Αφιέρωμα για τα 117 χρόνια απο τη γέννηση του Δημήτρη Ψαθά

Διήμερο αφιέρωμα για τα 117 χρόνια απο τη γέννηση του Δημήτρη Ψαθά με την παρουσίαση της κωμωδίας του “Ξύπνα Βασίλη” απο την θεατρική ομάδα της ” Ένωσης Απανταχού Μανιατών Η Μάνη” υπο την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και της Ιεράς Μητροπόλης Πειραιά υπερ του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Πειραιά.

 

Η “Ένωση Απανταχού Μανιατών Η Μάνη” τίμησε τον κορυφαίο δημοσιογράφο, λογοτέχνη και θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά και παρουσίασε την ξεκαρδιστική πολιτική του σάτιρα “Ξύπνα Βασίλη” σε σκηνοθεσία Βασίλη Κοσμά στο κατάμεστο θέατρο του “Πειραικού Συνδέσμου” στον Πειραιά. 

Η δράση είχε φιλανθρωπικό χαρσκτήρα με σκοπό την συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη και εντάχθηκε στο πλαίσιο των 117 χρόνων απο την γέννηση του συγγραφέα. Η παράσταση τελέστηκε υπο την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με την στήριξη του Πειραικού Συνδέσμου, των Εκδόσεων Ψαθά και της Saint Nicholas Ship Repairs.

Την βραδιά άνοιξε η Πρόεδρος της “‘Ενωσης Απανταχού Μανιατών Η Μάνη” Δήμητρα Κούβαρη που απέδωσε βραβείο για την πνευματική προσφορά του Δημήτρη Ψαθά στην εγγονή του συγγραφέα και εκδότρια των Απάντων του, Λένα Νίτσου-Ψαθά  η οποία προσέφερε το έργο “Ξύπνα Βασίλη” για φιλανθρωπικό σκοπό, για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Πειραιά στην μνήμη της μητέρας της Μαρίας Ψαθά που πρόσφατα έφυγε απο την ζωή.

 

Το αφιέρωμα στον Δημήτρη Ψαθά ξεκίνησε με την προβολή του βίντεο “Δημήτρης Ψαθάς: Ένας μύθος της πένας 117 χρόνια απο τη γέννησή του” του Μιχάλη Τριανταφυλλόπουλου. 

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής και τ. Υπουργός Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Βουλευτής και Πρόεδρος του ΣΕΗ ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας, η ηθοποιός Βάσια Παναγοπούλου, ο σκηνοθέτης Όμηρος Ευστρατιάδης,  ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μουσούλης (γιος της Αγγελικής Νικολούλη), η Ολυμπιονίκης στο βάδην Αθανασία Τσουμελέκα, η Ολυμπιονίκης στο Ταε Κβο Ντο Κυριακή Κούβαρη,  ο Διευθυντής Φωτογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου Πέτρος Καραβίδογλου, η ηθοποιός-σκηνοθέτης Δέσποινα Χαριάτη, ο Πρόεδρος του Πειραικού Συνδέσμου Ευάγγελος Καρλάφτης, ο Κοινοτικός Σύμβουλος Πειραιά Γιώργος Δρούζας, η Αντιδήμαρχος Πειραιά Αθηνά Γλύκα-Χαρδαλάκου,  η η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά Σταυρούλα Μέντη, ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Γλύκας, η Γενική Γραμματέας της “Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας”  Χριστίνα Χαφουσίδου, ο Πρόεδρος της “Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης” Ηλίας Ιορδανίδης και ο Αντιπρόεδρος λαογράφος Ιωακείμ Καρεπίδης, η Κοινοτική Σύμβουλος Ε. Κοινότητας Ευγενία Γεωργιάκου, η Κοινοτική Σύμβουλος Ε. Κοινότητας Πειραιά Μπέτυ Σουβλάκη, ο Πρόεδρος Πιλότων Πολιτικής Αεροπορίας Αερολέσχης Μυτιλήνης Αδαμάντιος Ζυγόμαλας και πάρα πολλοί άλλοι.

 

Η αιχμηρή πολιτική σάτιρα  “Ξύπνα Βασίλη” που γράφτηκε το 1960 απο τον Δημήτρη Ψαθά παίχτηκε στο αφιέρωμα αυτό με πολύ μεγάλη επιτυχία απο την νεοσύστατη Θεατρική Ομάδα της “Ένωσης Απανταχού Μανιατών Η ΜΑΝΗ” στην παρθενική της εμφάνιση σε σκηνοθεσία Βασίλη Κοσμά και σκόρπισε άφθονο γέλιο στο κοινό. Ολοι οι ήρωες του Δ. Ψαθά ζωντάνεψαν στη σκηνή: ο θρυλικός ποιητής Φανφάρας του εκδοτικού οίκου Φαρλάκου με την επιτυχία του “άσπρα κοράκια, κόκκινα κοράκια…”, ο συντηρητικών πολιτικών πεποιθήσεων υπάλληλος Βασίλης Βασιλάκης, ο κουμουνιστής συνάδερφος και γαμπρός του Μάνος ο οποίος αμέσως μόλις πλουτίζει κερδίζοντας το λαχείο αλλάζει πολιτικές πεποιθήσεις και  συνεταιρίζεται το πρώην αφεντικό του που ως τοτε πολεμούσε…

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ 60 χρόνια μαζί

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ 60 χρόνια μαζί «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…» ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ Ερμηνεύουν: Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κότσιρας Κώστας