Το εργαστήριο «Εκπαίδευση Θεατρικών Εκπαιδευτών» αφορά την διάπλαση εκπαιδευτών μέσω της θεατρικής πρακτικής «Θέατρο της Έρευνας» του Φάνη Κατέχου.
Πρόκειται για μια σειρά βιομαθημάτων κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες δημιουργούν τη προσωπική τους εργαλειοθήκη και κατ’ επέκταση το δικό τους σύστημα για να οδηγήσουν και να εργαστούν με ένα σύνολο ανθρώπων μέσω της θεατρικής διαδικασίας.
Πιο συγκεκριμένα, στην εκπαίδευση θεατρικών εκπαιδευτών οι ασκούμενοι:
Γνωρίζουν και εξασκούνται σε γνωστές θεατρικές μεθόδους και τεχνικές (τεχνικές των Jerzy Grotowski, Odin Teatret, Tadashi Suzuki, Susan Batson, τεχνικές μιμικής, θεατρικού clown και θεάτρου Noh), σε πρακτικές και τεχνικές που βρίσκουν εφαρμογή στο θέατρο (ακροβατικά εδάφους, yoga, qigong, juggling – χειρισμός αντικειμένων επιδεξιότητας), αλλά και σε τεχνικές του Θεάτρου της Έρευνας.
Συζητούν και διαμορφώνουν τον Δεοντολογικό Κώδικα που χρειάζεται να ακολουθούν ως εκπαιδευτές και που χρειάζεται να διέπει τη μαθησιακή εμπειρία.
Μέσα από πρακτικά και θεωρητικά ερεθίσματα και οδηγίες, μαθαίνουν να οργανώνουν και να εφαρμόζουν την προσλαμβάνουσα γνώση της εκπαίδευσης τους.
Μαθαίνουν τις μεταβλητές που καθορίζουν το σύστημά τους (χρόνος, χώρος, πλήθος, πολυπολιτισμικότητά, φύλο, σωματική, συναισθηματική και νοητική κατάσταση κ.α.) και το πως να είναι ευέλικτοι και να το προσαρμόζουν στις εκάστοτε συνθήκες.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, performer, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων, σπουδαστές θεατρικών σχολών, ανώτερων επαγγελματικών σχολών και σχολών παραστατικών τεχνών, κοινωνικούς λειτουργούς, σπουδαστές και επαγγελματίες των θετικών και θεωρητικών επιστημών που επιθυμούν να εφαρμόσουν τη θεατρική διαδικασία στον κλάδο τους.
Στόχος της εκπαίδευσης είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια πολυδιάστατη οπτική του θεάτρου και να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να δημιουργήσουν την προσωπική πρακτική – μέθοδο με βάση το θέατρο που θα εφαρμόζουν αποτελεσματικά στις ομάδες με τις οποίες εργάζονται:
1. Θεατρικές ομάδες
2. Σπουδαστές θεάτρου, χορού και άλλων παραστατικών τεχνών
3. Σπουδαστές των θεωρητικών και θετικών επιστημών
4. Παιδιά και Νέοι
5. Άτομα με ειδικές ανάγκες
6. Μετανάστες
7. Πρόσφυγες
8. Ομάδες σε κοινωνικές δομές (π.χ. φυλακές, ψυχιατρεία κ.α.), δομές υγείας
(π.χ. νοσοκομεία), επαγγελματικές δομές (π.χ. εταιρείες) κ.ο.κ.
Οι συμμετέχοντες του τρίμηνου εργαστηρίου θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών
Παραστατικών Τεχνών κάθε Πέμπτη 17:00 με 20:00 από 6 Φεβρουαρίου 2025 έως 1 Μαΐου 2025 (θα υπάρξει 1 εβδομάδα κενό λόγω Πάσχα: 14 με 20 Απριλίου 2025).
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], στέλνοντας τα παρακάτω στοιχεία:
Θέμα email: ΕΘΕ 2025
Σώμα email: Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και email επικοινωνίας
Συνημμένα αρχεία (pdf):
Βιογραφικό
Λόγο που θέλετε να συμμετάσχετε
Φωτογραφία πορτρέτο
Το κόστος συμμετοχής μέχρι 16 Ιανουαρίου 2025 είναι 150 ευρώ (earlybird). Μετά την παραπάνω ημερομηνία η τιμή είναι 180 ευρώ.
Πληροφορίες:
Μάθημα: Εκπαίδευση Θεατρικών Εκπαιδευτών, Φάνης Κατέχος
Που: ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών
Πότε: Κάθε Πέμπτη, 17:00-20:00 (Από 6/2/2025-1/4/2025)
Κόστος: Earlybird έως 16/1/2025 – 150 ευρώ, μετά τη παραπάνω ημερομηνία – 180
ευρώ
Πληροφορίες: +30 6973597570 (τηλεφωνικά)
Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected]
Φάνης Κατέχος – Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens