ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ: Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 2022-23

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ: Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

Οκτώ ιστορικές πρώτες εκτελέσεις 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΡΑΚΑΚΗΣ: Η ΦΛΟΓΑ ΚΡΥΒΕΙ ΒΑΣΑΝΟ

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΣΤΙΧΟΙ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΡΑΚΑΚΗΣ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΔΑΒΑΚΗ

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρώτη πανελλαδική εκτέλεση νέων τραγουδιών του κορυφαίου λαϊκού συνθέτη μέσα από το πρίσμα του Δημήτρη Παπαδημητρίου

ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΔΑΒΑΚΗ – ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΤΟΥΛΑΣ – ΜΑΡΙΑ ΜΠΙΛΝΤΕΑ: ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΑΡΠΕΖ

Πρωτότυπες διασκευές γνωστών ρεμπέτικων για δύο άρπες με τραγουδίστρια τη Βερόνικα Δαβάκη σε πρώτη πανελλαδική εκτέλεση

 

ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ | ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ | 21:15

 

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη σειρά συναυλιών με σημείο επανεκκίνησης το ρεμπέτικο, και μετά από την ολιγοήμερη αναβολή λόγω κοινωνικών συνθηκών, το Ελληνικό Σχέδιο παρουσιάζει τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στο Μικρό Παλλάς μια ακόμη νέα μουσική πρόταση σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει το νέο έργο του κορυφαίου λαϊκού συνθέτη Βαγγέλη Κορακάκη που τιτλοφορείται Η ΦΛΟΓΑ ΚΡΥΒΕΙ ΒΑΣΑΝΟ σε ενορχήστρωση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, με ερμηνεύτρια τη Βερόνικα Δαβάκη σε πρώτη πανελλαδική παρουσίαση.

Ενθουσιασμένος από το υλικό που προέκυψε από την νέα του δουλειά, ο Βαγγέλης Κορακάκης αναφέρει: «Με  τη  σπουδαία  ερμηνεύτρια Βερόνικα Δαβάκη η συνεργασία μου ήταν ξαφνική και αναπάντεχη. Πέντε  λεπτά  ήταν αρκετά  στα καμαρίνια της εκπομπής Μουσικό Κουτί για να κλειδώσει και να υλοποιηθεί, όταν την προσέγγισα και στα καλά καθούμενα της έπαιξα το τραγούδι μου Κάπου Φυσούσε. Ακολούθησαν άλλα οκτώ τραγούδια μου με την  προϋπόθεση και τον όρο ότι θα τα ενορχηστρώσει ο σπουδαίος και μοναδικός μουσικός μας και συνθέτης Δημήτρης  Παπαδημητρίου, όπου και έγινε αποδεκτός.

Οι  στιγμές της ηχογράφησης ήταν για  εμένα  μαγικές και πρωτόγνωρες καθώς παρακολουθούσα  την κλασική  ορχήστρα  να  παίζει  τα  τραγούδια μου υπό  την  σκέπη  της  μπαγκέτας  του  Δημήτρη. Μακάρι να είναι καλοτάξιδα.»

Στο δεύτερο μέρος με τίτλο  ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΑΡΠΕΖ, θα παρουσιαστούν ρεμπέτικα τραγούδια των Μητσάκη, Παπαϊωάννου, Βαμβακάρη και άλλων  αγαπημένων συνθετών διασκευασμένα για δύο άρπες και φωνή από τον Θοδωρή Ματούλα.

Μια ιδέα της Βερόνικας Δαβάκη η οποία και θα τα ερμηνεύσει.

Γι αυτή την πρωτότυπη προσέγγιση η Βερόνικα Δαβάκη σχολιάζει: «Ξεκινώντας θέλαμε να απολαύσουμε τον ήχο ενός αγαπημένου οργάνου, που σπάνια το ακούμε ως σολιστικό και ακόμη σπανιότερα μέσα σε ελληνικές λαϊκές συνθέσεις, να αποδίδει τα αγαπημένα τραγούδια της κυτταρικής μας μνήμης.

Η πρωτοφανής αυτή ιδέα ωστόσο βρήκε μουσικολογικό και ιστορικό έρεισμα: 

Ο λυρικός ήχος της άρπας έχει συνδεθεί με τη Δυτική συμφωνική μουσική, το μπαρόκ και την αναγέννηση, τη μουσική της Ιρλανδίας αλλά και της λατινικής Αμερικής. Η σχέση του οργάνου όμως με την Ανατολική μουσική είναι πολύ βαθύτερη μέσα στον χρόνο. Η άρπα εμφανίστηκε στην Ευρώπη μετά τον 8ο μ.Χ. αιώνα ενώ στην Ελλάδα υπήρξε βασικό όργανο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ήδη από το 3.000 π.Χ.

Ακούγοντας τελικά τα ρεμπέτικα από τον αρχέγονο ήχο της άρπας ο ακροατής συνδέεται με την αρχαία ελληνική ρίζα του τραγουδιού και μπροστά του αναβιώνει όλη η δύναμη και η βαθύτερη ουσία της ελληνικής τροπικής μουσικής. Παράλληλα, χάρη στην εξέλιξη του οργάνου στο πλαίσιο της  ευρωπαϊκής και της σύγχρονης μουσικής ο συνδυασμός αυτός εκτινάσσει το ρεπερτόριο στη σφαίρα του παγκόσμιου και του μελλοντικού. Με την ελπίδα και σεις να την απολαύσετε!»

Και τα δύο έργα είναι παραγγελίες του Ελληνικού Σχεδίου, το οποίο σκοπεύει τη δημιουργία ρεπερτορίου και ενισχύει την παραγωγή πρωτότυπου μουσικού υλικού τόσο από νεότερους όσο και από καταξιωμένους συνθέτες.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του, μέσα από το ρεμπέτικο τραγούδι και τις επιρροές του στους καλλιτέχνες του σήμερα, επιχειρείται η «επανεκκίνηση» της ιστορίας της μουσικής από την «αρχή» προς άλλες όμως κατευθύνσεις αναζητώντας τις παλαιές πηγές δύναμης και αλήθειας.

Όλες οι δράσεις του Ελληνικού Σχεδίου χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Ωνάση.

Συντελεστές

Η ΦΛΟΓΑ ΚΡΥΒΕΙ ΒΑΣΑΝΟ

Μουσική – Στίχοι: Βαγγέλης Κορακάκης

Ενορχήστρωση: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Τραγούδι: Βερόνικα Δαβάκη

Μουσικοί:

Βαγγέλης Κορακάκης, μπουζούκι

Αχιλλέας Γουάστωρ, πιάνο

Γιώργος Καραγιάννης, μπουζούκι

Χρυσόστομος Καραντωνίου, κιθάρα

Κωστής Θέος, τσέλο

Μιχάλης Βρέττας, βιολί

Μερκούριος Κάραλης, κλαρινέτο

Ντίνος Χατζηιορδάνου, ακορντεόν

Βάμβας Δημήτρης, όμποε

Σίντος Δημήτρης, κοντραμπάσο

 

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΑΡΠΕΖ

Βερόνικα Δαβάκη – τραγούδι

Θοδωρής Ματούλας – άρπα

Μαρία Μπιλντέα – άρπα

 

Παραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση

Καλλιτεχνική επιμέλεια / Εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Πρόεδρος / Σχεδιασμός καλλιτεχνικού προγράμματος: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Διευθυντής: Βασίλης Δραμουντάνης

Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος

Video: Κώστας Ντάνης

Καλλιτεχνική επιμέλεια εντύπων: Γιώργος Βαβυλουσάκης

Επικοινωνία για το Ελληνικό Σχέδιο: Ειρήνη Λαγουρού

 

Ώρα έναρξης: 21:15

Τιμές εισιτηρίων: 30 € VIP | 15 € A’ Ζώνη | 10 € Β Ζώνη | 8 € μειωμένο [φοιτητικό, ΑμεΑ, 65+]

Προπώληση: Ticketservices.gr

 

Μικρό Παλλάς, Αμερικής 2 (City Link), τηλ: 210 3210025 

 

Χορηγοί επικοινωνίας για Το Ελληνικό Σχέδιο:

ΕΡΤ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΜΕΛΩΔΙΑ, OGDOO.GR

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2024/25

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανακοινώνει το πολυπρισματικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2024/25, παρουσιάζοντας πλήθος παραγωγών όπερας, μουσικού θεάτρου, αναβιώσεις επιτυχημένων παραγωγών που

Tom Jones -Sani Festival 2024

Sani Festival 2024 Μία συναρπαστική εμφάνιση από τον Tom Jones , στην πρώτη του live εμφάνιση στην Ελλάδα για το κοινό του Sani Festival Με μία συγκλονιστική

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΛΟΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΛΟΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ   Ο ιστότοπος Ζητήματα Γραφής (zitimatagrafis.gr) ανακοινώνει τη διοργάνωση ενός οκτάμηνου «Εργαστηρίου διαλογικής γραφής» (Οκτώβριος 2024 – Μάιος 2025), το οποίο φιλοδοξεί

Αγαπητέ μ@λάκα | ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ

Αγαπητέ μ@λάκα   Το απόλυτο φαινόμενο της σύγχρονης αντισυμβατικής γαλλικής λογοτεχνίας, ανατρεπτική, προκλητική, παθιασμένη, τρυφερή και απολύτως μη πολιτικά ορθή, η σπουδαία Βιρζινί Ντεπάντ (Virginie