Γιώργος Κανέλλης – Ανάμεσα σε δύο όνειρα – Art Place gallery

Ο Κυριάκος Πεταλίδης και η Art Place gallery φιλοξενούν την εικαστική έκθεση

Γιώργος Κανέλλης – Ανάμεσα σε δύο όνειρα

Ραντεβού το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί και ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης Αθανάσιο Κυριαζόπουλο.

Σας περιμένουμε με χαρά.

Art Place gallery – Σκουφά 27, Κολωνάκι

Διάρκεια έκθεσης έως 19 Οκτωβρίου

Ωράριο επίσκεψης, Τρίτη,Πέμπτη,Παρασκευή 11-8 μμ & Τετάρτη,Σάββατο 11-3 μμ

 

GEORGES KANELLIS

1945-2012

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ: 1983-1998

Τη δεκαετία του 1980, ο Ελληνογάλλος ζωγράφος Georges Kanellis (Γιώργος Κανέλλης), που ζει και εργάζεται κυρίως στο Παρίσι, εμπνέεται από αρχέγονα σύμβολα και μορφές, αποτυπώνοντας στον καμβά μια προσωπική μυθολογία στα όρια της ποιητικής απόδρασης. Ο πίνακας, από τη στιγμή της εμφάνισής του, κατακλύζεται από παράξενα αντικείμενα: μάσκες, πυραμίδες, ξύλινα αγαλματίδια, ειδώλια από τερακότα. Το πνευματικό νόημα της τέχνης του Κανέλλη μοιάζει να αναδύεται από μια βαθιά ονειροπόληση εμπρός σε αυτά τα αντικείμενα της προσωπικής λατρείας, καθώς το καλλιτεχνικό δημιούργημα  αποκτά τη σπουδαιότητα ενός μνημειακού έργου που συγχωνεύεται με το τοπίο. Ο ζωγραφικός χώρος καταλαμβάνεται από το πλήθος των φετίχ που ο καλλιτέχνης συστηματικά επικαλείται σαν μια βροχή από σύμβολα αναγνωρίσιμα ή ανεξιχνίαστα, άρρηκτα δεμένα με την κόκκινη έρημο, τη μαύρη γη, την ώχρα και το κάρβουνο. Οι συνθέσεις του παραπέμπουν άλλοτε στο μακρινό παρελθόν των αρχαιολογικών ευρημάτων και άλλοτε σε μια εσκεμμένα ρετρό επιστημονική φαντασία, όπου δεσπόζουν οι πύραυλοι και οι ιπτάμενοι δίσκοι και όπου είναι ορατές οι επιρροές των γραφικών τεχνών από τις οποίες είχε ξεκινήσει την εικαστική του διαδρομή στα τέλη της δεκαετίας του 1960, πριν αφοσιωθεί στη ζωγραφική.

Η επόμενη δεκαετία βρίσκει τον Κανέλλη να μοιράζει τον ατομικό και καλλιτεχνικό του χρόνο ανάμεσα στο Παρίσι και στην Αθήνα, και παρότι το ιδιαίτερο προσωπικό του στίγμα παραμένει διακριτό και αναγνωρίσιμο, η εικαστική του θεματολογία μοιάζει να μετατοπίζεται προς πιο αφαιρετικές μορφές και σχήματα που ενίοτε παραπέμπουν στα εξαρτήματα και τα κυκλώματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι ήδη αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας πραγματικότητας. Τα αγαπημένα του εκφραστικά μέσα είναι πάντα τα ακρυλικά χρώματα και οι μικτές τεχνικές, όπως και στην προηγούμενη περίοδο, όμως η στενότερη επαφή με το ελληνικό τοπίο αντανακλάται στη βαθμιαία επικράτηση των πράσινων αποχρώσεων του βυθού, από τον οποίο ανασύρονται συμβολικές μνήμες και αρχέγονα αλφάβητα.

Παράλληλα αρχίζει να πειραματίζεται με τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν πλέον τα προγράμματα ψηφιακής ζωγραφικής και 3d art, συμμετέχοντας σε σχετικούς διαγωνισμούς εικόνας και βίντεο, ενώ με την έλευση του νέου αιώνα και μέχρι το τέλος της ζωής του ασχολείται συστηματικά με την ψηφιακή επεξεργασία (και ενίοτε αναδημιουργία) των ζωγραφικών του έργων.

Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή από χαρακτηριστικά έργα του Κανέλλη, κυρίως ακρυλικά και μικτά μέσα σε καμβά, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις δύο φάσεις της καλλιτεχνικής του δημιουργίας των δεκαετιών 1980 και 1990.

 

Αthanase Kyriazopoulos

Σεπτέμβριος 2024

 

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΕΣΥ, Η ΖΩΩΔΗΣ ΜΗΧΑΝΗ

ΕΣΥ, Η ΖΩΩΔΗΣ ΜΗΧΑΝΗ  ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ Έχει κανείς κάποια ερώτηση για το κορίτσι λεοπάρδαλη;   ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Πρεμιέρα 19 Οκτωβρίου RABBITHOLE   Η

“Στροφές” Μαριάνα Κατσιμίχα

“Στροφές” Μαριάνα Κατσιμίχα Στίχοι: Θάνος Μόσχος / Μουσική: Θάνος Μόσχος   Κυκλοφορεί από το OGDOO MUSIC GROUP  το νέο τραγούδι της Μαριάνας Κατσιμίχα με τίτλο «Στροφές» σε μουσική και στίχους του Θάνου Μόσχου.

«The city is not a static place to live»*. Thalia Gallery

«The city is not a static place to live»*. Thalia Gallery Μέσα από ένα συνεχή μετασχηματισμό και καθημερινές αστικές τελετουργίες, η πόλη δημιουργεί σύμβολα και

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΙΜΩΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΙΜΩΡΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: ΝΙΚΟΣ ΤΕΡΖΗΣ ΣΤΙΧΟΙ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ   Ο Νίκος Τερζής και ο Γιάννης Κότσιρας παρουσιάζουν ακόμα ένα υπέροχο τραγούδι, το νέο τραγούδι που