VIRIDIANA του Luis Bunuel, ένα από τα κορυφαία έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου
από τις 5 Ιουνίου στους κινηματογράφους από τη New Star
ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ, ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ, ΜΟΝΑΔΙΚΟ, ΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ
ΤΟΥ LUIS BUNUEL
«Δόξα τω Θεώ, είμαι άθεος»
«Δεν είχα πρόθεση να είμαι βλάσφημος, αλλά τότε ο Πάπας Ιωάννης XXIII
είναι καλύτερος κριτής τέτοιων πραγμάτων από εμένα». – Luis Bunuel
ΧΡΥΣΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ 1961 – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ
Σκληρό, γκροτέσκο, βλάσφημο, πικρά χιουμοριστικό.
Ένας εξαιρετικός κινηματογραφικός θησαυρός.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΤHKE ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΑΝΚΟ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ
VIRIDIANA – EΛΛΗΝΙΚΟ TRAILER NEW STAR
https://www.youtube.com/watch?v=M_H5P78YnoU
37o στη λίστα των 100 καλύτερων ταινιών όλων των εποχών
από το British Film Institute
«Η πιο αξιομνημόνευτη πτυχή της ‘Βιριδιάνα’ δεν είναι η εικονογραφία ή το επιχείρημά της, αλλά η σκληρή, απερίσκεπτη ευφυΐα πίσω από αυτήν, η προφανής πρόθεση να μας ταράξει ανεπανόρθωτα» – Michael Wood (The Guardian)
VIRIDIANA
Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ
Σενάριο: Λουίς Μπουνιουέλ, Χούλιο Αλεχάντρο
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χοσέ Φ. Αγουάγιο
Μουσική: Γκουστάβο Πιταλούγκα
Με τους: Σίλβια Πινάλ, Φερνάντο Ρέι, Φρανθίσκο Ραμπάλ, Μαργκαρίτα Λοθάνο
Έτος παραγωγής: 1961
Χώρα: Ισπανία / Μεξικό
Διάρκεια: 90 λεπτά
Γλώσσα: Ισπανικά
Διανομή: New Star
ΣΥΝΟΨΗ
Η Βιριδιάνα, μια νεαρή δόκιμη μοναχή, λίγο πριν πάρει τους τελικούς όρκους, επισκέπτεται απρόθυμα τον θείο της, Δον Χάιμε, που την έχει υποστηρίξει οικονομικά. Ο Δον Χάιμε, βλέποντας στη Βιριδιάνα την εικόνα της αείμνηστης συζύγου του, επιχειρεί να την αποπλανήσει. Μετά την αποτυχία του, αυτοκτονεί. Η Βιριδιάνα, γεμάτη ενοχές, αποφασίζει να μετατρέψει την έπαυλη του θείου της σε καταφύγιο για άστεγους και φτωχούς. Ωστόσο, η προσπάθειά της να επιβάλει την καλοσύνη και την ηθική οδηγείται σε χάος, κορυφούμενη σε μια σκηνή όπου οι άστεγοι αναπαριστούν μια βλάσφημη εκδοχή του Μυστικού Δείπνου.
Η ταινία αποτελεί αιχμηρή κριτική στον καθολικισμό, την υποκρισία της φιλανθρωπίας και τις κοινωνικές δομές. Ο Μπουνιουέλ χρησιμοποιεί σουρεαλιστικά και συμβολικά στοιχεία για να αποδομήσει τις παραδοσιακές αξίες, παρουσιάζοντας την αποτυχία της ιδεαλιστικής προσέγγισης της Βιριδιάνα απέναντι στην ανθρώπινη φύση.
Η «Βιριδιάνα» του Λουίς Μπουνιουέλ παραμένει ένα από τα πιο προκλητικά και πολυσυζητημένα έργα στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ταινία συνδυάζει σουρεαλιστικά στοιχεία, κοινωνική σάτιρα και βαθιά θρησκευτική κριτική, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και αναλύσεις.
«Πολλοί σκηνοθέτες, όταν ερωτώνται για τον αγαπημένο τους δημιουργό, αναφέρουν τον Λουίς Μπουνιουέλ. Δεν είναι περίεργο, καθώς ήταν αναμφισβήτητα μια ιδιοφυΐα που είχε την ανεκτίμητη ικανότητα να προσβάλλει και να ευχαριστεί ταυτόχρονα» – Derek Malcolm (The Guardian)
Κοινωνική και Θρησκευτική Κριτική
Η ταινία αποτελεί μια αιχμηρή κριτική στον καθολικισμό και την υποκρισία της φιλανθρωπίας. Ο Μπουνιουέλ παρουσιάζει την αποτυχία της ιδεαλιστικής προσέγγισης της Βιριδιάνα απέναντι στην ανθρώπινη φύση, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της θρησκευτικής αρετής να αλλάξει τον κόσμο. Η σκηνή όπου οι άστεγοι αναπαριστούν μια βλάσφημη εκδοχή του Μυστικού Δείπνου είναι χαρακτηριστική της πρόθεσης του σκηνοθέτη να προκαλέσει και να αμφισβητήσει τις καθιερωμένες αξίες .
Σουρεαλισμός και Συμβολισμός
Ο Μπουνιουέλ χρησιμοποιεί σουρεαλιστικά και συμβολικά στοιχεία για να αποδομήσει τις παραδοσιακές αξίες. Η χρήση αντικειμένων όπως το σταυρουδάκι-μαχαίρι και η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου με άστεγους υπογραμμίζουν την πρόθεση του σκηνοθέτη να προκαλέσει και να αμφισβητήσει τις καθιερωμένες αξίες .
Ανθρώπινη Φύση και Ηθική
Η ταινία εξετάζει την ανθρώπινη φύση, παρουσιάζοντας τους χαρακτήρες ως φορείς εγωισμού, λαγνείας και βίας. Η Βιριδιάνα, παρά την αθωότητά της, αντιμετωπίζει την προδοσία και την κακοποίηση, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της ηθικής να επιβληθεί σε μια κοινωνία διαφθοράς