Γιάννης Χρηστάκος
Ατομική έκθεση
Στη Ρωγμή του Χώρου
Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 την ατομική έκθεση του Γιάννη Χρηστάκου με τίτλο “Στη Ρωγμή του Χώρου”.
Κωδικοποιημένοι αυτοβιογραφικοί χάρτες, γεμάτοι λεπτομέρειες, σύμβολα, σουρεαλιστικές μεταστοιχειώσεις, οπτικές μεταφορές, αλληγορίες. Τα έργα του Γιάννη Χρηστάκου μας καλούν να περιπλανηθούμε στα δαιδαλώδη μονοπάτια του προσωπικού του σύμπαντος. Να το εξερευνήσουμε και να χαθούμε σε αυτό. Να νιώσουμε τη μαγεία του αγνώστου και της περιπέτειας σε έναν κόσμο ρευστό που συνεχώς μεταπλάθεται κοινωνικά, πολιτικά, γεωφυσικά.
Πρόκειται για εικαστικούς χάρτες που διαπλέκουν πραγματικά με αληθοφανή στοιχεία σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Ζωγραφιές που μοιάζουν με αεροφωτογραφίες, παραπέμποντας σε τόπους αληθινούς. Χρησιμοποιούν αναγνωρίσιμους χαρτογραφικούς κώδικες. Η ακρίβεια και τεχνική δεξιοτεχνία τους, εσκεμμένα παραπλανάει και αποπροσανατολίζει τους θεατές.
Οι πίνακες είναι απόρροια μιας επίπονης και ιδιαίτερα χρονοβόρας διαδικασίας σύνθεσης των οπτικών πληροφοριών. Και όμως, η φαινομενικά ορθολογιστική και συστηματική ταξινόμηση της ύλης αποδίδεται με αυθόρμητη, αυτόματη γραφή και με ελεύθερο, ανοιχτό πνεύμα. Η επιστημονική γνώση σμίγει με το ανεξάντλητο πεδίο του φαντασιακού, το βίωμα με την επιθυμία, η αλήθεια με το όνειρο και το ψέμα.
Όπως οι επαγγελματικοί χάρτες, έτσι και τα έργα του Χρηστάκου καταγράφουν μητροπόλεις, πόλεις και χωριά˙ ποτάμια, λίμνες, κοιλάδες, οροσειρές, βουνά˙ πολύπλοκα αστικά οδικά δίκτυα, περιφερειακούς επαρχιακούς δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές. Παρόμοιες εικόνες από τον αντικειμενικό κόσμο στοιβάζονται στο κινητό του για άμεση χρήση. Αποτελούν πηγή έμπνευσης και αντικείμενο μελέτης. Υλικό προς ονειροπόληση, σκέψη και επεξεργασία. Όπως τα στοιχεία της φύσης που συλλέγει εμμονικά.
Πρωτεύοντα ρόλο στα έργα παίζει η ιδέα της μεταμόρφωσης. Τα χαρτογραφικά σχήματα–ιχνογραφημένα με μολύβια– μαγικά μεταλλάσσονται σε ρίζες, κλαδιά, αγκάθια, φύλλα δέντρων και φυτών γεμάτα νευρώσεις. Σε ανθρώπινες αρτηρίες, νευρώνες, δενδρίτες και αποφυάδες. Ανακαλούν επίσης ρυτίδες, συγκροτώντας μια ποιητική αλληγορία για το πέρασμα του χρόνου και τη σημασία της μνήμης. Οι οπτικές μεταλλάξεις φέρνουν υποδόρια στο επίκεντρο την αλχημική συσχέτιση του ανθρώπινου οργανισμού ως ενός μικρόκοσμου που αντιστοιχεί στον συμπαντικό μακρόκοσμο.
Μπία Παπαδοπούλου
Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Εκθέσεων
Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 20:30 με 23:30
Διάρκεια Έκθεσης: 11 Οκτωβρίου 2024 έως 22 Φεβρουαρίου 2025
Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη – Παρασκευή 12:00-19:30