Η ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ «ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ» ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ

Η ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ «ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ» ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ

ΚΑΙ «ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ» ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΦΙΣΤΙΚΟΔΕΝΤΡΑ

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ 67 ΑΜΟΛΗ

ΣΤΙΣ 14 ΚΑΙ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ένα διαφορετικό Μυστήριο, εκτυλίχθηκε στο Θριάσιο Πεδίο, με τη συμβολή της ερευνήτριας, εικαστικού και performance artist Αιμιλίας Μπουρίτη και της καλλιτεχνικής πλατφόρμας «Συν+Εργασία».

               

Το «Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο», που υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ασπροπύργου και του Πνευματικού του Κέντρου, σε διοργάνωση της 2023 Eleusis European Capital of Culture, κατάφερε στο πρώτο του μέρος, με συμβολικό τρόπο να πετύχει μια μαγική σύζευξη ανάμεσα στην ιστορία, την παράδοση και το δυναμικό παρών του τόπου, εστιάζοντας στη δημιουργία δικτύου και ανταλλαγών μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων της περιοχής.

Μια πολυσύνθετη δράση τέχνης, κατά την οποία η Θεά Δήμητρα «επισκέφθηκε» το μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, «περπάτησε» στα κτήματα με τις φιστικιές, «συνομίλησε» με τις Αρβανίτισσες κυρίες που τραγούδησαν μοναδικά τα αρβανίτικα τραγούδια, σε μια απόλυτη αλληλεπιδραση και συμφωνία μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

Ένα ιδιαίτερο τελετουργικό αφού εμπεριείχε στοιχεία σύγχρονης τέχνης όπως εικαστικές εγκαταστάσεις, performance και συμμετοχικής δράσης, όπως σημειώνει η Αιμιλία Μπουρίτη, η οποία οδήγησε με έμπνευση και κινητοποίησε το κοινό που επισκέφθηκε το κτήμα του Αδάμ Αργυρίου με τις φιστικιές, όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος του Μυστηρίου 67, με αποτέλεσμα εκείνο να γίνει ένα απαραίτητο και δημιουργικό κομμάτι του.

Στο Μυστήριο 67 Αμολή δεν υπάρχουν παρατηρητές, παρά μόνο ζωντανοί δράστες και εκφραστές της παράδοσης σε μια δυναμική συνάντηση με το σήμερα του τόπου. Μια καλλιτεχνική δράση που με οδηγό την Αιμιλία Μπουρίτη, αναδεικνύει τον τόπο του Ασπροπύργου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

«Είναι πολύ περιορισμένος ο λόγος για να εκφράσω αυτό που συνέβη στην εκδήλωση μας «Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο», σημειώνει η Αιμιλία Μπουρίτη και συνεχίζει:

«Η μαγεία του αγροκτήματος με τα φιστικόδεντρα του Αδάμ Αργυρίου, η τελετουργία της συγκομιδής, οι αρβανίτισσες κυρίες από τον Ασπρόπυργο, Μάνδρα, Ελευσίνα και Μαγούλα που μας τραγούδησαν και δίδαξαν τα αρβανίτικα τραγούδια, η ειλικρίνεια των αγροτών για την αγάπη τους για τη γη και τις δυσκολίες τους μαζί με την ευχή τους να συνεχίσουν την καλλιέργεια, μας έκαναν όλους να συγκινηθούμε. Επίσης ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων, καθώς γίναμε όλοι μαζί μια μεγάλη παρέα, σφράγισε μέσα στην ψυχή μας αυτό το απόγευμα.

Αν αξίζει η δράση της τέχνης και του πολιτισμού σήμερα, η ταπεινή μου γνώμη είναι, ότι καλείται στους δύσκολους καιρούς μας, να ξυπνάει την ευαισθησία μας και τη συνείδηση ότι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον για να νιώθουμε άνθρωποι με ρίζες και ευγενή προορισμό. Όπου η ποιότητα ζωής είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και η αγάπη για το χώμα που πατάμε και τη φύση γύρω μας, η όποια ύπαρξη της παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στο εύθραυστο Θριάσιο Πεδίο», καταλήγει η Αιμιλία Μπουρίτη.

Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει τον Δήμο Ασπροπύργου – Municipality of Aspropyrgos, τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Μελετίου, την 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου. Επίσης τον Αδάμ Αργυρίου, τις αρβανίτισσες κυρίες, τους φίλους, φίλες και τους αγρότες που συμμετείχαν από όλο το Θριάσιο Πεδίο, καθώς και τους συντελεστές της καλλιτεχνικής πλατφόρμας Συν+Εργασία.

Το δεύτερο και το τρίτο μέρος του Μυστήριου 67 Αμολή συνεχίζεται στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου στον Ασπρόπυργο.

Πιο συγκεκριμένα:

Ημερομηνία: Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου

Ώρα: 8.00 – 10.00

Τοποθεσία: Ιερός Ναός του Αγ. Δημητρίου στον Ασπρόπυργος

Ευχή για τους γεωργικούς σπόρους”, τελετουργική προσφορά από την Αιμιλία Μπουρίτη και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου

Ημερομηνία: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου

Ώρα: 17:00 – 21.30

Τοποθεσίες: Αγρόκτημα με οπωροκηπευτικά του Βαγγέλη Μουζάκα

Εξωκλήσι Αγίας Μαρίνας (οδός Αγίας Μαρίνας & Κων/ντίνου Καραμανλή – Ασπρόπυργος)

Τραγουδούν οι αρβανίτισσες: Μαίρη Αβράαμ, Ελένη Δάρρα, Κατερίνα Ηλία, Μαρία Καψάλα, Κούλα Λιόση, Σπυριδούλα Μουζάκα, Μαρία Μυλωνά, Βασιλική Νάσου, Καίτη Νερούτσου, Κατίνα Νερούτσου & Φανή Παπαδά

Μυστήριο 65 Αμολή | Credit: Βούλα Ανδρώνη

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Μεταφορά θεατών με επιστροφή: Ηλεκτρικό Λεωφορείο του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Εκκίνηση από τα Δημαρχεία Ελευσίνας & Ασπροπύργου.

Δεν επιτρέπεται η φωτογράφηση, η βιντεοσκόπηση και η ηχογράφηση των παραστάσεων.

Συντελεστές:

Αιμιλία Μπουρίτη, Εμπνεύστρια της ιδέας «ΑΜΟΛΗ», Σκηνοθέτης, Εικαστικός, Performance Artist, Υπεύθυνη Πολιτιστικού και Κοινωνικού σχεδιασμού – Ερευνήτρια συμμετοχικών δράσεων

Παναγιώτης Κτενίδης, Ερευνητής – Συντονιστής Δράσεων σύνδεσης Πολιτισμού, Ενέργειας, Αειφόρου Ανθεκτικότητας των Αγροτικών Κοινοτήτων και των προκλήσεων της χρήσης νερού για τους αγρότες του Θριασίου πεδίου

Ανδρομάχη Οικονόμου, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ερευνητικός σύμβουλος

Μπία Παπαδοπούλου, Επιμελήτρια Εκθέσεων – Ιστορικός Τέχνης

Δέσποινα Σαββοπούλου, Επιμελήτρια κειμένων – Δημοσιογράφος, Θεατρολόγος

Πάνος Βιττωράκης, Εικονολήπτης, Σκηνοθέτης

Χάρης Καρούτσος & Χρήστος Μεγαρχιώτης, Εικονολήπτες, Μοντάζ

Βούλα Ανδρώνη, Υπεύθυνη οργάνωσης & εκτέλεσης παραγωγής – Φωτογράφος

Ιωάννης Στάμου, Παραδοσιακός μουσικός κλαρίνου

Τάσος Φωτίου, Καθηγητής μουσικής, μουσικός, performer, μουσική επιμέλεια

Κωνσταντίνος Μερετάκης, Μουσική εκτέλεση (Νταούλι).

Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: Καλλιτεχνική Πλατφόρμα «Συν+Εργασία» – ΑΜΚΕ

Με την υποστήριξη: Δήμος Ασπροπύργου – Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου

Το Μυστήριο 67 Αμολή υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΗΜΕ – ΠΡΟΠΕ ΠΑΔΑ) και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου.

Υπό την Αιγίδα και την Υποστήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων,του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μια διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Συντονισμός Έργου (2023 Eleusis)

Γεωργία Βουδούρη – Διευθύντρια Πολιτιστικής Ανάπτυξης

Νεοκλής Μαντάς – Προϊστάμενος Πολιτιστικής Ανάπτυξης

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ 60 χρόνια μαζί

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ 60 χρόνια μαζί «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…» ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ Ερμηνεύουν: Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κότσιρας Κώστας