« Η Βασιλική και ο Αϊ Βασίλης της Καισάρειας» στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

23 & 24 Δεκεμβρίου 2023:

Αφήγηση Χριστουγεννιάτικου Παραμυθιού της Μαρίας Λυρατζή

« Η Βασιλική και ο Αϊ Βασίλης της Καισάρειας»

με παράλληλη Έκθεση έργων της εικονογράφησης του παραμυθιού

από τον ζωγράφο Σωτήρη Σόρογκα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 5-12 χρόνων

 

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο υποδέχεται τον ζωγράφο Σωτήρη Σόρογκα και τη συγγραφέα Μαρία Λυρατζή σε μία διήμερη χριστουγεννιάτικη εικαστική γιορτή, αφιερωμένη στα παιδιά ηλικίας 5-12 χρόνων, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου και ώρες 11:15 – 12:45 και την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023 και ώρες 13:30-15:00 στο έκθεμα Σοφίτα του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας. Έκθεση, αφήγηση παραμυθιού και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύουν σε μια πολυαισθητηριακή εμπειρία, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να ψυχαγωγηθούν.

Τα έργα του ζωγράφου γίνονται το περιβάλλον του χριστουγεννιάτικου παραμυθιού «Η Βασιλική και ο Αϊ Βασίλης της Καισάρειας» που θα αφηγηθεί η συγγραφέας και συνδιαλέγονται με το έκθεμα Σοφίτα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας. Μια εικονογραφημένη από τον Σ. Σόρογκα χριστουγεννιάτικη ιστορία θα ταξιδέψει τα παιδιά σε ένα χιονισμένο χωριό, όπου η Βασιλική, στο σπίτι των παππούδων της, θα ανακαλύψει το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Σκοπός της έκθεσης είναι να φέρει σε επαφή τα παιδιά με την τέχνη του Σόρογκα. Τα έργα του συνδέονται με το περιβάλλον της Σοφίτας και συνομιλούν με τα αντικείμενά της, συνεισφέροντας στην ερμηνεία τους. Οι ονειρικές ακουαρέλες του Σόρογκα και η Σοφίτα του Παιδικού Μουσείου «ζωντανεύουν» τον παραμυθικό κόσμο της ιστορίας, με βασικό στόχο την ενίσχυση της εμπειρίας των παιδιών.

Την έκθεση και την αφήγηση του παραμυθιού συνοδεύει εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παιχνίδια ανακάλυψης θα ενισχύσουν τη γνωριμία των παιδιών με τις δημιουργίες του ζωγράφου. Ομαδικές δραστηριότητες θα καλλιεργήσουν το πνεύμα συνεργασίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ενθαρρύνοντας την έκφραση συναισθημάτων. Αυθεντικά πινέλα του ζωγράφου, χρώματα και ακουαρέλες από το εργαστήρι του θα διαμορφώσουν ένα ατελιέ ζωγραφικής για τα παιδιά, ώστε να πειραματιστούν και να εκφραστούν εικαστικά, δημιουργώντας τη δική τους υδατογραφία με χρώμα, νερό και φαντασία! Στο τέλος της δράσης θα μπορούν να συνθέσουν και τη δική τους έκθεση με τα έργα τους μέσα στην έκθεση στη Σοφίτα.

Υπογεγραμμένα από τον ζωγράφο αριθμημένα αντίτυπα του έργου του εξωφύλλου του παραμυθιού, σε μορφή χριστουγεννιάτικης κάρτας με ευχές του καλλιτέχνη και της συγγραφέως θα προσφερθούν στα παιδιά, ως αναμνηστικό από τη συμμετοχή τους.

  • Οικονομική συμμετοχή: 7 ευρώ για κάθε παιδί

Με τη συμμετοχή σας ενισχύετε τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2103312995 (εσωτ. 110), Τρίτη-Παρασκευή 09:00-15:00.

 

  • Διοργάνωση: Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
  • Μουσειολογικός σχεδιασμός έκθεσης: Μαρία Λυρατζή, Νικολέτα Ξυδέα
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος/Ερμηνεύτρια

 

 

                                                                                                                          

                                                                                                                            Με την υποστήριξη

 

 

Λίγα λόγια για τον ζωγράφο

Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε με κρατική υποτροφία  στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1961. Το 1972 έλαβε ετήσια προσωπική χορηγία του Ιδρύματος Ford. Έχει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και σε διεθνείς εκδηλώσεις οργανωμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εθνική Πινακοθήκη και ιδιωτικές αίθουσες τέχνης (Τόκυο, Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Σάο Πάολο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ρώμη, Βασιλεία κ.ά). Δίδαξε σχέδιο και χρώμα στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου από το 1964 έως το 2003. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης», μέλος της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού θεωρίας της τέχνης «Σπείρα». Το 2010 μετείχε στην ίδρυση της «Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού», καθώς και στην έκδοση του περιοδικού «Ν. Ερμής ο Λόγιος». Για το ζωγραφικό του έργο έχουν γραφεί μελέτες, άρθρα, κριτικές και πέντε μονογραφίες. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Ίδρυμα Γουλανδρή, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στο Τελλόγλειο Μουσείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρόδου, στις Πινακοθήκες Πιερίδη, Βορρέ, Μοσχανδρέου και αλλού. Το 2004 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς. Το 2018 του απονεμήθηκε το Παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά το 2010 οι μεγαλύτερες εκθέσεις του είναι:

2010: Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα «Λεωνίδα Μακρή» στα Τρίκαλα.

2011: Στο Μουσείο Μπενάκη. Αθήνα.

2014: Στη γκαλερί Citronne στον Πόρο.

2016 στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Αθήνα.

2018: στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

2019: Στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο.

2021: Στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης.

2022: Στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα.

2023: Στο Πολιτιστικό ίδρυμα του Δήμου Αλίμου.

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαρία Λυρατζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και λίγα χρόνια αργότερα η αγάπη της για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά την οδήγησε στην απόφαση να σπουδάσει στη Σχολή Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων. Όταν ήταν παιδί γοητευόταν από τα παραμύθια των γιαγιάδων της. Ξέκλεβε χρόνο από το σχολείο και έγραφε αυτά που είχε ακούσει, βάζοντας και τα δικά της φανταστικά στοιχεία και πλάθοντας τελικά τις δικές της ιστορίες. Το 1999 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «Η Σμαραγδένια κι άλλα παραμύθια» από τις εκδόσεις Πατάκη, για το οποίο το 2000 τιμήθηκε με έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έχει εκδώσει 10 παραμύθια και ένα μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Πατάκη και τις εκδόσεις Κέδρος.

Παράλληλα είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στον τομέα Μουσειακών Σπουδών, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει ειδικευτεί στην «Αντιμετώπιση καταστροφών σε Πολιτιστικά Ιδρύματα», τομέα για τον οποίο έχει διοργανώσει, ως επιστημονική επιμελήτρια, σεμινάρια και ημερίδες σε συνεργασία με Μουσεία, Πολιτιστικά Ιδρύματα και Εκπαιδευτικούς- Πανεπιστημιακούς Φορείς της χώρας, ενώ έχει εκδώσει και αντίστοιχες μελέτες και άρθρα.

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

27ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ  ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

27ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ  ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ 24η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ CAMERA ZIZANIO                                  ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ!

ΩΧ ΑΜΑΝ ΑΜΑΝ

ΩΧ ΑΜΑΝ ΑΜΑΝ ΓΙΩΤΑ ΓΙΑΝΝΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ, SUNNY ΜΠΑΛΤΖΗ  ΜΟΥΣΙΚΗ – ΣΤΙΧΟΙ:  SUNNY ΜΠΑΛΤΖΗ Δείτε το official video του τραγουδιού «ΩΧ ΑΜΑΝ ΑΜΑΝ» στο YouTube:  https://youtu.be/Vy-_QGqXyGo Βρείτε το τραγούδι «ΩΧ ΑΜΑΝ ΑΜΑΝ»