ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ – στο Ηράκλειο Κρήτης

ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Μια ηχητική εγκατάσταση βασισμένη στις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο.

                                                                                                                        Όλες οι πόλεις ταξιδεύουν μέσα σου·

 

Οι Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο συνομιλούν με την Αόρατη Πόλη της μακραίωνης Κνωσού, στον κήπο του Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, στο Ηράκλειο Κρήτης, σε μια και μοναδική ηχητική εγκατάσταση που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023 στις 21.00, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Μάγδας Κόρπη, υπό την διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Μετά την πρώτη της θεατρική σκηνοθεσία μεταφέροντας το Φυλαχτό του Ρομπέρτο Μπολάνιο στο Θέατρο οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», η Μάγδα Κόρπη μας προσκαλεί στην Κρήτη, με την συμμετοχή εξαιρετικών καλλιτεχνών, σε μια διαφορετική εμπειρία-ακρόαση και με μοναδική ζωντανή δράση την αλληλεπίδραση του ήχου με τον κήπο και τους ακροατές του. Πρόκειται για μια ηχογραφημένη ηχητική πλοήγηση.

   

 

Με την μουσική σύνθεση της Σοφίας Καμαγιάννη, τις φωνές των ερμηνευτών Νίκου Κουρή, Λίλλυς Μελεμέ, Μαρίας Σκουλά, Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη, Γιάννη Χαρούλη, και με τον ιστορικό κήπο ως τόπο συνάντησης, καλούμαστε να κάνουμε μια κατάβαση στην ενδοχώρα του ανάμεσα, ιχνηλατώντας τον αόρατο κόσμο που φωτίζει τη διαδρομή για την εμπειρία του ορατού.

 

   

Το 1972 ο Ιταλός συγγραφέας Ίταλο Καλβίνο θα γράψει τις αινιγματικές Αόρατες Πόλεις. Ο ίδιος, όπως θα πει ο προσωπικός του φίλος και συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, «προτίμησε να αιωρηθεί και να χαθεί στην στρατόσφαιρα, παρά να προσγειωθεί στη γη όπου υπάρχει στρατός και σφαίρες κι όπου τα γνώρισε εξ επαφής στη νιότη του. Με ορισμένα από τα έργα του, ο Καλβίνο εισήλθε στους ανεξερεύνητους χώρους του ουρανού. Εκεί όπου δεν υπάρχει χώμα και δεν υπάρχει αίμα. Έτσι, τα βιβλία του γίνονται διαστημικά και οι Πόλεις Αόρατες»*.

Στον κήπο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, οι μοναχικές νησίδες των φωνών θα χαράξουν αόρατες ηχητικές διαδρομές. Σε κάποια από αυτές, ο καθένας από εμάς ίσως αναγνωρίσει μια δική του πόλη. Στις 25 Αυγούστου, ο ακροατής θα έχει τη δυνατότητα να κλείσει τα μάτια και να αφουγκραστεί τους ονειρικούς τόπους των Αόρατων Πόλεων.  Με υλικό τις λέξεις, τον ήχο και τη μουσική, θ΄ ακούσει τις ασώματες εκείνες φωνές που περιπλανώνται στον αέρα ως άλλα ποιήματα αγάπης· ποιήματα αγάπης για τις πόλεις, που ψάχνουν τον παραλήπτη τους.

 

*Ο Βασίλης Βασιλικός για τον Ίταλο Καλβίνο, Βασιλικός Βασίλης, Ομιλία, 24.10.2015

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας: Ίταλο Καλβίνο

Μετάφραση: Ανταίος Χρυσοστομίδης

Δραματουργική Επεξεργασία/Σύλληψη: Μάγδα Κόρπη

Ακούγονται οι Φωνές των Ερμηνευτών: Νίκου Κουρή, Λίλλυς Μελεμέ, Μαρίας Σκουλά, Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη, Γιάννη Χαρούλη

Μουσική Σύνθεση/Ηχητικός Σχεδιασμός: Σοφία Καμαγιάννη

Sound Installation/Ηχοληψία: Νίκος Κόλλιας

Σχεδιασμός Φωτισμού: Παναγιώτης Τσεβρένης

Στούντιο Ηχογράφησης/μίξης: Antart Studios

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα-Κατερίνα Αποστολοπούλου

Εξωτερικοί Συνεργάτες: Δήμητρα Δερμιτζάκη, Μαρία Φασουλή

Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

Εταιρεία Παραγωγής: Cretanart Productions

Διάρκεια: 60’ λεπτά

*Στην ηχογράφηση συμμετείχαν οι Μουσικοί: Σταύρος Παργινός (βιολοντσέλο), Αλέξανδρος Δανδουλάκης (κιθάρα), Σοφία Καμαγιάννη (πιάνο), Νίκος Κόλλιας (μπάσο)

Διοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

(LE CITTA INVISIBILI by Italo Calvino. Copyright © 2002, Estate of Italo Calvino, used by permission of The Wylie Agency (UK) Limited).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΝΩΣΟΥ (ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ)

ΒΙΛΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ΚΝΩΣΟΣ Ώρα: 21.00

 

Είσοδος Ελεύθερη – Ώρα εισόδου στον χώρο 20:40

Ώρα έναρξης της εκδήλωσης 21:00 αυστηρά

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Les Ballets Trockadero De Monte Carlo

Το πιο ανατρεπτικό θέαμα κλασικού χορού στον κόσμο έρχεται στην Ελλάδα!     «Αυτοί οι τύποι σε κάνουν να πιστεύεις ότι και το Άγαλμα της

«Το Πρώτο Μου Τριαντάφυλλο». Θοδωρής Βουτσικάκης

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης επανέρχεται δυναμικά, στη δεύτερη δισκογραφική σύμπραξή του με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου και μας ταξιδεύουν στις μουσικές του κόσμου, ερμηνεύοντας μοναδικά «Το Πρώτο Μου Τριαντάφυλλο». «Το Πρώτο

Οι Γιαγκίνηδες σε καλοκαιρινή περιοδεία!

Οι Γιαγκίνηδες σε καλοκαιρινή περιοδεία!   Οι ξεχωριστοί ΓΙΑΓΚΙΝΗΔΕΣ ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή τους περιοδεία! Ύστερα από έναν σούπερ πετυχημένο χειμώνα με εμφανίσεις από τον

SUNNY ΜΠΑΛΤΖΗ “30 χρόνια τραγούδια”

SUNNY ΜΠΑΛΤΖΗ “30 χρόνια τραγούδια”     Τραγουδούν αλφαβητικά: ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΣΑΛΙΝΑ ΓΑΒΑΛΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ ΜΕΛΙΝΑ