“Why Paintings Work” Παρουσίαση βιβλίου + Έκθεση Γκαλερί Κούρντ

, Αθήνα, 12 Ιουλίου – 6 Αυγούστου 2023

For English please scroll down

Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα καλλιτεχνών που περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του συγγραφέα και εικαστικού επιμελητή Jurriaan Benschop (Γιούριαν Μπένσχοπ), με τίτλο Why Paintings Work.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Ασλανίδης, Δαυίδ Μπενφοράδο, Maria Capelo, Béatrice Dreux, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Michael Markwick, Paula ZarinaZemane, Gerlind Zeilner.

 

«Το ουσιώδες σε έναν πίνακα δεν είναι το τι απεικονίζει, ή το τι συμβολίζει, αλλά πρωτίστως το πώς είναι κατασκευασμένος.»

Στο Why Paintings Work, ο Jurriaan Benschop περιηγείται στο ποικιλόμορφο τοπίο της σύγχρονης ζωγραφικής. Παρουσιάζει το έργο δεκάδων ζωγράφων, αναλύει τις θεματικές που εντοπίζονται στο έργο τους και θέτει συνεχώς το ερώτημα: Τι κάνει αυτόν τον πίνακα να λειτουργεί; Με ποιον τρόπο καταφέρνει να αγγίξει τον θεατή; Λαμβάνει υπόψη του τόσο τις ορατές πτυχές της ζωγραφικής —όπως το εικονιζόμενο αντικείμενο ή τη μέθοδο εφαρμογής του χρώματος— όσο και τις ιδέες, τις πεποιθήσεις και τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από τον καμβά.

Το Why Paintings Work δεν εστιάζει απλώς στον τρόπο που κοιτάζουμε έναν πίνακα ζωγραφικής, αλλά στοχεύει και στην εύρεση μιας νέας γλώσσας που να συμβαδίζει με τη σημερινή τέχνη και τη σύγχρονη εμπειρία της θέασης.

Κατά το διάστημα που θα διαρκέσει η έκθεση, ο επιμελητής και ορισμένοι από τους καλλιτέχνες θα βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών προκειμένου να συνομιλήσουν μαζί τους για τα έργα και να ανταλλάξουν απόψεις για την έκθεση. Το σχετικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της γκαλερί και στο Instagram.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται επίσης οι εξής καλλιτέχνες: Louise Bonnet, Glenn Brown, Peter Doig, Helmut Federle, Beverly Fishman, Elisabeth Frieberg, Victoria Gitman, Veronika Hilger, Martha Jungwirth, Kristi Kongi, Mark Lammert, Rezi van Lankveld, Kerry James Marshall, Lara de Moor, Matthew Metzger, Marc Mulders, Kaido Ole, Jorge Queiroz, Fiona Rae, Daniel Richter, Jessica Stockholder, Marc Trujillo, Anna Tuori, Matthias Weischer.

Ο Jurriaan Benschop είναι Oλλανδός συγγραφέας και επιμελητής εικαστικών εκθέσεων. Ζει μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά τέχνης Artforum και The Brooklyn Rail, καθώς και σε καταλόγους εκθέσεων και artists books. Μεταξύ των εκθέσεων που έχει επιμεληθεί συγκαταλέγονται: A Grammar of Gestures (Γκαλερί Kourd, Αθήνα, 2021), Taking Root (KIT, Ντίσελντορφ, 2019) και A Matter of Touch (Kunsthaus Torstrasse 111, Βερολίνο, 2020). Το 2019 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Salt in the Wound. Encountering Contemporary Artists across Europe [Αλάτι στην πληγή: Συναντώντας Σύγχρονους Καλλιτέχνες ανά την Ευρώπη].

Το Why Paintings Work κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Garret, Ελσίνκι, Διαστάσεις 200 x 140 x 6 mm. / Σελίδες: 284, εκ των οποίων οι 103 με έγχρωμη εικονογράφηση / ISBN: 978-952-7222-17-1 / Διανέμεται από την Idea Books, Άμστερνταμ / Τιμή διάθεσης: €26 / Το βιβλίο θα διατίθεται από την Γκαλερί Kourd κατά το διάστημα που θα διαρκέσει η έκθεση.

 

Τίτλος έκθεσης: “Why Paintings Work” – Παρουσίαση βιβλίου + Έκθεση

Εγκαίνια: Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023, ώρα 20:00

Καλλιτέχνες: Νίκος Ασλανίδης, Δαυίδ Μπενφοράδο, Maria Capelo, Béatrice Dreux, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Michael Markwick, Paula Zarina-Zemane, Gerlind Zeilner.

Επιμέλεια: Jurriaan Benschop

Διάρκεια: 12.07 – 06.08.2023

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή: 12 – 8 μμ.

Τόπος: Kourd Gallery, Κασσιανής 4 και Φαναριωτών, 114 71

Instagram: @kourdgallery

Instagram: @jurriaan.benschop

Instagram: @nikos_aslanidis_

Instagram: @davidbenforado_studio

Instagram: @dreuxbeatrice

Instagram: @strotihavet  – Andreas Ragnar Kassapis

Instagram: @michael_markwick

Instagram: @Paula_zarina_zemane

Instagram: @gerlind_zeilner

 

Γκαλερί Κουρντ

Διευθυντής: Χάικ Ι. Κουρδογλανιάν

Επιμέλεια Εκθέσεων – Σύμβουλος: Ελένη Βαροπούλου

 

Υπεύθυνος: Νικόλας Μαρινάκης

Υπεύθυνη: Elisavet Andrzejewska

Τηλέφωνο: 210 6426573

E-mail: [email protected]

www.gallerykourd.gr

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΑΚΡΟΑΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

ΑΚΡΟΑΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ “ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ;”   Η Pink Unicorn Productions πραγματοποιεί ακρόαση για τη συμπλήρωση του cast της νέας

GLORIOUS EPIC της Σοφίας Μαυραγάνη

  GLORIOUS EPIC της Σοφίας Μαυραγάνη   Δύο “παίδες οικτροί” στη σκηνή του ALCATRAZ STRIP CLUB. Μια  ένδοξη έπικ παράσταση χορού.    01,02,03,04  IOYNIOY  2024

ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ  «ΘΥΡΣΟΣ» Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ

ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ  «ΘΥΡΣΟΣ» Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ Κείμενο  Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας Από 15.5.24 και κάθε Τετάρτη στις 20.00 Θεατρο   «ΑΛΚΜΗΝΗ » Αλκμήνης 8-12 Αθήνα τηλ επικ. 210