Πρόγραμμα εκδηλώσεων – Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023

Υπουργείο Πολιτισμού

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023

Κλιματική αλλαγή

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

31 Ιουλίου – 6 Αυγούστου 2023

 

Οι προκρατήσεις θέσεων έχουν αρχίσει στα digitalculture.gov.gr και nationalopera.gr

 

Από τους Δελφούς μέχρι τους Ανεμόμυλους στην Αμοργό και από τη Βεργίνα μέχρι το Κάστρο Ζακύνθου, η πέμπτη εβδομάδα του προγράμματος 2023 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» φέρνει εννέα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες προσφέρονται δωρεάν για το κοινό. Με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν νέες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εικαστικές εγκαταστάσεις, παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους, χορό και μουσικό θέατρο σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία από τις 31 Ιουλίου έως και τις 6 Αυγούστου 2023.

Η σπονδυλωτή, διαδραστική και συμμετοχική site-specific περφόρμανς Οι χρησμοί του νερού, σε σκηνοθεσία και χορογραφία Αποστολίας Παπαδαμάκη, παρουσιάζεται στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και η μουσικοθεατρική παράσταση Ο μπερντές της Γης με την Ορχήστρα και Χορωδία ΙΩΝΙΑ της Νέας Ιωνίας Βόλου στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου.

 

Η θεατρική παράσταση ΖΩΟΛΟΓΙΟ/BESTIARIO, σε σκηνοθεσία και δραματουργία Ευθύμη Θέου, έρχεται στον αρχαιολογικό χώρο Γουρνιών στο Λασίθι στις 1 και 2 Αυγούστου, και ακολουθεί η παράσταση για παιδιά και εφήβους Εμένα με νοιάζει, σε σκηνοθεσία Πάρη Μαντόπουλου, στο Αρχαίο Θέατρο Μαρωνείας στη Ροδόπη στις 2 και 3 Αυγούστου.

 

Η θεατρική παράσταση Ένα ταξίδι με τον Στράβωνα, σε σκηνοθεσία Νικολέτας Φιλόσογλου, παρουσιάζεται στον αρχαιολογικό χώρο Αιγών στην Ημαθία και η μουσική παράσταση BEartH σε σύλληψη, δραματουργία και σύνθεση Διαμαντίνας Βραχλιώτη στο Κάστρο Ζακύνθου στις 4 και 5 Αυγούστου.

Δύο παραστάσεις για παιδιά και εφήβους, το Ένας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο, από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο, παρουσιάζεται στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο και το Μικροί ήρωες σε κρίση από την ομάδα MeWe στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας στις 5 και 6 Αυγούστου. Επίσης, τις ίδιες ημερομηνίες η ηχητική εγκατάσταση ανοιχτού πεδίου In memoriam, σε σύλληψη, σχεδιασμό και υλοποίηση Παναγιώτη Μανουηλίδη (Panú) παρουσιάζεται στους Ανεμόμυλους στη Χώρα Αμοργού.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων | 31 Ιουλίου – 6 Αυγούστου 2023

 

31 Ιουλίου 2023 & 1 Αυγούστου 2023

 

Χορός | Οι χρησμοί του νερού

Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

Ώρες έναρξης: 06.30 & 20.00

 

Μουσικό θέατρο | Ο μπερντές της Γης

Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, Βόλος

Ώρα έναρξης: 21.30

 

1, 2 Αυγούστου 2023

 

Θέατρο | ΖΩΟΛΟΓΙΟ/BESTIARIO

Αρχαιολογικός χώρος Γουρνιών, Λασίθι

Ώρα έναρξης: 19.20

 

2, 3 Αυγούστου 2023

 

Παράσταση για παιδιά και εφήβους | Εμένα με νοιάζει

Αρχαίο Θέατρο Μαρωνείας, Ροδόπη

Ώρα έναρξης: 19.30

 

4, 5 Αυγούστου 2023

 

Θέατρο | Ένα ταξίδι με τον Στράβωνα

Αρχαιολογικός χώρος Αιγών, Ημαθία

Ώρα έναρξης: 20.00

 

Μουσική | BEartH

Κάστρο Ζακύνθου

Ώρα έναρξης: 21.00

 

5, 6 Αυγούστου 2023

 

Παράσταση για παιδιά και εφήβους | Ένας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο

Προμαχώνας Παλατιού Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος

Ώρα έναρξης: 21.00

 

Δράση για παιδιά και εφήβους | Μικροί ήρωες σε κρίση

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Ώρα έναρξης: 20.00

 

Ηχητική εγκατάσταση ανοιχτού πεδίου | In memoriam  

Ανεμόμυλοι, Χώρα Αμοργού

Ώρα έναρξης: 06.31 – Διάρκεια: καθημερινά, όλο το 24ωρο, έως τις 31/8

 

Xορός
Οι χρησμοί του νερού

31 Ιουλίου, 1 Αυγούστου 2023

Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

Ώρες έναρξης: 06.30 & 20.00

 

Σκηνοθεσία, χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Πρωτότυπη μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης

Δραματουργία: Αποστολία Παπαδαμάκη, Παναγιώτης Γκιόκας

Πρωτότυπη κειμενογραφία, στιχουργία: Παναγιώτης Γκιόκας

Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Εικαστικός, κατασκευή γλυπτών: Ιωάννης Μπρούζος
Επιστημονικοί συνεργάτες: Μαριλένα Τσακουμάκη, Δρ αρχαιολόγος, Αλεξανδρα Σιλβέστρου (Σύμβουλος βιωσιμότητας – MSc in Sustainable Development), Ελένη Κουλιζάκη (Διδασκαλία εκφοράς και προσωδίας αρχαίας ελληνικής γλώσσας)
Υπεύθυνος φωτογραφίας, graphic/ visual designer: Αρείων Στεφανίδης
Κινηματογράφηση: Τζώρτζης Γρηγοράκης
Επί σκηνής θα βρίσκονται: Δημήτρης Γκοτσόπουλος (Eρευνητής, αρχαιολόγος),
Μαρία Παπαγεωργίου
(Πυθία), Αποστολία Παπαδαμάκη (Μνημοσύνη)
9 Mούσες: Μαίρη Γιαννούλα, Μαρία Πηνελόπη Κασιδόκωστα, Χριστιάνα Κατσιμπράκη, Κωνσταντίνα Λιόντου, Εβίνη Παντελάκη, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Ηλιάνα Παρασκευοπούλου, Νατάσα Σαραντοπούλου, Δάφνη Σταθάτου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παλιός
Βοηθός χορογράφου: Κωνσταντίνα Λιόντου
Συντονισμός εθελοντών: Δήμητρα Τσενεσίδου
Κατασκευή φορεμάτων χορευτριών: Βικτώρια Γιαννάκη
Διεύθυνση παραγωγής: MENTOR / Παναγιώτης Γκιόκας, Βιργινία Βασιλάκου, Γιάννης Παππάς
ΑΜΚΕ: QUASI STELLAR

 

Η σκηνοθέτρια και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη στη νέα πρωτότυπη παράσταση Οι χρησμοί του νερού προχωρά στη δημιουργία μιας σπονδυλωτής, διαδραστικής και συμμετοχικής site-specific περφόρμανς που συνδέει την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια κρίση του νερού με το μυθικό υπόβαθρο και τη λατρεία του Απόλλωνα στους Δελφούς. Μέσα από μια νοηματική πορεία, φιλοδοξεί να συνδέσει επιστημονικές ανακαλύψεις και πορίσματα, ιστορικά γεγονότα, μυθικές οντότητες και υψηλά νοήματα, συνδέοντας τις έρευνες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών και τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με την παγκόσμια κρίση του νερού. Η παράσταση ξεπερνά τα παραδοσιακά όρια, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της τέχνης για να προσελκύσει το κοινό πνευματικά και συναισθηματικά. Λειτουργεί ως υπενθύμιση της ευθύνης της ανθρωπότητας να προστατεύσει τον πιο πολύτιμο πόρο του πλανήτη και ενθαρρύνει τη συλλογική δράση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

 

 

***

 

Μουσικό θέατρο
Ο μπερντές της Γης

31 Ιουλίου, 1 Αυγούστου 2023

Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος

Ώρα έναρξης: 21.30

 

Ορχήστρα και Χορωδία ΙΩΝΙΑ Νέας Ιωνίας Βόλου

Πρωτότυπο κείμενο: Ρεγγίνα Καπετανάκη

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Νεκτάριος Δεμελής

Διεύθυνση χορωδίας, μουσική διδασκαλία: Κορνηλία Φραγκογιάννη

Visual artist: Χαράλαμπος Σεβοζλίδης

Σολίστ: Θοδωρής Κοτονιάς

Δημήτρης Δεμελής (βιολί), Σταύρος Κουσκουρίδα (κλαρίνο), Νίκος Μούτσελος (γκάιντα, φλογέρες, καβάλ), Δημήτρης Μαμούρης (ούτι), Γιώργος Διαμαντόπουλος (κανονάκι), Χ. Χατζηγεωργίου (ακορντεόν), Δημήτρης Χατζηγεωργίου (σαντούρι), Αντώνης Βούλγαρης (λαούτο), Στέφανος Κωστόπουλος (κιθάρα), Γιώργος Χαρίτος (κοντραμπάσο), Κασσιανή Αμυγδαλίτση (πιάνο), Νίκος Μυλωνάς (νταούλι), Νεκτάριος Δεμελής (παραδοσιακά κρουστά)

Στον ρόλο του Καραγκιόζη ο Τάκης Βαμβακίδης

Οργάνωση παραγωγής: Βούλα Τουλούδη

ΑΜΚΕ: ΙΩΝΙΑ

 

Η Ορχήστρα και Χορωδία ΙΩΝΙΑ της Νέας Ιωνίας Βόλου παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο Ο μπερντές της Γης, βασισμένη σε πρωτότυπα κείμενα της Ρεγγίνας Καπετανάκη, συνδημιουργού της θρυλικής Λιλιπούπολης. Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση που συνδυάζει τον Καραγκιόζη, το θέατρο σκιών και την παραδοσιακή μουσική με τη σύγχρονη οπτική τεχνολογία των βίντεο και 3D προβολών, σχολιάζοντας με σύγχρονο τρόπο τη Φύση και την κλιματική αλλαγή. Ο Τάκης Βαμβακίδης στον ρόλο του Καραγκιόζη θα αφηγείται και θα σχολιάζει καθώς θα εναλλάσσεται σε διάφορες μορφές –από θέατρο σκιών σε πραγματική σκηνική παρουσία ηθοποιού και έπειτα μεταπήδηση στην οθόνη βιντεοπροβολής ως ψηφιακός εμψυχωτής– κεντρίζοντας την προσοχή των θεατών. Το ελληνικό τραγούδι αποτελεί βασικό συντελεστή της παράστασης και αποδίδεται από την Ορχήστρα και τη Χορωδία ΙΩΝΙΑ με ερμηνευτή τον καταξιωμένο Θοδωρή Κοτονιά.

 

 

***

 

 

 

Θέατρο

ΖΩΟΛΟΓΙΟ/BESTIARIO

1, 2 Αυγούστου 2023

Αρχαιολογικός χώρος Γουρνιών, Λασίθι

Ώρα έναρξης: 19.20

 

Σκηνοθεσία, δραματουργία: Ευθύμης Θέου

Μουσική: Θανάσης Δεληγιάννης

Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου

Ειδικές κατασκευές: Αλέξανδρος Λόγγος

Ερμηνεύουν: Θεανώ Μεταξά, Ευθύμης Θέου

Επιστημονική συνεργάτρια: Δήμητρα Μυλωνά

Εκτέλεση παραγωγής: VASISTAS/ Μαρία Δούρου

ΑΜΚΕ: Vasistas

 

 

Δύο ερμηνευτές συστήνουν στο κοινό έναν αρχαιολογικό χώρο, όχι από την πλευρά της ανθρώπινης δράσης, αλλά ως πεδίο των μη ανθρώπινων όντων, των ζώων που τον έχουν κατοικήσει διαχρονικά. Από τα ζώα του παρελθόντος, αυτά που αναγνωρίζουμε στα γεωλογικά απολιθώματα και το αρχαιολογικό υλικό, στα ζώα που ζουν εκεί σήμερα και ως και τις προοπτικές για το μέλλον τους. Μια επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο, προς μια πιο συνολική κατανόηση του παρελθόντος και του παρόντος.

 

Η παράσταση ΖΩΟΛΟΓΙΟ/BESTIARIO αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης δεκάχρονης δράσης της καλλιτεχνικής ομάδας για έναν συνδυασμό του θεάτρου και της αρχαιολογίας που αγαπά να διερευνά: πώς μπορούν θεατρικά μέσα να χρησιμοποιηθούν για να προσεγγιστεί με νέα ματιά το αρχαιολογικό υλικό, ενισχύοντας παράλληλα και τους δεσμούς με την εκάστοτε τοπική κοινότητα, αλλά και πώς μπορούν αρχαιολογικά εργαλεία (όπως η ανασκαφή, η μελέτη των ευρημάτων κλπ.) να συμβάλουν στη δημιουργία ενός site-specific θεατρικού έργου.

 

 

***

 

 

Παράσταση για παιδιά και εφήβους

Εμένα με νοιάζει

2, 3 Αυγούστου 2023

Αρχαίο Θέατρο Μαρωνείας, Ροδόπη

Ώρα έναρξης: 19.30

 

Πρωτότυπο κείμενο: Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη

Διασκευή, σκηνοθεσία, χορογραφία: Πάρης Μαντόπουλος

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Φουντούκος

Επιμέλεια σκηνικού: Πάρης Μαντόπουλος, Ιφιγένεια Νταουντάκη

Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Ερμηνεύουν: Μιχάλης Κουτσκουδής, Κωνσταντίνα Ευθυμίου, Ολυμπία Μανωλοπούλου, Αντώνης Παπαδάκης, Αγγελική Νικολαΐδου

Οργάνωση: Μαριλένα Μόσχου

ΑΜΚΕ: 4PLAY

Ένα χωριό χτισμένο ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, που προσφέρει στους κατοίκους του τροφή και προστασία, αρχίζει να διαβρώνεται από την παρουσία ενός εργοστασίου που διαλύει σταδιακά τη γη, τον αέρα και το νερό του. Μια ιδιαίτερη σκηνική εμπειρία που ζωντανεύει την ιστορία των μαθητών του Ανθόπυργου που παλεύουν να σώσουν τον τόπο τους.

 

Τι συμβαίνει όταν εμφανίζονται τα πρώτα σημεία της ρύπανσης; Όταν πεθαίνει το πρώτο δέντρο, το πρώτο ζώο; Πώς αυτή η διάλυση μετατοπίζει μια ολόκληρη κοινωνία; Πώς ένας δάσκαλος με τη δύναμη των μαθητών του καταφέρνει να σώσει ένα ολόκληρο χωριό; Στην παράσταση, το λογοτεχνικό έργο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη μετουσιώνεται σε έναν άμεσο θεατρικό λόγο και σε συνδυασμό με τον σύγχρονο χορό και το contact improvisation, που χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της βαρύτητας, μεταποιούν την κίνηση σε εικόνα εναλλάσσοντας τις συμπεριφορές και δημιουργούν χοροθεατρικές εικόνες που δίνουν τον τόνο στην αλλαγή των σκηνών και στη ραγδαία εξέλιξη του έργου.

 

Δείτε το τρέιλερ εδώ

 

 

***

 

 

Θέατρο

Ένα ταξίδι με τον Στράβωνα

4, 5 Αυγούστου 2023

Αρχαιολογικός χώρος Αιγών, Ημαθία

Ώρα έναρξης: 20.00

 

Σύλληψη: Βασίλης Παπαβασιλείου

Κείμενο παράστασης: Νικολέτα Φιλόσογλου και ο θίασος

Σκηνοθεσία: Νικολέτα Φιλόσογλου

Βοηθός σκηνοθέτριας: Άγγελος Μπούρας

Σκηνικά, κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

Μουσική σύνθεση: Λευτέρης Βενιάδης

Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα

Επιστημονικός συνεργάτης: Αθανάσιος Τσίκληρας (καθηγητής Ιχθυολογίας-Αλιευτικής Βιολογίας στο ΑΠΘ)

Ερμηνεύουν: Άνδρη Θεοδότου, Άγγελος Μπούρας

Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Μπουκαούρης (πλήκτρα, κρουστά)

ΑΜΚΕ: Ν.Β.

 

Με οδηγό τον μεγάλο γεωγράφο Στράβωνα, μια περιπλάνηση στη Βόρεια Ελλάδα για μια συνάντηση με το κλίμα και τα έργα των ανθρώπων της εποχής του αλλά και της σημερινής. Την αλλοίωση του κλίματος περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο όχι ο ίδιος ο Στράβων αλλά ο «Ψευδο-Στράβων»: «Βρε θάλασσα τα έχω κάνει / Μ’ έχει πλακώσει το τσουνάμι / Και θα κυκλοφορώ στο σπίτι / Με μάσκα και στολή του δύτη».

 

Δύο ηθοποιοί και ένας μουσικός επί σκηνής συνομιλούν, τραγουδούν και αυτοσχεδιάζουν με κείμενα του παρελθόντος και βιώματα του παρόντος. Ένας υπερευαίσθητος πολίτης με ιδιαίτερες οικολογικές ανησυχίες είναι ο μοναδικός που δηλώνει συμμετοχή στο πρόγραμμα επιμόρφωσης «Διά βίου μάθηση, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και υγεία». Μια έγκριτη πανεπιστημιακός αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της εκπαίδευσής του με εντυπωσιακά επακόλουθα.

 

 

***

 

 

Μουσική

BEartH

4, 5 Αυγούστου 2023

Κάστρο Ζακύνθου

Ώρα έναρξης: 21.00

 

Σύλληψη, δραματουργία, σύνθεση: Διαμαντίνα Βραχλιώτη

Ερμηνεύουν: Νίκος Σπανάτης, Γιάννης Σελητσανιώτης

Χορεύουν: Ευθύμιος Φιλήντρας, Κωνσταντίνος Αργυρίου-Ευαγγελούδης

Μουσικοί: Παναγιώτης Σιωράς (κλαρινέτο), Βαγγέλης Νίνα (βιολοντσέλο), Διαμαντίνα Βραχλιώτη (πιάνο)

ΑΜΚΕ: Δίκτυο Κλασσικής Μουσικής

 

Η παράσταση BEartH αποτελεί ένα πολύτεχνο πρωτότυπης μεικτής μουσικής για κόντρα τενόρο, βαθύφωνο, κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο, βιολοντσέλο και πιάνο, προηχογραφημένα μέρη ηλεκτροακουστικής μουσικής και χορό. Όπως διαφαίνεται και από τον τίτλο του, το έργο διαπερνάται από τέσσερις άξονες: Γέννηση, Ύπαρξη, Γη, Δημιουργία. Η τετραδική υπόσταση της Τετρακτύος ενυπάρχει σχεδόν σε όλα τα δομικά στοιχεία του έργου, το οποίο είναι απότοκο μελέτης της Θεογονίας του Ησιόδου, της Γένεσης, της Αποκάλυψης, των Ορφικών Ύμνων, του ποιητικού λόγου των Ουίλλιαμ Μπλέικ, Τζων Μίλτον, Ντάντε Αλιγκέρι, καθώς και της Ασκητικής του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδετικοί κρίκοι, η δύναμη της δημιουργίας, η αναγκαιότητα εναρμόνισης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, υπαρξιακοί προβληματισμοί αλλά και η αντιπαράσταση αντίθετων-παραπληρωματικών εννοιών. Αποσπάσματα από τα πρωτότυπα κείμενα θα ακουστούν μέσω μελοποιημένης ποίησης αλλά και αφήγησης.

 

Δείτε το τρέιλερ εδώ

 

***

 

 

 

Παράσταση για παιδιά και εφήβους

Ένας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο

5, 6 Αυγούστου 2023

Προμαχώνας Παλατιού Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος

Ώρα έναρξης: 21.00

 

Ομάδα Τικ Τακ Ντο

Συγγραφή κειμένου: Αργυρώ Ταμβάκου, Παναγιώτης Λαμπής

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ

Πρωτότυπη μουσική: Στρατής Στηλ

Χορογραφία: Λουκάς Θεοδοσόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής

Ερμηνεύουν: Λουκάς Θεοδοσόπουλος, Χρήστος Καπενής, Στέλιος Κέλλερης, Αργυρώ Ταμβάκου

ΑΜΚΕ: Κέντρο Θεατρικής Τέχνης

 

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ποδηλασία, έναντι της μετακίνησης με αμάξι, εξοικονομεί 150 γραμμάρια CO2/χιλιόμετρο και, αναμφίβολα, είναι μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της ανθρωπότητας προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Έχοντας αυτό κατά νου η ομάδα Τικ Τακ Ντο παρουσιάζει ένα πρωτότυπο μουσικό παραμύθι με περιπετειώδη πλοκή για παιδιά, εμπνευσμένο από τον μοναδικό κατασκευαστή ποδηλάτων στην Ελλάδα Γιώργο Βογιατζή.

 

Στην παράσταση Ένας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο, ο Διαγόρας χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις του. Μια μέρα, συναντά τον Δήμαρχο και βάζουν ένα στοίχημα: Αν ο Διαγόρας κάνει τον γύρο της Ευρώπης με το ποδήλατο, ο Δήμαρχος θα φτιάξει ποδηλατοδρόμους! Έτσι, ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και απρόβλεπτες γνωριμίες! Ένα μουσικό παραμύθι ως μια μαγευτική περιήγηση στα χαρακτηριστικά και τις παραδόσεις των ευρωπαϊκών πολιτισμών αλλά και μια επισήμανση για τα οφέλη των πράσινων μετακινήσεων.

 

Δείτε το τρέιλερ εδώ

 

***

 

 

Δράση για παιδιά και εφήβους

Μικροί ήρωες σε κρίση

5, 6 Αυγούστου 2023

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Ώρα έναρξης: 20.00

 

Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος, ηθοποιός: Αθηνά Μπερδέκα

Κείμενο: Στράτος Σωπύλης

Πρωτότυπο μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου

Σκηνικά, κοστούμι: Χάρης Σουλιώτης

Φωτισμοί: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη

Κοινωνιολόγος: Λέα Ευσταθίου

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα

Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Γερανάκης

ΑΜΚΕ: Θεατρικός Οργανισμός MeWe

 

 

Ο Θεατρικός Οργανισμός MeWe συνεχίζει την εκπαιδευτική του δράση, παρουσιάζοντας ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο Μικροί ήρωες σε κρίση που έχει ως θέμα την κλιματική κρίση. Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν σε αυτό πρόγραμμα θα σκηνοθετήσουν τη δική τους θεατρική παράσταση που θα φέρει τον τίτλο Το παγάκι που δακρύζει με πρωτότυπο κείμενο και ζωντανή μουσική. Το κείμενο αφηγείται τις περιπέτειες δυο αδελφιών που προσπαθούν να σώσουν το ποτάμι της πόλης τους από την καταστροφή και συναντιούνται σε αυτό το ταξίδι με απρόσμενα πλάσματα.

 

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα παιδιά σκηνοθετούν την παράσταση που θέλουν, για παιδιά. Η παράσταση Το παγάκι που δακρύζει είναι και μια ιστορία συγκινητική, ποιητική, χαμογελαστή, στα όρια της επιστημονικής φαντασίας παραδίδεται στα παιδιά με μια ηθοποιό, ένα μουσικό, ένα πιάνο, κρουστά, και ηλιακά φώτα, απολύτως χωρίς κανένα καλώδιο και πρίζα, για να δημιουργήσουν τον δικό τους σκηνικό κόσμο και να τον παρουσιάσουν σε παιδιά, και όχι μόνο…

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μικροί ήρωες σε κρίση έχει δύο βασικούς θεματολογικούς άξονες: τους τρόπους συναισθηματικής διαχείρισης της κλιματικής κρίσης από το παιδί και τη γνωριμία του με τους κανόνες του eco-theatre, μιας σημαντικής κίνησης στο θέατρο που άτυπα έχει ξεκινήσει από το 1970 αλλά τις τελευταίες δεκαετίες αποκτά ενεργούς συμμετέχοντες που δημιουργούν ομάδες στην Ευρώπη όπως και παγκοσμίως.

 

Δείτε το τρέιλερ εδώ

 

***

 

Ηχητική εγκατάσταση ανοιχτού πεδίου

In memoriam

5, 6 Αυγούστου 2023

Ανεμόμυλοι, Χώρα Αμοργού

Ώρα έναρξης: 06.31 – Διάρκεια: καθημερινά, όλο το 24ωρο, έως τις 31/8

 

Σύλληψη, σχεδιασμός, υλοποίηση: Panú

Τεχνικός σύμβουλος και συνεργάτης Δημήτρης Μπεχλιβανίδης

Με τη συμβολή των: Διονύση Τσουγλάνη, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου

Οργάνωση, εκτέλεση παραγωγής: Kokakepanu

ΑΜΚΕ: Ομάδα Τεχνών και Έκφρασης kokakepanu

 

 

Το νέο μουσικό-εικαστικό έργο με τίτλο In memoriam του μουσικού και συνθέτη Panú (Παναγιώτης Μανουηλίδη) είναι ένα ηχητικό ρέκβιεμ για ένα κόσμο που χάνεται, μια αιολική ηχητική εμπειρία. Εμπνεόμενος από τους ανεμόμυλους στη Χώρα της Αμοργού, ο Panú σχεδιάζει και κατασκευάζει 90 μοναδικά κεραμικά αντικείμενα, μέλη ενός οργάνου, κουρδισμένα σε πεντατονικές κλίμακες. Τα αντικείμενα τοποθετούνται γύρω από τους ανεμόμυλους και αφήνονται στον άνεμο που οργανώνει την μουσική σύνθεση, άλλοτε δυνατά και εκστατικά και άλλοτε ήσυχα σαν μοιρολόι. Κάθε στιγμή ο ήχος αλλάζει μεταμορφώνοντας τον χώρο και τον χρόνο.

 

Ο επισκέπτης αφήνεται στην μαγεία του ηχοτοπίου, περιηγείται, παρατηρεί, αφουγκράζεται, ονειροπολεί…καλείται όμως και να παίξει, να πειραματιστεί, να αλληλεπιδράσει με την εγκατάσταση και τα μουσικά όργανα. Τοποθετεί το σώμα του σε διαφορετικά σημεία και επίπεδα στο χώρο, αλλάζει θέση ή κατεύθυνση στα αντικείμενα

 

Δείτε το τρέιλερ εδώ

 

 

 

***

 

 

 

 

 

Πληροφορίες

 

  • Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

  • H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

 

  • Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.

 

  • Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr

 

  • Για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μία ώρα πριν από την έναρξη της κάθε εκδήλωσης.

 

 

 

Ακολουθήστε το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» στα social media:

 

Facebook

Instagram

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

«Ο αόρατος επισκέπτης», του Οριόλ Πάουλο

«Ο αόρατος επισκέπτης», του Οριόλ Πάουλο, στο Θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη», σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου.   Πρεμιέρα: Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024. Μια συναρπαστική ιστορία μυστηρίου θα

“Με Δύναμη Από Την Κηφισιά”

“Με Δύναμη Από Την Κηφισιά” των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά για 2η χρονιά στο Θέατρο Μικρός Κεραμεικός.   Από την Κηφισιά έως την Ταϊλάνδη