Σεμινάριο Υπο-κριτικής

Σεμινάριο Υπο-κριτικής

«Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες της ρωσικής σχολής Για την είσοδο σε ρόλο».

17-18/06/2023 και 24-25/06/2023

Στις 12:00-16:00 @ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι», Βαλτετσίου 50-52, Εξάρχεια

www.ntomcoaching.com

Εισηγήτρια Βάσια Βελτσίστα, Διδάκτωρ του τμήματος σκηνοθεσίας και παιδαγωγικής του Ρωσικού Πανεπιστημίου της Μόσχας ΓΚΙΤΙΣ, πιστοποιημένη Acting Trainer από το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, επίσημο μέλος του κέντρου Μιχαήλ Τσέχωφ της Νέας Υόρκης, ιδρύτρια του ερευνητικού κέντρου υποκριτικής στην Αθήνα, ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι».

Η Ρωσική σχολή κατηγορηματικά δεν συμφωνεί με την απευθείας εκμάθηση του κειμένου. Και από αυτό ακριβώς το σημείο διαφοροποιείται από όλες τις άλλες προσεγγίσεις και τεχνικές ρόλου.

Ο οργανωμένος αυτοσχεδιασμός, ή αλλιώς κατά την ρωσική σχολή, «ετιούντ», επιτρέπει στην ηθοποιό να καλλιεργήσει την αντίληψη της, την φαντασία της, την προσοχή της.

Στο ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι» τα μαθήματα υποκριτικής ξεκινάνε από αυτό ακριβώς το σημείο, από την ελευθερία που δίνει ο οργανωμένος αυτοσχεδιασμός στην σκηνική πραγματικότητα. Προσεγγίζουμε το κείμενο μέσα από αυτοσχεδιασμούς και ανακαλύπτουμε τον κόσμο που προτείνει ο συγγραφέας. Στο ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι» τρέχουν τμήματα Μετεκπαίδευσης υποκριτικής για απόφοιτες ηθοποιούς δραματικών σχολών με ειδίκευση τα κείμενα του Ρώσου συγγραφέα Α.Π.Τσέχωφ. Οι ηθοποιοί ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα της μετεκπαίδευσης έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν μία δική τους παράσταση που θα ενσωματωθεί στο ρεπερτόριο του ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι». Για παράδειγμα, από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, δημιουργήθηκε η παράσταση «Πρόταση Γάμου» του Α.Π.Τσέχωφ από τους ηθοποιούς της Μετεκπαίδευσης που προσέγγισαν τους ρόλους τους με βάση τις τεχνικές της Ρωσικής σχολής.

Σε αυτές τις τέσσερις μέρες του σεμιναρίου θα ασχοληθούμε με τους βασικούς πυλώνες προσέγγισης του ρόλου της Ρωσικής σχολής. Μέσα από απλές ασκήσεις θα δημιουργήσουμε χαρακτήρες δοκιμάζοντας τις βασικές έννοιες της τεχνικής υποκριτικής που χρησιμοποιείται στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Θεάτρου της Μόσχας, ΓΚΙΤΙΣ. Για τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθούν μεταφρασμένα κείμενα (στα ελληνικά) υποκριτικής από το ΓΚΙΤΙΣ, συζητώντας και αναλύοντας τα κείμενα αυτά.

Οι τέσσερις αυτές μέρες του σεμιναρίου αποτελούν εισαγωγή και γνωριμία με την μέθοδο παιδαγωγικής της υποκριτικής που χρησιμοποιείται στο ΓΚΙΤΙΣ και που επίσης χρησιμοποιούμε στο ΝΤόΜ στα τμήματα μετεκπαίδευσης υποκριτικής. Πιο συγκεκριμένα η κάθε μέρα του σεμιναρίου είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να έχει λίγη θεωρία από το ΓΚΙΤΙΣ, ασκήσεις acting training (από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Θεάτρου της Αγίας Πετρούπολης RGISI), καθώς και ανάλυση σκηνών από τα έργα του Ρώσου συγγραφέα Α.Π.Τσέχωφ, και πρακτική αυτών με αυτοσχεδιασμούς «ετιούντ». Απευθύνεται κυρίως σε απόφοιτους ή τελειόφοιτους σπουδαστές υποκριτικής ή σε όποια/όποιον έχει αρκετή εμπειρία με την τέχνη της υποκριτικής. Επίσης είναι ένα σεμινάριο που μπορεί να φανεί ενδιαφέρον σε όποια/όποιον εξασκεί ή θέλει να εξασκήσει την τέχνη της παιδαγωγικής στο θέατρο. Ίσως να είναι ευκολότερο για κάποιες/κάποιους αν έχουν μια κάποια εμπειρία με την Ρωσική σχολή, αλλά αυτό δεν αποτελεί και καθοριστικό παράγοντα. Στις σπουδάστριες/σπουδαστές που θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και των τεσσάρων ημερών θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Η κάθε μέρα του σεμιναρίου είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει μεμονωμένα χωρίς να είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσει και τις υπόλοιπες. Έτσι, κάποια μπορεί να συμμετέχει σε μία, δύο, τρεις ή και στις τέσσερις ημέρες του σεμιναρίου.

Το κόστος συμμετοχής για την κάθε μέρα του σεμιναρίου είναι 40 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), και για τις τέσσερις ημέρες 150 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες και για κρατήσεις θέσεων, μπορείτε να καλείται στο τηλέφωνο του ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι» 6977505320, καθώς και στο email: ntom.coaching@gmail.com

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΜΕ ΡΟΥΜΙ 3ος χρόνος

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ Θεατρική περίοδος 2024-2025   ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ + ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ   ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΜΕ ΡΟΥΜΙ 3ος χρόνος   ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, 20:00    

Για μια Ζωή! 2ος χρόνος!

Θανάσης Παπαθανασίου + Μιχάλης Ρέππας   Για μια Ζωή! 2ος χρόνος!                           Πρεμιέρα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ώρα 21:00    «Για μια Ζωή»! Η sold

«The Humans» («Oι Άνθρωποι»)

«The Humans» («Oι Άνθρωποι») του Stephen Karam Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης Θέατρο Μουσούρη από Τετάρτη 2 Οκτωβρίου Μετά την μεγάλη επιτυχία της πρώτης χρονιάς