Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΙΝΓΚ ΣΙΝΓΚ SING SING

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΙΝΓΚ ΣΙΝΓΚ
SING SING

 

Λίγα λόγια για την ταινία

26 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από την The Film Group

Εκτίοντας την ποινή του στο υψίστης ασφαλείας σωφρονιστικό ίδρυμα του Σινγκ Σινγκ για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, ο Ντιβάιν Τζ. (Κόλμαν Ντομίνγκο) βρίσκει νόημα στη ζωή του μέσα από τη θεατρική ομάδα της φυλακής, όπου συμμετέχει μαζί με άλλους συγκρατούμενούς του. Μια ελπιδοφόρα ιστορία ανθεκτικότητας και ανθρωπιάς για την δύναμη της τέχνης.

 

Με πρωταγωνιστή τον υποψήφιο για Όσκαρ Κόλμαν Ντομίνγκο (“Rustin”, “Euphoria”, “Selma”) και τη συμμετοχή ατόμων που έχουν υπάρξει κρατούμενοι. Η ταινία κυκλοφόρησε στην Αμερική από την A24 και θεωρείται ήδη φαβορί στη φετινή κούρσα των βραβείων.

Επιλέγοντας το καστ

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, στη διάρκεια του οποίου ο Μπέντλεϊ σκηνοθέτησε την ταινία Jockey, η παραγωγή της ταινίας πήρε ξανά μπρος με σκοπό την επιλογή των ηθοποιών.

 

Η πρώτη επιλογή του Κγουένταρ για τον ρόλο του Ντιβάιν Τζι ήταν ο Κόλμαν Ντομίνγκο. «Είναι τόσο αφοσιωμένος ερμηνευτής, μπορείς να νιώσεις τη δουλειά που ρίχνει στους ρόλους του, την ίδια στιγμή που το κάνει να φαίνεται τόσο αβίαστο. Πέρα από αυτό όμως, η αγάπη του για το θέατρο, και η επιθυμία του να το κάνει προσιτό σε όλους, έμοιαζε με το τέλειο ταίριασμα. Στον πυρήνα του είναι ένας δάσκαλος», σημειώνει ο Κγουένταρ.

 

Φυσικά, το σενάριο δεν άφησε ασυγκίνητο τον υποψήφιο για Όσκαρ ηθοποιό. «Ξεκίνησα την καριέρα μου στο εκπαιδευτικό θέατρο», λέει ο Ντομίνγκο. «Οπότε ήδη καταλάβαινα την ιδέα πως η εισαγωγή της τέχνης σε ένα σύστημα υψίστης ασφαλείας μπορεί να είναι επαναστατική. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ένα σύστημα που δεν λειτουργεί», συμπληρώνει.

 

Για την προετοιμασία του ρόλου του ο Ντομίνγκο παρακολούθησε ταινίες και ντοκιμαντέρ για φυλακές, έκανε έρευνα για το πρόγραμμα RTA, ακολούθησε μια διαδικασία που όπως λέει μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας. Ωστόσο, όταν άρχισε να γνωρίζει τους απόφοιτους του προγράμματος  ένιωσε την ανάγκη να σκάψει βαθύτερα, να μάθει ποια είναι η ζωή τους τώρα και πώς άλλαξαν μέσα από το πρόγραμμα. Γι’ αυτό, πολύ χρόνο τον άνθρωπο που θα υποδυόταν, τον Γουίτφιλντ. «Είναι αστείος; Τι τρώει; Προσέχει πολύ τι καταναλώνει. […] Είναι κάποιος που ζει σύμφωνα με τους τύπους με κάθε τρόπο – στο τι είναι σωστό, τι είναι λάθος, σκέφτεται κάθε του σκέψη», παρατηρεί ο Ντομίνγκο.

 

Ο ηθοποιός ήθελε να δουλέψει αρκετά ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Γουίτφιλντ. «Είναι τρομερά περίπλοκο να παίζεις έναν πραγματικό άνθρωπο. Έχω ερμηνεύσει ιστορικές προσωπικότητες στο παρελθόν, αλλά η σκέψη ότι παίζεις έναν άνθρωπο που σε κοιτάει εκείνη τη στιγμή…», λέει γελώντας ο Ντομίνγκο. «Ήθελα να βεβαιωθώ πως ξέρει ότι τον σέβομαι, ότι δεν τον κρίνω. Αλλά την ίδια στιγμή, πρέπει να έχει μια περιπλοκότητα, να έχει ατέλειες. Του το εξήγησα και νομίζω πως το σεβάστηκε», συμπληρώνει  ηθοποιός.

 

Ο Γουίτφιλντ δεν έκρυψε τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό του για την ερμηνεία του Ντομίνγκο, λέγοντας πως τον ερμήνευσε πολύ επιτυχημένα, ενώ ένας άλλος απόφοιτος του προγράμματος σχολίασε χαριτολογώντας πως ο Ντομίνγκο ήταν πιο πειστικός από τον ίδιο τον Γουίτφιλντ.

 

Οι απόφοιτοι του RTA στο επίκεντρο

 

Οι δημιουργοί της ταινίας ήταν αποφασισμένοι να συμπεριλάβουν στο καστ πραγματικούς αποφοίτους  του προγράμματος. Αυτό δεν προέκυψε από κάποια φιλοσοφική στάση ζωής, αλλά από την ειλικρινή διαπίστωση πως τα συγκεκριμένα άτομα ήταν ταλαντούχα και παθιασμένα. «Παρ’ ότι δεν είχαν κινηματογραφική και τηλεοπτική εμπειρία», παρατηρεί ο Μπέντλεϊ, «αυτά τα άτομα είχαν θεατρική εμπειρία, στο Σινγκ Σινγκ και αλλού, κάποια για μια δεκαετία και άλλοι για μερικούς μήνες. Όταν γυρίζαμε το Jockey, είδαμε τη δύναμη του να δίνεις στους ανθρώπους χώρο σε μια ταινία να αποτυπώσουν τις ζωές τους, τον κόσμο τους, με τις δικές τους λέξεις».

 

Φυσικά, το εγχείρημα αποδείχθηκε ιδιαίτερη πρόκληση για μερικά άτομα, τα οποία έπρεπε να σκαλίσουν το δικό τους, σκοτεινό παρελθόν, παρ’ ότι βρίσκονταν σε μια φωτεινότερη φάση της ζωής τους. «Το δύσκολο για τον Μάκλιν ήταν να επιστρέψει σε μια περίοδο της ζωής του που ήταν καταστροφέας κόσμων και να είναι πειστικός, παρ’ ότι έχει εξελιχθεί σε ένα διαφορετικό άτομο», εξηγεί ο Κγουένταρ. «Είναι δύσκολο, ως δημιουργός, να ζητήσεις από τους ανθρώπους να κάνουν κάτι τέτοιο. Αλλά γιορτάζεις και την πρόοδό τους. Πιστεύω πως αυτό δείχνει το εύρος του και τις ικανότητές του», συμπληρώνει ο σκηνοθέτης.

 

Σκηνοθεσία  Γκρεγκ Κγουένταρ
Σενάριο  Κλιντ Μπέντλεϊ, Γκρεγκ Κγουένταρ
Παραγωγή  Κλιντ Μπέντλεϊ, Γκρεγκ Κγουένταρ, Μονίκ Ουόλτον
Ηθοποιοί Κόλμαν Ντομίνγκο, Κλάρενς Μάκλιν, Σον Σαν Χοσέ
Μοντάζ Πάρκερ Λάραμι
Φωτογραφία Πατ Σκόλα
Μουσική Μπράις Ντέσνερ
Διάρκεια 105’
Διανομή THE FILM GROUP
Είδος Δράμα
Γλώσσα Αγγλικά
Χώρα Παραγωγής Η.Π.Α.

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα