Θεατρικό Εργαστήρι στη Ζάκυνθο με τον σκηνοθέτη Σίμο Κακάλα
«Εξερευνήστε τη δομή των χαρακτήρων της Αττικής κωμωδίας, από την κατασκευή της μάσκας μέχρι τη σκηνική αναπαράσταση»
Ο Σίμος Κακάλας και η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΓΟΝ, διοργανώνει στη Ζάκυνθο θεατρικό εργαστήρι για επαγγελματίες ηθοποιούς και τελειόφοιτους Δραματικών Σχολών που επιθυμούν να δημιουργήσουν έναν αριστοφανικό χαρακτήρα, από την κατασκευή της μάσκας μέχρι τη σκηνική του αναπαράσταση. Διδάσκει, επίσης, η μασκοποιός Μάρθα Φωκά.
Μέσω του θεατρικού εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τον τρόπο που προσεγγίζει ο σκηνοθέτης την τέχνη του: «Δεν αναζητώ μια μέθοδο για να σκηνοθετώ παραστάσεις αλλά μια μέθοδο υποκριτικής για να νιώσει ο ηθοποιός ελεύθερος πάνω στη σκηνή».
Το καλοκαιρινό εργαστήριο θα είναι διάρκειας 10 ημερών. Οι πρώτες τρεις ημέρες του εργαστηρίου, από 20 έως 22 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, όπου και θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των μασκών που θα χρησιμοποιηθούν από τους συμμετέχοντες.
Ο δεύτερος κύκλος του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 31 Ιουλίου στη Ζάκυνθο, στο Κηποθέατρο «Αυριακός».
Αναλυτικά τα κόστη και περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω link
http://www.kartproductions.gr/other-events/ergastiri-aristofanikis-komodias/
Οι επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει βάση βιογραφικών (μέχρι δύο σελίδες Α4), τα οποία θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 15 Μαΐου στο email
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα 15
Συνοπτική παρουσίαση και σκεπτικό εργαστηρίου
Στη διάρκεια ενός εντατικού εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν το κωμικό σύμπαν του Αριστοφάνη μέσω των προσωπικοτήτων και των στερεοτυπικών χαρακτήρων που εμφανίζονται στα έργα του. Με τα τεχνικά εργαλεία και την μέθοδο αυτοσχεδιασμού του Σίμου Κακάλα, θα ανακαλύψουν πώς να δίνουν πνοή σε αυτά τα εμβληματικά πρόσωπα, εμπλουτίζοντας τα με βάθος, λεπτομέρεια και αυθεντικότητα.
Η μάσκα απελευθερώνει και προσφέρει σαφείς στόχους στον ηθοποιό, καθιστώντας το σώμα ένα απόλυτο εργαλείο αφήγησης. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να επικοινωνούν με σαφήνεια και ακρίβεια, αξιοποιώντας τη γλώσσα της χειρονομίας και της στάσης του σώματος για να μεταδώσουν συναισθήματα και πρόθεση.
Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν για να ζωντανέψουν σκηνές από έργα του Αριστοφάνη. Χρησιμοποιώντας τις νέες αυτές γνώσεις και εφαρμόζοντας τες στην μελέτη σκηνών, θα εντρυφήσουν στην διαδικασία δοκιμών εμπλουτίζοντας τους χαρακτήρες, το “blocking” και τον διάλογο, σε ένα υποστηρικτικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον.
Σύντομα βιογραφικά
Σίμος Κακάλας
Ο Σίμος Κακάλας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1973 και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), στο οποίο εργάστηκε από το 2000 έως το 2004 ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη.
Το 1996, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του θεατρικού οργανισμού «Νέες Μορφές», όπου εργάστηκε κυρίως ως ηθοποιός. Το 2003 ίδρυσε και διηύθυνε την Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος», μέσα από την οποία πραγματοποίησε έρευνα και σκηνοθέτησε τα κυριότερα πρότζεκτ του μέχρι το 2017. Και με τις δύο αυτές ομάδες υπερασπίστηκε ένα θέατρο φτωχών μέσων και σωματικότητας, ποιητικού λόγου και διάδρασης. Έκτοτε εργάζεται ως ανεξάρτητος θεατρικός σκηνοθέτης και έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα, το Φεστιβάλ Αθηνών &
Επιδαύρου, τη ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Δουλεύοντας με μάσκες, κούκλες, βίντεο προβολές και ζωντανή μουσική επί σκηνής, είναι σε συνεχή αναζήτηση αφηγήσεων και τεχνικών. Ως δάσκαλος υποκριτικής, από το 1995 έχει διδάξει σε αναρίθμητες σχολές και έχει οργανώσει εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα. Δουλειές του έχουν παρουσιαστεί στα φεστιβάλ Dialog Festival (Βρότλσαβ, Πολωνία), 40ό Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ του Τάμπερε (Φινλανδία), 43o Διεθνές Φεστιβάλ Kontrapunkt (Στσέτσιν, Πολωνία), Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ του Σίμπιου (Ρουμανία), Heidelbergerstuckemarkt (Χαϊδελβέργη, Γερμανία), Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, New Greek Wave (Βρέμη, Γερμανία),
Europe Speaks Out! (Staatsschauspiel Στουτγάρδης, Γερμανία) και Φεστιβάλ της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης (UTE).
Μάρθα Φωκά
Η Μάρθα Φωκά είναι σκηνογράφος, ενδυματολόγος και μασκοποιός. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (Τμήμα Θεάτρου) από όπου αποφοίτησε με άριστα. Το 2009 παρακολούθησε στην Πάδοβα της Ιταλίας σεμινάριο κατασκευής δερμάτινης μάσκας απ’ τον Donato Sartori.
Έχει συνεργαστεί με θέατρα όπως: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Θεσσαλικό Θέατρο, Δη.Πε.Θε. Σερρών, Θέατρο Σφενδόνη, Θέατρο Χώρος, Black Box Theatre (Holstebro, Δανία) κ.α. Επίσης και με τα φεστιβάλ:
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Κύπρια, Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού (Λεμεσός, Κύπρος), UTE Festival (Ρουμανία), Die sieben leben des Maximilian-Festival fur aktuelles musiktheater an sieben orten (Land Tirol, Αυστρία) κ.α.
Από το 2008 συνεργάζεται σταθερά με τον σκηνοθέτη Σίμο Κακάλα. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες και χορογράφους όπως: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιάννης Ρήγας, Άννα Κοκκίνου, Ελένη Ευθυμίου, Δημήτρης Μπασλάμ, Μιχάλης Σιώνας, Θανάσης Γεωργίου, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Τάσος Ράτζος, Απόλλων Παπαθεοχάρης, Όλια Λαζαρίδου, Rimini Protokoll, Άγγελος Φραντζής, Φώτης Νικολάου, Αντώνης Φωνιαδάκης κ.α.
Έχει διδάξει κατασκευή θεατρικής μάσκας στην Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ακαδημαϊκό έτος 2018-2019) και στη 2η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών της ΝΑ Ευρώπης (2018), στο Θερινό Μαντείο (Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων 2018, 2019), στο Θέατρο Αλώνι στο Πήλιο (2017), στο Δη.Πε.Θε Κοζάνης (2016), στα πλαίσια του προγράμματος «Το Αρχαίο Δράμα στα σχολεία του 21ου αι.» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στη Λήμνο (2014), στην Ανώτερη Σχολή Θεάτρου «Εμπρός- Θεατροεργαστήριον» (ακαδημαϊκό έτος 2008-2009), στο 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στη Νέα Ορεστιάδα (2009), κ.α