ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΛΑΤΩΝΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ

Χάριν ενθουσιασμού και συγκίνησης

 

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

ΠΛΑΤΩΝΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ

στην αρχαία ελληνική

με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά & Αγγλικά

 Μετάφραση/Απόδοση,

Διδασκαλία εκφοράς & Ερμηνείας Αρχαίας ελληνικής

Δήμος Αβδελιώδης

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 Οκτωβρίου 2024 ώρα 20:00 STUDIO

 

Ο Gilles Decorvet στον ρόλο του ΣΩΚΡΑΤΗ

ΜΕΛΗΤΟΣ,  ο Μάρκος Παλαιός

 

Μετά τη θριαμβευτική υποδοχή της παράστασης με διαδοχικά Sold out τη σεζόν 2023 – 2024 στο STUDIO new star art cinema και τις υμνητικές κριτικές, «Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη», επανέρχεται κατ’ απαίτηση του κοινού για μία μόνο παράσταση το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, ώρα προσέλευσης 19:30, ώρα έναρξης 20:00.

 

Ο Δήμος Αβδελιώδης, εμπνευστής και δημιουργός της δυνατότητας να ακούγεται σήμερα η αρχαία ελληνική ως ζωντανή και οικεία γλώσσα, διδάσκοντας από το 2012 την φωνητική εκφορά της με την καινοτόμο «ΛΟΓΙΚΗ-ΜΟΥΣΙΚΉ» μέθοδό του, μεταφράζει και αποδίδει το αρχαίο κείμενο με την αίσθηση ότι ο Σωκράτης ζωντανεύει και μιλά έτσι, ώστε να καταλαβαίνουμε ακριβώς τις σημασίες που κρύβονται κάτω από την πυκνή και αφαιρετική αρχαία ελληνική γλώσσα του Πλάτωνα.

 

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάσθηκε το 2015 ως συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την ΑΜΚΕ «ANAGNORISIS», καθηλώνοντας χιλιάδες θεατές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με κορύφωση την παρουσίασή της στην ιστορική Όπερα του Ανόι στο Βιετνάμ, όπου αποθεώθηκε από το πλήθος των διπλωματικών αντιπροσωπειών 27 Πρεσβειών, από τα γνωστότερα κράτη του κόσμου, προκαλώντας πηγαίες εκδηλώσεις ενθουσιασμού, ως σπουδαίο σύγχρονο πολιτιστικό γεγονός για την συμβολή της επικαιροποίησης των ιδεών του Σωκράτη ως ορόσημου στην δημιουργική ανέλιξη της παγκόσμιας κοινότητας.

 

Η πρώτη παράσταση με τον Gilles Decorvet δόθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στη Γενεύη, με καθηλωτική αποδοχή από το ελβετικό κοινό, ενώ προγραμματίζονται νέες παραστάσεις ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

 

Ο ελληνιστής Ελβετός Gilles Decorvet, διατελεί Καθηγητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Έχει μελετήσει ενδελεχώς την αρχαία και την σύγχρονη ελληνική γλώσσα κι έχει μεταφράσει στα γαλλικά κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς. Αφηγείται επίσης, σημαντικά κείμενα σε σχολεία, θέατρα και φεστιβάλ, στην Ελβετία και στη Γαλλία.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση/Απόδοση, Διδασκαλία Εκφοράς και Ερμηνείας Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Κειμένου, Σκηνική όψη/Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Μεταγραφή της ελληνικής Μετάφρασης/Απόδοσης στα Αγγλικά: Αμαλία Κοντογιάννη και Emily Brown

Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου

Σχεδιασμός & κατασκευή Κλεψύδρας/Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας: Κώστας Κοτσανάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου

Eπικοινωνία: Νατάσα Παππά

 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Gilles Decorvet

ΜΕΛΗΤΟΣ: Μάρκος Παλαιός

 

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μια έξοχη, μελετημένη, εξισορροπημένη σε όλα τα στοιχεία της παράσταση-κέντημα, υποδειγματικά μεταφρασμένη και διδαγμένη.

Λέανδρος Πολενάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών κριτικών, ΑΥΓΗ

 

Ο Δήμος Αβδελιώδης μάς έχει συνηθίσει σε καινοτόμα αριστουργήματα στον κινηματογράφο και στο θέατρο. Το τελευταίο του όμως αριστούργημα, «Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη», έφερε στο φως κάτι απρόσμενο. Πόσο δύσκολο θα ήταν άραγε να εφαρμόζαμε τη «μέθοδο Αβδελιώδη» στα Σχολεία, όπου τα παιδιά θα καταλάβαιναν τα Αρχαία Ελληνικά κατευθείαν από το πρωτότυπο, αντί να τα καταδικάζουμε στον απεχθή, επώδυνο, ανιαρό και κυρίως αναποτελεσματικό τρόπο εκμάθησής των;

Ανδρέας Κ. Παπανικολάου, Συγγραφέας & ομότιμος καθηγητής νευροεπιστημών, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Tennessee ΗΠΑ  & Κωνσταντίνος Τσατσάνης, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 5 Νοεμβρίου 2023

«Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη», μάγεψε εκατοντάδες θεατές που έκαναν ουρές στο Studio, και επί δύο ώρες έμειναν άναυδοι από την θυελλώδη ερμηνεία του Ελβετού Gilles Decorvet που τον αποθέωσαν στο φινάλε με ενθουσιώδη χειροκροτήματα»

Παύλος Θ. Κάγιος, FRAGILE

 

Ο Δήμος Αβδελιώδης παίρνει την Απολογία του μεγάλου ανδρός, έτσι όπως την κατέγραψε και την παρέδωσε στην αιωνιότητα ο Πλάτωνας  και την παρουσιάζει με τον τρόπο που τιμά τον πολιτισμό μας και την τέχνη του θεάτρου.

Κώστας Κούλης, KEYSMASH

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

online: www.ticketservices.gr
– τηλεφωνικά: 2107234567
– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

 

STUDIO new star art cinema

Σταυροπούλου 33, Αθήνα, 11252

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

ώρα προσέλευσης 19:30, ώρα έναρξης 20:00

 

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=G_ivojJN8so

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90’

 ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: https://www.ticketservices.gr/event/i-anaparastasi-tis-dikis-tou-sokrati/

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Α ζώνη 20€
B ζώνη 18€ (φοιτητικό, 65+, ανέργων, ΑμεΑ: 15€)
Γ ζώνη 15€ (φοιτητικό, 65+, ανέργων, ΑμεΑ: 12€)

 

 

            Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ

 

έχει σκοπό να δοθεί η ευκαιρία για το κοινό και για τα σχολεία, να γνωρίσουν τις πρωτότυπες, γνήσια ψυχαγωγικές θεατρικές δημιουργίες του Δήμου Αβδελιώδη, που καθηλώνουν απολαυστικά μικρούς και μεγάλους, στηριζόμενες στην δύναμη του Λόγου.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Goodbye, Lindita Σκηνοθεσία: Μάριο Μπανούσι

Goodbye, Lindita Σκηνοθεσία: Μάριο Μπανούσι Από 16.10 έως 3.11.2024 Η παράσταση που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ Για

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΙΛ ΧΑΟΥΣ Shirley Jackson

  ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΙΛ ΧΑΟΥΣ Shirley Jackson   Επιλογή Δραματολογίου: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου Σκηνοθεσία – Θεατρική Διασκευή: Ανδρονίκη Αβδελιώτη   Από 10 Νοεμβρίου