Thalia Gallery Can you see me ? Ομαδική έκθεση

Thalia Gallery
Can you see me ?

Vernissage: 23/05/2024, 7μμ
Είσοδος ελεύθερη

Από 23/05/2024 έως 08/06/2024
Σκουφά 51, Αθή
να 106 72
Μπορείτε να με δείτε;
Η Lana Frey, η Ζεϊκό Δούκα, η Μαρίνα Λεόν, ο Αλέξανδρος Γεωργίου και ο Θανάσης Γεωργίου παρουσιάζουν στη Thalia Gallery μια σειρά από ανθρωποκεντρικά έργα τους, πρόσωπα και σώματα που εκφράζονται, κινούνται και απελευθερώνουν την ενέργεια τους μπροστά στα μάτια μας. Κάθε καλλιτέχνης, μέσα από το ιδιαίτερο βλέμμα του στον κόσμο και την προσωπική και ατομική του ευαισθησία, αποκαλύπτει τη σχέση του με τους άλλους, την αντίληψή του για τους άλλους.
Όπως ο Maurice Merleau Ponty *, ανακαλύπτουμε τον κόσμο μέσα από το μάτι του καλλιτέχνη. O Merleau Ponty εξερευνά αυτή την έννοια στο έργο του «L’œil et l’esprit» (1960), στο οποίο προτείνει την αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ υποκειμένου και αντικειμένου.

Διαρρυγνύοντας τους δεσμούς με την κλασική προσέγγιση που ανάγει τον αισθητό κόσμο (αυτόν που αντιλαμβάνεται το σώμα) σε έναν κόσμο χάους, ο Merleau Ponty αναλύει αυστηρά και με επιστημονικό τρόπο τα έργα του Σεζάν και των άλλων ιμπρεσιονιστών της εποχής του που, μακριά από την αυστηρή μέθοδο σχεδίασης, χειραφετούνται και ζωντανεύουν την πραγματικότητα. Τα χρώματα που ενώνονται δημιουργούν σχήματα και προβάλλουν στον καμβά το πραγματικό. Το πραγματικό, όπως το γνωρίζει ο καλλιτέχνης.

Δεν πρόκειται πλέον απλώς για την αναζήτηση της πραγματικότητας μέσω της λογικής, πράγμα που τη μειώνει, αλλά για την απόκτηση μορφής και νοήματος, συνδυάζοντας την ικανότητα του σώματος (ιδίως χάρη στο μάτι) και του νου. Ο Merleau Ponty μας προσκαλεί να γνωρίσουμε την πραγματικότητα μέσα από αυτή τη συμμαχία μεταξύ σώματος και νου, μεταξύ του κόσμου των αισθήσεων και του πνευματικού κόσμου που ο καλλιτέχνης ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας.

Αυτό που προτείνει ο Merleau Ponty μας επιτρέπει να καταλάβουμε ότι μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο χάρη στην τέχνη και τους καλλιτέχνες που του δίνουν νόημα.

Κατ’ επέκταση, αυτό σημαίνει ότι ο καλλιτέχνης λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ δύο κόσμων που δεν θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν, ως σύνδεσμος μεταξύ του υποκειμένου και του αντικειμένου που επιτρέπει στο τελευταίο να υπάρχει. Ο καλλιτέχνης, με το ταλέντο του, με τις σωματικές, διανοητικές και πνευματικές του ικανότητες, μπορεί έτσι να μας γνωρίσει τον κόσμο. Αυτό το νόημα που δίνει στην πραγματικότητα αποτελεί μια πρόσκληση για ανακάλυψη, μια πρόσκληση σε μια ξεχωριστή εμπειρία.

Η Lana Frey, η Ζεϊκό Δούκα, η Μαρίνα Λεόν, ο Αλέξανδρος Γεωργίου και ο Θανάσης Γεωργίου μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε πρόσωπα και σώματα μέσα από τα μάτια τους και τις ατομικές τους ευαισθησίες. Ο καθένας εκφράζεται με το πινέλο του, το μαχαίρι του, τη σμίλη του. Οι κινήσεις τους γεννούν σχήματα, οι ενέργειές τους δημιουργούν υφές και τα έργα τους ζωντανεύουν στον πραγματικό κόσμο. Παίζουν με τα σώματα και τα βλέμματα και μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε την αλήθεια τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει.
Ώρες λειτουργίας:

Κυριακή & Δευτέρα – μόνο ιδιωτικά ραντεβού
Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή 10:00-20:00
Τετάρτη 11:00-17:00
Σάββατο 11:00-16:00

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

«Έτσι έζησα» 90 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

«Έτσι έζησα» 90 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ   Μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου συνθέτη και μαέστρου Γιώργου Κατσαρού, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Παρασκευή 27

Ο Βαφτιστικός| Δ.Θέατρο Πειραιά

Θεόφραστου Σακελλαρίδη Ο Βαφτιστικός 12-13-14-15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει τον «Βαφτιστικό». Τον προσεχή Σεπτέμβριο και μόνο για 4 μόνο παραστάσεις σε μουσική

Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ του  Oriol Paulo

Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ Η αλήθεια στο σκοτάδι, το ψέμα στο φως! Μια ιστορία μυστηρίου.   Μια συναρπαστική ιστορία μυστηρίου θα ανέβει τον χειμώνα στο Θέατρο