Φανταστικές Γυναίκες, της ομάδας Κινητήρας Χοροθέαμα

Θέατρο Ροές
15-19 Δεκεμβρίου 2023 | 21.15

Μια παράσταση της ομάδας Κινητήρας Χοροθέαμα
Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα σε συνεργασία με τις ερμηνεύτριες

Δείτε το τρέιλερ εδώ

Γυναικότητα παντού ως βιολογική και ως κοινωνική κατασκευή.
Από την πηγή ως τη θάλασσα, στον ουρανό και πίσω στη γη. Ή στο σύμπαν.

Οι Φανταστικές Γυναίκες, μια παράσταση – γιορτή της γυναικείας ύπαρξης και της γυναικότητας των ανθρώπων, από την ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΧΟΡΟΘΕΑΜΑ, σε χορογραφία Αντιγόνης Γύρα, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε την περασμένη άνοιξη, επιστρέφει στο θέατρο Ροές από τις 15 ως τις 19 Δεκεμβρίου 2023 για πέντε μόνο παραστάσεις.

Οι Φανταστικές Γυναίκες είναι καρπός μιας τριετούς χορογραφικής έρευνας σε θάλασσες, βουνά, σαλόνια, στούντιο, αεροπλάνα και τις μεταξύ τους διαδρομές, στην Ελλάδα, την Ελβετία, το Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία, πάνω στη γυναικεία φύση και τη θηλυκότητα σε μετάβαση.

Θέτοντας εξ αρχής στο επίκεντρο την έννοια της θηλυκότητας σε μετάβαση, η ομάδα κατέληξε στη διατύπωση του νεολογισμού γυναικότητα, με τον οποίο δοκιμάζει να υπογραμμίσει ό,τι συμπαρασύρει η θηλυκή βιολογία, εγγενής ή/και επίκτητη. Η παράσταση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η άνιση μεταχείριση κάθε θηλυκότητας έχει ως βάση της διακρίσεις που συνδέονται με τη γυναικεία φύση και κάθε ομοιότητα με αυτήν. Με άλλα λόγια, κάθε θηλυκότητα ακόμα και σήμερα κρίνεται και υποτιμάται, ακριβώς επειδή αποκλίνει από το ιδανικό στερεότυπο που θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό για τη γυναικεία φύση. Παράλληλα όμως, οι Φανταστικές Γυναίκες, εκτός από διαμαρτυρία είναι και μια γιορτή, που ξεκινά από την πηγή, για να συμπεριλάβει κάθε μορφής γυναίκα και γυναικεία συμπεριφορά ως αυτοπροσδιοριζόμενη δημιουργικότητα, δύναμη και ευαλωτότητα.


Δημιουργώντας την παράσταση

Το 2019 η Αντιγόνη Γύρα ξεκίνησε μια σειρά σόλι, τα οποία συνδημιούργησε μαζί με κάποιες από τις σταθερές συνεργάτιδες-μούσες της. Η Αφροδίτη Βερβενιώτη, η Ιωάννα Καμπυλαυκά, η Ευγενία Σιγαλού, η Ανθή Θεοφιλίδη, η Άρτεμις Λαμπίρη και η Αύρα Αγορά δούλεψαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καραντίνα. Κάποια από αυτά τα σόλι παρουσιάστηκαν σε περιορισμένο αριθμό θεατών. Κατά τη διαδικασία της έρευνας διερευνήθηκαν από την ομάδα ζητήματα όπως η χαρά του να είσαι γυναίκα, η δύναμη με την οποία είναι προικισμένη η γυναικεία φύση, η ανθεκτικότητα, το χιούμορ και το γυναικείο σώμα ως δοχείο ανθρώπων, συναισθημάτων, σκέψεων και ονείρων. Παράλληλα, το 2022 η Αντιγόνη Γύρα επέστρεψε στη σκηνή μετά από 26 χρόνια με το σόλο “ehS came from another planet” σε συνεργασία με την Αμάλια Μπένετ, έργο το οποίο συνομιλεί τελικά με το σύνολο του χορογραφικού της έργου.

Στις Φανταστικές Γυναίκες, η χορογράφος επεξεργάζεται ξανά τo υλικό από αυτά τα σόλι, σε στενή συνεργασία με τις συνδημιουργούς χορεύτριες, προσκαλώντας επιπλέον τη νεοφερμένη Δανάη Ομορεγκιέ-Νεάνθη, την Πηνελόπη Πύρρου από την ομάδα Κινητήρας Ω, και τον «κινητήριο» Χρήστο Πολυμενάκο ως σύμβουλο δραματουργίας. Οι Φανταστικές Γυναίκες είναι ένα νέο έργο που δημιουργήθηκε από τα σόλι και από στιγμιαίο αυτοσχεδιασμό.

Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα σε συνεργασία με τις ερμηνεύτριες
Σύμβουλος Δραματουργίας: Χρήστος Πολυμενάκος
Ηχοτοπίο και Πρωτότυπη μουσική: Ορέστης Τάνης

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Αφροδίτη Βερβενιώτη, Αντιγόνη Γύρα, Ανθή Θεοφιλίδη, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Δανάη Ομορεγκιέ-Νεάνθη, Πηνελόπη Πύρρου, Ευγενία Σιγαλού

Φωτισμοί: Anti Steve
Σκηνικά αντικειμένα: Αριστοτέλης-Γεώργιος Ζώγας
Επιμέλεια Κοστουμιών: Ιωάννα Καμπυλαυκά
Κείμενα και Στίχοι: Χρήστος Πολυμενάκος, Δήμητρα Ζαγορά
Βοηθός Χορογράφου / Τραγούδι: Αλίκη Αβδελοπούλου
Φωτογραφίες: Ελένη Τάξερη

Το σόλο της Αντιγόνης Γύρα συγχορογράφησε η Αμάλια Μπένετ και το κοστούμι σχεδίασε η Ευδοκία Βεροπούλου.

Πότε: 15-19/12/2023 στις 21.15
Πού: Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Κεραμεικός)
Διάρκεια: 60 λεπτά
Είσοδος: 15 ευρώ / 12 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ΑμΕΑ, 65+) / άνεργοι δωρεάν, αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις από το ταμείο του θεάτρου την ημέρα της παράστασης.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ

Κρατήσεις και στο [email protected]

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Το περιβόητο «80s90s Party» – ΚΥΤΤΑΡΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ 22 & 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Το περιβόητο «80s90s Party» το πιο feelgood Live Happening των καιρών μας, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ στο «σπίτι» του και έχει να γίνει ..χαμός ! The CHRISTMAS 80s90s PARTY ΠΩΛΙΝΑ