Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023- Εκδόσεις

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023

Εκδόσεις σε δημιουργική συνομιλία με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα 

 

Από το 2020 η εκδοτική δραστηριότητα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Οι εκδόσεις του Φεστιβάλ δεν περιορίζονται στον παραδοσιακό ετήσιο Κατάλογο, αλλά συνομιλούν δημιουργικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων και τις θεματικές του: Είτε στη μορφή καλλιτεχνικού λευκώματος, όπως ο φετινός Κατάλογος, που εμπνεύστηκε από τη θεματική της Ελευθερίας, είτε στη μορφή θεατρικών προγραμμάτων για την Επίδαυρο, όπως το πρόγραμμα της παράστασης του Φρανκ Κάστορφ, είτε προτείνοντας πρωτότυπα θεατρικά έργα που έχουν γραφτεί με ανάθεση για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στο πλαίσιο της σειράς «Contemporary Ancients» μεταφρασμένα και στα αγγλικά, είτε, ακόμα, θεωρητικές προσεγγίσεις σε αυτοτελείς εκδόσεις, όπως ο τόμος Antigonisms / Αντιγονισμοί. Φύλο – Νόμος – Θέατρο, με αφετηρία τον ιδιαίτερα επιτυχημένο ομώνυμο κύκλο συζητήσεων που διοργανώθηκε το 2022.

 

 

*

 

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 2023

Η Ελευθερία των «Άλλων»

 

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 ήταν αφιερωμένο στην πολύτιμη έννοια της Ελευθερίας, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα κι όπως την αναζητάμε – συλλογικά, ατομικά, καλλιτεχνικά. Από αυτή τη θεματική εμπνεύστηκε ο αναλυτικός Κατάλογος 2023, με σημειώματα δημιουργών απ’ όλο το φάσμα της φεστιβαλικής σκηνής από το Ηρώδειο και την Πειραιώς 260 ως την Επίδαυρο και τη Μικρή Επίδαυρο – κορυφαίων δημιουργών, μαέστρων, ερμηνευτών, σκηνοθετών και δραματουργών, Ελλήνων και ξένων, αλλά και νεότερων ομάδων. Οι πρωτότυπες αυτές συμβολές των καλλιτεχνών πάνω στη θεματική της Ελευθερίας, από την Άνε Ζοφί Μούτερ και τον Ανουάρ Μπραχέμ ως τον Ζιλμπέρτο Ζιλ και από τον Κιρίλ Σερεμπρένικοφ ως τον Φρανκ Κάστορφ, συνθέτουν μια παράλληλη αφήγηση στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

 

Σχεδιασμός καταλόγου G Design Studio

 

*

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΦΡΑΝΚ ΚΑΣΤΟΡΦ, ΜΗΔΕΙΑ

 

Το εκδοτικό πρόγραμμα συμπληρώνεται κάθε χρόνο από θεατρικά προγράμματα στα ελληνικά και τα αγγλικά, τα οποία συνοδεύουν τις παραστάσεις σε παραγωγή του Φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Παραστάσεις σαν τη Μήδεια σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάστορφ, όπως και οι αναθέσεις του 2022 ‒Άλκηστη σε σκηνοθεσία Γιόχαν Σίμονς, συμπαραγωγή με το Schauspielhaus Bochum, Πέρσες σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, συμπαραγωγή με την εταιρεία «Το Θέατρο» και την Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και Αγαμέμνων σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε, συμπαραγωγή με το Residenztheater του Μονάχου‒, θέτουν κατά προτεραιότητα το ζήτημα της μετάπλασης των αρχαίων έργων για τη σύγχρονη σκηνή, κάτι που αναδείχτηκε ιδιαίτερα μέσα από τον έντονο διάλογο που πυροδότησαν.

Τα θεατρικά προγράμματα που τις συνοδεύουν λειτουργούν συμπληρωματικά προς το θεατρικό γεγονός, τροφοδοτώντας τον διάλογο αλλά και διατηρώντας ταυτόχρονα, το ίχνος της παράστασης στον χρόνο. Το πρόγραμμα της Μήδειας, που συνεχίζει να αναζητά το κοινό σ’ όλα τα πωλητήρια του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει εκτενή συνέντευξη του σκηνοθέτη και δραματουργικό σημείωμα της Στέφανι Καρπ για το έργο του Κάστορφ στη Φόλκσμπύνε. Σταχυολογούνται, ακόμη, επιλεγμένα αποσπάσματα της σκηνικής σύνθεσης από το έργο του Ευριπίδη, του Χάινερ Μύλλερ και του Ρεμπώ αποδίδοντας σε ένα εικαστικό «πάντρεμα» κειμένου και εικόνας θραύσματα της ατμόσφαιρας μιας παράστασης που θα μας μείνει αξέχαστη.

 

*

 

 

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

«CONTEMPORARY ANCIENTS»

 

Η θεατρική σειρά των Εκδόσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου περιλαμβάνει τα ελληνικά έργα του Κύκλου Contemporary Ancients, που γράφτηκαν με ανάθεση για το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, εμπνευσμένα από το Αρχαίο Δράμα, σε δίγλωσσες εκδόσεις (ελληνικά και αγγλικά), καθώς και εκδόσεις έργων που έχουν ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Η θεατρική σειρά εγκαινιάστηκε το 2021, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Νεφέλη, και έκτοτε γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, κρατώντας ζωντανή την επαφή του κοινού με τα θεατρικά κείμενα και πέραν της φεστιβαλικής περιόδου – τόσο των θεατών που απόλαυσαν τις παραστάσεις όσο και κάθε θεατρόφιλου αναγνώστη.

Φέτος, στο πλαίσιο της σειράς «Contemporary Ancients» κυκλοφορούν τα έργα Συμπτώματα από την έλλειψη βάρους του Γιάννη Σκαραγκά (αγγλική μετάφραση Aliki Chapple) και Φιλοκτήτης του Χρήστου Οικονόμου (αγγλική μετάφραση Karen Emmerich). Το φετινό εκδοτικό εγχείρημα περιλαμβάνει ακόμα το έργο Η άλλη πλευρά της καταιγίδας, πρωτότυπο ίχνος της παράστασης του Γιάννη Χουβαρδά από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 2022.

Καλλιτεχνική διεύθυνση Κατερίνα Ευαγγελάτου

Επιμέλεια σειράς Δήμητρα Κονδυλάκη

 

*

 

ANTIGONISMS / ΑΝΤΙΓΟΝΙΣΜΟΙ

Φύλο – Νόμος – Θέατρο

 

Στον κύκλο συζητήσεων με τίτλο Antigonisms / Αντιγονισμοί, που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου το καλοκαίρι του 2022 με επιμέλεια του Διονύση Καψάλη και της Δήμητρας Κονδυλάκη, ομιλητές και ομιλήτριες απ’ όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και από τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών, προσέγγισαν τη μορφή της Αντιγόνης, συνδέοντάς τη με το σήμερα.

Η έκδοση αυτή διασώζει στις σελίδες της το πολυπρισματικό αποτύπωμα της Αντιγόνης στον σημερινό στοχασμό: από τη λογοτεχνία και τις παραστατικές και εικαστικές τέχνες έως τη φιλοσοφία και την ψυχανάλυση. Ο τόμος περιέχει θεωρητικά κείμενα  των: Edith Hall, Ευαγγελίας Ανδριτσάνου, Ελένης Βαροπούλου, Νίκου Δασκαλοθανάση, Άντζελας Δημητρακάκη, Στέφανου Δημητρίου, Δημήτρη Κυρτάτα, Σωτήρη Μανωλόπουλου, Κωνσταντίνου Α. Παπαγεωργίου, Έλλης Παπακωνσταντίνου, Αλεξάνδρας Ρασιδάκη, Αγγελικής Σπυροπούλου, Έλενας Τζελέπη, Γιώργου Φαράκλα.

Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη.

Αναζητήστε ολόκληρη τη Θεατρική Σειρά του Φεστιβάλ καθώς και τον Τόμο Antigonisms / Αντιγονισμοί στα πωλητήριά μας και στα βιβλιοπωλεία.

 

 

Επιμέλεια & παραγωγή εντύπων

 

Τμήμα Εκδόσεων

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Joyland – του Saim Sadiq- Τριανόν

Κύκλος Προβολών Σινεμά Ψ 2024 «Πολιτισμικές μορφές της σεξουαλικότητας» Joyland (126’, 2022) του Saim Sadiq Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2024 Ώρα 17:00 Κινηματογράφος Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21