Πώς νιώθεις με αυτό; Φίλιππος Κουνιάκης | KEY BOOKS

TITΛΟΣ: Πώς νιώθεις με αυτό;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φίλιππος Κουνιάκης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ψυχολογία   KEY BOOKS

 

Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Φίλιππος Κουνιάκης σταχυολογεί από την πλούσια διαδρομή του 18 ιστορίες ανθρώπων τους οποίους συνόδεψε στο θεραπευτικό τους ταξίδι. Δεκαοκτώ ιστορίες ψυχοθεραπείας διάσπαρτες στον χρόνο –με ποικιλία πρωταγωνιστών–, που έχουν κάτι να προσφέρουν και να εκπροσωπήσουν δεκάδες άλλες. Κι αυτό επειδή υπάρχουν βασικά μοτίβα στις ζωές μας που έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται. Οπότε, η κάθε ιστορία αφορά τεράστιο αριθμό ανθρώπων, είτε το γνωρίζουν είτε όχι. Ίσως και εσένα.

Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν για τη ζωή τους. Στάθηκαν με ειλικρίνεια και εντιμότητα ενώπιος ενωπίω με τον ίδιο τους τον εαυτό, αποδέχτηκαν πως υπάρχει κάποια δυσκολία, αναγνώρισαν τον εαυτό τους ως μέρος του προβλήματος (και της λύσης βέβαια), ντράπηκαν, αλλά ξεπέρασαν την ντροπή· φοβήθηκαν, αλλά πήραν τον φόβο τους παραμάσχαλα και τον έφεραν στη θεραπεία· αναζήτησαν την ελπίδα της επίλυσης.

 

Από τη στιγμή που θα βρεις το θάρρος να καθίσεις στην καρέκλα του θεραπευόμενου, θα ακούσεις πολλές ερωτήσεις, θα θέσεις τις δικές σου, μα κυρίως θα αναζητήσεις τις απαντήσεις. Και σε κάθε συνεδρία θα έρχεσαι αντιμέτωπος με την ερώτηση-κλειδί: Πώς νιώθεις με αυτό; Μια ερώτηση που σε καλεί να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου. Αυτά που πιθανότατα είναι καλά θαμμένα. Είναι η ερώτηση που σε τοποθετεί μπροστά στον αόρατο καθρέφτη της θεραπευτικής διαδικασίας για να δεις μέσα σου με ειλικρίνεια. Μια ερώτηση με άπειρες πιθανές απαντήσεις. Απλή και σύνθετη συνάμα. Για να αρχίσεις να μιλάς για όσα νιώθεις.

 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τώρα: «Πώς νιώθεις με αυτό;».

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

«Η ψευδής εικόνα του εαυτού καταρρέει αργά ή γρήγορα και ό,τι μένει πίσω είναι κομμάτι του αληθινού μας εγώ: είμαστε εμείς, γυμνοί, ντροπαλοί, αλλά γνήσιοι».

 

«Έχει βάρος η κάθε απόφαση, ακόμη και η “μη απόφαση”. Ας έχεις το βάρος που αναλογεί σε εσένα και

όχι στους άλλους. Δες τι επιθυμείς, οργανώσου, δράσε προς την κατεύθυνση που εσύ κοιτάς,

όχι οι γονείς σου».

«Οι ήττες μάς φοβίζουν, μας προκαλούν αποστροφή. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ χρήσιμες, απελευθερωτικές. Τσούζουν, αλλά βοηθούν».

«Η επιτυχία είναι παγίδα συχνά. Αν πετύχεις με έναν τρόπο, αντικειμενικά δεν έχεις λόγο να τον αλλάξεις.

Εγκλωβίζεσαι στην επιτυχία».

 

«Διαλέγουμε πολύ προσεκτικά, αλλά χωρίς να το συνειδητοποιούμε, όσα συνηγορούν και με τις προδιαγεγραμμένες σκέψεις και πεποιθήσεις μας. Ό,τι δεν ταιριάζει σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, κρίμα, δεν το βλέπουμε καν».

 

«Η εγκατάλειψη δεν αρέσει σε κανέναν. Η μοναξιά είναι εντάξει αν την επιλέγεις,

όχι αν σου επιβάλλεται».

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

 

Ο Φίλιππος Α. Κουνιάκης είναι ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής.

Γεννήθηκε το 1970 και μεγάλωσε στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, όλα τα έκανε στη Θεσσαλονίκη, με μικρά διαλείμματα.

Εδώ και 21 χρόνια ιδιωτεύει στη Θεσσαλονίκη (ω ναι!) ως ψυχίατρος και έχει βασικό ενδιαφέρον την εμβάθυνση στην ανθρώπινη φύση (του ειδικού είδους που ενδημεί στη Θεσσαλονίκη), με όχι μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα…

Έχει 4 παιδιά σε ευρύ φάσμα ηλικιών προσπαθώντας να τα κατανοήσει όσο καλύτερα γίνεται!

Θα επανέλθει σύντομα με τη συνέχεια του παρόντος βιβλίου ψάχνοντας ακόμη τα φανερά μυστικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των συναισθημάτων.

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Άννα Σεβαστή Τζίμα & Θωμάς Κινδύνης   Η εννεαμελής «Παραμυθένια Ορχήστρα» του Θωμά Κινδύνη θα μας πείσει πως το bulling,

ΦΑΝΤΑΣΜΑTA ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΡΕΤΡΟΣΠΑΚΤΙΒΑ UDI ALONI

ΦΑΝΤΑΣΜΑTA ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΡΕΤΡΟΣΠΑΚΤΙΒΑ UDI ALONI ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ 2024 28-29-30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ STUDIO  ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ “Όσο αγαπώ τον ένα, τόσο περισσότερο αγαπώ τον άλλο. Δεν μπορώ να

«ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ» μια δραματική κωμωδία

« ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ » μια δραματική κωμωδία κάθε  Δευτέρα & Πέμπτη στις 21:00 στο Σ.Ο.Τ.Α. – Σωματείο Οδηγών Ταξί Αττικής Τέσσερις γυναίκες συναντώνται τυχαία σε μια αίθουσα αναμονής, σε