Τετάρτες Χορού Dance, Dance, Otherwise We Are Lost

Τετάρτες Χορού

Dance, Dance, Otherwise We Are Lost

Το Θέατρο Θησείον παρουσιάζει έναν νέο κύκλο παραστάσεων Χορού. Από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 12 Ιουνίου, κάθε Τετάρτη θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο Χορό, με έργα καταξιωμένων χορογράφων να εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 «tricky little games» | Παράσταση χορού από την artogether

10,17 & 24 Απριλίου | 21:00

 

H συμπεριληπτική ομάδα χορού ARTOGETHER με την παράσταση «tricky little games», σε χορογραφία της Κατερίνας Γεβετζή και παραγωγή της liminal, προσκαλεί το κοινό σε ένα παιχνίδι αντιστροφής του βλέμματος και ανατροπής του παραδοσιακού τρόπου θέασης των εικόνων.

 

Από τις 10 έως τις 24 Απριλίου κάθε Τετάρτη (ώρα 21.00) στο Θέατρο Θησείον (Τουρναβίτου 7, Αθήνα) η ομάδα ARTOGETHER αναδημιουργεί με τα σώματα αναγνωρίσιμες- τουλάχιστον για το ευρύ κοινό- εικόνες και επιχειρεί να τις ανατρέψει αμφισβητώντας το κυρίαρχο βλέμμα.

 

 

Σημείωμα της χορογράφου

 

Ο Roland Barthes, μιλώντας για τη φωτογραφία, ονομάζει το γενικό ενδιαφέρον, το μέσο συναίσθημα που περνά από τον λογικό διασταθμό μιας ηθικής και πολιτισμικής παιδείας studium και την αισθητηριακή, έντονα υποκειμενική επίδραση που τυχαία και απρόσμενα “με κεντά”, punctum.

Με αφετηρία τις έννοιες του studium και του punctum, η ομάδα Artogether επιχειρεί να παίξει ανάμεσα στη δημιουργία εικόνων που φέρουν πολύ σαφείς συμπαραδηλώσεις και σε στιγμές διαφυγής από τη διαφάνεια και την αναμενόμενη ερμηνεία των εικόνων αυτών. Από την αισθητική έργων της Αναγέννησης μέχρι αυτήν του Facebook ή του Tik Tok πώς διαφοροποιείται ο τρόπος θέασης των εικόνων; Με ποιους τρόπους, δοθείσης μιας πολύ αναγνωρίσιμης σε περιεχόμενο εικόνας, μπορεί να προσκληθεί ο θεατής σε μια διαφορετική εμπειρία θέασης; Πώς παρέχοντας ένα πολύ συγκεκριμένο studium δημιουργούμε χώρο για το punctum; Εκθέτοντας στη σκηνή το σώμα, το ανάπηρο και το αρτιμελές σώμα, μπορούμε να υπερκεράσουμε το πρώτο ερμηνευτικό επίπεδο της εικόνας, την ιστορικά, κοινωνικά ή συναισθηματικά εμποτισμένη πρόσληψή της και να επιτρέψουμε μικρές ή μεγάλες ανατροπές στο πεδίο του δεδομένου επιχειρώντας νέες εγγραφές, προσωπικά αλλά και συλλογικά;

 

Συντελεστές

Χορογράφος: Κατερίνα Γεβετζή

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Jeph Vanger

*Στο έργο ακούγεται επίσης το “Einstein on the beach” του Philip Glass

Ενδυματολόγος: Δήμητρα Τριανταφύλλου

 

Χορευτές/τριες: Κατερίνα Αβραμοπούλου, Κώστας Αδαμόπουλος, Oλυμπία Αντώνενα, Μάριος Αποστολίδης, Αντώνης Θεμέλαρος, Πέρσα Κοκκίσα, Γιώργος Λαμπρόπουλος, Ιουλίτα Λατάνη, Φώτης Μπαναβάς, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου, Ντέμη Παπαθανασίου, Δημήτρης Παπακυριαζής, Αγγελική Πανταζή, Αγγελική Σακελλαρίου, Μανώλης Σαριδάκης, Ισμήνη Slijper, Χρήστος Χριστακόπουλος

Παραγωγή: liminal

 

Ομάδα χορού Artogether

 

Η ομάδα Χορού Artogether συνίσταται από χορευτές-τριες με ή χωρίς αναπηρία και δημιουργήθηκε το 2003. Στο ενεργητικό της ομάδας περιλαμβάνονται πλήθος παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα, συμμετοχές σε φεστιβάλ, ανοιχτά μαθήματα, ερευνητικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια, αυτοσχεδιαστικά δρώμενα σε σχολεία, πλατείες και χώρους τέχνης. Εκκινώντας από τη διαφορετικότητα των σωμάτων, στόχος της ομάδας είναι η έρευνα της κίνησης και η εξέλιξη εργαλείων προσβασιμότητας και συμπεριληπτικότητας στο χορό.

 

Έχει παρουσιάσει έργα στο θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στο ΠΛΥΦΑ, στο Μ54 και σε φεστιβάλ όπως ΚΥΜΑ festival, Athens Video Dance Festival, Summer Nostos Festival κ.ά. Για την ομάδα έχουν χορογραφήσει οι Αγγελική Παπαδάτου, Χαρά Καλογεροπούλου, Ειρήνη Τσιμπραγού και τα τελευταία πέντε χρόνια χορογράφος και συντονίστρια της ομάδας είναι η Κατερίνα Γεβετζή. Από το 2022 η ομάδα υπάγεται στη δραστηριότητα του πολιτιστικού οργανισμού liminal με τη στήριξη του οποίου πραγματοποιεί τακτικά εργαστήρια, καλλιτεχνικά προγράμματα και παραστάσεις.

Η ομάδα χορού έχει υποστηριχθεί κατά το τελευταίο έτος οικονομικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

 

liminal + artogether

 

Η liminal από το 2016, προωθεί την ισότιμη συμμετοχή όλων στα αγαθά του πολιτισμού. Με στόχο την ανάπτυξη μιας δημιουργικής βιομηχανίας βασισμένης στην πολυφωνία και την διαφορετικότητα, εστιάζουμε τη δραστηριότητά μας σε τέσσερις βασικούς τομείς: Συμπεριληπτική Εκπαίδευση, Καλλιτεχνικές Παραγωγές και Υπηρεσίες Προσβασιμότητας και Έρευνα. Το 2022, η liminal ένωσε τις δυνάμεις με την Artogether – Τέχνη Ατόμων με και Χωρίς Αναπηρία (πρώην VSA Hellas ιδρυμένη το 1989), καθώς μοιράζονταν το όραμα για την ισότιμη συμμετοχή στον πολιτισμό. Πλέον οι δύο οργανισμοί λειτουργούν ως ένας υπό τη νομική σκέπη της liminal, ενώ ιδρυτικά μέλη της Artogether της έχουν ενταχθεί στα διοικητικά όργανα της πρώτης.

 

 

Πληροφορίες

 

Παραστάσεις : Τετάρτη 10/4, 17/4, 24/4*, 21:00

Διάρκεια: 40′

Πού: Θέατρο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες (Τουρναβίτου 7, Θησείο)

Εισιτήρια: €10

Προπώληση: https://www.more.com/dance/tricky-little-games/

Πληροφορίες: τηλ 210325 5444 & 698 034 2222

 

Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε χρήστριες και χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, αλλά δεν διαθέτει τουαλέτες ΑμεΑ.

 

* Στις 24 Απριλίου η παράσταση θα συνοδεύεται από ακουστική περιγραφή.

 

 

 

*

 

 

«Lakes» | ομάδα The Guest Project

10,17,24 Απριλίου και 1 Μαΐου | 22:00

 

Πώς ο χορός γεννά λέξεις; Πώς οι λέξεις γεννούν κίνηση; Τι είδους αποτύπωμα και εικονοποιία δημιουργούνται από αυτή τη σχέση;

 

Το Lakes πρόκειται για ένα έργο υπό τη μορφή ζωντανού οικοσυστήματος όπου γραφή, λόγος, χορός και μουσική σε πλήρη συνέργεια φτιάχνουν σε παρόντα χρόνο μια σκηνική σύνθεση.

Με βάση τις αρχές του αυτοσχεδιασμού, η ομάδα ενορχηστρώνει ένα κυκλικό σύστημα/κόσμο τεσσάρων στοιχείων (γραπτός λόγος, προφορικός λόγος, κίνηση, ήχος), όπου πέντε σταθεροί πόλοι (χορεύτριες, μουσικός, ηθοποιός, συγγραφέας και κοινό) αλληλοτροφοδοτούνται σε συνεχή ροή. Συγκεκριμένα το κοινό καλείται κατά βούληση να συμμετάσχει μέσω της  αυτόματης/συνειρμικής γραφής την ώρα που παρακολουθεί αυτό που δημιουργείται μπροστά του. Η ομάδα διαμορφώνει μια παραστασιακή συνθήκη κατά την οποία θεατές και συντελεστές αναπτύσσουν από κοινού έναν μηχανισμό επικοινωνίας/ακρόασης, δημιουργώντας ένα έργο κάθε φορά διαφορετικό. Το σώμα που παρακολουθεί χορό έρχεται να συνδεθεί με το σώμα που χορεύει.  Ενεργοποιώντας έναν χώρο στοχαστικής φαντασίας, η ομάδα μάς προσκαλεί σε ένα κοινό τόπο όπου οι ερμηνείες και τα νοήματα προκύπτουν μέσα από το ατομικό και συλλογικό παροντικό βίωμα.

 

“Μία από τις αρετές του σουρεαλισμού είναι ότι εξήρε την “εξαίσια καθημερινότητα”, μας παρακίνησε σε μια επανάσταση του βλέμματος για να δούμε το περιβάλλον μας με καινούριο μάτι. Η ποίηση δεν κρύβεται στα ουράνια, μήτε σε ένα υποθετικό μέλλον, είναι προσιτή στους πάντες, αμέσως. Μέσα από την αυτόματη γραφή, για παράδειγμα, μια γραφή όλο εξαρθρώσεις και τομές, που δημιουργεί πρωτάκουστες γλωσσικές ηχητικότητες, αλλά και μέσα από την εξύψωση όλων αυτών που τα θεωρούμε τετριμμένα”

 

Pascal Bruckner

“Η αέναη ευφορία”

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ανάπτυξη ιδέας και δημιουργίας: η ομάδα The Guest Project

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Μίνα Ανανιάδου

Δραματουργία: Ηρώ Βασάλου

Χορός: Δήμητρα Μερτζάνη, Μίνα Ανανιάδου, Στέλλα Τριπολιτάκη

Μουσική: Δήμος Βρύζας (17&24/4), Dave de Rose (10/4 & 1/5)

Γραφή: Παύλος Σημάτης

Λόγος: Δήμητρα Μητροπούλου

Artwork: Michelangelo Bevilacqua

Φωτογραφία & Βίντεο: Αλέκος & Χρήστος Μπουρελιάς

Οργάνωση παραγωγής: anana collective_AMKE

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: Τετάρτες, 10,17,24 Απριλίου και 1 Μαΐου 2024, στις 22:00

Εισιτήρια: 10 ευρώ γενική είσοδος

Προπώληση www.more.com και στο ταμείο του θεάτρου (τηλέφωνο: 21 0325 5444)

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

BETTER  MAN

BETTER  MAN   Είναι ένας από τους μαγαλύτερους καλλιτέχνες της ποπ, αλλά η ιστορία του δεν θα ειπωθεί με συμβατικό τρόπο. 2 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από την  The  Film  Group.   Λίγα

«Drunk Duck» Dinner για σούσι στην Καλλιθέα!

«Drunk Duck» Dinner για σούσι στην Καλλιθέα! Όλο και περισσότερος καλλιτεχνικός και όχι μόνο κόσμος, επισκέπτεται το «Drunk Duck» στην Καλλιθέα για να δοκιμάσει το