μπ(λ)αλούν ακουστική επιτελεστική εγκατάσταση

μπ(λ)αλούν

ακουστική επιτελεστική εγκατάσταση

20-22 Απριλίου 2024, Αθήνα

 

Οι χορογράφοι Γιώτα Πεκλάρη και Βάσια Ζορμπαλή, διερευνούν την αποτύπωση του χρόνου μέσα από την υλικότητα του σώματος – οργανικού και μη – στην κατεύθυνση του πολυαισθητηριακά προσβάσιμου καλλιτεχνικού έργου.

 

Μέσα σε έναν χώρο που κατακλύζεται από πολυμορφικά μπαλόνια, οι ερμηνεύτριες/ες δημιουργούν κινητικές και ηχητικές αραιώσεις και πυκνώσεις, χαρτογραφώντας τις διαστάσεις του. Η επιτελεστική διάσταση του έργου φέρνει στην επιφάνεια μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίστιξη: τα μπαλόνια, σαν χορεύουσες υπάρξεις butoh παγώνουν το χρόνο, κάνοντας ορατό τον αέρα που καταλαμβάνει το σχήμα του χώρου και συμπληρώνει τα κενά ανάμεσα στα σώματα. Διακόπτουν έτσι την απαραίτητη για την κατανόησή του χρόνου ανεξέλεγκτη εναλλαγή των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ενώ η σύγχρονη ηχοκινητική σύνθεση εξυμνεί την περιοδικότητα και τη συγχρονικότητα.

 

Θέτοντας το εικαστικό έργο στη διάσταση της βιωματικής εμπειρίας, οι χορογράφοι ενδιαφέρονται για τον χρόνο που διεισδύει σ’ αυτήν την εμπειρία και το πώς αυτός ενσαρκώνεται. Σε αυτό τον ρευστό, επιτελεστικό χώρο φιλοξενίας, ένα διαρκώς μετακινούμενο αντηχείο φτιαγμένο από ανθρώπινα σώματα που ενεργούν σε μια συνθήκη προ-εγκαθιδρυμένης αρμονίας, συνηχεί και συντονίζεται καταδεικνύοντας το συνεχές και υπενθυμίζοντας διαρκώς το απρόβλεπτο και εφήμερο.

 

Η χορογραφική έρευνα ισορροπεί ανάμεσα στο οπτικό και το ακουστικό, έχοντας παράλληλη απεύθυνση σε βλέποντα και μη βλέποντα, ακούοντα και μη ακούοντα άτομα. Εμβαθύνοντας σε μία διαθεματική παραστατική πρακτική, την μουσική του σώματος/body music, η κινητική περφόρμανς διερευνά την σωματικότητα του ήχου, που καταφέρνει να δονεί τόσο τα αυτιά όσο και τα μάτια/βλέμμα. Η εξωλεκτική γλώσσα του μπ(λ)αλούν μετατρέπει την θέαση σε μία καθολικά βιωματική, συλλογική εμπειρία, μια καλλιτεχνική συνάντηση-προτροπή, που δεν περιορίζεται στα τυπικά εργαλεία προσβασιμότητας αλλά ανακαλύπτει και καλλιεργεί καινοτόμα, εναλλακτικά ερμηνευτικά εργαλεία συμπερίληψης.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Σύλληψη ιδέας, Χορογραφία: Γιώτα Πεκλάρη, Βάσια Ζορμπαλή

Εικαστική εγκατάσταση: Βάσια Ζορμπαλή

Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώτα Πεκλάρη

Βοηθός χορογράφου: Νατάσα Χαντά-Μάρτιν

Ερμηνεύουν: Βάσια Ζορμπαλή, Γιώτα Πεκλάρη, Νατάσα Χαντά-Μάρτιν, Όλγα Δαλέκου, Χρήστος

Κουτσοβασίλης

Κοστούμια: Ελευθερία Δομένικου

Φωτογραφίες, Κινηματογράφηση: Archlabirynth

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Ματίνα Νικολαΐδου

Εκτυπώσεις: DOLCE

Σκηνογραφική επιμέλεια: Άρτεμις Φλέσσα

Οργάνωση παραγωγής: PLAYGROUND for the arts

 

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Flux Laboratory Athens.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

– Η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή στο κοινό για 3 ώρες και θα ενεργοποιείται μέσα από μια επαναλαμβανόμενη 30λεπτη performance.

– Στο χώρο υποδοχής θα υπάρχει διερμηνέας ΕΝΓ για την εξυπηρέτηση του κοινού.

– Ο χώρος είναι προσβάσιμος για χρήστριες/ες αμαξιδίων.

– Λόγω περιορισμένων θέσεων απαιτείται προκράτηση. Οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες, υπάρχει πολύ καλή ορατότητα από κάθε σημείο της αίθουσας.

– Η είσοδος του κοινού δεν επιτρέπεται μετά την έναρξη της παράστασης.

 

Ημέρες παραστάσεων:

20, 21, 22 Απριλίου 2024

 

Ώρες έναρξης:

Σάββατο & Κυριακή: 12.00, 13.00, 14.00

Δευτέρα: 18.30, 19.30, 20.30

 

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39, Βοτανικός

104 47, Αθήνα

 

 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 10€

Μειωμένο: 5€ (φοιτητές/τριες, άνεργοι/ες, ΑμεΑ, συνοδοί ΑμεΑ, άνω των 65 ετών)

 

Επικοινωνία:

Τηλέφωνα: 6972999996, 6988069699

Email: [email protected]

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Κώστας Μακεδόνας – «Λίγο- Λίγο»

Κώστας Μακεδόνας – «Λίγο- Λίγο»   Το νέο τραγούδι του Χρίστου Στυλιανού και της Ελένης Ζιώγα με την ερμηνεία του Κώστα Μακεδόνα, για τη σειρά

«Ποτέ Δεν Θα Ξεχάσω Τέτοια Μάτια»

Μανώλης Φάμελλος   «Ποτέ Δεν Θα Ξεχάσω Τέτοια Μάτια» Εν αναμονή της κυκλοφορίας του νέου άλμπουμ με τίτλο «Με Ελαφριά Καρδιά», ο Μανώλης Φάμελλος μας

PIANO CITY ATHENS 2024

PIANO CITY ATHENS 2024 ΓΙΑ 2η ΧΡΟΝΙΑ, ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ!  16, 17, 18, 19 ΚΑΙ 20 ΜΑΪΟΥ 2024