Η Σία Κοσιώνη παρουσίασε το πρώτο της βιβλίο «ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Η Σία Κοσιώνη παρουσίασε το πρώτο της βιβλίο

«ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»

 

“Πώς να μιλήσω για τη δημοσιογραφία και τις ειδήσεις στα μικρά παιδιά;  Έτσι μου ήρθε η ιδέα να το κάνω με ένα παραμύθι!” 

Σία Κοσιώνη

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου, του πρώην πρωθυπουργού Π. Πικραμμένου, εκπροσώπων του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου, ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων, αλλά και πλήθους απλών πολιτών, η αγαπημένη δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη, παρουσίασε το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Μια άλλη ιστορία» στην κατάμεστη Αίθουσα Γεώργιος Καράντζας, στην ΕΣΗΕΑ, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου.

Για το βιβλίο μίλησαν o συνθέτης και τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος, η ιστορικός και καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαρία Ευθυμίου, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, που διάβασε και αποσπάσματα, όπως και ο εκδότης Γιώργος Δ. Λεμπέσης.

«Μέσα στο βιβλίο, που είναι μία εκπληκτική ιστορία για παιδιά, εγώ βρήκα και μία ιστορία που είναι για δημοσιογράφους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Παύλος Τσίμας,ο οποίος και συντόνισε την εκδήλωση. Παρουσίασε το παραμύθι, πέραν των άλλων, ως μία ευκαιρία «για να ξανασκεφτούμε τον εαυτό μας μέσα σε αυτό που κάνουμε, πώς το κάνουμε, γιατί το κάνουμε, πότε το κάνουμε καλά και πότε όχι».

 

     

Ο κος Διονύσης Σαββόπουλος, αφού θύμισε την περίοδο κατά την οποία και ο ίδιος υπηρέτησε τη δημοσιογραφία ως ελεύθερος ρεπόρτερ σε ένα βραχύβιο φύλλο του Κίτσου Τεγόπουλου το 1963, παραδέχτηκε ότι -όπως λέει ο γνωστός του στίχος- δεν ξέρει τι να πει στα παιδιά για την επικαιρότητα, ούτε και στους μεγάλους. «Εγώ αγαπώ ιδιαιτέρως τις ιστορίες για παιδιά που είναι με δράκους, με νεράιδες, με μια αιχμάλωτη αρχοντόπουλα, με πρίγκιπες» ανέφερε ο μεγάλος μας συνθέτης, υπογραμμίζοντας, όμως, τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι αρχετυπικοί ήρωες μας βοηθάνε να διακρίνουμε στην εκάστοτε πραγματικότητα. «Η ιστορία της Σίας Κοσιώνη είναι μία άλλη ιστορία, μία ιστορία διαφορετική, διδακτική, κάνει για τα σχολεία. Πάνω από όλα, όμως, εκφράζει την πίστη της σε μία δημοσιογραφία με σεβασμό, με επίπεδο, με αλληλεγγύη» συμπλήρωσε.

Η κα Μαρία Ευθυμίου περιέγραψε τα τρία σημεία που την κέρδισαν στο βιβλίο. Πρώτο, η ειλικρινής και καθαρή προσπάθεια να πείσει τα νέα παιδιά να ακολουθήσουν το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Δεύτερον, η εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζακη, την οποία χαρακτήρισε «αυθεντική,  δροσερή και με ήθος». Και, τρίτον, την προβολή μέσα από το παραμύθι της αξίας της ατομικής ευθύνης. «Στα κοινωνικά μας προτάγματα δεν έχουμε έντονη την προβολή της ατομικής ευθύνης που είναι όμως απαραίτητη για τον πολίτη και απαραίτητη αν θες να ζεις σε μια δημοκρατία» ανέφερε η διακεκριμένη ιστορικός, προσθέτοντας την πίστη της στην ανάγκη εκπαίδευσης στην ατομική ευθύνη στην οποία έχουμε έλλειμμα.

Η κα Μαρία Ναυπλιώτου, η οποία ανέγνωσε και ένα απόσπασμα του βιβλίου, ανέφερε πως «ζωγραφίζει πολύ κατανοητά την αφηρημένη έννοια της είδησης για τα παιδιά. Είναι καθήκον μας ως κοινωνία να βοηθάμε τα παιδιά να κατανοήσουν αυτά τα δύσκολα πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά και επιχειρώντας έναν παραλληλισμό του χώρου της δημοσιογραφίας και της υποκριτικής συμπλήρωσε: «Όπως οι δημοσιογράφοι ερευνούν και ψάχνουν την είδηση αλλά και τις αιτίες και τις αφορμές των γεγονότων, έτσι και εμείς οι άνθρωποι του θεάτρου ερευνούμε και ψάχνουμε αλλά μέσα από την υπόδυση ρόλων». Πρότεινε μάλιστα την ενίσχυση του ρόλου του θεατρικού παιχνιδιού, το οποίο, όπως εξήγησε, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως το πέρασμα από τα παραμύθια στις αληθινές ιστορίες.

Η Σία Κοσιώνη, από την πλευρά της, τόνισε το μήνυμα που προσδοκά να εκπέμψει αυτό το βιβλίο: «Αυτό που προτείνω είναι σταδιακά να διδάξουμε στα παιδιά μας την αξία του να είναι ενημερωμένα. Να τα εμβαπτίσουμε στη διαδικασία, τη μυσταγωγία της ενημέρωσης. Γιατί; Για να μάθουν να νοιάζονται, να διδαχθούν την ενσυναίσθηση την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό,  την αλληλοκατανόηση και την ανεκτικότητα για οτιδήποτε διαφορετικό που συχνά μας τρομάζει» τόνισε. Συμπλήρωσε πως αυτή η διαδικασία έχει σημασία «αν θέλουμε να φτιάξουμε ανθρώπους που ξέρουν πού πατούν και που πηγαίνουν, αν θέλουμε να φτιάξουμε παιδιά που να ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει δίπλα τους, παιδιά που να μάθουν να ξεχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα, αφού είναι αυτή η γενιά που θα ζήσει στην εποχή του deep fake, αν θέλουμε να χτίσουμε παιδιά που να γίνουν ενεργοί πολίτες, που να συμμετέχουν, να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και να αποφασίζουν για τους εαυτούς, χωρίς να επιτρέπουν σε άλλους να αποφασίζουν για αυτούς.

 

Για τον Γιώργο Δ. Λεμπέση, εκδότη του βιβλίου «”Είναι χρέος μας να αποφασίσουμε πια ιστορία θα πούμε στα παιδιά μας. Ποια κοινωνία θέλουμε να τους παραδώσουμε και με τι εργαλεία θα την εξελίξουν προς το καλύτερο. Μέσα από τέτοια βιβλία όπως το «Μια άλλη ιστορία» , δίνουμε την ευκαιρία σε γονείς και εκπαιδευτικούς, να μιλήσουν για ένα επάγγελμα που πολλές φορές καθορίζει τις εξελίξεις αλλά και την κοινή γνώμη. Η Σία Κοσιώνη μεταλαμπαδεύει τις δικές τις αξίες για την αλήθεια, την αγάπη και την ευθύνη που έχουμε όλοι. ‘Άλλωστε τα παραμύθια δεν συντροφεύουν απλά τα παιδιά, αλλά μεγαλώνουν τους πολίτες του αύριο. Αυτή την ευθύνη θα την κουβαλάμε πάντα στις Εκδόσεις Lebee και με μεγάλη προσοχή και αγάπη, θα αφηγούμαστε χρήσιμες και ψυχαγωγικές ιστορίες”

 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την παρουσίαση του βιβλίου στο ακόλουθο link :

https://www.youtube.com/watch?v=G9iUJp1s1mc

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στη μικρή Αναστασία άρεσαν πολύ οι ιστορίες. Της άρεσαν τόσο πολύ που συνεχώς ζητούσε από τους γονείς της να της διαβάζουν το βράδυ παραμύθια ή να φτιάχνουν ιστορίες από το μυαλό τους. Σύντομα άρχισε κι εκείνη να φτιάχνει  με τη φαντασία της τις δικές της ιστορίες  και  όλα   γύρω  της γίνονταν μια συντροφιά αγάπης με πριγκίπισσες, φτερωτά άλογα, νεράιδες και μαγικά ραβδιά.

 

Η αγαπημένη Σία Κοσιώνη μας ταξιδεύει με τον πιο ευφάνταστο τρόπο στον κόσμο της δημοσιογραφίας με ένα παραμύθι που δείχνει στα παιδιά τη δύναμη και την αξία των αληθινών ιστοριών, δηλαδή των ειδήσεων, αλλά και την αξία της ενημέρωσης μέσα από την οποία τα παιδιά διδάσκονται την αλληλοκατανόηση, την ενσυναίσθηση, την ανεκτικότητα και την αλληλεγγύη.

 

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Lebee Publications

www.lebeepublications.gr

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

«Μετά Δόξης» του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη

Το νέο album «Μετά Δόξης», που αποτελεί τον τρίτο κύκλο της ενότητας τραγουδιών και ορχηστρικών θεμάτων από το μουσικό έργο του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, είναι διαθέσιμο τώρα από την Heaven