FILM O’ CLOCK INTERNATIONAL FESTIVAL

                 FILM O’ CLOCK INTERNATIONAL FESTIVAL

                                       ΤΕΤΑΡΤΗ 1 MΑΡΤΙΟΥ

                                   Κινηματογράφος ΑΝΔΟΡΑ

                 Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους

  Ταυτόχρονες προβολές σε κινηματογράφους επτά χωρών:

Ουκρανία, Ρουμανία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ελλάδα,   

                       Αίγυπτος,  Νότια Αφρική

 

Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι …Film O’ Clock!

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Film O’ Clock έκανε  την πρεμιέρα του το 2021 επί πανδημίας, φέρνοντας κοντά το σινεμά της Λιθουανίας, της Νοτίου Αφρικής, της Αιγύπτου, της Ρουμανίας και της Ελλάδας. Στην πορεία, προστέθηκε και η Βουλγαρία , και φέτος η πολύπαθη Ουκρανία.

Στην τρίτη διοργάνωση του,  σε φυσικούς χώρους, διεξάγεται με ταυτόχρονες προβολές ταινιών μικρού μήκους και στις επτά συμμετέχουσες χώρες την Τετάρτη 1 Μαρτίου. Παράλληλα περιλαμβάνει δύο online εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 1 Μαρτίου στις 18.00 και στις 20.30 στον κινηματογράφο ΑΝΔΟΡΑ (Σεβαστουπόλεως 117, Ερυθρός Σταυρός, Αμπελόκηποι, ΜΕΤΡΟ Πανόρμου, τηλ. 210 6980796)

Τι ενώνει τις χώρες αυτές εκτός από το πάθος για το καλό  σινεμά; Μα τι άλλο; Η κοινή ζώνη ώρας,  αφού βρίσκονται στον ίδιο μεσημβρινό. Εξ ου και ο τίτλος “Film o’ clock”, αλλά και οι κινηματογραφικές προβολές τις οποίες οι σινεφίλ θα παρακολουθούν την ίδια ακριβώς ώρα σε όλες  αυτές τις χώρες.

Η διευθύντρια και ιδρύτρια του φεστιβάλ, η ρουμάνα παραγωγός  και σκηνοθέτρια Mirona Radu,  υποστηρίζει πως παρόλο που βρισκόμαστε στον ίδιο μεσημβρινό, σπάνια αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την ίδια ώρα με ανθρώπους που είναι μακριά, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά. Στόχος λοιπόν των διοργανωτών είναι να γνωρίσουν στο κοινό των χωρών αυτών, την εθνική κινηματογραφία της κάθε μιας.

«Το Φεστιβάλ FILM OCLOCK γιορτάζει το χρόνο, την ενσυναίσθηση και την πολιτισμική πολυμορφία».

ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΤΗΝ «ΑΝΔΟΡΑ»

Στην Ανδόρα θα προβληθεί το Διαγωνιστικό τμήμα πρόσφατων ταινιών μικρού μήκους  (International Short Film Competition), που περιλαμβάνει 10 μικρού μήκους ταινίες –ανάμεσά τους και 3 ελληνικές που υπογράφουν οι Αλέξης Αλεξίου (“Γιώτα Τελεία Ωμέγα”),  Άρτεμις Αναστασιάδου (“Το Βανκούβερ”), και το δίδυμο Χρυσούλα Κοροβέση και Μάριος Γαμπιεράκης (“Καναρίνι”).

Πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ με ξεχωριστή σκηνοθετική ματιά και μια ευρεία θεματολογία ενδεικτική της πολυμορφίας αλλά και της ιδιαιτερότητας της κινηματογραφίας των επτά αυτών χωρών.

Η επιλογή των 10 μικρού μήκους ταινιών, έγινε από την διευθύντρια του Film O’ Clock Mirona Radu (Ρουμανία),  τον κριτικό κινηματογράφου και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάϊρου, Andrew Mohsen (Αίγυπτος) και την καλλιτεχνική διευθύντρια και programmer στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας Zhana Kalinova.

Από τις 70 περίπου συμμετοχές η επιτροπή επέλεξε τις παρακάτω ταινίες:

Aurică, a Dog’s Life (Mihai Dragolea, Ρουμανία, μυθοπλασία, 2022, 12′)

Canary (Chrysoula Korovesi, Marios Gampierakis, Eλλάδα, animation, 2021, 6′)

Dad’s sneakers (Olha Zhurba, Ουκρανία, μυθοπλασία, 2021, 19′)

Iota Period Omega (Alexis Alexiou, Ελλάδα, ντοκιμαντέρ, 2022, 13′)

Liturgy of Anti-Tank Obstacles (Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, Ουκρανία, ντοκιμαντέρ, 2022, 12′)

My Girl Friend (Kawthar Younis, Αίγυπτος, μυθοπλασία, 2022, 17′)

On/Off (Jurg Slabbert, Ν.Αφρική, μυθοπλασία, 2022, 18′)

Parking Lot (Jorė Janavičiūtė, Λιθουανία, μυθοπλασία, 2021, 13′)

Theatrical Romance (Teodora-Kosara Popova, Bουλγαρία, μυθοπλασία, 2021, 27′)

To Vancouver (Artemis Anastasiadou, Ελλάδα, μυθοπλασία, 2021, 24′)

“Εάν έπρεπε να περιγράψω τη φετινή μας επιλογή με δυο-τρία λόγια αυτά θα ήταν «τροφή για σκέψη». Ζώντας σε μια εποχή στην οποία συνεχώς αλλάζει η προοπτική μας, η κινηματογραφική τέχνη θα πρέπει να είναι ικανή όχι απλώς να αντανακλά αυτήν την αλλαγή αλλά να εμβαθύνει σε αυτήν. Κι αυτό ακριβώς κάνουν αυτές οι 10 ταινίες. Θα σε κάνουν να γελάσεις και να κλάψεις, θα ξυπνήσουν αισθήματα που έχουν λησμονηθεί εδώ και καιρό, αλλά, κυρίως, θα σε ωθήσουν να σκεφτείς, ξανά και ξανά…”  – Zhana Kalinova, Bουλγαρία

“Στην τρίτη του διοργάνωση, το Film O’Clock παρουσιάζει ένα δυνατό και πολύπλευρο διαγωνιστικό μικρού μήκους από επτά χώρες. Δίνοντάς μας μια καλή εικόνα του πόσες ομοιότητες υπάρχουν σε τόσο διαφορετικές χώρες και ηπείρους, ποσά κοινά ζητήματα αλλά και συγκινήσεις μοιράζονται αυτές.  Ο δέκα διαγωνιζόμενες ταινίες  αντιπροσωπεύουν διαφορετικές σκέψεις, κινηματογραφικές προσεγγίσεις και αισθήματα, μεταξύ τραγωδίας, κωμωδίας και ρομάντζου, αλλά καμία δεν υπολείπεται σε πρωτοτυπία και ποιότητα.” – Andrew Mohsen, Αίγυπτος

“Είμαι ενθουσιασμένη με τις φετινές μας επιλογές –ταινίες απαιτητικές, επιδραστικές και ευφάνταστες. Δεν έχω αμφιβολία πως ακόμα και οι πιο απαιτητικοί θεατές θα ικανοποιηθούν, και οι σκηνοθέτες θα προκαλέσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Γιατί στο Film O’Clock, θέλουμε να ενδυναμώσουμε την κινηματογραφική εμπειρία με online συζητήσεις που ακολουθούν αμέσως μετά τις προβολές, στην αίθουσα. Οι ταινίες που θα παίξουμε έχουν αναγνωριστεί σε διεθνή φεστιβάλ όπως της Βενετίας, του Βερολίνου, του Λοκάρνο και του Σάντανς.”- Mirona Radu, Ρουμανία

Οι ταινίες θα διεκδικήσουν το Βραβείο Κοινού  για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία και το Βραβείο της Επιτροπής για τον Καλύτερο Σκηνοθέτη.

Eδώ θα βρείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/jU40IFxN_Lw

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΦΕΑ ΣΕ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ, ΚΑΪΡΟ ΚΑΙ ΚΕΪΠΤΑΟΥΝ

Το Film O’Clock International Festival «πατά» σε δύο πυλώνες: αφενός στην ανακάλυψη και προώθηση των νέων ταλέντων, μέσα από το διαγωνιστικό μικρού μήκους που δίνει βήμα σε νέους ταλαντούχους σκηνοθέτες, παραγωγούς και ηθοποιούς, και αφετέρου στην ανάδειξη παλιότερων κλασικών αριστουργημάτων, δηλαδή της κινηματογραφικής κληρονομιάς των χωρών που συμμετέχουν. «Γιατί πεποίθησή μας είναι πως για να καινοτομήσεις στην τέχνη, δεν μπορείς να μην γνωρίσεις την παγκόσμια κινηματογραφική και να μην αναγνωρίσεις τον ρόλο της στην ανάπτυξη του κινηματογράφου».

Έτσι, στο τμήμα Classic Cinema (που φέτος παρουσιάζεται στις υπόλοιπες χώρες), προβάλλονται ταινίες  που θεωρούνται κλασικές στην κινηματογραφική ιστορία του τόπου τους, όπως, στις προηγούμενες διοργανώσεις το “Ρεπό” του Βασίλη Βαφέα και το  “Προξενιό της Άννας” του Παντελή Βούλγαρη.

Αξίζει να αναφέρουμε, πως το Φεστιβάλ, που από την πρώτη του διοργάνωση έδωσε έμφαση στο ελληνικό σινεμά, φέτος παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Βαφέα με τίτλο Iconic Duo Vassilis Vafeas το οποίο θα παρουσιαστεί σε Ρουμανία, Αίγυπτο και Ν.Αφρική  το Σάββατο 4 Μαρτίου. Πρόκειται για δύο πειραματικές ταινίες του σκηνοθέτη  που απέχουν χρονολογικά μεταξύ τους περίπου 30 χρόνια: την τελευταία του ταινία με τίτλο  Τώρα και Τότε-Η Νέα Σμύρνη μου (2022) και το Κοσμικό Ανατομείο (1993).   Οι δύο ταινίες εξετάζουν τη σχέση των ανθρώπων με το χρόνο και τον τόπο, αλλά και με την τέχνη. Τις προβολές θα προλογίσει  online ο σκηνοθέτης.

 

ΚΑΙ ΔΥΟ ONLINE ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

*Το Σάββατο 4 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν δύο διαδικτυακές συζητήσεις:

-Στις 11:30, στη συζήτηση “Rethinking the Classics: A Modern Perspective”  σινεφίλ, δημιουργοί, κριτικοί κι άλλοι επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας θα προσεγγίσουν τον όρο «μοντέρνο κλασικό» και θα συζητήσουν για τη νέα γενιά σκηνοθετών και το πώς η δουλειά τους αντανακλά το παρελθόν και το παρόν.

-Στις 15:00, στην συζήτηση “Her Story, Her Future: Empowering Women in the Film Industry” θα εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να υποστηριχθεί και να ενθαρρυνθεί η παρουσία των γυναικών στην οπτικοακουστική βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό θα  δοθούν πληροφορίες για τις σχετικές πλατφόρμες και πρωτοβουλίες στις χώρες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες για χρήσιμες συνεργασίες.

Περισσότερες πληροφορίες: www.FoC-IFF.com

Διοργάνωση/παραγωγή: Creatrix Fama και ABI Foundation. Με την υποστήριξη των DACIN SARA και UPFAR-ARGOA.

 

INFO

Τετάρτη 1 Μαρτίου, 18.00  και 20.30

ΑΝΔΟΡΑ (Σεβαστουπόλεως 117, Ερυθρός Σταυρός, Αμπελόκηποι, ΜΕΤΡΟ Πανόρμου, τηλ. 210 6980796)

Εισιτήρια: 5 ευρώ. Άνεργοι και φοιτητές δωρεάν.

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

DIRTY GRANNY TALES The Philanthropist

DIRTY GRANNY TALES The Philanthropist Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Θέατρο 22-27-28 Μαΐου & 3-4 Ιουνίου στις 21.00 Οι Dirty Granny Tales επιστρέφουν μετά από 5 χρόνια

Κύκλος μυθολογικών διαλέξεων στο BOOKBAR by Kaktos

Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος (aka Mythologist) στο BOOKBAR by Kaktos Κύκλος μυθολογικών διαλέξεων Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, στις 20:00, ο αρχαιολόγος & youtuber Κωνσταντίνος Λουκόπουλος θα βρίσκεται στο BOOKBAR by

Χρόνος Χώμα Νερό

Χρόνος Χώμα Νερό Κείμενο-Σκηνοθεσία: Βίλια Χατζοπούλου Πρεμιέρα: Σάββατο 11 Μαΐου 2024 Ένας άντρας σε τρεις διαφορετικές ηλικίες: Νέος, μεσήλικας, γέρος. Θα πρέπει, νωρίς, να πάρει μια