KANDAHAR: ΣΗΜΕΙΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ KANDAHAR

KANDAHAR: ΣΗΜΕΙΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ
KANDAHAR

 

25 Μαΐου στους κινηματογράφους από την The Film Group

 

 Λίγα λόγια για την ταινία

 

Όταν η ταυτότητα ενός πράκτορα της CIA αποκαλύπτεται μαζί με την μυστική του αποστολή, θα δώσει μάχη με το χρόνο προκειμένου να δραπετεύσει προτού τον εντοπίσουν οι ειδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Για να τα καταφέρει, θα χρειαστεί τη βοήθεια του διερμηνέα του, ο οποίος μπορεί να έχασε τον γιο του από τους Ταλιμπάν, αλλά κατηγορεί τις δυτικές δυνάμεις για τη συνέχιση του αιματοκυλίσματος.

 

Από τον σκηνοθέτη των «Ο Φύλακας Άγγελος Έπεσε» και «Greenland» και με πρωταγωνιστή τον Τζέραρντ Μπάτλερ.

 

 

Λίγα λόγια για την παραγωγή

 

Εμπνευσμένος από την εργασιακή του εμπειρία στο Αφγανιστάν ως υπάλληλος της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Η.Π.Α, ο σεναριογράφιος της ταινίας Μίτσελ ΛαΦόρτιουν, ήθελε να γράψει ένα σενάριο που να αποτυπώνει όσο το δυνατόν πιο προσγειωμένα την πραγματικότητα. Ακόμα κι αν κάποιος διαφωνεί με τις πολιτικές της ιρανικής εξωτερικής πολιτικής δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί πως είναι άτομα που πράττουν με άξονα αυτού που θεωρούν ως συμφέρον για την χώρα τους. Σύμφωνα με τον παραγωγό της ταινίας Μπρέντον Μποέγια, ο στόχος επιτυγχάνεται, αφού όπως αναφέρει, «Σε άλλες ταινίες, συνηθίζεται συγκεκριμένοι χαρακτήρες να σκιαγραφούνται ως ανταγωνιστές. Εδώ όμως, μπορούμε να ταυτιστούμε με τις πράξεις διαφορετικών ανθρώπων για διάφορους λόγους».

 

Με το που τελείωσε τα γυρίσματα της ταινίας «Greenland», το σενάριο στάλθηκε στον σκηνοθέτη Ρικ Ρόμαν Βο, o οποίος το λάτρεψε κατευθείαν. Η ημι-ντοκιμενταρίστικη σκηνοθετική του προσέγγιση θα αποτελούσε το ιδανικό ταίρι στο σενάριο του ΛαΦόρτιουν, ο οποίος δηλώνει πως προσπάθησε να γράψει την πιο ρεαλιστική εκδοχή μιας κατασκοπευτικής ταινίας.

 

 

Λίγα λόγια τους χαρακτήρες

 

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο της ταινίας, ο Τομ του Τζέραρντ Μπάτλερ και ο Μο του Νέιβιντ Νέγκαμπαν, βασίζονται σε πρόσωπα που γνώρισε ο ίδιος ο ΛαΦόρτιουν όσο ζούσε και εργαζόταν στο Αφγανιστάν. Για τον Τομ, πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν ένα σύνολο ανθρώπων, ενώ ο Μο προέκυψε ως φόρος τιμής στον διερμηνέα με τον οποίον συνεργαζόταν από το 2011 μέχρι και το 2013. Εντυπωσιασμένος από τις θυσίες που έκανε σε προσωπικό επίπεδο για να τους κρατήσει ζωντανούς, ο ΛαΦόρτιουν θέλησε να γράψει κάτι σπουδαίο για εκείνον.

Ο Τομ αποτελεί έναν περίπλοκο πρωταγωνιστή. Βυθισμένος στη δουλειά του, πλέον έχει αποξενωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο, έχει μετατραπεί στις προσωπικότητες που υποδύεται στη διάρκεια των μυστικών αποστολών του. Εθισμένος στην αδρεναλίνη που του προσφέρει το τεταμένο περιβάλλον της Μέσης Ανατολής, θυσιάζει τον γάμο του και στερείται το μεγάλωμα της κόρης του. «Υπάρχουν πολλοί τύποι σαν τον Τομ εκεί έξω», αναφέρει ο ΛαΦόρτιουν. «Περίπλοκοι άνθρωποι∙ είδα πολλές σχέσεις να διαλύονται εξαιτίας των ατελείωτων αποστολών στη Μέση Ανατολή. Άνθρωποι χωρίστηκαν από οικογένειες και φίλους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην καρδιά του χαρακτήρα υπάρχει ένας άνθρωπος που πιστεύει στην ευθύνη, στην αίσθηση του κοινού καλού και αυτό είναι που τον καθοδηγεί. Αλλά ο “εθισμός στον πόλεμο” είναι πραγματικός – μια έλξη για κίνδυνο και αδρεναλίνη που οδηγεί άτομα τα οποία κάνουν 10 ή 12 αποστολές για 20 χρόνια. Είναι τρομερά δύσκολο να απομακρυνθείς από αυτό γιατί γίνεται η ταυτότητά σου».

 

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Τομ δεν χρειάζεται τον Μο μονάχα για την επαγγελματική του ιδιότητα, αλλά επειδή του δίνει την ευκαιρία να μιλήσει σε κάποιον. «Ο Τομ ξεκινά στωικός, αλλά στο τέλος της ταινίες έχει ανοιχτεί και χρειάζεται τον Μο για αυτή την μεταμόρφωση∙ χρειάζεται κάποιον να του θυμίσει πώς είναι να είσαι άνθρωπος», σημειώνει ο ΛαΦόρτιουν.

 

Έχοντας φύγει πριν χρόνια από το Αφγανιστάν, ο Μο επέστρεψε για να διαπιστώσει πως η χώρα του έχει αλλάξει σε δυσβάσταχτο βαθμό. Αν και έχει εξαιρετική γνώση του Αφγανιστάν, αισθάνεται πως εκείνο εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια του. Στη σχέση του με τον Τομ, παρ’ ότι προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους, καταφέρνει να του προσφέρει κατανόηση και συμπάθεια στις οποίες ο Τομ δεν είναι συνηθισμένος. Οι δύο άντρες αναπτύσσουν μια φιλία και για πρώτη φορά ο Τομ αισθάνεται πως μπορεί να εμπιστευθεί κάποιον.

 

 

Μια ιστορική τοποθεσία

 

Η ταινία αποτελεί την πρώτη δυτική ταινία που γυρίζεται εξ’ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία. «Το να είμαστε η πρώτη ταινία που γυρίζεται στην ίδια τοποθεσία με τον “Λόρενς της Αραβίας” είναι τρομερά, πραγματικά μοναδικό», παραδέχεται ο Βο.

 

Η ομορφιά του τοπίου πρόσφερε στους δημιουργούς ένα περιβάλλον με μυριάδες ευκαιρίες. «Το Αφγανιστάν, όπου διαδραματίζεται η ταινία, είναι μια από τις πιο ακραίες περιοχές ως προς την γεωγραφία της», εξηγεί ο ΛαΦόρτιουν. «Έχει χιονισμένα βουνά, γιγαντιαία δάση, ερήμους, σεληνιακά τοπία και αστικά κέντρα. Όλα αυτά, το κάνουν ένα μέρος εξαιρετικά δύσκολο να αναπαραχθεί, αλλά η περιοχή της Σαουδικής Αραβίας μας έδωσε πολλά με τα οποία μπορέσαμε τελικά να δουλέψουμε».

 

Σκηνοθεσία Ρικ Ρόμαν Βο
Σενάριο Μίτσελ ΛαΦόρτιουν
Παραγωγή Μπασίλ Ιβάνικ, Έρικα Λι, Μπρέντον Μπογιέα, Τζέραρντ Μπάτλερ, Άλαν Σίγκελ, Σκοτ Λαστάιτι, Κρίστιαν Μέρκιουρι
Ηθοποιοί Τζέραρντ Μπάτλερ, Νέιβιντ Νέγκαμπαν, Αλί Φαζάλ, Μπαχαντόρ Φολάντι, Τράβις Φίμελ, Νίνα Τουσάντ-Γουάιτ
Φωτογραφία ΜακΓκρέγκορ
Μοντάζ Κόλμπι Πάρκερ
Μουσική Ντέιβιντ Μπάκλεϊ
Διάρκεια 119’
Διανομή THE FILM GROUP
Είδος Περιπέτεια

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Ορέστεια,  στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη και δάσκαλο Θεόδωρο Τερζόπουλο σε ένα ανεπανάληπτο καλλιτεχνικό  γεγονός. Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται για