ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – «ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ» – ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι Δυτικές Πινελιές και ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου

παρουσιάζουν

το 2ο ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού από 23/05/24 έως 15/06/24

με τίτλο : «ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ» – ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

 

Το φεστιβάλ αυτό επιδιώκει να ενισχύσει μόνο θετικά την πολιτιστική κουλτούρα του τόπου που το φιλοξενεί αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα και διαγράφοντας τα στενά όρια που τη διαχωρίζουν από την καθημερινότητά μας μέσα από πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις. Σε ένα πλαίσιο ευαισθησίας και αγάπης προς ό,τι ο καθένας θεωρεί διαφορετικό με σκοπό την ανάδειξη της διαφορετικότητας αυτής ως όπλο επιτυχίας και αστείρευτης δύναμης. Προβάλλονται οι αξίες της συμπερίληψης μέσα από διάφορες τέχνες όπως μουσική, θέατρο, εικαστικά, συγγραφή.

Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Αντώνη Χανιώτη

 

Οι Δυτικές Πινελιές μετά το πανελλήνιο φεστιβάλ εφηβικού μιούζικαλ και το 1ο πολυθεματικό φεστιβάλ «Πλουραλισμός στη ζωή – Νέοι δημιουργοί» συνεχίζουν να προσφέρουν στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας με το 2ο πολυθεματικό φεστιβάλ «Πλουραλισμός στη ζωή – Συμπερίληψη». Σε ένα πλαίσιο προς ό,τι ο καθένας θεωρεί διαφορετικό με σκοπό την ανάδειξη της διαφορετικότητας αυτής ως όπλο επιτυχίας μέσα από δράσεις όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, έκθεση εικαστικών τεχνών και πάρα πολλά εργαστήρια διαμορφώνουν ένα γιγαντιαίο πρότζεκτ που θα ταξιδέψει σε δήμους στην Ελλάδα. Σε αγαστή συνεργασία με το δήμο Παλαιού Φαλήρου, όλους τους αντιδημάρχους και ιδιαιτέρως τον κ. Μιχαήλ Μιχαηλίδη φέτος το καλοκαίρι του 2024 θα δώσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα

«πινελιά» στο πολιτιστικό καλοκαίρι τους.

 

“HISTORY BUFF”

Στο πλαίσιο του πολυθεματικού φεστιβάλ “Πλουραλισμός στη ζωή- Συμπερίληψη”

Δημαρχείο Π.Φαλήρου (Φουαγέ)

Παρασκευή 24/5/2024 έως Παρασκευή 7/6/2024, 17:00-20:00

 

Εγκαίνια 24/5, 19:00-21:00

(Σάββατο & Κυριακή κλειστά)

 

“Η έκθεση “history buff” συλλέγει και παρουσιάζει εικαστικές αναπαραστάσεις, γλυπτά, ζωγραφικούς πίνακες και πολυμεσικές εγκαταστάσεις, διαστρωματώσεις της έμβιας επενέργειας”

 

Η μνήμη λειτουργεί ως το βασικότερο εργαλείο της συμπερίληψης της ιστορίας στο σήμερα. Η ιστορία είναι ένα υποκειμενικό μόρφωμα της μνήμης που άλλες φορές φωτίζεται, άλλες μένει στη σκιά, αθέατο. Ο χώρος είναι το πεδίο αυτής της δράσης. Δομές της αρχαιότητας, θάβονται κάτω από το επίπεδο της ζωής, μονώροφα μνημεία της παράδοσης ισοπεδώνονται, πολυκατοικίες και μετρό διαπερνούν κάθετα και οριζόντια τα υπολείμματα του παρελθόντος, οι ελληνικές λέξεις αντικαθίστανται από αγγλικές, το πηχτό χρώμα του buff* αφανίζει τα παλιά γραψίματα.

Ενώ ο πολιτισμός έχει αποστολή την αναβίωση της ατομικής και συλλογικής μνήμης μέσα από εικόνες και γραπτά αφηγήματα, το σύγχρονο τοπίο της αστικής συμπύκνωσης κλείνει τους πόρους μέσα από τους οποίους αυτή διαπνέει. Η έκθεση “history buff” συλλέγει και παρουσιάζει εικαστικές αναπαραστάσεις, γλυπτά, ζωγραφικούς πίνακες και πολυμεσικές εγκαταστάσεις, διαστρωματώσεις της έμβιας επενέργειας. Κεραμικές οντότητες, αρχετυπικές και υποσυνείδητες, από τους βυθούς των λιμνών και των θαλασσών αναδύονται από το μακρινό παρελθόν. Ύλη και τεκμήρια της ιστορίας αναδεύονται και ζυμώνονται δημιουργώντας ένα πήλινο αμάλγαμα εσωτερικών και εξωτερικών συγκρούσεων. Γραφές πάνω σε προηγούμενες, αίτια φθοράς και δημιουργίας, παράγουν παλίμψηστα. Η βιαιότητα που υποβόσκει στην ζωγραφική χειρονομία είναι η καταστροφή μέσα από την οποία θα γεννηθεί κάτι νέο.

*buff: η αφαίρεση ή επικάλυψη ενός graffiti

 

Συμμετέχοντες/ουσες καλλιτέχνες/ιδες: Κυριακή Αγγελιδάκη, Αιμιλία Αντωνίου, Ηλίας Βασιλός, Λουκάς Γκούλης, Μιλοφίλη Ιωαννίδου, Χάρης Κοντοσφύρης, Δήμητρα Μαρίνη, Φραντζέσκα Μπούτση, Νίκος Παλαιοθόδωρος, Δημήτρης Πηλαβακίδης, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης, Μαργαρίτα Τσουλουχά, Αρισταίος Τσούσης, 819.

 

 

Διοργάνωση: Πολιτιστικός σύλλογος Δυτικές Πινελιές, Δήμος Π.Φαλήρου, Δήμητρα Μαρίνη Fb event link

Δυτικές Πινελιές

Οι «Δυτικές Πινελιές» είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε από τον Αντώνη Χανιώτη, τον Λάμπρο Κομζιά και από μια ομάδα παιδιών κι εφήβων που ένωσαν το ταλέντο και τις δυνάμεις τους για να κάνουν πρωτότυπο μιούζικαλ.

 

Δήμητρα Μαρίνη

Η Δήμητρα Μαρίνη είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός (Ε.Μ.Π) και Εικαστικός (ΑΣΚΤ). Με την ομάδα της υλοποιεί ανεξάρτητα εικαστικά έργα καθώς και εταιρικές αναθέσεις. Το εικαστικό της έργο έχει βραβευτεί σε Πανελλήνιο επίπεδο.

Site link: https://www.dimitramarini.com

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

«Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ… ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ…»

«Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ… ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ…» Του Ευάγγελου Σαμιώτη   Από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη στις 21:15 και Σάββατο στις 12 τα μεσάνυχτα   Ένα δράμα μέσα στην κωμωδία ή μήπως

«Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα»

«Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα» στο θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ από τις 03 Νοεμβρίου 202   Η θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group παρουσιάζει τη θεατρική, διαδραστική παράσταση για