“Η στιγμή πριν” σεμινάριο Viewpoints

 

“Η στιγμή πριν
σεμινάριο Viewpoints | εισηγήτρια: Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου

Σάββατο & Κυριακή, 4, 5, 11, 12, 18 & 19 Νοεμβρίου 2023 | 11:00 – 14:00
κόστος: 130€

κρατήσεις απαραίτητες: [email protected] & 213 00 40 496

 Η στιγμή πριν κινηθούμε, δράσουμε, χαμογελάσουμε, κλάψουμε, ερωτευτούμε, απογοητευτούμε, αλλάξουν όλα ή και “τίποτα”, πριν αποχαιρετήσουμε, θυμηθούμε ή ξεχάσουμε για πάντα.

 

Με αφορμή την παράσταση “Ο άνθρωπος που πέρασε η με ενδιαφέρει Ρούλα” (www.polychorosket.gr/events/oanthropospouperase2), η ηθοποιός και σκηνοθέτις Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου διοργανώνει στο ΚΕΤ ένα σεμινάριο βασισμένο στη μέθοδο Viewpoints.

 

“Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναρωτηθούμε και να ερευνήσουμε, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που παρέχει η συγκεκριμένη μέθοδος, τι περιέχει μία μόνο στιγμή και τι συμβαίνει λίγο πριν. Ποια είναι η πύκνωση, ποιος είναι ο απόηχός της. Δουλεύοντας πάνω σε κείμενα, θα γίνουμε, με το σώμα και τον λόγο μας, ένας χορός αφηγητών. Θα επικεντρωθούμε στα “μικρά” για να αναρωτηθούμε για τα “μεγάλα”, κάνοντας συνειδητό το δεδομένο της κάθε στιγμής κι αφήνοντας χώρο στο τυχαίο.”

(Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου)

 

 

Η μέθοδος viewpoints στοχεύει:

 

Α. στην εξάσκηση των ηθοποιών

Β. στη δημιουργία συνόλων / στη «γέννηση» της ομάδας

Γ. στον επανακαθορισμό των βασικών εννοιών του χώρου και του χρόνου μέσα από την συγκρότηση διαφορετικών κάθε φορά σημείων που στηρίζονται κι επινοούνται από την ενσυναίσθηση των ίδιων των συμμετεχόντων. Με τη βοήθεια των viewpoints, μια καινούρια σκηνική γλώσσα ανακαλύπτεται. Ο κάθε ηθοποιός καλείται να αφουγκραστεί το εδώ και το τώρα, να λειτουργήσει μέσα σε αυτό με τη χρήση των παραπάνω σημείων, ως ένας καλός παρατηρητής του εαυτού του, του περιβάλλοντός του, ώστε να είναι σε θέση να δράσει και να αντιδράσει σ’ αυτό που συμβαίνει.

 

Τα δώρα των viewpoints:

 

Εμπιστοσύνη

Η μέθοδος των viewpoints απαλλάσσει κάθε υποψήφιο «performer» από την εγωκεντρική θεώρηση του εαυτού του, και κατ’ επέκταση από το άγχος και την πίεση της δημιουργίας και της επινόησης. Μετατρέπει τη σκηνική του ύπαρξη σε ένα συνεχόμενο παιχνίδι με το κενό του xώρου: κάτι μπορεί να δημιουργηθεί από μόνο του, να λάβει χώρα πάνω στη σκηνή και οι συμμετέχοντες να το κάνουν να υπάρξει. Η αναζήτηση όλων εκείνων των στοιχείων που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους αλλά και στο περιβάλλον τους είναι αυτή που θα οδηγήσει στην επινόηση και την κατασκευή καταστάσεων, συναισθημάτων, χαρακτήρων.

 

Αξιολόγηση της πιθανότητας

Η μέθοδος των viewpoints αμφισβητεί τα δίπολα «καλό/κακό», «σωστό/λάθος», «επιτυχία/αποτυχία». Ενθαρρύνει αντίθετα την αποκάλυψη της πιθανότητας που οδηγεί στο δικαίωμα της επιλογής.

 

Επιλογή – ελευθερία

Η μέθοδος αναπτύσσει τις λειτουργίες της επίγνωσης και της ευ-αντιδραστικότητας στο «εδώ και τώρα», αυξάνοντας την αίσθηση του αυθόρμητου κι απαλλάσσοντας τον ηθοποιό από τον διεκπεραιωτικό χαρακτήρα της υποχρέωσης, του «πρέπει». Με αυτόν τον τρόπο, οι επιλογές αυξάνονται και η ελευθερία δεν περιορίζεται.

 

Ολότητα – σύνολο

Με τα viewpoints καλείται ο ηθοποιός να αντιληφθεί την ειλικρινή παρουσία του στην στιγμή: να υπάρχει ολόκληρος, να είναι παρών/ούσα, να θέσει σε λειτουργία το ξεχασμένο «εσωτερικό» του σώμα.

 

 

 

 

__________________________________________________

 

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

📍Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11364 Κυψέλη, Αθήνα

☎ 213 00 40 496 | 69 45 34 84 45

[email protected]

site ❘ fb ❘ instagram ❘ h(e)avens festival ❘ KET’s newsletter ❘ support KET

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

«Πάρτυ Γενεθλίων»  ΣΑΛΙΝΑ ΓΑΒΑΛΑ

«Πάρτυ Γενεθλίων»  ΣΑΛΙΝΑ ΓΑΒΑΛΑ   Μουσικοθεατρική παράσταση Τετάρτη 6, 13 & 20 Δεκεμβρίου Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου   Το «Πάρτυ Γενεθλίων» είναι ένα

ΟΚ BOOMER Κωμωδία (Το 10 το καλό)

                            Θοδωρής Αθερίδης ΟΚ BOOMER Κωμωδία (Το 10 το καλό) Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, ο Θοδωρής

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ALL FUN AND GAMES

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ALL FUN AND GAMES   ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ Με τους Άζα Μπατερφιλντ («Sex Education») & Ναταλία Ντάιερ («Stranger Things»), από την εταιρεία παραγωγής