνωρίζει τη σημαντική θέση της δημιουργικής βιομηχανίας ανιμέισον των χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής και παρουσιάζει ένα ευρύ αφιέρωμα στις χώρες αυτές με τίτλο La Animaciόn Iberoamericana. Το αφιέρωμα δίνει περισσότερη έμφαση στις ταινίες μεγάλου μήκους για παιδιά και ενήλικες, ενώ φιλοξενεί και προγράμματα ταινιών μικρού μήκους που επιμελούνται συνεργαζόμενα Φεστιβάλ από την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική. 

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα το Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα εμπλουτίζονται και πειραματίζονται με νέες τεχνικές όπως το sand animation (τεχνική της άμμου) και απευθύνονται σε παιδιά νέους επαγγελματίες εφήβους ΑμεΑ και τους αγαπημένους μας «βετεράνους» (άτομα τρίτης ηλικίας). 

 

Η Αγορά του ANIMASYROS 2023 συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της διαμορφώνοντας διεθνείς συνεργασίες στο πλαίσιο του pitching forum ενώ οι παρουσιάσεις, τα στρογγυλά τραπέζια, τα σεμινάρια, τα master classes, οι συναντήσεις δικτύωσης που διοργανώνει φέτος η Αγορά, θα προσφέρουν τη δυνατότητα στο διεθνές κοινό που ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη της εμψύχωσης, ή, απλώς, την αγαπά, να διευρύνει το δίκτυο του, να προωθήσει το έργο του, να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, να ανακαλύψει τη διεθνή κοινότητα και να έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος. Μερικές από τις θεματικές που θα παρουσιαστούν φέτος στην Αγορά αφορούν τη θηλυκή δημιουργικότητα στις ταινίες ανιμέισον τεκμηρίωσης, masterclasses και συζητήσεις από διεθνούς φήμης Ισπανούς παραγωγούς. 

 

Τα Πανεπιστήμια δε λείπουν από το πρόγραμμα μέσω στρατηγικών συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ  για πρώτη φορά η Αγορά φιλοξενεί δράσεις speed dating, δηλαδή δικτύωσης μεταξύ δημιουργών και καταξιωμένων διεθνών παραγωγών και εκπροσώπων θεσμικών φορέων της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Αυτό το γρήγορο ραντεβού δίνει τη δυνατότητα σε σεναριογράφους και σκηνοθέτες να συνεργαστούν σε ένα έργο, να αναπτύξουν ένα ισχυρό δημιουργικό σύμπαν ή να προβάλουν ιδέες στους μεγαλύτερους παραγωγούς της διεθνούς βιομηχανίας.

 

Το ελληνικό ανιμέισον συνεχίζει να έχει κεντρική θέση στη διοργάνωση και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνονται ειδικές δράσεις, με επίκεντρο τους Έλληνες δημιουργούς που θα ξεκινήσουν προ-φεστιβαλικά ήδη από το καλοκαίρι του 2023 και θα κορυφωθούν στη Σύρο. 

 

Οπτική ταυτότητα

 

Η οπτική ταυτότητα του Animasyros 2023 σχεδιάστηκε από το βραβευμένο animation studio Odd Bleat που ίδρυσαν το 2015 οι Γιάννης Ζουμάκης και Μάνος Γερογιάννης.  Οι Odd Bleat έχουν αναλάβει διαφημιστικά projects για την Dior, το Ebay, τη Google, τη Revolut, τον Dow Jones αλλά και πολλά πολιτιστικά projects μέσω της πολυετούς συνεργασίας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Με άξονα τη δημιουργία κυρίως διαφημιστικών βίντεο οι Odd Bleat έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς όπως τα ΕΒΓΕ, τα Ermis Awards, τα Muse Awards, τα Vega Digital Awards. 

 

Μιλώντας για την έμπνευσή τους οι δημιουργοί, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: “Θέσαμε ως στόχο να τονίσουμε την ελληνικότητα, τον καλοκαιρινό χαρακτήρα και την δημιουργικότητα του ANIMASYROS. Δύο καμάρες που παραπέμπουν στις χαρακτηριστικές κυκλαδίτικες καμάρες, άλλα και στους δύο αντικριστούς λόφους της Ερμούπολης, λειτουργούν ως καμβάς, που μέσα του ξεδιπλώνονται τα υπόλοιπα στοιχεία του εικαστικού. Διακρίνουμε δύο πρόσωπα σε προφίλ. Το πρώτο φαίνεται να κρατάει έναν αφαιρετικό φακό κάμερας, μέσα από τον οποίο προβάλλεται η δεύτερη μορφή που μοιάζει με αρχαιοελληνική προτομή κάποιας θεάς […]. Με αυτή τη σύνθεση των δύο μορφών, θέλαμε να αποτυπώσουμε τη σκηνοθετική ματιά και εν γένει τη σκηνοθεσία, καθώς και το στοιχείο της προβολής, αποδίδοντας έτσι φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές του φεστιβάλ που δεν είναι άλλοι από τις ίδιες τις ταινίες. Ανάμεσά τους βλεπουμε μια αρχαιοελληνική κολώνα, που τονίζει ακόμα περισσότερο τη φετινή θεματική του φεστιβάλ. Η αρχαία κολώνα έχει στη βάση της τρεις καμάρες, που συμβολίζουν τις τρεις καμαρωτές πόρτες του θεάτρου Απόλλων· το σπίτι και την καρδιά του φεστιβάλ.”

 

Κάλεσμα για συμμετοχές

 

Οι αιτήσεις συμμετοχής για τα διαγωνιστικά τμήματα της φετινής διοργάνωσης υποβάλλονται αποκλειστικά, μέσω της σελίδας που διατηρεί το Animasyros στην πλατφόρμα Film Freeway: 

https://filmfreeway.com/AnimaSyrosInternationalAnimationFestivalAgora-949575

Η προθεσμία των αιτήσεων συμμετοχής είναι η 30η Ιουνίου 2023

 

​​Social Media: Animasyros @ facebook, twitter, instagram, vimeo, youtube

 

Animasyros 2022 video: https://www.youtube.com/watch?v=p2jNXeAeJD8 

 

Περισσότερες πληροφορίες: www.animasyros.gr 

 

Συνδιοργανωτές

Δήμος Σύρου Ερμούπολης

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 

Διοργάνωση

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ – Εταιρεία Αστικού Πολιτισμού

 

Υπεύθυνη Επικοινωνίας:

Ναταλί Τσιριγώτη

Γραφείο Τύπου:

Ελένη Μιχαλάκη

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο