ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ”: Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίνας Κουτσοσπύρου στην “ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΣΑ”

“ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ”: Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίνας Κουτσοσπύρου στην “ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΣΑ”

 

Από µια ρεαλιστική αφετηρία που σύντοµα εκτοξεύεται σε µια διαδικασία δηµιουργίας νέας αφήγησης και πολλές φορές αποδόµησης, δηµιουργούνται νέες προοπτικές. Έργα που δηµιουργήθηκαν αρχικά από συγκίνηση και ψυχικές δονήσεις. Η δύναµη του ρευστού στοιχείου, η δύναµη που ασκεί στα έργα το πάθος µου για την σύγχρονη τέχνη. Αυτή η εσωτερική ανάγκη δηµιουργεί έναν κόσµο εντυπωσιακών αντιθέσεων, αφηγήσεων, συναισθηµάτων, µια νέα πνοή στο κατεστηµένο. Με κάθε πινελιά ή σκιά, αφηγούµαι µια ιστορία που υπερβαίνει πολλές φορές τα περιορισµένα πλαίσια της πραγµατικότητας και ανοίγει πόρτες σε έναν κόσµο νέων ερµηνειών και ατελείωτο χώρο ανακαλύψεων. Από την πραγµατική ενατένιση ενός τοπίου ή την ονειρική µιας ουτοπίας µετατρέποντας έτσι την άυλη αισθησιακή ή φαντασιακή εµπειρία σε ενσώµατη αισθητική.

Μαρίνα Κουτσοσπύρου

 

dav
                                     dav

“Αναπτύσσοντας µία ιδιότυπη εικαστική γραφή που βρίθει από αφηγηµατικότητα µεστή, κι από συναίσθηµα είναι χορτάτη, η ζωγράφος, Μαρίνα Κουτσοσπύρου, δικαίως, θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως µία από τις πιο δυναµικές – και εργατικές – γυναικείες φωνές που έχει να αναδείξει η σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή.

 

Μελετώντας κανείς το σύνολο της εργασίας της, από τα πρώιµα της χρόνια, µέχρι και σήµερα, µε ευκολία, θα διαπιστώσει, πως η Κουτσοσπύρου δεν διστάζει να εκφραστεί, να πειραµατιστεί και να καταπιαστεί ελεύθερα µε την θεµατολογία που θα της κεντρίσει, κάθε φορά, το ενδιαφέρον, απέχοντας πολύ από το να εµµένει σε πετυχηµένες στερεοτυπικές συµπεριφορές και τεχνάσµατα.

 

Αντιθέτως, η εργασία της διακρίνεται από µια πλούσια, σε επίπεδο θεµατολογίας, αλλά και τεχνικής απόδοσης προσέγγιση που αγκαλιάζει και συνενώνει τον οικείο ρεαλισµό της πραγµατικότητας µε την αφαιρετική, και συντριπτική συχνά, εισβολή της φαντασίας και του ονείρου εντός της.

 

Ανθρώπινες φιγούρες, άντρες, γυναίκες, παιδιά, τοποθετηµένες στα περιβάλλοντα που ανήκουν, σε αστικά ή φυσικά περιβάλλοντα, σε περιβάλλοντα φτιαγµένα από µύθο κι ιστορία, σουρεαλισµό ή και ροµαντισµό ακόµα, γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός ευφάνταστου ζωγραφικού θιάσου που για το τέλος σου αφήνει µια αίσθηση απαλή, σαν χάδι, µιας εποχής άλλης που την φιλοξενούµε µέσα µας• πολύτιµη βαθιά σαν νοσταλγία”.

 

Nικολένα Καλαϊτζάκη,

Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Εκθέσεων & Δημοσιογράφος, Μέλος AICA Ελλάδος

 

Εγκαίνια: Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 & ώρα 8 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 22 Δεκεμβρίου 2023 έως 19 Ιανουαρίου 2024

 

“ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΣΑ” Photo Studio / Gallery

Διεύθυνση: Γρίβα 12, Αγρίνιο

Ωράριο επισκέψεων: 10 π.μ. – 1 μ.μ. & 6 – 9 μ.μ.

 

Η Μαρίνα Κουτσοσπύρου γεννήθηκε στο Αγρίνιο Αιτωλ/νιας. Εισάχθηκε πρώτη στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, και στην πρώτη πεντάδα εισακτέων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας στο εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου και αποφοίτηση το 2001. Πτυχίο Ζωγραφικής µε γενικό βαθµό ΑΡΙΣΤΑ. Εξειδικεύτηκε στη Διδασκαλία της Τέχνης στη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση, καθώς και στο Εργαστήριο Ψηφιδωτού & Αγιογραφίας.

 

Συµµετοχή σε πολλές οµαδικές εκθέσεις [80] σε Ελλάδα & Εξωτερικό, 3 ατοµικές εκθέσεις, συµµετοχή σε διεθνή Artfair Τέχνης όπως στο Artbasel Miami 2019, MantovaArtexpo Italy – 2019, OlympiaArtfair, Tokyo – 2021Artfair, Barcelona – 2021, Artfair France – 2021, ArtfairMonaco – 2022. Σκηνογραφία Θεατρικών παραστάσεων, 1ο Βραβείο Ζωγραφικής σε Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Κρήτης [Κριτική επιτροπή – Δρ.Κωνσταντίνος Β.Πρώιµος & Δρ. Ντενίζ Χλόη Αλεβίζου – 2017] Διεθνές Βραβείο Caravagio [Great Master of Art] Milano, Διάκριση ως φιναλίστ ‘’CFA Artist of the Year Award’’ από τον οργανισµό CIRCLE FOUNDATION FOR THE ARTS.

 

Έργα της κοσµούν Μουσεία, δηµόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στο Αγρίνιο, όπου και διατηρεί το καλλιτεχνικό της ατελιέ.

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Ο Νικηταράς στο Θέατρο Βαφείο

Στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής Παρασκευή 1 Μαρτίου στις 9μ.μ  «Αι γενεαί  πάσαι… Νικηταράς!» Πρόκειται για το γνωστό αριστούργημα του Θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Α.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ «ΑΣΤΡΟ ΚΙ ΟΥΡΑΝΟΣ»

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ «ΑΣΤΡΟ ΚΙ ΟΥΡΑΝΟΣ» Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης | Στίχοι: Λίνα Δημοπούλου    Τραγούδι από τη σειρά  «Το προξενιό της Ιουλίας»! Ο μοναδικός Παντελής Θαλασσινός ερμηνεύει το τραγούδι «Άστρο κι Ουρανός» από την επιτυχημένη