Post – Event Press Release “Θυέστης” του Σενέκα

Post – Event Press Release “Θυέστηςτου Σενέκα

Θολωτός Τάφος του Ατρέα, Μυκήνες Παρασκευή 16 Ιουνίου

Απόδοση Σκηνοθεσία Ηλίας Μαλανδρής

Μια ιστορική στιγμή για το Ελληνικό Θέατρο

Ο Θησαυρός του Ατρέα, ο Τύμβος στις Μυκήνες, το κορυφαίο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεταμορφώθηκε σε Ναό της Τέχνης για πρώτη φορά στην ιστορία του το βράδυ της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023

Το βράδυ της Παρασκευής 16 Ιουνίου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε απόδοση και σκηνοθεσία του Ηλία Μαλανδρή, ένα αριστουργηματικό κείμενο που αναβίωσε σε μορφή Ορατορίου, από έναν θίασο καταξιωμένων ηθοποιών και με πρωτότυπες συνθέσεις του Νίκου Ξανθούλη. Ένα ιστορικό πολιτιστικό γεγονός, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδος και αποτελεί το επιστέγασμα της επίμονης και χρόνιας προσπάθειας του θεατρολόγου, συγγραφέα και σκηνοθέτη Ηλία Μαλανδρή, για την ανασύνθεση και ανάδειξη άγνωστων κειμένων αρχαίων κλασικών συγγραφέων.

Ηπαράστασηπραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχήκορυφαίωνηθοποιών,όπωςο ΝικήταςΤσακίρογλου, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Γιάννης Βούρος, η Γεωργία Ανέστη, ο Νίκος Γκέλια, ο Κώστας Νικούλι, η Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, ο Παύλος Λουτσίδης και σε μουσική σύνθεση και απόδοση Νίκου Ξανθούλη, με τραγουδιστές τον Νικόλα Καραγκιαούρη και τον Χάρη Αναστασόπουλο, ενώ σε μια κατατοπιστική προλογική ομιλία, η Δρ. Άννα Μαυρολέων εισήγαγε το κοινό στη μελέτη που υπαγόρευσε αυτόν τον τρόπο ερμηνείας. που όλοι οι ηθοποιοί απέδωσαν και η κορυφαία θεατρoλόγος Gonda Van Steen σε μια on line σύνδεση σχολίασε την μεταφορά του αρχαίου δράματος στο Ρωμαϊκό θέατρο.

 

Η ιστορία των Θυέστειων δείπνων, όπου ο εκδικητής Ατρέας υποχρεώνει τον αδερφό του Θυέστη να καταβροχθίσει τα ίδια τα παιδιά του, σηματοδοτεί την απαρχή της κατάρας του οίκου των Ατρειδών και αποτελεί τη μεταφορά του μύθου στο αρχαίο και ρωμαϊκό δράμα, όπως φαίνεται κι από τα αποσπασματικά κείμενα και έχει επηρεάσει τους Έλληνες και τους Λατίνους συγγραφείς που έχουν γράψει θεατρικά έργα με αυτή τη θεματική. Ωστόσο, μόνο αυτό το έργο έχει διασωθεί ολόκληρο ως τις μέρες μας.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Θησαυρού του Ατρέα στις Μυκήνες, σε μια ιστορική πολιτιστική στιγμή, παρουσιάστηκε το εξαιρετικό αυτό έργο μέσα στον μαγευτικό θολωτό τάφο με την υπέροχη ακουστική, χωρίς την ενίσχυση μικροφώνων που αλλοιώνουν τον φυσικό ήχο. Έτσι, όσοι παρευρέθηκαν έγιναν μάρτυρες της παρουσίασης ενός έργου προπομπού των έργων φρίκης και τρόμου των Αρχαίων Ελλήνων

Τραγικών, ιδιαίτερα υψηλού σε δύναμη, με μια εξαιρετική ποιότητα λόγου του Λατίνου κορυφαίου συγγραφέα Λεύκιου Σενέκα, που οδήγησε σε εξαντλητικές και σπαρακτικές ερμηνείες τους ηθοποιούς.

 

Το τρομαχτικό αυτό έργο του Σενέκα, λόγω της εξαιρετικά ειδεχθούς αφήγησής του δεν παιζόταν για πολλά χρόνια στο θέατρο. Ο Ηλίας Μαλανδρής, ωστόσο, με μια ομάδα εξίσου αξιόλογων συντελεστών, το παρουσίασε για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, τον χειμώνα του 2021.

Η παράσταση που την παρακολούθησαν καθηγητές, αρχαιολόγοι, φοιτητές, κοινό και καλεσμένοι, κινηματογραφήθηκε για να προβληθεί από την κρατική τηλεόραση.

 

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ουρανία Παπακωνσταντοπούλου Απόδοση – Σκηνοθεσία: Ηλίας Μαλανδρής Μουσική: Νίκος Ξανθούλης

Επιμέλεια Κοστουμιών: Κούλα Γαλιώνη Κινησιολογία: Βάσια Αγγελίδου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Χαραλάμπους Ηχοληψία: Δημήτρης Μπουρμπούλης

 

Ερμήνευσαν:

 

Νικήτας Τσακίρογλου: φάντασμα Ταντάλου Γρηγόρης Βαλτινός: Θυέστης

Γιάννης Βούρος: Ατρέας Γεωργία Ανέστη: Μαινάδα Νίκος Γκέλια: Αγγελιαφόρος Κώστας Νικούλι: Τάνταλος

Χρυσάνθη Γεωργαντίδου: Ηλέκτρα Παύλος Λουτσίδης: Ακόλουθος

Νικόλας Καραγκιαούρης: Κορυφαίος Χορού Χάρης Αναστόπουλου: Χορός

 

Την παράσταση συνόδευσε ο Νίκος Ξανθούλης με αρχαία λύρα.

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

“Ναοί στο σχήμα τ’ουρανού”

Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση με έργα των Μ.Θεοδωράκη, Σ.Ξαρχάκου, Γ.Μαρκόπουλου, Z.Katris κ.ά. Ερμηνεύει η Νατάσσα Μποφίλιου Σάββατο 29 Ιουνίου Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας Η Συμφωνική Ορχήστρα Μίκης