Φως! Ω, πού είναι το φως;

Φως! Ω, πού είναι το φως;

Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

 

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

 Ώρα έναρξης: 19.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται μέσα από μια μοναδική συναυλία γεμάτη σπάνια τραγούδια πάνω σε ποιήματά του που θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Κυριακή 12 Μαΐου 2024, στις 19.30.

 

Το πρόγραμμα της συναυλίας με τίτλο Φως! Ω, πού είναι το φως; περιλαμβάνει έργα των Φράνκο Αλφάνο, Μιχαήλ Ιππολίτοφ-Ιβάνοφ, Αλφρέντο Καζέλλα, Αντρέ Καπλέ, Τζων Ώλντεν Κάρπεντερ, Ζαν Κρα, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Νταριύς Μιγιώ, Ρέτζιναλντ Σουήτ, Κάρολ Συμανόφσκι και Ρίτσαρντ Χάγκεμαν.

 

Το πλούσιο και εκλεκτικό αυτό απάνθισμα από μελοποιήσεις του ποιητικού έργου του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ θα ερμηνεύσει μια έμπειρη ομάδα από σημαντικούς εκπροσώπους της ρεσιταλικής μας σκηνής, αποτελούμενη από τις μονωδούς Λυδία Ζερβάνου και Έλενα Μαραγκού, τη φλαουτίστρια Ναταλία Γεράκη και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα.

 

 

Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ: ο «βάρδος της Βεγγάλης»

Από τις σπουδαιότερες και ευγενέστερες μορφές της ιστορίας της Ινδίας, ο «βάρδος της Βεγγάλης» Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ δραστηριοποιήθηκε ως ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, συνθέτης, φιλόσοφος και ζωγράφος, ενώ κατέχει την τιμή να είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος στον οποίον απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1913. Ξεχώρισε επίσης για την κοινωνική μεταρρυθμιστική του δράση στο πλαίσιο του κινήματος της ινδικής ανεξαρτησίας, όντας επιπλέον ένας ακάματος ταξιδευτής που επισκέφτηκε πάνω από τριάντα χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα σε μια ιστορική επίσκεψη το 1926.

Εκτός από τα πάνω από 2.000 ινδικά τραγούδια για τα οποία συνέθεσε ο ίδιος τους στίχους και τη μουσική, η ποίησή του ενέπνευσε πλείστους συνθέτες ανά τον κόσμο: μεταξύ αυτών ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, που συνέθεσε τον κύκλο Τραγούδια της προσμονής, αλλά και πολλοί ακόμα, όπως οι Ιταλοί Αλφρέντο Καζέλλα και Φράνκο Αλφάνο, ο Πολωνός Κάρολ Συμανόφσκι, οι Αμερικανοί Τζων Ώλντεν Κάρπεντερ, Ρέτζιναλντ Σουήτ και Ρίτσαρντ Χάγκεμαν, ο Ρώσος Μιχαήλ Ιππολίτοφ-Ιβάνοφ και οι Γάλλοι Αντρέ Καπλέ, Ζαν Κρα και Νταριύς Μιγιώ, που έγραψαν τραγούδια πάνω σε ποίηση του Ταγκόρ μεταφρασμένη στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ρωσικά.

 

Συναυλία

Φως! Ω, πού είναι το φως;

Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Ώρα έναρξης: 19.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Έργα των Φράνκο Αλφάνο, Μιχαήλ Ιππολίτοφ-Ιβάνοφ, Αλφρέντο Καζέλλα, Αντρέ Καπλέ, Τζων Ώλντεν Κάρπεντερ, Ζαν Κρα, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Νταριύς Μιγιώ, Ρέτζιναλντ Σουήτ, Κάρολ Συμανόφσκι και Ρίτσαρντ Χάγκεμαν

Λυδία Ζερβάνου (υψίφωνος), Έλενα Μαραγκού (μεσόφωνος)
Ναταλία Γεράκη (φλάουτο), Δημήτρης Γιάκας (πιάνο)

_____________________________________________________________________

 

Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10

Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ (καθημερινά 9.00-21.00 | 2130885700) και www.ticketservices.gr

 

Χορηγός Εναλλακτικής Σκηνής

 

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής

 

Η εκδήλωση «ΦΩΣ! Ω, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ;» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τον τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ 2024-2025» (MIS 6002467) με κωδικό 2024ΕΠ08570049 (Προτεραιότητα «Προώθηση της περιφερειακής κοινωνικής συνοχής μέσα από την ενίσχυση των μηχανισμών και υποδομών για τη στήριξη της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικοοικονομικής ένταξης» του προγράμματος «Αττική 2021-2027») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

«Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας». Πλούτος του Αριστοφάνη

Περιοδεία σε 17 θέατρα σε όλη την Ελλάδα Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιεί το καλοκαίρι 2024 το πρόγραμμα «Γνωριμία με Αρχαία

PHILHARMONIA ORCHESTRA SANTTU-MATIAS ROUVALI PATRICIA KOPATCHINSKAJA

  PHILHARMONIA ORCHESTRA SANTTU-MATIAS ROUVALI PATRICIA KOPATCHINSKAJA Έργα Γκλίνκα, Στραβίνσκι, Τσαϊκόφσκι   ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ   Μία από τις σπουδαιότερες ορχήστρες παγκοσμίως, η

 ΑΔΑΜ – Weirdwave

                    ΑΔΑΜ       Μία τρυφερή ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης       από την δημιουργό της επιτυχίας «Το μπλε καφτάνι»   *Φεστιβάλ Καννών –Ένα κάποιο