«MONTY PYTHON’S ΤΟ ΑΔΕΛΦΑΤΟ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΕΙΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ»

«MONTY PYTHON’S ΤΟ ΑΔΕΛΦΑΤΟ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΕΙΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ»

των TERRY GILIAM & TERRY JONES σε DIGITAL 4K RESTORATION

από τις 5/9 στους κινηματογράφους σε διανομή NEW STAR

 

Και τώρα! Επιτέλους!

Ακόμα μια ταινία εντελώς διαφορετική από μερικές από

τις άλλες ταινίες που δεν είναι ακριβώς οι ίδιες όπως αυτή εδώ.

 

Αποτελεί ακόμα και σήμερα, το Άγιο δισκοπότηρο των τρελών κωμωδιών.”

Michael Snagow, Baltimore Sun

Μια απίστευτα “ανόητη” ταινία με εξαιρετικό χιούμορ,

λαμπρό σχεδιασμό και επική παραφροσύνη” M. Wilmington, Chicago Tribune

 

Διακρίνεται από μια πνευματική αίσθηση του χιούμορ,

ακόμα και ακαδημαϊκή κατά βάθος.”  Kevin Thomas, Los Angeles Times

 

“Ένδοξα ανόητη και διεστραμμένη”. Stephen Rea, Philadelphia Inquirer

 

Κανείς ποτέ δεν έθεσε την λαμπρότητα στην υπηρεσία της βλακείας

με τον τρόπο που το έκαναν οι Monty Python”.  Jay Carr, Boston Globe

 

Ανόητο, ημιμαθές και slapstick, αλλά… θα το θέλατε διαφορετικό;” Dave Kehr, Chicago Reader

 

«MONTY PYTHONS – ΤΟ ΑΔΕΛΦΑΤΟ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΕΙΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ»

Monty Python and the Holy Grail

Σκηνοθεσία:Terry Gilliam, Terry Jones

Σενάριο:Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones,
Michael Palin

Παραγωγή: Mark Forstater, Michael White
Φωτογραφία: Terry Bedford
Μοντάζ: John H

ackney

Με τους: Graham Champan, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones,

Michael Pain, Connie Booth, Carol Cleveland

Σχεδιασμός Παραγωγής: Roy Forge Smith
Κοστούμια: Hazel Pethig
Βρετανία – 1975 – 91’ – Έγχρωμο

 

ΣΥΝΟΨΗ

Ο βασιλιάς Αρθούρος και οι Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης ξεκινούν για μια low budget, “διαφορετική” αναζήτηση του ιερού δισκοπότηρου.

Ο Βασιλιάς Αρθούρος, με τον πιστό υπηρέτη του Πέρσυβαλ, ξεκινά ένα μαραθώνιο ταξίδι μέσα στο βασίλειό του, αναζητώντας το Άγιο Δισκοπότηρο, ένα κειμήλιο που έχει μέσα του τη Θεϊκή Δύναμη και θα τον βοηθήσει να κυβερνήσει τη χώρα με σύνεση και δικαιοσύνη. Στη πορεία του θα συναντήσει σπουδαίους ιππότες, θα τους στρατολογήσει και μαζί θα συνεχίσουν την αναζήτηση αυτή μέχρι τέλους.

 

Η εκπληκτική, ευφυέστατη ομάδα των  Monty Python, στην πιο ξεκαρδιστική τους, μεγάλου μήκους ταινία, το  Holy Grail, αναλαμβάνει να κατακρεουργήσει τον θρύλο του Βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Στρογγυλής (Ελεεινής ) Τραπέζης, στην αναζήτησή τους για το Άγιο Δισκοπότηρο.

 

Οι  Python, γνωστοί ήδη, στην Αγγλία για το καυστικό και γκροτέσκο χιούμορ τους, με το οποίο σχολιάζουν τα κακώς κείμενα και τις ανόητες συνήθειες της Βρετανικής κοινωνίας, από τη σειρά Flying Circus στο BBC, καταπιάνονται με τη Μεσαιωνική παράδοση. Διακωμωδώντας τα σκληρά μεσαιωνικά χρόνια και τους μύθους που τα ακολουθούν, την εποχή του 10ου Αιώνα μ.Χ, αποδεικνύουν περίτρανα, ότι τότε τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα απ’ ότι είναι τώρα.

 

Από τους τίτλους αρχής ως και το αναπάντεχο, μοναδικό φινάλε της, η ταινία εγγυάται με τα σπαρταριστά της επεισοδια πως θα ξεκαρδιστείτε στα γέλια!

 

Monty Python & The Holy Grail

 

Πρόκειται για την πρώτη ταινία των Μonty Python, βασισμένη σε ένα πρωτότυπο σενάριο, στου οποίου τη συγγραφή συνέβαλε όλη η ομάδα. Η πρώτη τους απόπειρα ήταν το And Now For Something Completely Different το 1971, το οποίο περιλάμβανε επιλεγμένα sketch από τις δύο πρώτες seasons της άκρως επιτυχημένης σειράς, η οποία τους καθιέρωσε, Monty Python’s Flying Circus (προβαλλόταν στο BBC από το 1969 μέχρι το 1974). Όσον αφορά τις επόμενες παραγωγές της ομάδας :
– Το 1979 θα βγει η δεύτερη πιο επιτυχημένη κωμωδία τους Life of Brian, η οποία αναφέρεται στη ζωή του Brian, ο οποίος γεννήθηκε δίπλα στη φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός.
– Το 1982 θα δώσουν μια ζωντανή παράσταση στο Hollywood, αναπαριστώντας sketch από  τη σειρά τους  Monty Python’s Flying Circus. Η παράσταση αυτή θα κυκλοφορήσει με τον τίτλο Monty Python Live at the Hollywood Bowl.

-Το 1983 θα βγάλουν την κωμωδία Monty Python’s the Meaning of Life, στην οποία θα παρουσιάζουν διάφορα sketch σατιρίζοντας και θίγοντας αρκετές πτυχές της καθημερινότητας τότε (π.χ. απαρχές της παγκοσμιοποίησης).

 

Οι καινοτομίες τους, το ιδιαίτερο χιούμορ τους και η εφευρετικότητά τους επαναπροσδιόρισαν τον όρο κωμωδία και επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο γράφονταν και γυρίζονταν κωμωδίες από εκεί και πέρα. Πολλοί κριτικοί (και όχι μόνο) παρομοιάζουν την προσφορά και την επιρροή των Monty Python στην κωμωδία με τη σημαντικότητα και το αντίκτυπο των Beatles στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

 

Όσον αφορά τα γυρίσματα της ταινίας, αυτά έγιναν κυρίως στη Σκωτία και τα κάστρα που εμφανίζονται στην ταινία είναι το Doune Castle (στη Σκωτία), το ιδιόκτητο Castle Stalker (επίσης στη Σκωτία), το Kidwelly Castle (στη νότια Ουαλία) και το Bodiam Castle (στο ανατολικό Sussex, στην Αγγλία). Το budget της ταινίας ήταν περίπου 230.000 λίρες και προήλθε από τη χρηματοδότηση rock συγκροτημάτων, όπως οι Pink Floyd, οι Led Zeppelin και οι Jethro Tull. Ωστόσο, με καθολική αποδοχή από κριτικούς και κοινό, η ταινία απέφερε κέρδη της τάξης των 80,5 εκατομμυρίων λιρών παγκοσμίως. Tο 2004, σε μια έρευνα που διεξήγαγε το Amazon UK και το site IMDb, η ταινία ψηφίστηκε ως η καλύτερη βρετανική ταινία όλων των εποχών, πέραν όλων των άλλων υψηλών θέσεων που κατέχει σε διάφορες λίστες κωμωδιών από διάσημα περιοδικά, εφημερίδες και sites.

Αν ψάχνετε μια κωμωδία για να περάσετε ευχάριστα το βράδυ σας, τότε η ταινία Monty Python and the Holy Grail είναι μια ιδανική επιλογή, καθώς είναι σίγουρο ότι οι περιπέτειες του βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης θα σας κάνουν να γελάσετε μέχρι δακρύων – Film addicted.

 

 

Οι «Pythons» και τα έργα τους

Πέντε Βρετανοί και ένας Αμερικανός σχημάτισαν τους «Monty Python». Πρόκειται για τους:

• Graham Chapman (Leicestershire, Αγγλία 1941 – Kent, Αγγλία 1989)

  • John Cleese (North Somerset, Αγγλία 1939)

  • Terry Gilliam (Minneapolis, ΗΠΑ 1940)

  • Terry Jones (Colwyn Bay, Ουαλία 1942)

  • Eric Idle (South Shields, Αγγλία 1943)

  • Michael Palin (Sheffield, Αγγλία 1943)

    Τα σπουδαιότερα έργα τους είναι:

    • «Monty Python’s Flying Circus» (τηλεοπτική σειρά του BBC, 1969-1974)

  • «And now for something completely different» (ταινία με σκετς από το Ιπτάμενο Τσίρκο, 1971)

  • «Monty Python and the Holy Grail» (ταινία που σατιρίζει τον μύθο του βασιλιά Αρθούρου, 1975)

  • «Monty Python’s Life of Brian» (ταινία που σατιρίζει την εποχή του Χριστού, 1979)

  • «Monty Python live at the Hollywood Bowl» (ταινία από ζωντανή εμφάνισή τους, όπου παίζουν τα καλύτερά τους σκετς, 1982)

  • «Monty Python’s the meaning of life» (ταινία με συλλογή από σκετς για το νόημα της ζωής, 1983)

    Εκτός από το «Flying Circus» και τις 5 κινηματογραφικές ταινίες, οι Monty Python έχουν εκδώσει βιβλία, έχουν ηχογραφήσει δίσκους, έχουν παρουσιάσει θεατρικές παραστάσεις και έχουν δημιουργήσει αναρίθμητες σειρές για την τηλεόραση. Από το 1983, όταν και χώρισαν, ακολούθησαν σόλο καριέρες με επίσης μεγάλη επιτυχία, κυρίως στο σινεμά.

 

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ MONTY PYTHON

 

Οι «Monty Python» σχηματίστηκαν τη δεκαετία του ’60 από τους Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones και Michael Palin. Για αρκετά χρόνια τα έξι μέλη δούλευαν για λογαριασμό της τηλεόρασης του BBC γράφοντας και παίζοντας. Λίγο πριν το «Flying Circus», o Τζον Κλιζ και ο Γκρέιαμ Τσάπμαν είχαν μόλις τελειώσει το σόου «At last the 1948 Show», ενώ οι Ερικ Αϊντλ, Μάικλ Πέιλιν, Γκρέιαμ Τσάπμαν και Τέρι Τζόουνς μαζί με τον μοναδικό Αμερικανό της παρέας, τον Τέρι Γκίλιαμ, είχαν ετοιμάσει το «Do not adjust your set», ένα πρόγραμμα για παιδιά.

Το 1969 συνεργάστηκαν όλοι μαζί ως μια ομάδα και έστησαν το σόου «Monty Python’s Flying Circus», μια παραγωγή βασισμένη σε σατιρικά σκετς. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε τον Οκτώβριο του ’69 και άλλαξε τα δεδομένα στη βρετανική τηλεόραση, καταρρίπτοντας κάθε συντηρητική αντίληψη με ένα μοναδικό αναρχικό χιούμορ που ξέφυγε πολύ γρήγορα εκτός συνόρων, γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία. Οι ευφυέστατοι και προκλητικοί entertainers έθεσαν νέα θεμέλια στην κωμωδία, αλλάζοντας όχι μόνο την αντιμετώπισή της από τον μέσο θεατή αλλά ταυτόχρονα και τον τρόπο σκέψης του.

Το «Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντι Πάιθον» ολοκληρώθηκε το 1974, ύστερα από τέσσερις σεζόν επιτυχίας και 45 συνολικά επεισόδια, όπου σχεδόν τίποτε δεν απαγορευόταν μέσα στα πλαίσια μιας κοντρολαρισμένης αναρχίας, κάτι τελείως καινούργιο για ένα μέσο όπως η τηλεόραση. Αναρωτιέσαι σήμερα τι δεν άφησαν όρθιο και απάντηση δεν βρίσκεις. Η σάτιρά τους δεν άφησε τίποτα όρθιο, άγγιξε τολμηρά και στα ίσα την πολιτική, τη γραφειοκρατία, την οικογένεια, τη θρησκεία, ιστορικά πρόσωπα, καθημερινές καταστάσεις απλών ανθρώπων και πάνω απ’ όλα την υποκρισία μιας παρηκμασμένης αυτοκρατορίας που ζούσε ακόμη κάτω από τη σκιά του ξεπερασμένου παρελθόντος της.

Μετά το τέλος της σειράς, ακολούθησαν πέντε ταινίες με την ίδια σατιρική διάθεση, το ίδιο αυθεντικό ύφος και το ίδιο καυστικό, ακραίο χιούμορ. Ο κινηματογράφος βοήθησε πολύ στην εξάπλωση και παγκοσμιοποίηση του φαινομένου «Monty Python», καθώς, αντίθετα με τη σειρά που δεν παιζόταν παντού, οι ταινίες προβάλλονταν σε όλον τον κόσμο. Οι «Pythons» απέκτησαν εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς για πολλούς λόγους: στάθηκαν απέναντι στο κατεστημένο διακωμωδώντας το όσο ελάχιστοι στο παρελθόν, έσπασαν στερεότυπα στην έννοια της διασκέδασης και του γέλιου, δεν έγιναν ποτέ «ντίβες», αλλά αντίθετα, παραμένοντας συνεχώς απλοί και εμπνευσμένοι, δεν έπαψαν ποτέ να μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει πάντοτε να κοιτάζουμε τη φωτεινή πλευρά της ζωής…

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Αλέξανδρος Τσουβέλας- “ΑΛΗΘΕΙΕΣ”

Αλέξανδρος Τσουβέλας “ΑΛΗΘΕΙΕΣ” Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ Τετάρτη 6 Νοεμβρίου Η νέα παράσταση του Αλεξάνδρου Τσουβελα είναι εδώ και θα λέει  Αλήθειες! Αλήθειες της καθημερινότητας Αλήθειες της διπλανής