Σάββας Ρακιντζάκης: Η μουσική για μένα είναι ένας μοναδικός τρόπος έκφρασης

 

 

Σας καλώς ορίζουμε στο Fulltime.gr

Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

 

Είδαμε ότι ετοιμάζετε μια συναυλία με τίτλο «Τα τραγούδια γίναν πάθη» Από πού αντλείτε αυτην την ιδέα;

Η παράσταση με τίτλο «Τα τραγούδια γίναν πάθη» είναι μια θεματική παράσταση που περιλαμβάνει τραγούδια σχετικά με το ανθρώπινο και το Θεανθρώπινο πάθος. Πρόκειται για μια ιδέα δική μου και της συνδημιουργού του En-Chor Καλής Βανδώρου και φέτος είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που την παρουσιάζουμε, προσθέτοντας δύο υπέροχες συνεργάτιδες, τη σοπράνο Μαριλένα Στριφτόμπολα και την ηθοποιό Ιφιγένεια Γρίβα.

 

 

Εν όψει του Αγίου Πάσχα, θα έχετε και σχετικά θέματα με το Πάσχα;

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης τα τραγούδια που θα ακουστούν είναι σχετικά με τα κείμενα που εξιστορούν τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, από τον Μυστικό Δείπνο έως και την Ανάσταση του Χριστού.

 

Γιατί επιλέξατε το En-Chor; Καταλαβαίνουμε ότι θα είναι κάτι ιδιαίτερο όλο αυτό.

Θα έλεγα ότι το φωνητικό σύνολο En-Chor ήρθε σε μένα (και όχι εγώ σε εκείνο) ως μια ιδέα που είχαμε με την Καλή Βανδώρου κάποια χρόνια πριν και που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει πάρει σάρκα και οστά. Πιστεύουμε πολύ σε αυτό το σύνολο και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να φτάσει εκεί που του αξίζει.

 

Από τί εμπνέεστε κάθε φορά; 

Αν με ρωτάτε για το En-Chor, ο τρόπος που επιλέγονται τα τραγούδια είναι ανάλογα με το project που έχουμε σκοπό να πραγματοποιήσουμε, με γνώμονα – πάντα – τον σεβασμό προς τις αρχικές εκτελέσεις των τραγουδιών. Μιλώντας γενικότερα, οποιοδήποτε άκουσμα μπορεί να αποτελέσει για εμένα πηγή έμπνευσης.

 

Ποιά είναι τα μουσικά σας ερεθίσματα;

Τα μουσικά μου ερεθίσματα είναι πολλά και ποικίλα. Ήδη από μικρός στο πατρικό μου σπίτι, θυμάμαι να ακούω 45άρια δισκάκια με μουσικές απ’ όλες τις εποχές κι απ’ όλο τον κόσμο (ο πατέρας μου -ναυτικός ων- είχε στη συλλογή μέχρι και βινύλια με ιαπωνικές ετικέτες). Αργότερα, δανειζόμουν τα LPs από τη δισκοθήκη της θείας μου, με Beatles, Pink Floyd, Mike Oldfield, Βαγγέλη Παπαθανασίου. Μετά, πολλή κλασική μουσική, μαζί με Στέφανο Κορκολή και όχι μόνο. Ύστερα, προς το Λύκειο, η «γνωριμία» με το ρεμπέτικο, το λαϊκό και το έντεχνο ελληνικό τραγούδι αλλά και με τη Βυζαντινή μουσική…

 

 

Πώς ξεκίνησε η μουσική σας διαδρομή;

Η μουσική μου διαδρομή ξεκίνησε στην ηλικία των πέντε ετών με τη μελέτη του πιάνου στο Εθνικό Ωδείο. Παράλληλα σπούδασα μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ αργότερα πήρα Master στη διεύθυνση παιδικής/σχολικής χορωδίας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Επαγγελματικά, ξεκίνησα ως βοηθός μαέστρου στα 19 χρόνια, παράλληλα με τη λήψη του Διπλώματος Πιάνου.

 

Τί σας δυσκόλεψε και τί ήταν εύκολο μέσα στην διαδρομή σας;

Στη μουσική μου διαδρομή δεν θα έλεγα ότι με δυσκόλεψε κάτι. Πιστεύω πως είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που η ζωή τους «φέρεται» πολύ καλά στην διαδρομή τους. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ασχολούμαι με αυτό που αγαπάω, δηλαδή με τη μουσική και μάλιστα σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Δε θα μπορούσα παρά να είμαι ευγνώμων για όλα όσα έχω ζήσει στην καλλιτεχνική μου πορεία.

 

 

Τί είναι για εσάς η μουσική;

Η μουσική για μένα είναι ένας μοναδικός τρόπος έκφρασης για όλων των ειδών τα συναισθήματα.

 

Ποιό ήταν το ίνδαλμα σας;

Δε θα έλεγα ότι είχα κάποιο συγκεκριμένο ίνδαλμα. Ανέκαθεν θαύμαζα και θαυμάζω πολλούς καταξιωμένους μουσικούς που αφυπνίζουν το μουσικό μου αισθητήριο σε όλη τη μέχρι τώρα διαδρομή μου. Σίγουρα όμως ξεχωρίζω αυτόν που υπήρξε αφορμή για την ενασχόλησή μου με τη μουσική: τον αείμνηστο Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον οποίο – δυστυχώς – δεν είχα την τιμή να γνωρίσω.

 

 

Με ποιούς θα θέλετε να συνεργαστείτε;

Με όλους τους καλλιτέχνες που αγαπούν την καλή μουσική και που παραμένουν ερασιτέχνες με την φιλολογική έννοια του όρου, δηλαδή εραστές της Τέχνης.

 

 

Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Μετά την παράσταση της 25ης Απριλίου στην Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, πρόκειται να κυκλοφορήσει το δεύτερο διασκευασμένο τραγούδι του En-Chor (δεν μπορούμε να το ανακοινώσουμε ακόμα), το οποίο θεωρώ ότι θα προκαλέσει θετική αίσθηση, μια και όλοι το γνωρίζουν, αλλά δεν περιμένουν να το ακούσουν με το συγκεκριμένο ύφος. Το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε επίσημα στο YouTube από το En-Chor πριν από δύο μήνες σχεδόν, είναι το «Γιαρέμ Γιαρέμ», το οποίο έλαβε θετικές κριτικές.

 

 

Τί ονειρεύεστε επαγγελματικά, αλλά και προσωπικά;

Να είμαστε όλοι υγιείς και να στοχεύουμε στην καθημερινή μας εξέλιξη σε όλους τους τομείς.

 

 

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας αφιερώσετε ένα τραγούδι ή ένα στίχο αγαπημένο!

Σας αφιερώνω τους δύο πρώτους στίχους του «Γιαρέμ – Γιαρέμ»: «Με βασιλικό γιαρέμ γιαρέμ και δυόσμο στόλισε ο Θεός γιαρέμ γιαρέμ τον κόσμο…». Γιαρέμ σημαίνει «αγαπημένο». Με την αγάπη και την προσήλωσή μας στα απλά και καθημερινά που στολίζουν τη ζωή μας, μόνο καλύτεροι μπορούμε να γίνουμε!

 

 

Κατερίνα Γρυλλάκη

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα