ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ μια ταινία του ΘΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

μια ταινία του ΘΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΠΟ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

τορία εποχής για όλες τις εποχές.

Ένας ανατρεπτικός διάλογος με ήρωες και αντιήρωες του 18ου αιώνα.

Μια παραγωγή

Φαντασία Οπτικοακουστική Ε.Π.Ε [Ελλάδα]

Mansarda Production SRL [Ιταλία]

Φαντάσματα της Επανάστασης / Travelling Ghosts

[Συμπαραγωγή Ελλάδας-Ιταλίας, 2022, Έγχρωμη, 101’]

   

Λίγα λόγια

Τα «Φαντάσματα της Επανάστασης» είναι μια ταινία για όσα γράφτηκαν στο περιθώριο της Ιστορίας, μια ταινία για ήρωες και αντιήρωες του 18ου αιώνα, που παρελαύνουν στους σύγχρονους αστικούς δρόμους της Τεργέστης. Με χιούμορ και λοξή ματιά στις σύνθετες ταυτότητες ανθρώπων και λαών, αφηγείται την ταραγμένη ιστορία τους και εξερευνά το πάθος και τον αγώνα για το δίκαιο, την ισότητα και την ελευθερία.

Η ιστορία πίσω από την ταινία

Μόνιμος κάτοικος Τεργέστης τα τελευταία 18 χρόνια, ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος δέχτηκε πρόταση το 2019 από την Ελληνική Κοινότητα της πόλης, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία των 1.800 περίπου Ελλήνων που ζούσαν και μεγαλουργούσαν στο μεγάλο λιμάνι της Ευρώπης κατά τον 18ο αιώνα.

Μετά από πολύμηνη έρευνα και επισκέψεις στο Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο της Τεργέστης κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης και αναστήλωσής του, ο Θάνος Αναστόπουλος επέλεξε να δημιουργήσει μία ποιητική κωμωδία, μια ταινία εποχής για όλες τις εποχές, συνδέοντας ιστορίες ετερόκλητων ανθρώπων, που έζησαν ή θα μπορούσαν να είχαν ζήσει στην πόλη. Αστοί και φτωχοδιάβολοι, κοσμοπολίτες πνευματιστές, γυναίκες ανεξάρτητες, στρατηγοί, ιερείς, επαναστάτες μαχητές μάς ταξιδεύουν στον χωροχρόνο και αφηγούνται περιστατικά που συνδέουν τους ήρωες της Ιστορίας με τις πιο ανθρώπινες και αστείες πλευρές τους.

Συνεργάτες του σκηνοθέτη στο ταξίδι, χαρισματικοί ηθοποιοί που συμμερίστηκαν το όραμά του και τον ακολούθησαν στα απαιτητικά γυρίσματα στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Τα φαντάσματα ερμηνεύουν ο δημοφιλής Γιώργος Χωραφάς, ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό και διεθνές κοινό μέσα από τους ρόλους του στο σινεμά, ο δραστήριος καλλιτεχνικά και κοινωνικά Paolo Rossi, συνεργάτης του Dario Fo και συνεχιστής της commedia dellarte, η ταλαντούχα Πηνελόπη Τσιλίκα, που συστήθηκε στο ελληνικό σινεμά μέσα από τη Μικρά Αγγλία, και ο χαρισματικός Αινείας Τσαμάτης, με σημαντικές συνεργασίες στο θέατρο, την τηλεόραση και το σινεμά. Μαζί τους πρωταγωνιστούν οι ξεχωριστοί: Νίκος Γεωργάκης, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιάννης Αναστασάκης, Έκτωρ Λιάτσος, ενώ σε ρόλους έκπληξη βρίσκουμε τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου (Ναπολέων) και τον Rade Šerbedžija (άστεγος).

Μνημεία συνδεδεμένα με τον ελληνισμό της διασποράς, καθώς και οι δρόμοι και τα κανάλια της σύγχρονης Τεργέστης, έρημα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων εξαιτίας της πανδημίας, γίνονται το κινηματογραφικό σκηνικό. Βρικόλακες και ζόμπι ξυπνούν μέσα από ταφικά μνημεία και αναρωτιούνται αν υπάρχουν ταξικές διακρίσεις στον θάνατο. Το καλλιμάρμαρο palazzo του αστού Δημήτριου Καρυτσιώτη, υπό την απειλή της σύγχρονης αγοράς ακινήτων, εξελίσσεται σε σημείο συνάντησης υποστηρικτών και αντιμαχόμενων της ελληνικής επανάστασης του ‘21. Ένας ονειροπόλος σκηνοθέτης, προσπαθεί να αφηγηθεί την ιστορία του Ρήγα Φεραίου. Ένας πονόδοντος βασανίζει τον Ναπολέοντα και διακόπτει το καλοκαιρινό του μπάνιο σε μια παραλία της Τεργέστης. Δυο εκκλησίες με έναν Θεό χωρίζουν τις καμπάνες τους. Μία κοινότητα ανθεί. Μία εθνότητα επαναστατεί. Μία αυτοκρατορία αργοπεθαίνει. Ένας μασκοφόρος παρκουρίστας οργώνει τις ταράτσες της πόλης. Και κάποια ιδιότροπα φαντασματάκια περιμένουν το λεωφορείο, αναζητώντας την ελευθερία.

Ελληνικότητα και οικουμενισμός, χιούμορ και συγκίνηση, ρεαλισμός και μεταφυσικό συνυφαίνονται με μία εποχή γεμάτη αναταράξεις, αλλά ταυτόχρονα, και μέσα στη σύγχρονη συνθήκη που επέβαλλε η πανδημία της COVID-19. Με φόντο το ξέσπασμα της Αμερικάνικης, της Γαλλικής και της Ελληνικής Επανάστασης, τη μία εξέγερση να διαδέχεται την άλλη, αλλά και τις σύγχρονες κρίσεις που απειλούν τον άνθρωπο και τον κόσμο του, η ταινία «Φαντάσματα της Επανάστασης» φέρνει στο προσκήνιο τον αγώνα για ελευθερία και το χαμόγελο των ανθρώπων ως τα μόνα όπλα κατά της αδικίας, της ανισότητας και της καταπίεσης μέσα στους αιώνες.

LINKS

Το trailer της ταινίας

https://vimeo.com/807537683

Ίσως έτσι ξεκινούν οι μεγάλες επαναστάσεις,

από µια μικρή αναλαμπή στο μυαλό των ονειροπόλων.

Φαντάσματα της Επανάστασης / Travelling Ghosts

[Ελλάδα-Ιταλία, 2022, Έγχρωμη, 100’]

Σύνοψη

Ένας Έλληνας σκηνοθέτης βρίσκεται στην Τεργέστη, με σκοπό να κινηματογραφήσει ένα ντοκιμαντέρ για το ταξίδι του Ρήγα Φεραίου στην Ευρώπη του Διαφωτισμού. Όταν επισκέπτεται το Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο με το συνεργείο του, μια ομάδα φαντασμάτων από χαρακτήρες του 18ου αιώνα ξυπνά από τον θόρυβο και παίρνει το λεωφορείο για να βγει βόλτα στην πόλη. Είναι αυτά τα φαντάσματα αποκυήµατα της φαντασίας του ή, είναι αληθινάφαντάσματα που διασταυρώνονται στο μονοπάτι της έρευνάς του;

Μια σύγχρονη κωμωδία βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Ένας ανατρεπτικός διάλογος με ήρωες και αντιήρωες του 18ου αιώνα. Μια ταινία για το σήμερα και την ανάγκη ν’ αφουγκραστούμε την Ιστορία και όσα μεγάλα και σοβαρά ή μικρά και ευτράπελα έχει να μας αφηγηθεί.

Ηθοποιοί/ Cast

Γιώργος ΧωραφάςΠηνελόπη ΤσιλίκαPaolo RossiΑινείας Τσαμάτης

Νίκος Γεωργάκης Θεοδώρα Τζήμου

Γιώργος Συμεωνίδης – Laura Bussani – Γιάννης Αναστασάκης Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου Έκτωρ Λιάτσος – Ivan ZerbinatiMax SbarsiAriella ReggioLorentzo AcquavivaAlessandro MizziTheodor Schurian StanzelElisa Romeo -Κώστας Διαμαντής – Crisanthi Narain & ο Rade Šerbedžija

Συντελεστές/ Crew

Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος

Σενάριο: Θάνος Αναστόπουλος Stefano Dongetti

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης

Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος

Πρωτότυπη Μουσική: Γρηγόρης Ελευθερίου

Σχεδιασμός Κοστουμιών: Μαγιού Τρικεριώτη

Σκηνικά: Δημήτρης Βέργος

Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου

Hair design: Giulio Zecchini

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Νάκος

Βοηθός Δ/ντή Φωτογραφίας: Καλλιόπη Περδίκα

Βοηθός Ενδυματολόγου: Ματίνα Μαυραγάννη

Ήχος: Francesco MorosiniΣτέφανος Ευθυμίου – Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Εργαστήρια Εικόνας: Authorwave

Εργαστήρια Ήχου: Kvaribo Studio

Color grading: Μάνος Χαμηλάκης

Οργάνωση Παραγωγής: Μαργαρίτα Βόρρα

Συμπαραγωγοί: Θάνος Αναστόπουλος Roberto Romeo

Παραγωγοί: Στέλλα Θεοδωράκη Nicoletta Romeo

παραγωγή

Φαντασία Οπτικοακουστική Ε.Π.Ε (Ελλάδα)

Mansarda Production Srl (Ιταλία)

σε συμπαραγωγή με τους

ΕΡΤ Α.Ε. – Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

με την υποστήριξη του

Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας- ΕΚΟΜΕ

με την υποστήριξη των

Friuli Venezia Giulia Film Commission

Fondo per l’ Audiovisivo del Friuli Venezia Giulia

Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia

με την ευγενική χορηγία της

Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης (Comunità Greco Orientale di Trieste)

 

Έγραψαν για την ταινία

Ο Θάνος Αναστόπουλος δημιουργεί αυτήν την ιστορία μέσα στην Ιστορία, αυτήν την ταινία μέσα στην ταινία και μας ταξιδεύει μπρος και πίσω στον χωροχρόνο, στους δρόμους, τις ταράτσες και τις θάλασσες μιας πανέμορφης Τεργέστης.

Έφη Παπαζαχαρίου, Popaganda

Παρόλο τον σαρκασμό και την διαπεραστική του ματιά, ο Αναστόπουλος κοιτά τον Έλληνα με τρυφερότητα. Δεν τον διορθώνει. Δεν τον κρίνει. Δεν του κουνάει το δάχτυλο. Απλώς βάζει το παρελθόν με το παρόν στην ίδια βάρκα. Και του ζητάει να κοιτάξει τον ορίζοντα, το μέλλον.

Πόλυ Λυκούργου, Flix

Ο ρεαλισμός να δέχεται γερές δόσεις σουρεαλιστικής ελευθερίας. Και η εθνική συγκίνηση να μην απαγορεύει την κριτική ματιά στο ηρωικό παρελθόν.

Βένα Γεωργακοπούλου, Flix

Μια άλλη, όχι η official, με σατιρική διάθεση, εικόνα της επανάστασης.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης, 35ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κιν/φου

Ταινία με ένα ιδιαίτερο, φαντασιακό εύρημα, που ξεφεύγει από τα στερεότυπα της κινηματογραφικής γλώσσας.

Νόρα Ράλλη, ΕΦΣΥΝ

Μια άλλη ματιά, μια διαφορετική κινηματογραφική προσέγγιση, μια ταινία με χιούμορ η οποία μπορεί να είναι μυθοπλασία αλλά και ντοκιμαντέρ.

Στράτος Κερσανίδης, Kersanidis WordPress

Εξαιρετικά απολαυστική.

Ιφιγένεια Καλαντζή, Δρόμος της αριστεράς

Η δε µνήµη, η και των νοητών, ουκ άνευ φαντάσµατος εστί.

Αριστοτέλης «Περί Μνήµης»

Τα Φαντάσματα μετατρέπουν την Ιστορία

σε σύγχρονη μυθοπλασία

Σκηνοθετικό σημείωμα του Θάνου Αναστόπουλου

Γεννήθηκα στην Αθήνα σε µια γειτονιά όπου όλοι οι δρόµοι πήραν το όνοµά τους από διάσηµους φιλέλληνες, όπως Σατωβριάνδου, Φαβιέρου, Μαιζώνος, Χέυδεν, Κοδριγκτώνος. Η µητέρα µου δούλευε στην οδό Κοραή, µπροστά από το Πανεπιστήµιο Αθηνών, µε το τεράστιο άγαλµα του Ρήγα Βελεστινλή στην είσοδο. Όταν έφτασα για πρώτη φορά στην Τεργέστη, όπου σήµερα ζω, ένιωσα αμέσως το σταυροδρόµι των πολιτισµών, το βαλκανικό στοιχείο, το παρελθόν κάτω από µια µεγάλη αυτοκρατορία, τις διάφορες εθνικές κοινότητες συµπεριλαµβανοµένης της ελληνικής, και όλα τα στοιχεία της που ενώνουν τον 18ο αιώνα µέχρι το σήµερα. Ανακάλυψα την περίοδο του ευρωπαϊκού Διαφωτισµού λίγο πριν από την ελληνική επανάσταση, γεµάτη από ιδέες, κινήµατα και συζητήσεις, που οδήγησαν αφενός σε µια αλληλουχία επαναστάσεων και αφετέρου στην κοινωνία των Εθνών. Είναι ενδιαφέρον ν’ ανακαλύψουµε πώς οι Έλληνες που ζούσαν εδώ συνέβαλαν στην κυκλοφορία των ιδεών. Αναρωτήθηκα τι θα έλεγαν σήµερα τα φαντάσµατα αυτών των κοινωνικών αλλαγών και των επαναστάσεων. Είναι µια ιστορία για την επιτυχία; Για την προδοσία και τη διάψευση; Ή ίσως και για τα δύο;

Η αφηγηµατική δοµή της ταινίας αν και χρονολογικά γραµµική, είναι καλειδοσκοπική και πολυφωνική. Αντί να αναπαράγει τη στερεότυπη και διδακτική εικόνα, είναι ένα ταξίδι στα παρασκήνια της Ιστορίας γεµάτη ειρωνεία, γέλιο και συναισθήµατα.

Μια ιστορική φαντασµαγορία

Θάνος Αναστόπουλος

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού I (Pantheon Sorbonne) και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι, Γαλλία). Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία: Όλο το βάρος του κόσμου (2004) επιλέχθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία Διόρθωση (2008) έκανε τη διεθνή πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Η τρίτη του ταινία Η Κόρη (2012) έκανε τη διεθνή πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και την αμερικανική πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Η τελευταία παραλία (2016) συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών. Τα Φαντάσματα της Επανάστασης (2022) είναι η τελευταία του ταινία.

Φιλμογραφία

Η τελευταία παραλία (2016), Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος Ντάβιντε Ντελ Ντέγκαν Ταινία μεγάλου μήκους, 119 λεπτά,

Παραγωγή: Mansarda Production Srl (Ιταλία), FantasiaLtd (Ελλάδα), ArizonaProductions (Γαλλία), Rai Cinema, Istituto Luce, Ταμείο Υποστήριξης Ελληνο-Γαλλικών συμπαραγωγών CNC – ΕΚΚ. Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Fondo Audiovisivo FVG, Film Comission FVG

Πρεμιέρα: Επίσημη Συμμετοχή Φεστιβάλ Καννών 2016

Βραβείο Ντοκιμαντέρ Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Η Κόρη (2012), Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος

Ταινία μεγάλου μήκους, 87 λεπτά

Παραγωγή: Fantasia Ltd (Ελλάδα), Mansarda Production Srl (Ιταλία)

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Διεθνής πρεμιέρα: Φεστιβάλ Βερολίνου 2013, Αμερικανική πρεμιέρα: Φεστιβάλ Τορόντο 2013

Βραβεία: Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Διόρθωση (2008), Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος

Ταινία μεγάλου μήκους, 83 λεπτά

Παραγωγή: Fantasia Ltd, Anastato Film, ΕΚΚ, Nova

Εθνική πρεμιέρα: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Διεθνής πρεμιέρα: Φεστιβάλ Βερολίνου 2008

Βραβεία: Κρατικό Βραβείο Καλύτερης ταινίας ΥΠΠΟ Βραβείο Σεναρίου και Ανδρικού ρόλου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Φεστιβάλ Γενεύης Βραβείο SignisΦεστιβάλ Μπουένος Άιρες, Βραβείο καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ Arras, Βραβείο κριτικής επιτροπής Φεστιβάλ Linz-Crossing Europe, Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας. Βραβείο γυναικείου ρόλου Φεστιβάλ Durres.

Συμμετοχή σε πάνω από 70 κινηματογραφικά φεστιβάλ. Επιλογή για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. Επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσσης Ταινίας.

Όλο το Βάρος του Κόσμου (2004), Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος

Ταινία μεγάλου μήκους, 123 λεπτά

Παραγωγή: FantasiaLtd, ΕΚΚ, ΕΡΤ Α.Ε.

Εθνική Πρεμιέρα: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Διεθνής Πρεμιέρα: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρότερνταμ.

Πώς σε λένε; (1998), Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος Στέλλα Θεοδωράκη

Ντοκιμαντέρ 70 λεπτά

Παραγωγή: Fantasia Ltd

Εθνική Πρεμιέρα: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Διεθνής Πρεμιέρα: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ντοκιμαντέρ Νέα Υόρκη, 1999 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Teheran, 2003

Η πόλη κάτω από την πόλη (1993), Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος

Ντοκιμαντέρ, 26 λεπτά

Παραγωγή: Θάνος Αναστόπουλος ΕΡΤ

Ειδικό βραβείο επιτροπής Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικών ταινιών Graz (Αυστρία)

Συμμετοχή στα Φεστιβάλ: Λωζάνη, Σικάγο, Σαν Σεμπαστιάν.

Θεατής (1989), Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος

Ταινία μικρού μήκους, 23 λεπτά

Παραγωγή: Θάνος Αναστόπουλος με την υποστήριξη του ΕΚΚ

Κρατικό Βραβείο ταινίας Μικρού μήκους ΥΠΠΟ

Φαντασία Οπτικοακουστική ΕΠΕ

Ηρακλέους 1, Αθήνα, ΤΚ 11743, Ελλάδα

Ε-mail: [email protected]

Site: www.fantasiafilmworks.com

https://www.facebook.com/fantasiafilmworks

 

Site: http://www.mansardaproduction.com

https://www.facebook.com/MansardaProductionSrl

LINKS

Το trailer της ταινίας

https://vimeo.com/807537683

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Χάρις Αλεξίου “Το τραγούδι του φεγγαριού”

Χάρις Αλεξίου “Το τραγούδι του φεγγαριού” Maestro   Βρείτε το εδώ: https://HarisAlexiou.lnk.to/ToTragoudiTouFengariou   Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/OcuZDBVF1xI  Μια έκπληξη περίμενε τους τηλεθεατές των δύο τελευταίων επεισοδίων