KUMKU YAMKI – Παράταση παραστάσεων

KUMKU YAMKI

Σύλληψη – Σκηνοθεσία Ζωή Βλάσση

Από 18 Οκτωβρίου στο Θέατρο Faust 

η παράσταση συνεχίζει από 21/11 και  κάθε Πέμπτη στις 20:30 στο Faust 

 

Η ΚumkuYamki είναι μια παράσταση σωματικού κουκλοθεάτρου όπου τα σώματα των ηθοποιών από τη μία υπηρετούν το σώμα της κούκλας και από την άλλη συνδιαλέγονται μαζί του  σε μία προσπάθεια αποτύπωσης  των δυνατοτήτων και των αναγκών του ανθρώπινου σώματος.

 

Μία κούκλα με το όνομα  KumkuYamki, τρεις κουκλοπαίκτριες, τέσσερις καρέκλες. Η κούκλα ζωντανεύει  από την αέναη εμψύχωση των κουκλοπαικτριών: η μία κινεί το κεφάλι και το ένα χέρι της κούκλας, η άλλη το άλλο χέρι και την λεκάνη και η  τρίτη τα πόδια. Οι ρόλοι διαρκώς εναλλάσσονται σε ένα  απαιτητικό αφούγκρασμα και συνεργασία μεταξύ των παικτριών ώστε η κούκλα να αναπνέει, να κοιτά, να ζει σαν ένα ακόμα ζωντανό πλάσμα πάνω στην σκηνή και συχνά να μας κάνει να απορούμε: οι κουκλοπαίκτριες κινούν την κούκλα ή η κούκλα  κινεί τις κουκλοπαίκτριες;

Είναι η κούκλα το παιδικό τους παιχνίδι ή μήπως είναι το ίδιο το παιδί που κάποτε οι ίδιες υπήρξαν και που το καλούν να ξαναζήσει;

 

Λίγα λόγια για το έργο

Το θέμα του έργου είναι το πώς οι ανθρώπινες ψυχοσωματικές δυνατότητες και ανάγκες παραμελούνται ή αγνοούνται από τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα της σύγχρονης ζωής,  τον εθισμό στις ηλεκτρονικές συσκευές, την εξάρτηση από τις οθόνες, την αποσύνδεση από τον εαυτό, τον άλλο και  την ομάδα.

Σύμβολο όλων αυτών στο σύμπαν του έργου, είναι οι καρέκλες. Καρέκλες που σχηματοποιούν την ομοιομορφία, απομακρύνουν τα άτομα μεταξύ τους και από τον εαυτό τους, συνδέοντάς τα σε μία εικονική πραγματικότητα ως υποκατάστατο της ίδιας της πραγματικότητας.

Στον αντίποδα ή στην απαραίτητη συμπλήρωση του «καθιστικού» τρόπου ζωής, ασθμαίνει η αναζήτηση ενός άλλου τρόπου ζωής που επιθυμεί να κάνει το σώμα και τον νου να λάμπει  από τη χρήση.

 

Η KumkuYamki ετοιμάστηκε στο Κ.Α.Ν.Ο. χώρος δημιουργίας το 2023-2024 το καλοκαίρι του 2023 και έπειτα από περιοδεία στην Ελλάδα, την Γαλλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία ήρθε η ώρα να γνωριστεί με το αθηναϊκό κοινό.

  • Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες αλλά και εφήβους, μετά τις παραστάσεις στην Αθήνα θα ταξιδέψει στην Κέρκυρα και θα παρουσιαστεί σε γυμνάσια και λύκεια.

 

Έγραψαν για την παράσταση:

Από Γιάννη Γαβρίλη

Η κ. Βλάσση ειδικά. Που δεν είναι ηθοποιός, αλλά κουκλοπαίκτρια και δική της έμπνευση είναι αυτή η παράσταση ” σωματικού κουκλοθέατρου” καθώς και το κείμενο, η σύλληψη, η σκηνοθεσία και η σκηνογραφικη επιμέλεια.

Και εδώ βρίσκεται η πρωτοτυπία της ως μια παράσταση που δεν είχαμε ξαναδεί.

Διαφορετική παράσταση γιατί καθοριστικό “πρόσωπο” της δράσης και της εξέλιξης του έργου και κύρια πρωταγωνίστρια είναι η κούκλα KUMKU YAMKI, εξ ου και ο τίτλος της παράστασης. Οι τρεις συμμετέχοντες κυρίες, κινούν την κούκλα, της δίνουν, θα έλεγες, Ζωή, την καθοδηγούν , όμως παράλληλα της καθοδηγεί και εκείνη. Ζωντανεύει, αφουγκράζεται, αντιδρά, χορεύει, χαίρεται και στεναχωριέται, σαν η τέταρτη συμμετέχουσα, μέσω των καθοδηγητριών της που έχουν σπουδάσει την τεχνική της κουκλοκίνησης και σε μεταπτυχιακό, παρακαλώ.

 

 

Ηλέκτρα Τζώτσου «Η Πόλη Ζει»

Η σκηνοθεσία είναι ευρηματικότατη. Η χρήση των καρεκλών (πέρα από συμβολική, αφού για τη σκηνοθέτρια Ζωή Βλάσση «σχετίζεται με τη μνήμη της ότι ως παιδί έπρεπε να κάθεται ώρες ατελείωτες σε μία καρέκλα, παρά το ότι η  ανάγκη της να κινείται ήταν τεράστια») είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχω δει στο θέατρο (οι καρέκλες μετατρέπονται σε υπολογιστές μέχρι και καράβι, και όντως το βλέπεις μπροστά σου να συμβαίνει!)

Παράσταση γεμάτη τρυφερότητα και ειλικρίνεια –στοιχεία που όλο και λιγοστεύουν στις μέρες μας–, και με τα πιο «σκληρά» σημεία της να επενδύονται με την ποιητικότητα της κίνησης και να μαλακώνουν. Μία παράσταση που δεν κουνάει το δάχτυλο, δεν επαίρεται, αλλά αντιθέτως «σκύβει», για να φτάσει στο ύψος των ανθρώπων-θεατών, των αναγκών τους, των αναμνήσεων και των αναζητήσεών τους.

https://shorturl.at/ahfRJ

 

Χρυσούλα Ζαφειράκη OPENMINDBLOG SPOT

https://shorturl.at/GAmR5

Η παράσταση “Kumku Yamki”είναι ένα εξαιρετικό δείγμα πρωτότυπου σωματικού κουκλοθέατρου, όπου η κούκλα αποκτά ζωή μέσα από την αρμονική συνεργασία των τριών κουκλοπαικτριών.

 

Το έργο αναδεικνύει τις ψυχοσωματικές ανάγκες του ανθρώπου, οι οποίες συχνά παραμελούνται στην ψηφιακή εποχή.

Οι καρέκλες, ως σύμβολο της απομόνωσης και της ομοίομορφίας, υπενθυμίζουν τις σύγχρονη αποξένωση από την ίδια την ανθρώπινη φύση.

Η παράσταση θέτει σημαντικά ερωτήματα για τον τρόπο ζωής μας, παρουσιάζοντας την ανάγκη επιστροφής στη σωματική και πνευματική σύνδεση με τον εαυτό μας και τους άλλους.

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

 

Η ανάγκη για την δημιουργία αυτού του έργου αναδύθηκε μέσα από ένα κράμα διαφορετικών ερεθισμάτων, όπως το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «κριτική παιδαγωγική, επιστήμες της αγωγής και  εκπαίδευση ενηλίκων», το εργαστήρι σωματικού κουκλοθεάτρου με τον MichelleVille στο μουσικό χωριό του άγιου Λαυρέντιου όπου ήρθα σε επαφή και με την κουκλοποιητική της Katarina Cakova και η ιαπωνική φιλοσοφία  «Ikigai» την οποία γνώρισα στο SchoolwithoutFrontiers που πραγματοποιήθηκε στην Αμοργό πριν μερικά χρόνια.

Αποφάσισα έτσι να καλέσω  την Katarina Cakova στον τόπο που μεγάλωσα, την Κέρκυρα για να κατασκευάσει την Kumku ενώ εγώ έγραφα το σενάριο για μια κουκλοθεατρική τελετουργία για την επαναβίωση  στιγμών του παιδικού μου  βίου, που  σχετίζονταν με την μνήμη ότι ως παιδί έπρεπε να κάθομαι ώρες ατελείωτες σε μία καρέκλα, παρά το ότι η  ανάγκη μου να κινούμαι ήταν τεράστια.

Η δημιουργική διαδικασία που ακολούθησε ήταν απολαυστική και επίπονη με ένα σωρό εξαιρετικές συνεργάτιδες και συνεργάτες να αφήνουν το λιθαράκι τους στην σωματική και κουκλοθεατρική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο στούντιο Κ.A.N.O. στα  Πετράλωνα από τον Γενάρη του 2022 έως τον Ιούνιο του 2024.

Μια έρευνα, οι καρποί της οποίας δεν αποτελούν μια απάντηση αλλά την αισθητική τοποθέτηση της ερώτησης: προς τί αυτή η πειθάρχηση και ο αποκλεισμός των αναγκών και των δυνατοτήτων του σώματος, ποιος ο αντίκτυπός αυτού στην οργάνωση της ζωής, πόσο η προσέγγιση αυτή έχει αλλάξει ή έχει παραμείνει ίδια την σημερινή ημέρα και πόσα περιθώρια υπάρχουν ή μπορούμε να δημιουργήσουμε ώστε η προσέγγιση της όποιας γνώσης και εξέλιξης να είναι ενσώματη, να μην φοβάται, να μην εξορίζει το σώμα και τις ανάγκες του αλλά να τις καλωσορίζει, να τις εξερευνά, να τις εμπεριέχει και να τις σέβεται.

Μία παράσταση σωματικού κουκλοθεάτρου για ενήλικες, εφήβους και παιδιά.

Ζωή Βλάσση

 

Συντελεστές

Σύλληψη/σκηνοθεσία/σκηνογραφική επιμέλεια: Ζωή Βλάσση

Κατασκευή κούκλας: KatarinaCakova/ Στάθης Μαρκόπουλος

Πρωτότυπη μουσική: Θάνος Κοσμίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Σκέμπη

Επιμέλεια κίνησης: Ευαγγελία Χατζητζάνου

Ενδυματολόγος: Μαρία Παναγιώτου

Σχεδιασμός φωτισμού: Νατάσσα Ταπάκη

Βίντεο: Ιωάννης Καμπάνης

Φωτογραφίες: Ιωάννης Καμπάνης/KarolJarek

Παίζουν οι: Στέλλα Μαγγανά/Ελίνα Κολιάκη/Ζωή Βλάσση

Παραγωγή: K.A.N.O. Creative Space

Διάρκεια:50 λεπτά

teaser: https://www.youtube.com/watch?v=RxKmL0KwPPk&ab_channel=zoivlassi

Info:

KumkuYamki Ζωής Βλάσση

Από 18 Οκτωβρίου  στο Θέατρο Faust  | Αθηναΐδος 12 Αθήνα

Ημέρες παραστάσεων : Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων : Κανονικό 12 μειωμένο 10 €

Τηλέφωνο κρατήσεων :  2103234095

Προπώληση https://www.more.com/theater/kumku-yamki/

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Χάρις Αλεξίου “Το τραγούδι του φεγγαριού”

Χάρις Αλεξίου “Το τραγούδι του φεγγαριού” Maestro   Βρείτε το εδώ: https://HarisAlexiou.lnk.to/ToTragoudiTouFengariou   Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/OcuZDBVF1xI  Μια έκπληξη περίμενε τους τηλεθεατές των δύο τελευταίων επεισοδίων