ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

2023 • 2024

 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Olivier Descotes

Κώστας Μπακογιάννης

Δήμαρχος Αθηναίων

 

ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Τη χρονιά που μας πέρασε, μια καινούρια σελίδα στην ιστορία της πόλης γράφτηκε με επιτυχία. Με αφοσίωση και όραμα, συλλογική προσπάθεια και αμείωτο ενθουσιασμό, το Ολύμπια ολοκλήρωσε μια καλλιτεχνική περίοδο υψηλών προδιαγραφών που του χάρισε επάξια την αναγνώριση του αθηναϊκού κοινού. Η βαθιά μας δέσμευση στη δημιουργία ενός πυρήνα πολιτισμού ιστορικής σημασίας, με διεθνή ακτινοβολία και διαρκή παρουσία στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της πόλης, συνεχίζει να καθοδηγεί τα βήματά μας και για την καλλιτεχνική περίοδο 2023-2024. Στόχος μας παραμένει ένα θέατρο πολυσυλλεκτικό που διατρέχει όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών. Με βάση πάντοτε τη μουσική και ιδίως το λυρικό θέατρο, το Ολύμπια διευρύνει τους ορίζοντές του, επενδύοντας σε ακόμη περισσότερες παραγωγές, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, αλλά και να δικαιώσει τις άριστες εντυπώσεις που ήδη το έχουν τοποθετήσει στον χάρτη της πολιτιστικής Ευρώπης. 

Ο φετινός προγραμματισμός διακρίνεται από το ίδιο πάθος για υπεροχή. Η όπερα, η οπερέτα, το μουσικό θέατρο για παιδιά, το συμφωνικό ρεπερτόριο, το ρεσιτάλ, η jazz, η λόγια και η έντεχνη ελληνική μουσική αναδεικνύουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την υπολογίσιμη δύναμη των Ελλήνων καλλιτεχνών. Ταυτόχρονα, η συνεργασία με διεθνή φεστιβάλ και φορείς, καθώς επίσης η παρουσία αστέρων της παγκόσμιας σκηνής εξασφαλίζουν μια σεζόν δυνατών συγκινήσεων. Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων κερδίζουν με τις εμφανίσεις τους το στοίχημα της υψηλής καλλιτεχνικής διάκρισης. Το Ολύμπια υποδέχεται την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για πρώτη φορά στα χρόνια της επαναλειτουργίας του ως Δημοτικού Θεάτρου, ενώ προσκαλεί εκ νέου τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Ο σχεδιασμός μας προβλέπει την κορύφωση του αφιερώματος στη Μαρία Κάλλας με το αριστούργημα «I puritani» του Bellini και εγκαινιάζει τον κύκλο «Gabriel Fauré», τιμώντας την επέτειο των εκατό χρόνων από τον θάνατο του Γάλλου συνθέτη. Ένας ακόμη διεθνής κύκλος μας φέρνει πιο κοντά στις σκηνές του κόσμου: ο κύκλος ¡Viva España!, μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις, μάς ταξιδεύει στη μεγάλη παράδοση της Ισπανίας. Τέλος, αξίζει να γίνει ειδική μνεία στο Olympia City Music Theatre, το νέο κανάλι του Ολύμπια στο YouTube, το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλλει στη διάχυση του σπουδαίου μουσικού έργου που επιτελείται. Οι σημαντικότερες παραγωγές του θεάτρου μαγνητοσκοπούνται με υψηλές προδιαγραφές και διατίθενται δωρεάν στο κοινό: διεθνούς εμβέλειας παραστάσεις και συναυλίες ταξιδεύουν από την οδό Ακαδημίας σε όλο τον κόσμο με στόχο να ψυχαγωγήσουν, να επιμορφώσουν και να αφήσουν μία ψηφιακή βιβλιοθήκη ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Ολιβιέ Ντεκότ και σε όλη την ομάδα του Θεάτρου μας, που για ακόμη μια φορά φέρνουν στην καρδιά της πόλης, τον παλμό του κόσμου. 

(449) #Olympia TRAILER SEASON 23-24 – YouTube

Olivier Descotes

Καλλιτεχνικός Διευθυντής

 

     Ολύμπια, κέντρο δημιουργίας και ακτινοβολίας

     Από την Αθήνα στον κόσμο 

 

Η νέα σεζόν του Ολύμπια οργανώνεται πάνω στους άξονες ενός προγραμματισμού που στοχεύει να αναδείξει το Δημοτικό Μουσικό μας Θέατρο σε σημείο πολιτιστικής συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Το Θέατρο στεγάζει τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων και παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα μουσικών εκδηλώσεων, γύρω από θεματικές που αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής περιόδου, αλλά και σε βάθος χρόνου.  

Προτεραιότητα δίνεται στο λυρικό θέατρο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά μας. Επιλέγουμε και φέτος να παρουσιάσουμε μια οπερέτα κατά την εορταστική περίοδο: σειρά έχει το δημοφιλές αριστούργημα του Νίκου Χατζηαποστόλου, «Οι Απάχηδες των Αθηνών», σε μουσική διεύθυνση Κορνήλιου Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου. 

Ο προγραμματισμός της νέας σεζόν ενισχύει τις παραγωγές όπερας. Σε συμπαραγωγή με το Internationale Händel-Festspiele Göttingen, ο Γιώργος Πέτρου διευθύνει και σκηνοθετεί την όπερα «Σεμέλη», με τη Marie Lys, το νέο αστέρι της μπαρόκ σκηνής, στον ομώνυμο ρόλο. 

Η «Σταχτοπούτα» του Rossini, σε σκηνοθεσία Ροδούλας Γαϊτάνου, αναβιώνει φέτος στο Ολύμπια, σε μουσική διεύθυνση Nikolas Nägele και τη Svetlina Stoyanova να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, επικεφαλής μιας εξαίρετης διανομής νέων τραγουδιστών. 

Τρεις ακόμα όπερες που παρουσιάζονται σε συναυλιακή μορφή περιλαμβάνονται στον λυρικό προγραμματισμό. Το αριστούργημα του Bellini «I puritani» ολοκληρώνει το αφιέρωμα του 2023 στη Μαρία Κάλλας, με τους τέσσερις πρωταγωνιστικούς ρόλους να ερμηνεύονται από ένα συναρπαστικό κουαρτέτο ερμηνευτών, τον Αμερικανό σταρ John Osborn, τη Χριστίνα Πουλίτση, τον Iurii Samoilov και τον Nahuel Di Pierro. O Alphonse Cemin διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία θα παρουσιάσει επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την όπερα «Πηνελόπη» του Fauré, σε μουσική διεύθυνση Pierre Dumoussaud, στα πλαίσια του κύκλου τριών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τον θάνατο του συνθέτη, με μια εντυπωσιακή διανομή Γάλλων και Ελλήνων τραγουδιστών. Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει η Catherine Hunold, που μαζί με τον Pierre Dumoussaud επιστρέφουν στο Ολύμπια μετά τον περσινό τους θρίαμβο στην «Αδελφή Βεατρίκη» του Δημήτρη Μητρόπουλου. Τέλος, η «Medgé», ένα ακόμα σπουδαίο λυρικό έργο του Σπύρου Σαμάρα, συνθέτη αναφοράς για το Ολύμπια, θα παιχτεί για πρώτη φορά στο πρωτότυπο γαλλικό λιμπρέτο του Paul Milliet. Καθώς η ενορχήστρωση του Σαμάρα θεωρείται χαμένη, ο Βύρων Φιδετζής ενορχηστρώνει εκ νέου την όπερα, όπως και στην περίπτωση της «Λιονέλλα». 

Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν συναυλίες σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε μουσική διεύθυνση Ανδρέα Τσελίκα, Γιώργου Πέτρου και Alessandro Bonato· ο δε τελευταίος θα διευθύνει ένα θεαματικό γκαλά όπερας με τίτλο «Boulevard des Italiens», ενώνοντας επί σκηνής τρεις ερμηνευτές που θριαμβεύουν στα λυρικά θέατρα διεθνώς, τον τενόρο Dmitry Korchak, τον μπάσο Riccardo Fassi και τη σοπράνο Catherine Hunold. 

Προβεβλημένοι Έλληνες ερμηνευτές, όπως η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη και ο βιολονίστας Χριστόφορος Πετρίδης, καθώς επίσης σολίστες από το εξωτερικό, όπως η τσελίστα Emmanuelle Bertrand ή ο βαρύτονος Pablo Gálvez θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους τις βραδιές του Ολύμπια. Ο κύκλος Fauré περιλαμβάνει επίσης το «Ρέκβιεμ», υπό τη διεύθυνση του Yuval Zorn και το ρεσιτάλ τραγουδιού της εξαιρετικής σοπράνο Julie Fuchs. 

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών εμφανίζεται και στη νέα σεζόν: εκτός από τη «Medgé», η ορχήστρα συμπράττει με τη σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση σε έργα που εμπνέονται από τον Σαίξπηρ.  

Ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, υποδέχονται στο Ολύμπια τον διάσημο συγγραφέα Jo Nesbo σε μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του, με αφορμή την προσεχή κυκλοφορία του νέου του βιβλίου.

 Η Athens Big Band έχει προγραμματίσει έξι συναυλίες που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: ο κοντραμπασίστας και ενορχηστρωτής Νίκος Χατζητσάκος, ο Δημήτρης Καλαντζής, ο Philipp Weiss, η Ειρήνη Κωνσταντινίδη, ο νεαρός κιθαρίστας Δημήτρης Κασσαβέτης, η ερμηνεύτρια Marianna Seas και το συγκρότημα Dat Funk συγκαταλέγονται ανάμεσα στους εκλεκτούς καλλιτέχνες της φετινής σεζόν. 

Tο Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει έξι συναυλίες με τη συμμετοχή σπουδαίων ερμηνευτών· ανάμεσά τους ο Βασίλης Λέκκας, ο Θοδωρής Βουτσικάκης και η Μπέττυ Χαρλαύτη. Το έντεχνο πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με δύο συναυλίες αφιερωμένες στον Θάνο Μικρούτσικο, με τη συμμετοχή της Μαρίας Παπαγεωργίου και του Χρήστου Θηβαίου. 

 Φέτος θα πραγματοποιηθεί επίσης η συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη με τραγούδια από το παγκόσμιο θέατρο.

Το αργεντίνικο tango εμπνέει τους Έλληνες συνθέτες: η παράσταση Tango Greco από τη Δημοτική Αθηναϊκή Χορωδία και Μαντολινάτα Εξαρχείων-Νεαπόλεως «Ο Διονύσιος Λαυράγκας» που συνδυάζει μουσική και χορό επί σκηνής είναι μια ακόμα ξεχωριστή εκδήλωση της φετινής σεζόν. 

Το νεανικό μας κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση μουσικού θεάτρου «Still!», μια κυπριακή παραγωγή σε πρωτότυπη σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου. 

Μέσα στο 2024, ο διεθνής χαρακτήρας του Ολύμπια προβάλλεται χάρη στο πρόγραμμα ¡Viva España!, έναν κύκλο εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Ισπανία, ο οποίος περιλαμβάνει δύο συναυλίες από τη Συμφωνική μας Ορχήστρα, τη συναυλία Flamenco Project από την Athens Big Band και την παράσταση χορού «Sonoma» από την καταλανική ομάδα La Veronal, που έχει εμφανιστεί σε όλον τον κόσμο, ποτέ άλλοτε όμως στην Αθήνα. 

Το Ολύμπια, το οποίο έγινε πρόσφατα μέλος του δικτύου Opera Europa, αναγνωρίζεται πλέον στην Ευρώπη ως διεθνής χώρος καλλιτεχνικής συνάντησης και δημιουργίας, χωρίς ποτέ να ξεχνά την ελληνική και αθηναϊκή του ταυτότητα: αυτή είναι άλλωστε εκείνη που σφραγίζει την επιτυχία του. 

 

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 
Ο JO NESBO ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  

ΟΔΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ
ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ

14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 
I PURITANI 

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 
NIKOS CHATZITSAKOS MEETS ATHENS BIG BAND
WITH ELENI ERMINA SOFOU & DIMITRIS TSAKAS

3, 4, 8, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 
ΣΕΜΕΛΗ

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  

ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΑΝΤΖΗ, ΑΘΗΝΑ ΡΟΥΤΣΗ ΚΑΙ ΤΕΡΗ ΒΑΚΙΡΤΖΟΓΛΟΥ

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ & ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ
ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ
ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΘΗΒΑΙΟ
«Τα μπλουζ του Θάνου»

14, 15, 16, 17, 20, 21, 22, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 
ΟΙ ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ  

29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΤΟΝΙΑ & ΤΗ ΣΑΒΒΕΡΙΑ ΜΑΡΓΙΟΛΑ

30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 
CHRISTMAS IN NEW YORK
ΜΕ ΤΟΥΣ PHILIPP WEISS ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

 

11  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 


 

14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  

«Melodies 4 Life»
ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΟΥΤΣΑ

16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
«METROPOLIS»
(1927)

21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
BOULEVARD DES ITALIENS
ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ
Ιταλοί συνθέτες στο Παρίσι

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 
ΦΛΕΒΑ ΜΑΣ ΓΙΝΑΝ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ…
ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΗ

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 
LEGENDS AND THE YOUTH
FEATURING DIMITRIS KASSAVETIS & MANOS THEODOSAKIS

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 
«If music be the food of love, play on» 

1, 2, 3, 4, 6, 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 
STILL!
Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο 

10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
¡Viva España! – I

17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 
MEDGÉ

20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ & ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΛΙΟ

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 
TANGO GRECO

27, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 
SONOMA

2 ΜΑΡΤΙΟΥ 
ANTON BRUCKNER
«Ο συνθέτης του Θεού»

6 ΜΑΡΤΙΟΥ 
OUT OF AFRICA 

8 ΜΑΡΤΙΟΥ 
PLAY THAT FUNKY MUSIC!
ATHENS BIG BAND FEATURING MARIANNA SEAS AND DAT FUNK

12 ΜΑΡΤΙΟΥ
Η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ  ΤΡΑΓΟΥΔΑ BERTOLT BRECHT
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 

16 ΜΑΡΤΙΟΥ 
ΘΑΛΑΣΣΑ

12, 14, 16, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
H ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ  

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
Η ΜΠΕΤΤΥ ΧΑΡΛΑΥΤΗ
ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
ATHENS BIG BAND FLAMENCO PROJECT

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
JULIE FUCHS

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

18 ΜΑÏΟΥ 
¡Viva España! – II

23 ΜΑÏΟΥ 
ΠΗΝΕΛΟΠΗ 

 

 

 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ JO NESBO

 

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   19:30 

 

   Ο JO NESBO ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 

 

Ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και τη Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, διοργανώνουν στo θέατρο Ολύμπια μια λαμπρή εκδήλωση: o Jo Nesbo, ο αγαπημένος συγγραφέας εκατομμυρίων αναγνωστών, θα παρευρεθεί στην Αθήνα για μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του με τίτλο «Ματωμένη σελήνη».

Κάθε βιβλίο του Jo Nesbo συνιστά εκδοτικό γεγονός, με τον συγγραφέα να έχει φανατικούς φίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας πουλήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 55 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον κορυφαίο Νορβηγό συγγραφέα και να τον συναντήσουν από κοντά. 

Ο Jo Nesbo θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα Δημήτρη Σίμο. 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων

 

7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   20:30               

 

                                                                                                  

               ΟΔΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ 

 

Στις 2 Απριλίου του 1980 ο Βασίλης Λέκκας τραγουδάει υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και το ταξίδι από νότα σε νότα αρχίζει…Με άξονα τους κορυφαίους συνθέτες της ελληνικής μουσικής, όπως είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Βασίλης Λέκκας παρουσιάζει μία σειρά μεγάλων τραγουδιών, σε μια μουσική παράσταση που μας ταξιδεύει στη νεότερη ιστορία του τόπου μας. Εμβληματικά τραγούδια, σε στίχους των σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, βρίσκουν τον ιδανικό εκφραστή τους στο πρόσωπο του Βασίλη Λέκκα, που μέσα από μια μακρά θητεία δίπλα στους μεγάλους δημιουργούς, αλλά και με τον δυναμικό λυρισμό που χαρακτηρίζει την ερμηνεία του, μεταφέρει την ένταση και τη συγκίνηση τραγουδιών που καθηλώνουν. 

Ερμηνεύει ο Βασίλης Λέκκας 

Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις: 

Άγγελος Ηλίας

ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 

ΚΥΚΛΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών & Χορωδία Δήμου Αθηναίων

 

14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   20:00  

 

Vincenzo Bellini  

 

I PURITANI 

 

ΟΠΕΡΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ

      

 

To 1949, υπό την καθοδήγηση του περίφημου Tullio Serafin, η Μαρία Κάλλας θριαμβεύει στη Βενετία, στην όπερα «I puritani» του Vincenzo Bellini. Μέσα από την ιδιοφυή μουσική προσέγγιση του εύθραυστου χαρακτήρα της Elvira, η Κάλλας αναδεικνύει τις εκλεπτυσμένες δραματικές ποιότητες ενός ιδιαίτερα απαιτητικού ρόλου λυρικής κολορατούρας, σφραγίζοντας έτσι την απόλυτη κυριαρχία της στο ιταλικό bel canto. Η ιστορία διαδραματίζεται στα μέσα του 17ου αιώνα: ενώ μαίνεται ο αγγλικός εμφύλιος, ένας απαγορευμένος έρωτας ωθεί τόσο την πλοκή όσο και τη μουσική του έργου στα άκρα της απόγνωσης, αλλά και της ελπίδας. 

Η όπερα παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, με τους τέσσερις πρωταγωνιστικούς ρόλους να ερμηνεύονται από κορυφαίους τραγουδιστές, αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του έργου. Μεταξύ αυτών, ο Αμερικανός τενόρος John Osborn και η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, που θριαμβεύουν στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα.  

Ο εξαίρετος Γάλλος αρχιμουσικός Alphonse Cemin διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της συνεργασία με το Ολύμπια.  

 

Μουσική διεύθυνση: Alphonse Cemin 

Σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης

Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής

 

Lord Arturo Talbot: John Osborn 

Elvira: Χριστίνα Πουλίτση 

Sir Riccardo Forth: Iurii Samoilov 

Sir Giorgio: Nahuel Di Pierro 

Enrichetta di Francia: Μάρθα Σωτηρίου 

Lord Gualtiero Valton: Γιώργος Παπαδημητρίου 

Sir Bruno Robertson: Sahy Ratia 

 

  

Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Athens Big Band

 

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   20:30 

 

NIKOS CHATZITSAKOS MEETS ATHENS BIG BAND 

WITH ELENI ERMINA SOFOU & DIMITRIS TSAKAS

 

 Ένας ιδιαίτερα χαρισματικός μουσικός, ο κοντραμπασίστας και ενορχηστρωτής Νίκος Χατζητσάκος, σε συνεργασία με την Athens Big Band και τους σολίστες Ελένη Ερμίνα Σοφού (φωνή) και Δημήτρη Τσάκα (άλτο σαξόφωνο), θα παρουσιάσει τις ενορχηστρώσεις του σε δημοφιλή κομμάτια της jazz. Όπως ένας σκηνοθέτης μεταφέρει αριστοτεχνικά την υπόθεση ενός έργου που διαδραματίζεται σε παλαιότερη εποχή στον σύγχρονο κόσμο, έτσι και ο Νίκος Χατζητσάκος γεφυρώνει την αφρο-αμερικανική παράδοση της jazz και το κλασικό της ρεπερτόριο με μοντέρνες αισθητικές προσεγγίσεις και ηχοτοπία. 

 

Ερμηνεύουν: 

Νίκος Χατζητσάκος

Ελένη Ερμίνα Σοφού

Δημήτρης Τσάκας

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια: 

Σάμι Αμίρης 

 

ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων & Χορωδία Δωματίου Αθηνών

 

3, 4, 8, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   19:00 

 

George Frideric Handel

 

ΣΕΜΕΛΗ

ΟΠΕΡΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

 

 

Η ελληνική μυθολογία βρέθηκε στο επίκεντρο του αφιερώματος «Hellas!» που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2023 στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Handel του Γκέτινγκεν (Γερμανία), με το οποίο συνεργάζονται ο Δήμος Αθηναίων και το θέατρο Ολύμπια. Καλλιτεχνικός διευθυντής αυτού του φεστιβάλ αναφοράς, ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου διευθύνει και σκηνοθετεί τη νέα παραγωγή της «Σεμέλης», ενός μουσικού δράματος βασισμένου στις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου, που ο ίδιος ο συνθέτης χαρακτηρίζει ως «κοσμικό ορατόριο». Το έργο αφηγείται την ιστορία της Σεμέλης, μιας ακόμη θνητής που ερωτεύεται ο Δίας. Μετά την πρεμιέρα στο Γκέτινγκεν τον Μάιο του 2023, η όπερα ανεβαίνει στη σκηνή του Ολύμπια, σε μια άκρως διασκεδαστική σκηνοθεσία, που τονίζει τα κωμικά, όσο και τα δραματικά στοιχεία της πλοκής. Κορυφαίοι τραγουδιστές με ειδίκευση στην παλαιά μουσική ερμηνεύουν τους βασικούς ρόλους, μεταξύ αυτών το νέο αστέρι της μπαρόκ σκηνής, η Ελβετή σοπράνο Marie Lys. 

 

Μουσική διεύθυνση / Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου 

Σκηνικά / Κοστούμια: Πάρις Μέξης 

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου 

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Ψωμά 

Διδασκαλία χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

 

Σεμέλη: Marie Lys 

Δίας: Jeremy Ovenden 

Ινώ / Ήρα: Dara Savinova 

Αθάμας:  Rafał Tomkiewicz 

Κάδμος / Ύπνος / Αρχιερέας: Gianluca Margheri 

Ίρις / Έρωτας: Μαριλένα Στριφτόμπολα 

 

Συμπαραγωγή με το Internationale Händel-Festspiele Göttingen

 


ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Athens Big Band

 

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   20:30 

ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 

 

Ο Δημήτρης Καλαντζής φέρνει στη σκηνή του Ολύμπια ένα πρόγραμμα με άρωμα από το παρελθόν. 

Τα προηγούμενα χρόνια, ο κορυφαίος πιανίστας και ενορχηστρωτής μάς παρουσίασε τη jazz εκδοχή έργων μεγάλων δημιουργών, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Σε αυτή του την εμφάνιση, υπόσχεται να μας ταξιδέψει στο χθες της ελληνικής μουσικής, μέσα από δικές του, πρωτότυπες ενορχηστρώσεις και μεταγραφές για Big Band. Αγαπημένες μελωδίες των Κώστα Καπνίση, Αλέκου Σακελλάριου, Κώστα Γιαννίδη, Τάκη Μωράκη κ.ά. θα αναδειχθούν με τρόπο μοναδικό από τη jazz ματιά του Δημήτρη Καλαντζή, ανασυνθέτοντας ένα μουσικό τοπίο γνώριμο, μέσα από το πρίσμα μιας νέας μουσικής προσέγγισης. Συνοδοιπόροι του, οι εξαιρετικές ερμηνεύτριες Αθηνά Ρούτση και Τέρη Βακιρτζόγλου. 

 

Ερμηνεύουν:

Δημήτρης Καλαντζής

Αθηνά Ρούτση

Τέρη Βακιρτζόγλου 

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια: 

Σάμι Αμίρης 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων

 

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   20:30 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ & ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ

 

Αξέχαστες στιγμές θα μας χαρίσουν με τις εμπνευσμένες ερμηνείες τους ο  Κώστας Τριανταφυλλίδης και η Ανδριάνα Μπάμπαλη, μέσα από ένα όμορφο μουσικό ταξίδι με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής. Η μουσική σπουδαίων Ελλήνων συνθετών συναντά τους στίχους των ποιητών και υπόσχεται να μας συνεπάρει με τη δύναμη του λόγου που γίνεται τραγούδι. Θα ακουστούν συνθέσεις των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκου, Δ. Σαββόπουλου κ.ά., καθώς επίσης τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία των καλλιτεχνών.

 

           

 

Ερμηνεύουν: 

Κώστας Τριανταφυλλίδης 

Ανδριάνα Μπάμπαλη

Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις:  

Άγγελος Ηλίας

 

 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   20:30 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ 

ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 

 

Η Μαρία Παπαγεωργίου, μια από τις πιο ελπιδοφόρες νέες φωνές του σύγχρονου τραγουδιού, προσεγγίζει για πρώτη φορά το έργο του Θάνου Μικρούτσικου, ενός δημιουργού που αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τραγούδια διαχρονικά, που ο ίδιος ο συνθέτης χαρακτήριζε με νόημα ως τραγούδια του «κοινού αισθήματος», όπως «Καραντί», «Ένα μαχαίρι», «Ελένη», «Ερωτικό», «Θεσσαλονίκη», «Μια πίστα από φώσφορο», «Ο Άμλετ της σελήνης», «Πάντα γελαστοί», «Ρόζα» κ.ά. 

 

Ερμηνεύει η Μαρία Παπαγεωργίου

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   20:30 

 

         ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ 

ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΘΗΒΑΙΟ 

 

   «Τα μπλουζ του Θάνου» 

 

Η διεύρυνση των ορίων είναι ο ορισμός της πρωτοπορίας για τον Θάνο Μικρούτσικο. Δημιουργός που καθηλώνει με το συγκινησιακό εύρος της μουσικής του, πνεύμα ανήσυχο και χαρισματικό, ο Μικρούτσικος εκφράζει τις αυτοσχεδιαστικές του διαθέσεις στα τραγούδια του ήδη από τη δεκαετία του ‘70. Στη διάρκεια της μακράς καλλιτεχνικής του πορείας δεν παύει να πειραματίζεται με τα άκρα της μουσικής παλέτας, επιλέγοντας να συνδυάσει τις μελωδικές μπαλάντες και το λαϊκό τραγούδι με την ηχοχρωματική ελευθερία της τζαζ και τους σύγχρονους ηλεκτρικούς ήχους. Αντλώντας από το πλούσιο έργο του, ο Χρήστος Θηβαίος μαζί με εκλεκτούς μουσικούς μάς ταξιδεύουν στον κόσμο του Θάνου Μικρούτσικου και μας αφηγούνται τις μουσικές τους ιστορίες στο ύφος των μπλουζ. 

 

Ερμηνεύουν:  

Χρήστος Θηβαίος, τραγούδι

 

David Lynch, σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά 

Γιώτης Κιουρτσόγλου, μπάσο

Μάξιμος Δράκος, πιάνο

Καλλίστρατος Δρακόπουλος, τύμπανα 

Θύμιος Παπαδόπουλος, καλλιτεχνική επιμέλεια / πνευστά

 

ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 

Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία Δήμου Αθηναίων 

 

14, 15, 16, 20, 21, 22, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   20:00 

17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   18:30 

 

Νίκος Χατζηαποστόλου

ΟΙ ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ


ΟΠΕΡΕΤΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

 

«Οι Απάχηδες των Αθηνών» του Νίκου Χατζηαποστόλου δεν χρειάζονται συστάσεις. Τόσο για τους παλαιότερους, όσο και για τις νεότερες γενιές θεατών, η οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου σκιαγραφεί τη δημοφιλέστερη ίσως ηθογραφία μιας ολόκληρης εποχής: εικόνες από την αστική και τη λαϊκή Αθήνα του μεσοπολέμου γίνονται το σκηνικό για τις κωμικές ερωτικές περιπέτειες ενός «απάχη», ενός «αλήτη των πόλεων», αλλά και η αφορμή για να γραφτούν μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του είδους. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου υπογράφει τη σκηνοθεσία της νέας παραγωγής του Ολυμπία, καθοδηγώντας τα βήματα μιας πλειάδας εξαιρετικών ερμηνευτών, που στροβιλίζονται απολαυστικά στον απόηχο μιας βιεννέζικης μουσικής πανδαισίας.  

 

Μουσική διεύθυνση: Κορνήλιος Μιχαηλίδης 

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου 

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου 

Χορογραφίες: Πάρης Μαντόπουλος 

Δραματουργία: Τζούλια Διαμαντοπούλου 

Βοηθός μαέστρου: Κυριακή Κουντούρη 

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Ψωμά 

Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας

Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής

Νέα ενορχήστρωση: Αχιλλέας Γουάστωρ 

 

Κώστας / Πρίγκιπας: Χρήστος Κεχρής */ Γιάννης Φίλιας **

Καρούμπας: Γιώργος Ιωάννου * / Γιώργος Ιατρού **

Καρκαλέτσος: Μαρίνος Ταρνανάς * / Νίκος Ζιάζιαρης **

Ξενοφών Παραλής: Άγγελος Παπαδημητρίου * / Χρήστος Στέργιογλου **

Βέρα Παραλή: Μυρσίνη Μαργαρίτη * / Άννυ Φασσέα ** 

Τιτίκα: Διαμάντη Κριτσωτάκη * / Μάρθα Σωτηρίου **

Αρετούσα Παραλή: Μαρίτα Παπαρίζου * / Μαργαρίτα Συγγενιώτου **

Κυρ Ανδρέας: Γρηγόρης Ποιμενίδης

Νίκος: Άρης Λάσκος

Κλέων: Γιάννης Τσουμαράκης 

 

Έκτακτη συμμετοχή: Ζωζώ Σαπουντζάκη

 

 * 14, 16, 20, 22/12

** 15, 17, 21, 23/12

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων

 

29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   20:30 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΤΟΝΙΑ & ΤΗ ΣΑΒΒΕΡΙΑ ΜΑΡΓΙΟΛΑ

 

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής παρουσιάζει μια ξεχωριστή μουσική παράσταση με δύο εξαίρετους  καλλιτέχνες που συνεργάζονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, τον Θοδωρή Κοτονιά και τη Σαββέρια Μαργιολά.

Οι δύο ερμηνευτές, ώριμοι εκφραστικά παρά το νεαρό της ηλικίας τους, αναμετριούνται με δημιουργίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών, μεταξύ άλλων των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Διονύση Σαββόπουλου. Θα παρουσιάσουν επίσης τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία.  

 

Ερμηνεύουν:

Θοδωρής Κοτονιάς

Σαββέρια Μαργιολά 

 

Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις: 

Άγγελος Ηλίας

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Athens Big Band

 

30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   20:30 

 

CHRISTMAS IN NEW YORK

 

Στην εκπνοή του χρόνου, η Athens Big Band υποδέχεται το κοινό της πόλης σε μια λαμπερή βράδια που πάλλεται στο ρυθμό των εορτών. Η αισθαντική νοσταλγία της χρυσής εποχής της jazz, με σημείο αναφοράς σπουδαίες κλασικές ερμηνείες, όπως αυτές του Tony Bennett, θα πλημμυρίσουν το Ολύμπια με συναρπαστικές μελωδίες που θα μας παρασύρουν σε μια άκρως ατμοσφαιρική μουσική εμπειρία. Επί σκηνής συναντάμε την πολύπλευρη ιδιοσυγκρασία του τραγουδιστή και δημιουργού Philipp Weiss, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «Frank Sinatra από το Μόναχο», και τη γενναιόδωρη εκφραστικότητα της φωνής της Ειρήνης Κωνσταντινίδη. 

 

Ερμηνεύουν: 

Philipp Weiss

Ειρήνη Κωνσταντινίδη 

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια: 

Σάμι Αμίρης 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Χορωδία Δήμου Αθηναίων

 

11  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   20:30 

      

    ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 

 

Η ιστορία του χορωδιακού τραγουδιού στη δυτική κλασική μουσική είναι ένας συναρπαστικός διάλογος μεταξύ ιστορικότητας και νεωτερισμού. Η πλούσια πολυφωνική κληρονομιά των ευρωπαϊκών χωρών αποτελεί διαχρονικά πολύτιμη πηγή έμπνευσης για τους σπουδαίους τεχνίτες της κλασικής φόρμας, που αντλούν μελωδικά θέματα και ρυθμικά σχήματα από τη λαϊκή ευρωπαϊκή παράδοση, μεταφέροντας τη συγκινησιακή αμεσότητα της άγραφης συλλογικής δημιουργίας στον κόσμο της λόγιας σύνθεσης. Η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης κατά τον 19ο αιώνα, αλλά και η συστηματοποίηση της εθνομουσικολογίας κατά τον 20ο αιώνα συμβάλλουν αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων επιλέγει να αναδείξει τον ρόλο της παράδοσης στους κλασικούς συνθέτες, ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια από τη δυτική Ευρώπη, σε χορωδιακές επεξεργασίες των Johannes Brahms, Béla Bartók, Antonin Dvořák, Zoltán Kodály, Ralph Vaughan-Williams κ.ά.  

 

Πιάνο:

Θάνος Μαργέτης

 

Μουσική διεύθυνση: 

Σταύρος Μπερής

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

PANOS AND CRESSIDA 4 LIFE

 

14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   20:30 

      

 

«Melodies 4 Life»

 

Το θέατρο Ολύμπια φιλοξενεί με ιδιαίτερη χαρά μια μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στο κοινωφελές έργο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Panos & Cressida 4 Life, προς ενίσχυση της φιλανθρωπικής της δραστηριότητας. 

Στη συναυλία συμμετέχει ο τραγουδοποιός Θανάσης Βούτσας. Εκτός από τα τραγούδια του νέου του δίσκου με τίτλο «Σήκω Ψυχή», ο πολλά υποσχόμενος νέος ερμηνευτής επιλέγει να παρουσιάσει γνωστά και αγαπημένα τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών, από τον Μ. Θεοδωράκη και τον Μ. Χατζιδάκι ως τον Δ. Σαββόπουλο και τους αδελφούς Κατσιμίχα.

Στη συναυλία συμμετέχει ορχηστρικό σύνολο. Δύο σπουδαίοι ερμηνευτές θα δώσουν επίσης το παρόν.  

 

Ερμηνεύει ο Θανάσης Βούτσας

 


ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Babylon Orchester Berlin

16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   20:30

Fritz Lang

«METROPOLIS»
(1927)

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τη Babylon Orchester Berlin το Ολύμπια παρουσιάζει την εμβληματική ταινία επιστημονικής φαντασίας «Μetropolis». Το βωβό αριστούργημα του Fritz Lang θα προβληθεί σε αποκατεστημένη εκδοχή με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τη Babylon Orchester Berlin, υπό τη μπαγκέτα του γνωστού αρχιμουσικού Στέφανου Τσιαλή. Την πρωτότυπη μουσική της ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας ολοκληρώθηκαν στη Γερμανία το 1927, συνέθεσε ο Gottfried Huppertz. 

Διευθυντής του κινηματογράφου Babylon, του μοναδικού κινηματογράφου που ειδικεύεται στην προβολή βωβών ταινιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής, είναι ο Timothy Grossman, ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας και μόνιμος συνεργάτης της είναι ο Hans Brandner.

 

Mουσική διεύθυνση:
Στέφανος Τσιαλής

 

 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία Δήμου Αθηναίων 

 

21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   20:30 

 

Ιταλοί συνθέτες στο Παρίσι

 

BOULEVARD DES ITALIENS

 

ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ

 

Το Παρίσι υπήρξε η κατεξοχήν πόλη των τεχνών και της πρωτοπορίας στην Ευρώπη για πολλούς αιώνες. Χάρη στο υψηλό επίπεδο της μουσικής ζωής, κορυφαίοι Ιταλοί συνθέτες συρρέουν στη γαλλική πρωτεύουσα: ο Cherubini και ο Spontini πριν από την Επανάσταση, και οι Donizetti, Rossini, Bellini και Verdi κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Πόλος έλξης των συνθετών είναι η Όπερα του Παρισιού, που κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή σκηνή με τις παραγωγές μεγάλης κλίμακας, εγκαινιάζοντας ένα νέο είδος, την αποκαλούμενη «grand opéra». Το νέο αστέρι της διεθνούς σκηνής, ο αρχιμουσικός Alessandro Bonato, διασχίζει το περίφημο Boulevard des Italiens στο Παρίσι, πλάι σε σπουδαίους ερμηνευτές· μεταξύ αυτών, η σοπράνο Catherine Hunold, η εντυπωσιακή Αδελφή Βεατρίκη στην ομώνυμη όπερα του Δημήτρη Μητρόπουλου, ο τενόρος Dmitry Korchak και ο μπάσος Riccardo Fassi, που θριαμβεύουν στις σπουδαιότερες λυρικές σκηνές. 

Θα παρουσιαστούν άριες και σύνολα από όπερες των Spontini, Cherubini, Rossini, Donizetti, Verdi. 

 

Σολίστ: 

Catherine Hunold, σοπράνο 

Dmitry Korchak, τενόρος 

Riccardo Fassi, μπάσος 

 

Συμμετέχουν: 

Βάσια Ζαχαροπούλου, σοπράνο 

Ιωάννα Βρακατσέλη, μέτζο-σοπράνο
Νικόλας Μαραζιώτης, τενόρος 

Γιάννης Φίλιας, τενόρος 

Γιάννης Σελητσανιώτης, βαρύτονος 

 

Μουσική διεύθυνση: 

Alessandro Bonato 

 

Μουσική προετοιμασία: 

Δημήτρης Γιάκας 

 

Σχεδιασμός φωτισμών:

Χριστίνα Θανάσουλα

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων

 

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   20:30 

 

ΦΛΕΒΑ ΜΑΣ ΓΙΝΑΝ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ…


             
Ο Θοδωρής Βουτσικάκης συμπράττει για πρώτη φορά με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων και μας προσκαλεί σε μια διαδρομή σχεδόν 100 ετών στο ελληνικό τραγούδι στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια, έναν χώρο που έχει τιμήσει και φιλοξενήσει πολλές γενιές εκπροσώπων της ελληνικής δημιουργίας. Από την παράδοση στο ρεμπέτικο και από τους κορυφαίους λαϊκούς και λόγιους συνθέτες του 20ού αιώνα στο σήμερα, στίχοι και μελωδίες που κυλάνε στις φλέβες μας όπως το αίμα, ανασαίνουν ξανά μέσα από τον γεμάτο αποχρώσεις ερμηνευτικό κόσμο του αγαπημένου τραγουδιστή και των έμπειρων μουσικών του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής.

 

Ερμηνεύει ο Θοδωρής Βουτσικάκης

 

Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις:
Άγγελος Ηλίας

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Athens Big Band

 

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   20:30 

 

LEGENDS AND THE YOUTH

FEATURING DIMITRIS KASSAVETIS & MANOS THEODOSAKIS

 

H Athens Big Band προσκαλεί στο Ολύμπια ένα νέο αστέρι της jazz, τον κιθαρίστα Δημήτρη Κασσαβέτη. Σε ηλικία μόλις 15 ετών, ο νεαρός μουσικός έχει ήδη στο ενεργητικό του σημαντικές  εμφανίσεις και συνεργασίες, που τον φέρνουν στο προσκήνιο της ελληνικής jazz σκηνής. Στο πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί, αναδεικνύεται η πηγαία μουσικότητα του Δημήτρη Κασσαβέτη, μέσα από ένα ρεπερτόριο που σφραγίζεται από τις επιρροές εμβληματικών σύγχρονων δημιουργών, όπως ο θρυλικός Kurt Rosenwinkel. Συμμετέχει επίσης ο διακεκριμένος τρομπετίστας Μάνος Θεοδοσάκης. 

 

Ερμηνεύουν: 

Δημήτρης Κασσαβέτης

Μάνος Θεοδοσάκης

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια: 

Σάμι Αμίρης 

 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών 

 

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   20:30

 

 «If music be the food of love, play on» 

Η μαγεία του Σαίξπηρ και η επιρροή που άσκησε σε γενιές μουσικών μέσα στους αιώνες συνοψίζονται στα λόγια του νεαρού Hector Berlioz, στον οποίο η ποιητική δύναμη του βάρδου αποκαλύπτει «έναν ολόκληρο παράδεισο τέχνης». Ο θαυμασμός του Berlioz είναι ενδεικτικός της λατρείας των Γάλλων ρομαντικών· στο πρόσωπο του Σαίξπηρ αναγνωρίζουν ένα σύμβολο ελευθερίας, έναν δημιουργό ασυμβίβαστο, που δεν υποτάχθηκε πάρα μόνο στην ευφυΐα του, αψηφώντας τους ακαδημαϊκούς κανόνες και τα ήθη της εποχής του. Η σαιξπηρική φλέβα ενέπνευσε στους συνθέτες συμφωνικά έργα, όπερες, κύκλους τραγουδιών, έργα σκηνικής μουσικής, καλύπτοντας μια ευρύτατη δημιουργική γκάμα. Στο πρόγραμμά της η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον αρχιμουσικό Βύρωνα Φιδετζή και σε συνεργασία με τη διεθνώς καταξιωμένη σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, παρουσιάζει μια επιλογή από σπουδαία έργα του ρεπερτορίου που οφείλουν στον Σαίξπηρ την ύπαρξή τους.  

 

Pyotr Ilyich Tchaikovsky:

Άμλετ, εισαγωγή-φαντασία, έργο 67

 

Ambroise Thomas:

Άμλετ, «Adieu, dit-il, ayez foi!» (Οφηλία) 

 

Σπύρος Σαμάρας:

La Martire, Ρομανέσκα 

 

Giacomo Meyerbeer:

Le Pardon de Ploërmel (Dinorah), «Ombre légère»

 

Hector Berlioz:

Ρωμαίος και Ιουλιέτα, έργο 17, αποσπάσματα

 

Σολίστ: 

Χριστίνα Πουλίτση, σοπράνο 

 

Μουσική διεύθυνση: 

Βύρων Φιδετζής


ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 

 

1, 6, 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   10:00

2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  10:00 & 20:30 

3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  10:00 & 18:00

4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   11:30 & 14:30 

 

STILL! 

     Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο 

 

Ένα κορίτσι σε μια βάρκα ξεκινάει το ταξίδι του προς το άγνωστο, προσπαθώντας να ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου. Βρίσκει καταφύγιο σε μια άγνωστη χώρα και ξαπλώνει να ξεκουραστεί κάτω από το άγαλμα ενός στρατιώτη. Προς μεγάλη της έκπληξη, το άγαλμα ζωντανεύει! Μπορεί άραγε ένα άγαλμα και ένα κορίτσι να γίνουν φίλοι παντοτινοί και να γυρίσουν μαζί τον κόσμο; Μπορεί το κορίτσι να μάθει στο άγαλμα πώς είναι να ζεις αληθινά και να το πείσει να αφήσει από το χέρι του για πάντα το σπαθί που κρατάει; Γραμμένο σε μια φανταστική, οικουμενική γλώσσα και με βασικό όχημα τη μουσική, το έργο είναι μια ωδή στην ειρήνη, τη φιλία, τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της αληθινής αγάπης. Η νέα πρόταση του Ολύμπια για το παιδικό και νεανικό κοινό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2021 στη Λευκωσία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, ενώ ήδη έχει περιοδεύσει σε χώρες όπως η Αρμενία, η Τυνησία και η Λιθουανία.

Ιστορία / στίχοι / παραγωγή: Σταύρος Σταύρου

Μουσική σύνθεση / μουσικός επί σκηνής: Θοδωρής Οικονόμου 

Σκηνοθεσία / χορογραφίες: Κώστας Σιλβέστρος και Παναγιώτης Τοφής

Σκηνικά / κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης

Video art: Άννα Φωτιάδου

Makeup artist: Γιώργος Βαβανός

Φωνητική προετοιμασία: Κωνσταντίνος Ανδρονίκου
Μουσική εκτέλεση κατά τη διάρκεια των προβών: Ανδρέας Μιχαλόπουλος

Ερμηνεύουν οι: Ανδρέας Κουτσόφτας, Χριστίνα Παπαδοπούλου και Άντονι Παπαμιχαήλ 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΚΥΚΛΟΣ: ¡Viva España!

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων 

 

10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   20:30 

 

¡Viva España! – I

 

Ένα πανόραμα ήχων και εικόνων που μας μεταφέρουν τον παλμό της φλογερής ισπανικής μουσικής προτείνει η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, με επικεφαλής τον έξοχο αρχιμουσικό Ανδρέα Τσελίκα. Μια μακραίωνη φολκλορική παράδοση ζωντανεύει μέσα από τους χορευτικούς ρυθμούς αγαπημένων έργων, όπως ο «Μάγος Έρωτας» του Manuel de Falla και το «Ισπανικό καπρίτσιο» του Rimsky-Korsakov. Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα έχει η zarzuela (θαρθουέλα), το κατεξοχήν ισπανικό είδος μουσικού θεάτρου, που συνδυάζει το τραγούδι, τον χορό και την πρόζα. Η zarzuela, η μουσική που ψυχαγωγούσε ηγεμόνες και αριστοκράτες, πρωτοεμφανίζεται στη Μαδρίτη τον 17ο αιώνα και μέχρι σήμερα ερμηνεύεται από τους πιο συναρπαστικούς λυρικούς τραγουδιστές· ανάμεσά τους, ο ανερχόμενος ανδαλουσιανός βαρύτονος Pablo Gálvez, που θριαμβεύει στις λυρικές σκηνές του κόσμου. 

 

Gerónimo Giménez:

La boda de Luis Alonso, εισαγωγή 

 

Francisco Alonso

La linda tapada, Canción del gitano, «En la cárcel de Villa»

 

Pablo Sorozábal:

La tabernera del puerto, Romanza de Juan de Eguía, «No te acerques, no me persigas»

 

Manuel de Falla:

La vida breve, Ισπανικός χορός

 

Federico Moreno Torroba:

Luisa Fernanda, Romanza di Vidal, «Luche la fe por il triunfo»

 

José Serrano

La Canción del Olvido, Romanza de Leonello, «Junto al puente de la peña»

 

Isaac Albéniz / Rafael Frühbeck de Burgos:

Ισπανική σουίτα, Asturias (αρ.5)

 

Manuel de Falla

Αποσπάσματα από τη σουίτα του μπαλέτου El amor brujo

 

Nikolai Rimsky-Korsakov

Ισπανικό καπρίτσιο 

 

Σολίστ: 

Pablo Gálvez, βαρύτονος 

 

Μουσική διεύθυνση: 

Ανδρέας Τσελίκας 

 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα και του Ινστιτούτου Θερβάντες. 

 

ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών & Χορωδία Δήμου Αθηναίων 

 

17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   20:00

 

Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας

MEDGÉ

ΟΠΕΡΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ

    

 

Μια ακόμα όπερα του Σπύρου Σαμάρα, η αριστουργηματική ««Medgé», παρουσιάζεται στη σκηνή του Ολύμπια, στα πλαίσια του αφιερώματος στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη του βερισμού. Μετά την αναβίωση της όπερας «Λιονέλλα», τον Μάιο του 2023, ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής, συνεχίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του στη διάδοση του λόγιου ελληνικού ρεπερτορίου, ενορχηστρώνει εκ νέου τη «Medgé», καθώς, όπως και στην περίπτωση της «Λιονέλλα», η ενορχήστρωση του Σαμάρα θεωρείται χαμένη. Η όπερα, που παρουσιάζεται στο πρωτότυπο γαλλικό λιμπρέτο του Pierre Elzéar, αποτελεί εντυπωσιακό επίτευγμα για τον μόλις 22 ετών Σαμάρα. Τον αστείρευτο μελωδικό πλούτο της ερμηνεύει μια εξαιρετική διανομή Ελλήνων και Γάλλων λυρικών τραγουδιστών.  

 

Μουσική διεύθυνση / Νέα ενορχήστρωση: Βύρων Φιδετζής 

Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα 

Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής 

Μουσική προετοιμασία: Απόστολος Παληός

 

Medgé: Lucie Peyramaure 

Nair: Κωνσταντίνος Κληρονόμος 

Selim: Δημήτρης Πλατανιάς 

Vazanta: Ηéloïse Mas

Kadur / Ο Μεγάλος Brahmin: Τάσος Αποστόλου 

Amgiad: Florent Leroux-Roche 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων 

 

20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   20:30  

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ & ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΛΙΟ

 

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, ο Βασίλης Προδρόμου και ο Νίκος Πλιός προσκαλούν το κοινό του Ολύμπια σε μια βραδιά γεμάτη αυθεντικές μελωδίες, που άντεξαν στον χρόνο και σφράγισαν την ελληνική μουσική ιστορία.

Το ερμηνευτικό ταλέντο των καλλιτεχνών θα ξεδιπλωθεί, αποδίδοντας στο μέγιστο τις συνθέσεις σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, σε ένα μοναδικό ταξίδι με ποικίλες επιρροές, ξεκινώντας από την παράδοση και φτάνοντας ως τις μέρες μας. 

 

Ερμηνεύουν: 

Βασίλης Προδρόμου 

Νίκος Πλιός 

 

Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις:  

Άγγελος Ηλίας

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Δημοτική Αθηναϊκή Χορωδία & Μαντολινάτα Εξαρχείων-Νεαπόλεως

«Ο Διονύσιος Λαυράγκας»

 

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   21:00  

 

TANGO GRECO

 

Η Δημοτική Αθηναϊκή Χορωδία και Μαντολινάτα Εξαρχείων-Νεαπόλεως «Ο Διονύσιος Λαυράγκας» και η Δημοτική Αθηναϊκή Εστουδιαντίνα τιμούν με μια εντυπωσιακή μουσικοχορευτική παράσταση τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από το καλοκαίρι του 1923, όταν στο θέατρο Παπαϊωάννου ακούστηκε στην οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «Το κορίτσι της γειτονιάς» το πρώτο τραγούδι tango. Ο λαϊκός χορός από την Αργεντινή, ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει κοινή καταγωγή με αντικριστούς χορούς από τη Μικρά Ασία, κέρδισε τις καρδιές των Ελλήνων με το πάθος και τη δραματική του αισθαντικότητα, εμπνέοντας σε σημαντικούς συνθέτες, όπως οι Μιχάλης Σουγιούλ, Κώστας Γιαννίδης, Γιάννης Βέλας, Κωστής Χαιρόπουλος, Ιωσήφ Ριτσιάρδης κ.ά, μελωδίες που άφησαν εποχή. Ο Απόλλων Κουσκουμβεκάκης ηγείται δεκαπενταμελούς ορχήστρας, ενώ στη σκηνή του Ολύμπια ανεβαίνουν τρία ζευγάρια χορευτών και γνωστοί τραγουδιστές, που υπόσχονται να μας παρασύρουν στους μεθυστικούς ρυθμούς του tango. 

 

Ερμηνεύουν: 

Άννα Ματσούκα

Μπάμπης Τσέρτος

Κωνσταντίνος Τζέμος

Χρήστος Αμβράζης 

 

Μουσική διεύθυνση: 

Απόλλων Κουσκουμβεκάκης 

 

ΧΟΡΟΣ

ΚΥΚΛΟΣ: ¡Viva España!

 

27, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   20:30  

 

LA VERONAL

 

SONOMA

 

Η λέξη Sonoma συνδυάζει ρίζες από τα ελληνικά (σώμα) και τα λατινικά (sonus, ήχος). To έργο του πολυβραβευμένου χορογράφου Marcos Morau για την ομάδα του La Veronal εκκινεί από την ανάγκη της επιστροφής στη ρίζα, στο σώμα, στη σάρκα, εμπνέεται απο τον ονειρικό κόσμο του Luis Buñuel και δανείζεται στοιχεία από τις φολκλορικές παραδόσεις, τη θρησκεία, το σινεμά, την ιστορία της τέχνης. Το σώμα των χορευτών επί σκηνής γίνεται ο αγωγός για ένα ταξίδι ανάμεσα στο όνειρο και τη φαντασία, όπου το ανθρώπινο συναντά το εξωπραγματικό. 

 

Σύλληψη και καλλιτεχνική διεύθυνση:

Marcos Morau

 

Χορογραφία:

Marcos Morau σε συνεργασία με τους χορευτές

 

Χορευτές:

Lorena Nogal, Marina Rodríguez, Sau-Ching Wong, Ariadna Montfort, Núria Navarra, Àngela Boix, Laia Duran, Anna Hierro, Alba Barral

 

Κείμενα:

El Conde de Torrefiel, La Tristura και Carmina S. Belda

 

Μουσική προετοιμασία: 

Estela Merlos, Alba Barral

 

Καλλιτεχνικός και δραματουργικός σύμβουλος:

Roberto Fratini

 

Βοηθός φωνής:

Mònica Almirall

 

Τεχνική διεύθυνση και σχεδιασμός φωτισμών:

Bernat Jansà

 

Διεύθυνση σκηνής, φροντιστήριο και ειδικά εφέ:

David Pascual

 

Σχεδιασμός ήχου:

Juan Cristóbal Saavedra

 

Φωνή:

María Pardo

 

Σκηνικά:

Bernat Jansà, David Pascual

 

Κοστούμια:

Silvia Delagneau

 

Κατασκευή φορεμάτων:

Ma Carmen Soriano

 

Κατασκευή καπέλων:

Nina Pawlowsky

 

Μάσκες:

Juan SerranoGadget Efectos Especiales

 

Κατασκευή γίγαντα:

Martí Doy

 

Φροντιστηριακά αντικείμενα:

Mirko Zeni

 

Παραγωγή και υλικοτεχνική υποστήριξη:

Cristina Goñi Adot

 

Διεύθυνση παραγωγής:

Juan Manuel Gil Galindo

 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα και του Ινστιτούτου Θερβάντες. 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων   

 

2 ΜΑΡΤΙΟΥ   20:30 

 

            ANTON BRUCKNER 

  «Ο συνθέτης του Θεού» 

 

Ο αυστριακός Anton Bruckner συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους εκπροσώπους του ύστερου ρομαντισμού. Οι Συμφωνίες του, αριστοτεχνικές και μεγαλεπήβολες, οικοδομούν ένα σύμπαν πλούσιο ηχοχρωματικά, που εμφορείται από τη βαθιά θρησκευτικότητα και τις υπαρξιακές αναζητήσεις του. Η δημοφιλής Τέταρτη Συμφωνία γράφτηκε το 1874 και η παρουσίασή της στη Βιέννη στις 20 Φεβρουαρίου 1881 έτυχε εξαιρετικά θερμής υποδοχής. 

Ο χαρακτηρισμός της ως «ρομαντικής» από τον ίδιο τον συνθέτη δηλώνει την πρόθεσή του να υμνήσει την ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά, στην οποία αναγνωρίζει μια μεταφυσική, πνευματική διάσταση, και τις χαρές της ανεπιτήδευτης ζωής κοντά στη φύση, αξίες που προβάλλονται και στη γερμανική λογοτεχνία των αρχών του 19ου αιώνα. Ο σπουδαίος συνθέτης Hugo Wolf, αναγνωρίζοντας το μεγαλειώδες μουσικό όραμα του Bruckner στην Τέταρτη Συμφωνία, τον τοποθετεί ανάμεσα στον Beethoven και τον Liszt, σε μια εποχή μάλιστα που το έργο του δεν είναι ακόμα ευρέως αναγνωρισμένο.    

 

Συμφωνία αρ.4 σε μι ύφεση μείζονα, «Ρομαντική»

 

Μουσική διεύθυνση:

Γιώργος Πέτρου 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

Χορωδία Δήμου Αθηναίων

 

6 ΜΑΡΤΙΟΥ   20:30

 

        OUT OF AFRICA 

 

Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων εξερευνά την πλούσια αφρικανική μουσική παράδοση και την εξέλιξή της μέσα από τα spirituals και τη jazz. Η ιστορία των spirituals ξεκινά στις κοινότητες των Αφροαμερικανών σκλάβων τον 18ο αιώνα, σε αυθόρμητες συγκεντρώσεις, στις οποίες οι συμμετέχοντες έψαλλαν, χόρευαν και τραγουδούσαν, συχνά φτάνοντας σε έκσταση. Η μουσική τους συνδυάζει στοιχεία των ευρωπαϊκών ύμνων και των αφρικανικών ρυθμών, όπως άλλωστε και η jazz, που γεννιέται στη Νέα Ορλεάνη στις αρχές του 20ου αιώνα. Σε αυτό το απολαυστικό και γεμάτο εναλλαγές πρόγραμμα, θα ακουστούν πρωτότυπα έργα και μεταγραφές σημαντικών συνθετών που εμπνέονται από αυτήν τη σπουδαία παράδοση. 

 

Πιάνο: 

Σάμι Αμίρης

 

Mουσική διεύθυνση:

Σταύρος Μπερής

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Athens Big Band

 

8 ΜΑΡΤΙΟΥ   20:30 

 

PLAY THAT FUNKY MUSIC! 

ATHENS BIG BAND FEATURING MARIANNA SEAS AND DAT FUNK

 

Η Big Band επιφυλάσσει μία έκπληξη για το αθηναϊκό κοινό: μία άνευ προηγουμένου σύμπραξη της ορχήστρας με δύο από τις σημαντικότερες μουσικές οντότητες της πόλης μας στο χώρο της funk, soul και r’n’b μουσικής: τη διάσημη ερμηνεύτρια Marianna Seas και το πασίγνωστο συγκρότημα Dat Funk! H πρώτη, μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες στον χώρο της μουσικής αυτής, με μεγάλη και μακρόχρονη παρουσία τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων, και πλούσια δισκογραφία. Οι Dat Funk, από τα πλέον ενεργά και διάσημα σχήματα της Αθήνας, αποτελούμενοι από τους εκπληκτικούς Adedeji Adetayo, Αστέρη Παπασταματάκη και Μιχάλη Καπηλίδη. Η σύμπραξη με έναν τέτοιο πυρήνα μουσικών υπόσχεται να ανεβάσει την ενέργεια στα ύψη, με απόλυτη έμφαση στο groove από τους γενικότερα αποδεκτούς ως ειδήμονες του είδους στη χώρα μας! Μία συναυλία που θα συναρπάσει! 

 

Ερμηνεύουν: 

Marianna Seas

Dat Funk 

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια: 

Σάμι Αμίρης

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 

12 ΜΑΡΤΙΟΥ  20:30  

 

Η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ  ΤΡΑΓΟΥΔΑ BERTOLT BRECHT

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

Στη μακρόχρονη πορεία της, η Μαρία Φαραντούρη έχει σφραγίσει με το βαθύ ηχόχρωμα της φωνής και τη σπάνια εκφραστικότητά της μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια που έχουν γραφτεί για το θέατρο. Το Ολύμπια φιλοξενεί τη σπουδαία ερμηνεύτρια σε ένα μουσικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από το παγκόσμιο θεατρικό ρεπερτόριο. Στο πρώτο μέρος, θα ακουστούν τραγούδια από το γερμανικό θέατρο, σε ποίηση Bertolt Brecht και μουσική Kurt Weill, Hanns Eisler, Μάνου Χατζιδάκι και Θάνου Μικρούτσικου. Στο δεύτερο μέρος, η ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει επιλογές από το αμερικανικό μουσικό θέατρο των George Gershwin και Leonard Bernstein, αγαπημένα τραγούδια του Astor Piazzolla, καθώς και νέα τραγούδια του Νίκου Κυπουργού από θεατρικά έργα. Τη Μαρία Φαραντούρη θα πλαισιώσει ένα τριμελές σχήμα εξαίρετων μουσικών.

 

Ερμηνεύει η 

Μαρία Φαραντούρη 

 

Αχιλλέας Γουάστωρ

πιάνο & ενορχηστρώσεις 

 

Πέτρος Κλαμπάνης

κοντραμπάσο 

 

David Lynch

πνευστά

 

Συμμετέχει ο Χρήστος Στέργιογλου

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων 

 

16 ΜΑΡΤΙΟΥ   20:30

 

ΘΑΛΑΣΣΑ 

 

Η ορχηστρική σουίτα «Τέσσερα Θαλασσινά Ιντερλούδια» από την όπερα «Peter Grimes» του χαρισματικού συνθέτη Benjamin Britten ενέπνευσε τον τίτλο «Θάλασσα» σε αυτό το συναρπαστικό πρόγραμμα συμφωνικού ρεπερτορίου, καθώς στο επίκεντρο της ιστορίας της είναι ένα απομονωμένο ψαροχώρι, όπου οι κάτοικοι βιώνουν ένα σκοτεινό δράμα. Προσκεκλημένη σολίστ της συναυλίας είναι η Emmanuelle Bertrand, μια από τις σημαντικότερες τσελίστες διεθνώς. Θα ερμηνεύσει το σπαρακτικό «Κοντσέρτο για τσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα», που ο Άγγλος Edward Elgar συνθέτει μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου· πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα έργα μουσικών και κοινού, χάρη στην εξομολογητική διάθεση και τον πηγαίο λυρισμό του. To πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την αριστουργηματική Συμφωνία αρ. 3 του Jean Sibelius. 

Benjamin Britten:

Τέσσερα Θαλασσινά Ιντερλούδια από την όπερα Peter Grimes, έργο 33α 

 

Edward Elgar

Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85

 

Jean Sibelius

Συμφωνία αρ.3 σε ντο μείζονα, έργο 52 

 

Σολίστ: 

Emmanuelle Bertrand, βιολοντσέλο

 

Μουσική διεύθυνση: 

Ανδρέας Τσελίκας 

 

 


ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 

Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία Δήμου Αθηναίων 

  

12, 16, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   20.00

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   18.30

 

Gioachino Rossini 

 

  H ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ  

       ΚΩΜΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΡΑΞΕΙΣ 

 

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2013/14) αναβιώνει στο Ολύμπια για τέσσερις παραστάσεις, με μια εξαιρετική διανομή ερμηνευτών. Με την αξεπέραστη μουσική του ευστροφία, ο Rossini συνθέτει μια απολαυστική κωμική όπερα, γεμάτη χιούμορ και ανατροπές. Η πλοκή βασίζεται στη «Σταχτοπούτα» του Charles Perrault, ωστόσο το λιμπρέτο του Jacopo Ferretti προσαρμόζει την ιστορία στην εποχή που γράφτηκε η όπερα. Η πρωτότυπη σκηνοθεσία της Ροδούλας Γαϊτάνου μεταφέρει τη δράση στον μικρόκοσμο ενός off Broadway θεάτρου της Νέας Υόρκης, τη δεκαετία του ’30, την περίοδο της «Μεγάλης Ύφεσης» και του οικονομικού κραχ. Έτσι, η ιστορία εκσυγχρονίζεται, προκειμένου να αναδείξει κοινωνικούς και ηθικούς προβληματισμούς σε τόπο και χρόνο που είναι πιο κοντά στις αναφορές του σημερινού θεατή.    

 

Μουσική διεύθυνση: Nikolas Nägele

Σκηνοθεσία: Ροδούλα Γαϊτάνου 

Αναβίωση σκηνοθεσίας: Αγγέλα-Κλεοπάτρα Σαρόγλου 

Σκηνικά / Σχεδιασμός φωτισμών: Simon Corder

Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

Χορογραφίες: Δήμητρα Καστέλλου 

Βοηθός μαέστρου: Κωνσταντίνος Τερζάκης 

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδάκης 

Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας

Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής

 

Angelina: Svetlina Stoyanova

Don Ramiro: Matteo Marchioni

Dandini: Jan Antem

Don Magnifico: Giulio Mastrototaro

Alidoro: Davide Giangregorio

Clorinda: Άννυ Φασσέα 

Tisbe: Μάρθα Σωτηρίου 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων

 

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   20:30 

 

Η ΜΠΕΤΤΥ ΧΑΡΛΑΥΤΗ

ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

 

Η Μπέττυ Χαρλαύτη συμπράττει με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζοντας μια συναυλία αφιερωμένη στα τραγούδια του μεγάλου μας Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ο σπουδαίος στιχουργός μάς έχει χαρίσει περισσότερα από χίλια τραγούδια· η αμεσότητα, η λαϊκότητα και το ποιητικό τους εκτόπισμα τα έχουν βάλει για πάντα στην καρδιά μας. Η συναυλία έρχεται σε συνέχεια  της συνεργασίας της καταξιωμένης ερμηνεύτριας με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, που της εμπιστεύτηκε το ανέκδοτο τραγούδι «Θέλω να τραγουδήσω», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο ηχογραφήθηκε από την Ελληνική Ραδιοφωνία σε πρώτη εκτέλεση. 

 

Ερμηνεύει η Μπέττυ Χαρλαύτη

 

Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις:  

Άγγελος Ηλίας

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΚΥΚΛΟΣ: ¡Viva España!

Athens Big Band

 

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   20:30

 

ATHENS BIG BAND FLAMENCO PROJECT

 

Ο διεθνής σαξοφωνίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής Bernard van Rossum έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος της Athens Big Band, σε μια πολυαναμενόμενη συνεργασία. Στη μουσική του, ο βραβευμένος Bernard van Rossum επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα του Flamenco μέσα από τη δυναμική ηχητική παλέτα της Big Band. Σε αυτή τη ευφάνταστη συμβίωση, οι αρμονίες και οι ρυθμοί της σπουδαίας ισπανικής παράδοσης δημιουργούν ένα συναρπαστικό πλαίσιο για αυτοσχεδιασμό.

 

Ερμηνεύουν: 

Bernard van Rossum & the BvR Flamenco Big Band 

María Marín, φωνή

Manuel Montero, κιθάρα flamenco

Karen Lugo, χορός 

Joan Terol, ντραμς

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια: 

Σάμι Αμίρης

 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα και του Ινστιτούτου Θερβάντες. 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

ΚΥΚΛΟΣ: FAURÉ

 

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   20:30 

 

JULIE FUCHS

 

H απαστράπτουσα σοπράνο Julie Fuchs και ο αρχιμουσικός και πιανίστας Alphonse Cemin συνεργάζονται σταθερά εδώ και χρόνια, παρουσιάζοντας ρεσιτάλ που διακρίνονται από φαντασία και μουσική καλαισθησία. Το Ολύμπια φιλοξενεί τους δύο διακεκριμένους καλλιτέχνες σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την εκφραστική κομψότητα με τη δύναμη και κινείται με άνεση σε ένα ευρύ φάσμα του ρεπερτορίου: από τις ρομαντικές mélodies του Gabriel Fauré, την εξωτική Shéhérazade του Maurice Ravel, τις διορατικές συναισθηματικές αποχρώσεις του Hugo Wolf σε μελοποιημένη ποίηση του Goethe και την αισθαντικότητα της Augusta Holmès, στα αμερικανικά φολκ τραγούδια της Joni Mitchell, τα τραγούδια από το μιούζικαλ «Into the woods» του Stephen Sondheim και το αξεπέραστο ύφος του θρυλικού Michel Legrand στη μουσική της ταινίας «Peau d’âne». 

 

Julie Fuchs, σοπράνο 

 

Alphonse Cemin, πιάνο

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

ΚΥΚΛΟΣ: FAURÉ

Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία Δήμου Αθηναίων 

 

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   20.30

 

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

 

Με αφορμή τον εορτασμό του Πάσχα, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων ερμηνεύουν έργα λατρευτικής μουσικής, τιμώντας την προτεσταντική, την ορθόδοξη και την καθολική εκκλησιαστική παράδοση. To κατανυκτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει τον μνημειώδη Ψαλμό 114 του Mendelssohn για οκτάφωνη χορωδία και ορχήστρα, την περίφημη Εισαγωγή «Το Μεγάλο Ρωσικό Πάσχα» του Rimsky-Korsakov, που παραπέμπει σε λειτουργία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ ολοκληρώνεται με το Ρέκβιεμ του Gabriel Fauré· συγκριτικά με τα μεγαλόπνοα αριστουργήματα των Verdi, Brahms και Berlioz, το Ρέκβιεμ του Fauré διακρίνεται για την παρηγορητική διάθεση, την εσωτερικότητα και την αιθέρια ομορφιά που αποπνέει, καθώς οραματίζεται την είσοδο στον Παράδεισο. 

 

Felix Mendelssohn

Ψαλμός 114, έργο 51, «Όταν ο Ισραήλ έφυγε από την Αίγυπτο»

 

Nikolai Rimsky-Korsakov:

Το Μεγάλο Ρωσικό Πάσχα, έργο 36, Εισαγωγή

 

Gabriel Fauré

Ρέκβιεμ, έργο 48  

 

Σολίστ: 

Βασιλική Καραγιάννη, σοπράνο

Παύλος Πανταζόπουλος, βαρύτονος 

 

Μουσική διεύθυνση: 

Yuval Zorn

 

Υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα. 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

ΚΥΚΛΟΣ: ¡Viva España!

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων 

 

18 ΜΑÏΟΥ   20:30 

 

¡Viva España! – II

 

Οι Γάλλοι συνθέτες είχαν πάντα αδυναμία στην ισπανική μουσική· στα πλαίσια του αφιερώματος που πραγματοποιείται φέτος σε έργα που εμπνέονται από το σαγηνευτικό ισπανικό ταπεραμέντο, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την Ισπανική Συμφωνία για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, αρ.21, το προβεβλημένο δεξιοτεχνικό αριστούργημα του Édouard Lalo, το οποίο ο συνθέτης αφιέρωσε στον θρυλικό Ισπανό βιρτουόζο βιολονίστα Pablo de Sarasate. Το ισπανικό χορευτικό στοιχείο κυριαρχεί στις πλέον δημοφιλείς Σουίτες αρ.1 και αρ.2 από την όπερα Carmen του Georges Bizet, τις οποίες ο φίλος του, Ernest Guiraud, ενορχήστρωσε μετά τον θάνατο του συνθέτη. Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η Παγκόσμια Πρώτη του νέου έργου του Στάθη Γυφτάκη.  

 

Στάθης Γυφτάκης:

Celebration II, έργο 116 (Παγκόσμια πρεμιέρα) 

 

Édouard Lalo

Ισπανική Συμφωνία για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, αρ.21

 

Georges Bizet

Σουίτες αρ.1 και αρ.2 από την όπερα Carmen 

 

Σολίστ:

Χριστόφορος Πετρίδης, βιολί 

 

Μουσική διεύθυνση: 

Ανδρέας Τσελίκας 

 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα και του Ινστιτούτου Θερβάντες. 

 

ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 

ΚΥΚΛΟΣ: FAURÉ

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών & Χορωδία Δήμου Αθηναίων 

 

23 ΜΑÏΟΥ   20:00 

 

Gabriel Fauré

 

ΠΗΝΕΛΟΠΗ

ΟΠΕΡΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ

 

Μυστηριώδης και συνάμα διαυγής, όπως το βλέμμα ενός παιδιού, έτσι χαρακτηρίζει τη μουσική του Fauré o φιλόσοφος Vladimir Jankélévitch. Στο απόγειο της ωριμότητάς του, ο Fauré ανακαλύπτει στην «Οδύσσεια» το ιδανικό θέμα από την αρχαιότητα για να συνθέσει το μουσικό δράμα «Πηνελόπη», σε λιμπρέτο του René Fauchois. Ο επώδυνος και πιστός έρωτας της Πηνελόπης, συμβόλου της συζυγικής αφοσίωσης, η επιστροφή στην πατρίδα του Οδυσσέα και η αίσια κατάληξη του μύθου μετά τη θανάτωση των μνηστήρων, εξυφαίνουν έναν γοητευτικό μουσικό ιστό που απηχεί τις επιρροές, τόσο του Gluck όσο και του Wagner. 

Η «Πηνελόπη» είναι η μοναδική όπερα του συνθέτη και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα: η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στα πλαίσια της συνεργασίας της με το Ολύμπια, καθώς και μια πλειάδα λαμπερών Γάλλων και Ελλήνων ερμηνευτών ζωντανεύουν τους ομηρικούς ήρωες, αναδεικνύοντας τις λεπτές ψυχολογικές αποχρώσεις του δράματος· ανάμεσά τους, ο αρχιμουσικός Pierre Dumoussaud και η σοπράνο Catherine Hunold, που επιστρέφουν στο Ολύμπια μετά τον θρίαμβό τους στην «Αδελφή Βεατρίκη» του Δημήτρη Μητρόπουλου.   

 

 

Μουσική διεύθυνση: 

Pierre Dumoussaud 

 

Σχεδιασμός φωτισμών:

Χριστίνα Θανάσουλα 

 

Μουσική προετοιμασία: 

Δημήτρης Γιάκας 

 

Πηνελόπη: Catherine Hunold 

Οδυσσέας: Julien Henric 

Ευρύκλεια: Anaïk Morel 

Εύμαιος / Ευρύμαχος: Jérôme Boutillier

Αντίνοος: Βασίλης Καβάγιας 

Λειώδης: Γιάννης Φίλιας

Κτήσιππος: Florent Leroux-Roche  

Πείσανδρος: Αντώνης Κορδοπάτης 

Κλεώνη: Χρυσάνθη Σπιτάδη 

Μελανθώ: Έλενα Μαραγκού 

Φυλώ: Μαριλένα Στριφτόμπολα 

Άλκανδρος / Ευρυνόμη: Διαμάντη Κριτσωτάκη 

Λυδία / Ένας βοσκός: Άννυ Φασσέα 

 

Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Les Ballets Trockadero De Monte Carlo

Το πιο ανατρεπτικό θέαμα κλασικού χορού στον κόσμο έρχεται στην Ελλάδα!     «Αυτοί οι τύποι σε κάνουν να πιστεύεις ότι και το Άγαλμα της

«Το Πρώτο Μου Τριαντάφυλλο». Θοδωρής Βουτσικάκης

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης επανέρχεται δυναμικά, στη δεύτερη δισκογραφική σύμπραξή του με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου και μας ταξιδεύουν στις μουσικές του κόσμου, ερμηνεύοντας μοναδικά «Το Πρώτο Μου Τριαντάφυλλο». «Το Πρώτο

Οι Γιαγκίνηδες σε καλοκαιρινή περιοδεία!

Οι Γιαγκίνηδες σε καλοκαιρινή περιοδεία!   Οι ξεχωριστοί ΓΙΑΓΚΙΝΗΔΕΣ ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή τους περιοδεία! Ύστερα από έναν σούπερ πετυχημένο χειμώνα με εμφανίσεις από τον

SUNNY ΜΠΑΛΤΖΗ “30 χρόνια τραγούδια”

SUNNY ΜΠΑΛΤΖΗ “30 χρόνια τραγούδια”     Τραγουδούν αλφαβητικά: ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΣΑΛΙΝΑ ΓΑΒΑΛΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ ΜΕΛΙΝΑ