Η Νύχτα των κεριών – Πύργος Βασιλίσσης στο Ίλιον

Η κεντρική αίθουσα των θυρεών του Πύργου Βασιλίσσης και μέρη του κήπου θα φωτιστούν, ο ιστορικός γοτθικός πολυέλαιος θα ανάψει και πάλι (από την εποχή της Αμαλίας) με 32 ηλεκτρικά κεριά, ενώ ηλεκτρικά κεριά θα φωτίσουν το εσωτερικό του Πύργου. Το τεσσάρων μέτρων Χριστουγεννιάτικο δέντρο μαζί με ένα ονειρικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα δώσουν τον τόνο και την μαγεία της γιορτής.

Ο Βασίλης Κουτσαβλής θα υποδεχτεί το κοινό με μια παρουσίαση για τα ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων ανά τον κόσμο ενώ θα ακολουθήσει ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο δεύτερο μέρος με αριστουργηματικά τραγούδια των Χριστουγέννων, σπουδαίων συνθετών από την μπαρόκ, τη ρομαντική, τη σύγχρονη εποχή και τον κινηματογράφο, όπως των Vladimir Vlavilov, Howard Blake, Deborah Hanson – Conant, Georg Frideric Händel, Benjamin Britten, Sergei Vasilyevich Rachmaninoff, Irving Berlin. καθώς και Χριστουγεννιάτικες μελωδίες της αγγλικής μουσικής παράδοσης.

Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει και φέτος για δεύτερη φορά στην ιστορία του Πύργου, ο καταξιωμένος κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης με την Αθανασία Μάνου και τον αιθέριο ήχο της άρπας της, δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα σπάνιας μουσικής αίσθησης.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κουτσαβλής: «Έχοντας ταξιδέψει σε πολλά κάστρα, πύργους, ανάκτορα στην Ευρώπη πάντα με γοήτευε ο τρόπος με τον οποίο τα μνημεία αυτά προσέλκυαν το κοινό τους πέραν των καθιερωμένων επισκέψεων και ξεναγήσεων. Οι θεματικές εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και άλλων εορτών αποτελούσαν πάντα πηγή έμπνευσης για εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου που τις αγκάλιαζε ο κόσμος και με αυτόν τον τρόπο στήριζε και στηρίζει αντίστοιχα μνημεία.

Η νύχτα των κεριών στο Chateau de Vaux-le-Vicomte στην Γαλλία αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για την δική μας Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στον Πύργο Βασιλίσσης. Μην ξεχνούμε ότι η Βασίλισσα Αμαλία πρώτη έφερε το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην χώρα μας από το Ολδεμβούργο, ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας.

Τα Χριστούγεννα με μάγευαν από μικρό παιδί. Οι μυρωδιές, οι γυάλινες μπάλες, τα δέντρα, τα ελάφια, τα λαμπιόνια και τα κεριά αγγίζουν τις ψυχές όλων μας πιστεύω. Μας κάνουν και πάλι παιδιά. Στην δύσκολη εποχή που ζούμε έχουμε ανάγκη από ανάσες χαράς, παραμυθιού και ταξιδιού. Ταξιδιού σε χώρες του κόσμου αλλά και σε ήθη και έθιμα που ξεχάστηκαν μέσα στην ταχύτητα του κόσμου μας. Αλλά και ενός φανταστικού ταξιδιού θα έλεγα στην δική μας χαμένη αθωότητα. Αυτό το ταξίδι σας προσκαλώ να το κάνουμε μαζί αυτά τα Χριστούγεννα στον Πύργο Βασιλίσσης. Και ελπίζω να καταφέρω να σας κάνω όλους να νοιώσετε παιδιά!»

Η βραδιά θα κλείσει στο κατάστημα του Πύργου όπου θα προσφερθεί το κέρασμα με τα κρασιά του Πύργου και τα συνοδευτικά τους. Ο Πύργος Βασιλίσσης είναι νεότερο μνημείο της χώρας μας και για λόγους προστασίας του μνημείου δεν γίνεται κέρασμα εντός του Πύργου. Η διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι περίπου μιάμιση ώρα και οι θεατές θα έχουν καθίσματα. Στον δεύτερο όροφο του Πύργου θα εισέρθει το κοινό χωρίς παπούτσια.

Πύργος Βασιλίσσης: Λεωφ. Δημοκρατίας 67, 13122, Ίλιον

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: +30 210 2313 607

Πληροφορίες

1 – 30 Δεκεμβρίου 2023 (για 18 βραδιές)

Ώρα έναρξης: 19.30

Συνολική διάρκεια εκδήλωσης: 2 ώρες

Κόστος εισιτηρίου: 36 ευρώ/άτομο, παιδιά 12 έως 17 ετών: 15 ευρώ/παιδί

Οι συμμετοχές προπληρώνονται.

Δηλώσεις συμμετοχής & πληροφορίες:

https://www.pyrgosvasilissis.gr/visit-tours/visit-tours-schedule/

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Ο Νικηταράς στο Θέατρο Βαφείο

Στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής Παρασκευή 1 Μαρτίου στις 9μ.μ  «Αι γενεαί  πάσαι… Νικηταράς!» Πρόκειται για το γνωστό αριστούργημα του Θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Α.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ «ΑΣΤΡΟ ΚΙ ΟΥΡΑΝΟΣ»

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ «ΑΣΤΡΟ ΚΙ ΟΥΡΑΝΟΣ» Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης | Στίχοι: Λίνα Δημοπούλου    Τραγούδι από τη σειρά  «Το προξενιό της Ιουλίας»! Ο μοναδικός Παντελής Θαλασσινός ερμηνεύει το τραγούδι «Άστρο κι Ουρανός» από την επιτυχημένη