Η ομορφιά της ιστορίας – Εκδόσεις Βακχικόν

1968. Ρίγα. Οι ειδήσεις για την Άνοιξη της Πράγας σαρώνουν την Ευρώπη, προκαλώντας αναταραχές και στις δύο πλευρές του Σιδηρού Παραπετάσματος.

Μία νεαρή γυναίκα από την Εσθονία έχει συμφωνήσει να γίνει το μοντέλο ενός διάσημου γλύπτη, που προσπαθεί να διαφύγει τη στρατιωτική του θητεία και να δραπετεύσει στη Δύση. Παρόλο που έχει μια συγκεχυμένη αντίληψη της πολιτικής, οι επιπτώσεις τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος λειτουργούν επιδραστικά σε αυτή. Τυχαία γεγονότα πυροδοτούν αναμνήσεις για ανθρώπους και τοποθεσίες.

Η ομορφιά της ιστορίας είναι ένα μυθιστόρημα που αναπαριστά γλαφυρά τη ζωή στα Βαλτικά κράτη κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κυριαρχίας, αλλά και την πρόκληση που αντιμετώπιζαν οι καλλιτέχνες στην προσπάθειά τους να εκφραστούν, διατηρώντας παράλληλα τουλάχιστον μια επιφανειακή πίστη στην κρατική ιδεολογία.

Γραμμένο στο κατώφλι της ανεξαρτησίας, καθώς η Εσθονία και η Λετονία άρχιζαν να ανακτούν την εθνική κυριαρχία τους το 1991, αυτό το βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί ιστορικό τεκμήριο – σκεπτόμενο, ανήσυχο και όμορφο.

Η Βίβι Λούικ (Viivi Luik, 1946) είναι μια από τις πιο καταξιωμένες και δημοφιλείς συγγραφείς στην Εσθονία. Από το 1962 έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα, δέκα ποιητικές συλλογές, παιδικά βιβλία, δοκίμια και έργα για το ραδιόφωνο. Έχει λάβει δεκάδες υποτροφίες, συγγραφικές διαμονές σε όλο τον κόσμο και πολυάριθμα βραβεία για τα μυθιστορήματα και τις ποιητικές συλλογές της, ενώ έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο για τη συνολική προσφορά της στον Πολιτισμό της Εσθονίας. Το εμβληματικό μυθιστόρημά της Η ομορφιά της ιστορίας εκδόθηκε το 1991, επανεκδόθηκε το 2011 κερδίζοντας το Πολιτιστικό Βραβείο της Δημοκρατίας της Εσθονίας, ενώ έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Συναυλία ΗΘΟΣ

ΗΘΟΣ Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 / Ώρα έναρξης: 20.30 Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Μαρίτα Παπαρίζου κοντράλτο Μουσική διεύθυνση: Μαουρίτσιο

ΜΑΡΙΚΕΣ (5 γυναίκες αφηγούνται)

ΜΑΡΙΚΕΣ #δενπροκειταιγιαδιασημεςπερσονες μια επί σκηνής συνάντηση για τις έμφυλες διακρίσεις 5 γυναίκες αφηγούνται   Η παράσταση εκκινεί από την ιστορία της ΜΑΡΙΚΑΣ, μιας γυναίκας που

“Springtime Stories” Γκαλερι «Αστρολάβος-Δεξαμενή»

  “Springtime Stories”   Από τη Γεωργίου Μπλιάτσου στην γκαλερί «Αστρολάβος-Δεξαμενή»  «Η δημιουργία είναι επικοινωνία», το μήνυμα της ζωγράφου Ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τη Μητέρα-Φύση,