Αστέρια της Όπερας τραγουδούν ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ στα Αρχαία Ελληνικά

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Αστέρια της Όπερας τραγουδούν
ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
στα Αρχαία Ελληνικά

«Η Λειτουργία του Ορφέα» & «Ερωτική Συμφωνία»

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Συμμετέχουν: Boris Prygl, Karoline Podolak

Με τη την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ

Διεύθυνση ορχήστρας: Ζωή Tσόκανου

Αφήγηση: Δημήτρης Τάρλοου

Στις 9 Οκτωβρίου, τα δύο σπουδαία έργα διεθνούς ακτινοβολίας του μεγάλου Έλληνα συνθέτη,Γιάννη Μαρκόπουλου, «Η Λειτουργία του Ορφέα» & «Ερωτική Συμφωνία», θα παρουσιαστούν, στο ιστορικό θέατρο του Ηρωδείου, λίγους μόλις μήνες μετά την απώλειά του. Μια συναυλία, ιδέα του ίδιου του συνθέτη.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος που μάγεψε την Ευρώπη με το συμφωνικό του έργο, ξεκίνησε να γράφει την «Λειτουργία του Ορφέα», σε μορφή σύγχρονου ορατόριου, το 1992. Το θέμα του έργου είναι βασισμένο στα διασωθέντα Ορφικά κείμενα και πραγματοποιεί έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

«Εμπνεύστηκα από την εύγλωττη σιωπή των αρχαίων κειμένων και ένιωσα ότι η μουσική μπορεί να επιστρέφει στην αρχική της θέση και να λειτουργεί σαν σύνολο των πνευματικών και διανοητικών επιδόσεων», αναφέρει ο ίδιος.

Η «Λειτουργία του Ορφέα» είναι ένα σύγχρονο ορατόριο σε 4 μέρη για βαρύτονο, σοπράνο, μικτή χορωδία, αφηγητή και ορχήστρα. Το λιμπρέτο υπογράφει ο ίδιος ο συνθέτης, με επιλογή στίχων από τα ορφικά ποιήματα, ενώ τα αφηγηματικά κείμενα ο Πάνος Θεοδωρίδης.

Από το Αρχαίο θέατρο της Εφέσου στην Σμύρνη, μέχρι το θέατρο Coliseo στο Μπουένος Άιρες, το έργο αποθεώθηκε όπου παρουσιάστηκε στο εξωτερικό, εντυπωσιάζοντας το κοινό, ειδικά με τα μέρη που οι ξένοι ερμηνευτές τραγουδούν στα αρχαία ελληνικά.

ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Το ίδιο βράδυ, σε επίσημη πρώτη πρεμιέρα παρουσιάζεται η «Ερωτική Συμφωνία», έργο σε 4 μέρη για ορχήστρα, υψίφωνο και μικτή χορωδία. Στο 3ο μέρος της συμφωνίας περιλαμβάνονται στίχοι από χορικό της τραγωδίας Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Η «Ερωτική Συμφωνία» γράφτηκε το διάστημα 2009-2012 και αποτελεί έργο της τελευταίαςπεριόδου του Γιάννη Μαρκόπουλου. Όπως σημειώνει  ο ίδιος το 2012, χρονιά που ολοκλήρωσε το έργο:

Η ιδέα της «Ερωτικής συμφωνίας» ξεκίνησε από τη μουσική που συνέθεσα πριν δυο χρόνια για την τραγωδία του Σοφοκλή, «Αντιγόνη». Είναι ένα έργο για την καθολικότητα του έρωτα. Πάντοτε με απασχολούσε το μεγαλείο του έρωτα στις σχέσεις των ανθρώπων. Με απασχολεί σαν κινητήρια δύναμη-συνδυάζοντας βέβαια φιλοσοφικά το απαραίτητον της χρησιμότητας της τέχνης- των συνειρμών που γεννιούνται στη φαντασία του ακροατή και ίσως σε κάποια συμπεράσματα. Η «Ερωτική συμφωνία» αφορά τη συνεννόηση. Τα όργανα που προεξάρχουν καθώς και τα τμήματα των εγχόρδων των πνευστών των κρουστών και των φωνών, άλλοτε να υπερέχουν και άλλοτε να συνοδεύουν, υπηρετούν την κεντρική ιδέα του χορικού από την- Αντιγόνη «Έρως ανίκατε μάχαν» αρχική πηγή εμπνεύσεως για τούτο το έργο. Οι μάχες και οι έρωτες δε σταματούν».

Τα τραγουδιστικά μέρη των έργων αναλαμβάνουν ο βαρύτονος Boris Prýgl, ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους Τσέχους τραγουδιστές της Όπερας με διεθνή καριέρα και η Πολωνοκαναδή σοπράνο, Karoline Podolak, πολυβραβευμένη στον Καναδά και μεγάλο αστέρι της διεθνούς σκηνής. Το ιδιαίτερο σημείο που δημιουργεί μεγάλη συγκίνηση είναι πως ορισμένα μέρη τραγουδιούνται στα αρχαία ελληνικά.

Τη διεύθυνση της ορχήστρας των έργων αναλαμβάνει η Ζωή Τσοκάνου, η Ελληνίδα αρχιμουσικός που έχει αποσπάσει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς νέων μαέστρων και έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες ορχήστρες και λυρικά θέατρα στην Ευρώπη.

Ο αγαπημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Τάρλοου αναλαμβάνει την αφήγηση των αφηγηματικών κειμένων στην «Λειτουργία του Ορφέα».

Μετά από την παρουσίασή της στο Ηρώδειο, η συναυλία αναμένεται να ακολουθήσει διεθνή πορεία και να συναντηθεί με το κοινό σε μεγάλα θέατρα της Ευρώπης και του κόσμου.

Στις 9 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο, το έργο θα ερμηνεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ, σε διεύθυνση ορχήστρας της διακεκριμένης μαέστρου, Ζωής Τσοκάνου.

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/music/giannis-markopoulos-irodeio/

Εισιτήρια απο 20 €

Ζώνη VIP : 100 €
Ζώνη Α: 85 €
Ζώνη Β: 70 €
Ζώνη Γ: 60 €
Ζώνη Δ (Α. Διάζωμα):40 €
Ζώνη Ε (Α. Διάζωμα) 35 €
Ζώνη ΣΤ (Α.Διάζωμα) 30 €
ΑΜΕΑ: 20 €

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Νίκος Ζιώγαλας: «Άλλες φωνές»

Νίκος Ζιώγαλας: «Άλλες φωνές»   Ο αγαπημένος τραγουδοποιός κυκλοφορεί το νέο του album με τίτλο «Άλλες φωνές» O δίσκος περιέχει παλαιότερα, λιγότερο γνωστά τραγούδια του

«Ο Φιλάργυρος»

                «Ο Φιλάργυρος» Η θεατρική σκηνή «Ονειροπόληση»   στο θέατρο   ΚΑΤΙΑ  ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ     τηλ.   210 6046926 &  6981017808  email : [email protected]   H θεατρική σκηνή

Η WEIRDWAVE ΣΤΙΣ 29ες ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ 5 ΤΑΙΝΙΕΣ

                 Η WEIRDWAVE ΣΤΙΣ 29ες ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ                                                   ΜΕ 5 ΤΑΙΝΙΕΣ   Η Weirdwave  συμμετέχει με πέντε ταινίες καταξιωμένων αλλά και νέων, πολλά υποσχόμενων δημιουργών,