«Γραφές με χρώματα» Γκαλερί Κουρντ

Η Γκαλερί Κουρντ στην Αθήνα παρουσιάζει την έκθεση «Γραφές με χρώματα», που επιμελείται η Ελένη Βαρόπουλου.

Η έκθεση εξερευνά πώς γράμματα της αλφαβήτου, αριθμοί, στοιχειώδη σχήματα και απλοί γραφισμοί, όλα σχεδιασμένα με το χέρι, μπορούν να διατυπώσουν έναν πολιτισμικό αντίλογο στον ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο μας, που χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και ιδεολογικό χάος.

Η έκθεση «Γραφές με χρώματα» περιλαμβάνει τα έργα τριών εικαστικών καλλιτεχνών από το Παρίσι: της Marie Chamant, του Δημοσθένη Δαββέτα και του Thierry Cauwet. Παρά τις διαφορετικές τους στυλιστικές προσεγγίσεις, οι καλλιτέχνες μοιράζονται την τάση για απλότητα στα μέσα τους σε έργα όπου η φράση «συγκατοικεί» με το χρώμα και την εικόνα.

Γράφει η Ελενη Βαροπούλου, «τα διαβήματα των καλλιτεχνών αυτών, παρά τις διαφορές όσον αφορά στο ζωγραφικό ιδίωμα, έχουν κοινό γνώρισμα την οικονομία των μέσων ενώ χαρακτηρίζονται από την επίκληση εννοιών, εμπειριών  και πρακτικών όπως η ιδιόχειρη γραφή, η ποίηση, το βασικό και πρωταρχικό, το βιωματικό, οι μνήμες μακρινών πολιτισμών αλλά και καλλιτεχικών κινημάτων ή αντικονφορμιστικών τάσεων στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού μοντερνισμού: από τον σουρεαλισμό μέχρι την art brut και τα γκραφίτι, από τον Χουάν Μιρό μέχρι τον Α. Ρ. Πενκ.

Στα ζωγραφικά έργα τα οποία εκτίθενται στην Γκαλερί Κουρντ, οι επισκέπτες εντοπίζουν μια συγκατοίκηση της φράσης με την εικόνα και μια ζωηρή, ενθουσιώδη οπτικοποίηση αρχετύπων, σημείων, συμβόλων. Οι ζωγράφοι, άλλοτε μέσα από υπερεκφραστικές κι άλλοτε μέσα από μυστικιστικές γραφές αξιοποιώντας διάφορους νεοπριμιτίφ και νεοεξπρεσιονιστικούς στιλιστικούς τρόπους, διακηρύσσουν την ανάγκη τους για μιαν άμεση επέμβαση επάνω σε ελαφρές ύλες. Παράλληλα ομολογούν την πίστη τους στις πολύχρωμες εικονογραφίες με θρησκευτικό, ψυχαναλυτικό, μυθολογικό υπόβαθρο».

Η έκθεση θα διαρκέσει από 18 Οκτωβρίου έως 18 Ιανουαρίου 2025, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024. Κατόπιν η παρισινή εκδοχή της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί από τον φορέα Enseigne des Oudin, με την συνεπιμέλεια της Γκαλερί Κουρντ, στο 10o arrodissement της γαλλικής πρωτεύουσας, σε έναν χώρο που στεγάζει αρχεία, δωρεές, εκδηλώσεις αποτελώντας συνέχεια της ομώνυμης ιστορικής γκαλερί (1978-2015) του Alain Oudin.

Πληροφορίες
Marie Chamant, Thierry Cauwet, Δημοσθένης Δαββέτας
ΓΡΑΦΕΣ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ
Επιμέλεια: Ελένη Βαροπούλου
Συνεπιμέλεια: Alain Oudin και Pascal Odille του χώρου ENSEIGNE des OUDIN
Εγκαίνια: Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, ώρα 19.00 
Διαρκεια: 18.10.24 – 18.01.25
Τρίτη-Παρασκευή 12-8 μμ. και Σάββατο 11-3 μμ.
Kourd Gallery, Κασσιανής 4 και Φαναριωτών, 114 71
Ελισάβετ Aντρζεγιέφσκα
Τηλέφωνο: 210 6426573
E-mail: [email protected]
www.gallerykourd.gr | Instagram: @kourdgallery

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Αλέξανδρος Τσουβέλας- “ΑΛΗΘΕΙΕΣ”

Αλέξανδρος Τσουβέλας “ΑΛΗΘΕΙΕΣ” Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ Τετάρτη 6 Νοεμβρίου Η νέα παράσταση του Αλεξάνδρου Τσουβελα είναι εδώ και θα λέει  Αλήθειες! Αλήθειες της καθημερινότητας Αλήθειες της διπλανής